Histeroskopia i Laparoskopia
-
WIADOMOŚĆ
-
stars2345 wrote:a możecie opisać na czym dokładnie polega laparoskopia a na czym histeroskopia, kiedy się to robi? ja będę miała w tym tygodniu drugą inseminacje i nie miałam nic takiego robionego.
Histeroskopia: http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/histeroskopia-diagnostyczna-wziernikowanie-macicy_34272.html
Laparoskopia: http://www.ciazowy.pl/artykul,laparoskopia-ginekologiczna,235,1.html
-
Ja juz w domu . Po wszystkim uff boli ale jest dobrze. Wszystko drożne. O prawidłowej budowie. Małe ogniska endometriozy mam i szczerze mówiąc noe wiem jeszcze dokładnie co to jest. A byłam przytłoczona po narkozie i sie nie dopytalam. 3cykle mam starać sie naturalnie. Jak nie wyjdzie to do kliniki.
Anatolka, urocza lubią tę wiadomość
-
Rodzaj zabiegu : laparoskopia lecznicza. Histeroskopia.
W histetoskopii stwierdzono :
- ujścia jajowodów widoczne, obustronnie reaktywne.
- śluzówka odpowiednia do fazy cyklu
- jama macicy prawidłowej wielkości
Laparoskopia :
- trzon macicy gładki, ruchomy
- przydatki prawe i lewe bez zmian
- nacięto jajnik lewy w obu biegunach - nie odnaleziono zmiany widocznej w badaniu usg.
-prefiltracja jajowodów : obustronnie uwidoczniono wypływ kontrastu.
-zatoka douglasa - z pojedynczymi ogniskami endometriozy które skoagulowano.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 09:41
-
No niestety.. Jak nie urok to sracz.a
Muszę sobie poczytać na ten temat bo nie mam pojęcia co to jest. Ale najpierw dojdę do siebie i zacznę sie martwić następnym.
Anatolka długo po laparoskopii krwawiłaś? U mnie drugi dzień i juz sie martwię choć lekarz mówił ze do 3 dni jest krwawienie. -
Moim zdaniem nie jest źle.
Bardzo dobrze, że usunęli z zatoki ogniska endo - ja miałam też endo w zatoce i jeszcze dodatkowo torbiel czekoladowa i zrosty na jajniku.
Zapraszam na forum endometrioza, w tym samym dziale, tam znajdziesz dużo info.
adrenalina wrote:Rodzaj zabiegu : laparoskopia lecznicza. Histeroskopia.
W histetoskopii stwierdzono :
- ujścia jajowodów widoczne, obustronnie reaktywne.
- śluzówka odpowiednia do fazy cyklu
- jama macicy prawidłowej wielkości
Laparoskopia :
- trzon macicy gładki, ruchomy
- przydatki prawe i lewe bez zmian
- nacięto jajnik lewy w obu biegunach - nie odnaleziono zmiany widocznej w badaniu usg.
-prefiltracja jajowodów : obustronnie uwidoczniono wypływ kontrastu.
-zatoka douglasa - z pojedynczymi ogniskami endometriozy które skoagulowano.adrenalina lubi tę wiadomość
-
adrenalina ja też idę prywatnie do Białegostoku ale nie pamiętam jaka to klinika, mam skierowanie na laparoskopię diagnostyczną-byc może mam endometriozę i na histeroskopię operacyjną. Wykonuje obecnie badania bo sporo mi tego zlecili.
Dużo zapłaciłaś za swój pobyt ?
Dali Ci zwolnienie z pracy ? bo nie bardzo wiem jak się mam nastawiać, ja idę za miesiąc ... -
Anatolka wrote:Nie pamietam, ale plamienie nawet do 14 dni moze byc, wiec z tym to spokojnie, jesli nie masz jakis mocnych boli
Nie mam wogole boli tylko plamienie. Jedynie co mnie trochę pobolewa to mięśnie na brzuchu jak siadam czy wstaje i trochę barki, ale to jest taki ból ze da radę wytrzymać. Kupiłam ketonal ale jeszcze nie użyłamWiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 07:22
-
marl202 wrote:adrenalina ja też idę prywatnie do Białegostoku ale nie pamiętam jaka to klinika, mam skierowanie na laparoskopię diagnostyczną-byc może mam endometriozę i na histeroskopię operacyjną. Wykonuje obecnie badania bo sporo mi tego zlecili.
Dużo zapłaciłaś za swój pobyt ?
Dali Ci zwolnienie z pracy ? bo nie bardzo wiem jak się mam nastawiać, ja idę za miesiąc ...
Zapłaciłam 2 500. zwolnienie dostałam na dwa tygodnie. A w klinice byłam 2dni. Ale nie pełne bo o 9 rano w środę juZ dali mi wypis i szykowałam sie do domu. Ogólnie opieka super. Czuwał nade mną mój lekarz i z tej kliniki dwóch innych plus pielęgniarek ze 4 naprWde super. -
urocza wrote:Krwawienie po zabiegu miałam do 5 dni, a potem normalnie owulka.
Doktor uprzedzała, że miesiączka może przyjść wcześniej, ale z tego co widze wszystko jest po staremu.
U mnie owolka w tym miesiącu to albo będzie na dniach albo wogole jej nie będzie. Wiec w tym miesiącu i tak nic z dzidzi.
Miałam zabiegi robione w 11dc. Wiec choć bym chciała to teraz nie dam rady sie starać.
-
adrenalina wrote:Zapłaciłam 2 500. zwolnienie dostałam na dwa tygodnie. A w klinice byłam 2dni. Ale nie pełne bo o 9 rano w środę juZ dali mi wypis i szykowałam sie do domu. Ogólnie opieka super. Czuwał nade mną mój lekarz i z tej kliniki dwóch innych plus pielęgniarek ze 4 naprWde super.
a ja myślałam że polece od razu do pracy...
Ja będe miała robione na Zamenhofa. Mam tez możliwość w szpitalu w Białymstoku na nfz, ale chyba w klinice będzie sprawniej.