Odpowiedz

HSG

Oceń ten wątek:
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9020 5566

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mojego jutrzejszego HSG nici, dzisiaj miałam wymaz i okazało się, że jakaś infekcja. Dostałam Gynalgin dopochwowo i Trivagin do tego, kolejny termin mam na 19 lutego. Będę wywoływać okres Duphastonem, żeby wszystko się odbyło bez plamień itd, do których mam skłonność. Chciałam mieć pewność, że na tego 19-go będę miała "czysto".
    A teraz pytanie do was: czy po wymazie pojawiło się u was plamienie? Ja przed chwilą zauważyłam nitki krwi, w dużej ilości w śluzie. Dodatkowo chyba mam owu, bo jajniki bolą niemiłosiernie i miałam mega dużo śluzu podczas badania. To normalne, że krwawię po badaniu? A co, jeśli miałabym tak samo za miesiąc przed HSG?

    wnid9vvj4uzno34f.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Z mojego jutrzejszego HSG nici, dzisiaj miałam wymaz i okazało się, że jakaś infekcja. Dostałam Gynalgin dopochwowo i Trivagin do tego, kolejny termin mam na 19 lutego. Będę wywoływać okres Duphastonem, żeby wszystko się odbyło bez plamień itd, do których mam skłonność. Chciałam mieć pewność, że na tego 19-go będę miała "czysto".
    A teraz pytanie do was: czy po wymazie pojawiło się u was plamienie? Ja przed chwilą zauważyłam nitki krwi, w dużej ilości w śluzie. Dodatkowo chyba mam owu, bo jajniki bolą niemiłosiernie i miałam mega dużo śluzu podczas badania. To normalne, że krwawię po badaniu? A co, jeśli miałabym tak samo za miesiąc przed HSG?

    Ja po wymazie nie miałam plamień, przed HSG jeszcze trochę plamiłam po okresie, ale ginekolog wykonująca badanie stwierdziła, że nie ma przeszkód, grunt to dobrze wyczyścić kanał szyjki macicy, aby żadne niechciane bakterie nie zostały wprowadzone głębiej w jajowody (a oczytałam się równo takich zatrważających historii przed samym badaniem, osiągając tym samym turbo zenit przerażenia). Po HSG wiadomo - delikatne, ale to bardziej wypływał kontrast z niewielką ilością pozostałości po okresowych. Może przy następnym wymazie, jak już podleczysz infekcję, zapytaj ginekologa o co kaman z tym plamieniem, żebyś się nie martwiła.

  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9020 5566

    Wysłany: 25 stycznia 2018, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie to bolą mnie jajniki dzisiaj masakrycznie, do tego ból jakby w pochwie też odczuwam dzisiaj. Może to przez badanie + seks dzisiejszy. Podczas pobierania wymazu lekarka stwierdziła, że jest dużo rozciągliwego śluzu. I ten ból jajników, może rzeczywiście owulacja :) Dlatego dzisiaj był ostatni seks przed kuracją, bo ponoć przy tych globulkach nie można współżyć.

    19 lutego kolejny termin, więc pozostaje mi czekanie. Mam nadzieję, że tym razem dojdzie do skutku. A później intensywne starania, nie poddam się :)

    wnid9vvj4uzno34f.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 stycznia 2018, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak 3mac! skoro owu jest... a nóż do hsg może nie dojdzie... :D

  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 710 794

    Wysłany: 27 stycznia 2018, 08:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JuicyB dziękuję Ci bardzo za dokładne napisanie mi co i jak :))
    Ja dopiero pod koniec lutego mam wizytę u gin w klinice leczenia niepłodności... i wtedy może ona coś mi zaleci, a jak nie to pójdę do gin, może tez wykupie jakiś abonament w enelmed bo akurat mam blisko, bo badaniom nie będzie końca....

    Mam nadzieje, ze do lata się uda moje AID...

    jt44a76.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Gosia2708 Przyjaciółka
    Postów: 159 24

    Wysłany: 27 stycznia 2018, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , mam pytanie. Mam mieć wykonane sono hsg . Miałam wykonane wymazy w klinice invimed. W badaniu biocenozy czyli stopnia czystości pochwy wyszlo mi 0na skale od 0 do 4, w tym.liczne leukocyty z pohedynczymi bateriami gram dodatnimi. Czy z takim wynikiem można wykonać hsg?

  • JuicyB Autorytet
    Postów: 1160 1541

    Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian_forest wrote:
    JuicyB dziękuję Ci bardzo za dokładne napisanie mi co i jak :))
    Ja dopiero pod koniec lutego mam wizytę u gin w klinice leczenia niepłodności... i wtedy może ona coś mi zaleci, a jak nie to pójdę do gin, może tez wykupie jakiś abonament w enelmed bo akurat mam blisko, bo badaniom nie będzie końca....

    Mam nadzieje, ze do lata się uda moje AID...

    Abonament dobra rzecz. Ja teraz zmieniłam luxmed na medicover. A czy masz zbadane hormony? Bo często lekarze w klinikach od tego zaczynają i ta pierwsza wizyta to jest głównie po skierowania. A hormony możesz zbadać sama np. w alabie i iść na 1 wizytę już z pakietem informacji.
    Masz jeszcze sporo czasu, więc akurat zbadasz sobie to w odpowiednich dniach cyklu.
    I ja też mam nadzieję, że do lata będziesz już w dwupaku :)


    age.png
  • JuicyB Autorytet
    Postów: 1160 1541

    Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia2708 wrote:
    Hej dziewczyny , mam pytanie. Mam mieć wykonane sono hsg . Miałam wykonane wymazy w klinice invimed. W badaniu biocenozy czyli stopnia czystości pochwy wyszlo mi 0na skale od 0 do 4, w tym.liczne leukocyty z pohedynczymi bateriami gram dodatnimi. Czy z takim wynikiem można wykonać hsg?

    Wg skali chyba wszystko w porządku, ale nie wiem jak te leukocyty. To Ci lekarz musi sprawdzić.


    age.png
  • Gosia2708 Przyjaciółka
    Postów: 159 24

    Wysłany: 27 stycznia 2018, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JuicyB wrote:
    Wg skali chyba wszystko w porządku, ale nie wiem jak te leukocyty. To Ci lekarz musi sprawdzić.
    Dziękuję za odpowiedź

  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 710 794

    Wysłany: 28 stycznia 2018, 00:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JuicyB wrote:
    Abonament dobra rzecz. Ja teraz zmieniłam luxmed na medicover. A czy masz zbadane hormony? Bo często lekarze w klinikach od tego zaczynają i ta pierwsza wizyta to jest głównie po skierowania. A hormony możesz zbadać sama np. w alabie i iść na 1 wizytę już z pakietem informacji.
    Masz jeszcze sporo czasu, więc akurat zbadasz sobie to w odpowiednich dniach cyklu.
    I ja też mam nadzieję, że do lata będziesz już w dwupaku :)

    Mam badania, ale są z początku grudnia. Nie wiem czy do końca lutego nie będą już nieważne... chyba po prostu zrobię jeszcze raz.
    Bo hormony ważne są chyba tylko 3 miesiące?

    Dzięki :* ja TEZ mam taka nadzieje ;) nawet po mimo faktu, ze z powodu mojego „wolnego zawodu” państwo mnie wyc**ja po raz drugi ( pierwszy to leczenie niepłodności na własny koszt) a drugi to bezpłatny urlop macierzyński... ale czekam na ten „przywilej”

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2018, 00:04

    jt44a76.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9020 5566

    Wysłany: 28 stycznia 2018, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia2708 wrote:
    Hej dziewczyny , mam pytanie. Mam mieć wykonane sono hsg . Miałam wykonane wymazy w klinice invimed. W badaniu biocenozy czyli stopnia czystości pochwy wyszlo mi 0na skale od 0 do 4, w tym.liczne leukocyty z pohedynczymi bateriami gram dodatnimi. Czy z takim wynikiem można wykonać hsg?
    Znalazłam o tym takie informacje: "Skala ta wyróżnia podstawowe stopnie czystości 0, I, II, III, IV i kilka stopni pośrednich I/II, II/III, III/IV i 0/IV. I tak ze stopniem I (najkorzystniejszym) mamy do czynienia wtedy, gdy pałeczki kwasu mlekowego są liczne, brak jest flory patogennej i leukocytów, a dodatkowo pH jest odpowiednio niskie. Natomiast stopień IV oznacza brak pałeczek kwasu mlekowego, liczną florę patogenną, pojedyncze lub liczne leukocyty oraz stosunkowo wysokie pH. Warto także wspomnieć o stopniu 0, w którym brak jest pałeczek, brak patogenów, pojedyncze lub liczne leukocyty i wysokie pH. Stopnie od I do II/III uważamy za stany prawidłowe, natomiast stopnie III do IV oraz stopień 0 to stany nieprawidłowe, świadczące najczęściej o obecności stanu zapalnego pochwy (tak zwanej bakteryjnej waginozy BV) wymagającego właściwego leczenia."
    Czyli ten twój poziom 0 nie jest prawidłowy i pewnie do HSG nie dojdzie... Ale to pewnie lekarz zadecyduje. Ja miałam poziom III i dostałam leki

    wnid9vvj4uzno34f.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • Julka1825 Przyjaciółka
    Postów: 120 36

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś hsg. Powiedzcie mi czy to normalne że dużo bardziej bolało mnie zakładanie cewnika i wstrzykiwanie soli fizjologicznej niż wstrzykiwanie kontrastu?
    Czy Wy też krwawilyscie w trakcie badania?

    Starania od 11.2016

    Niedoczynność tarczycy
    Hiperprolaktynemia
    AMH 4,1
    Jeden jajowód niedrożny
    Usunięta torbiel
  • moonik Autorytet
    Postów: 1124 1359

    Wysłany: 30 stycznia 2018, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka1825 wrote:
    Miałam dziś hsg. Powiedzcie mi czy to normalne że dużo bardziej bolało mnie zakładanie cewnika i wstrzykiwanie soli fizjologicznej niż wstrzykiwanie kontrastu?
    Czy Wy też krwawilyscie w trakcie badania?

    Miałam podobnie, bardziej odczuwałam zakładanie cewnika i "pompowanie balonika", potem przez dobę jakies plamienia niż krwawienie, ale lekarz mówił że tak może wyglądać wypływający ze mnie kontrast...

    nzjd3e3k60sbk72h.png
    6dpt - beta 28,6 / 9dpt- beta 198,1 / 11dpt -beta 571,1 🥳/ 16dpt pęcherzyk/ 23dpt jest ❤️
    Zostało 8 ❄❄❄❄❄❄❄❄ blastek
    12.12.2020 -transfer (❄️4.1.2)
    12.2020 - powrót po kolejną śnieżynkę
    mhsv4z179l7mpxmh.png
    11.12.2019 - Urodził się Franciszek (2660g, 50cm) - poród SN
    5dpt -beta 7,9 /7dpt -beta 66,7 /10dpt -beta 226,1 /14dpt -beta 1032.0 / 17dpt-pęcherzyk/24dpt- <3
    1.04.2019 - transfer crio (❄4.1.1 i ❄4.2.2)
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek, 11 zarodków zamrożonych - hiperstymulacja
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto* Insulinooporność *
    38 lat - starania od 08.2016
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 lutego 2018, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda z nas przeżyła to zapewne inaczej. Mnie bolało wstrzykiwanie kontrastu pomimo drożności, ale ból nie był jakiś tragicznie mocny (skupiona byłam bardziej na ściskaniu rękami stołu, żeby nie oderwać przypadkiem od niego pupy podczas wykonywania zdjęcia. Strasznie męczyła mnie myśl, że jak się poruszę zdjęcie będzie niewyraźne i cały zabieg trzeba będzie powtórzyć). Krwawienie po, jak najbardziej i raczej normalne (plamiłam przez jakieś 2 dni później i miałam odczuwalny dyskomfort, tak jak przed miesiączką bóle w podbrzuszu)

  • Marta1990 Koleżanka
    Postów: 32 18

    Wysłany: 5 lutego 2018, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, jestem przed badaniem hsg, zrobiłam wymaz z kanału szyjki macicy na posiew bakteryjny i wynik jest następujący: liczny wzrost lactobacillus species (+++), i teraz nie wiem, co robić, bo lekarz powiedział, że jeśli wyjdzie ujemny, to mam się zapisać na hsg w szpitalu, a tu cos wyszło???

  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9020 5566

    Wysłany: 5 lutego 2018, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się orientuję to jest bakteria występująca naturalnie w pochwie, pozytywna flora. Ale mogę się mylić, niech bardziej doświadczone dziewczyny potwierdzą :)

    Marta1990, Anna1983! lubią tę wiadomość

    wnid9vvj4uzno34f.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • JuicyB Autorytet
    Postów: 1160 1541

    Wysłany: 6 lutego 2018, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta - Lactobacillus to naturalna flora pochwy kobiety.
    Wszystko OK :)


    age.png
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2155 721

    Wysłany: 6 lutego 2018, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny doradzcie mi proszę. Sprawa wygląda tak że moja ginka kazała mi się dowiedzieć jakie dodatkowe badania chcą w szpitalu przed Hsg bo każdy szpital może mieć inne wymogi. I powiedziałam mamie która pracuje w szpitalu jaka jest sprawa. No i dowiedziała się jak to u nich wygląda. I mówi żebym się zgłosiła do jej kolezanki ginki ona wypisze skierowanie zrobi potrzebne badania.Mówi że robią ze znieczuleniem dozylnym. Ale powiedziała też że oni preferują laparoskopowo bo od razu mogą udroznic i lepiej widac i pyta się czy nie lepiej poczekać aż może mąż poprawi nasienie. I nie wiem co robić. Bo wiadomo że nie chce czekać dłużej. Co byście zrobiły? Czekały czy laparoskopowo czy normalnie to Hsg robić? Trochę zamotałam ale może mnie zrozumiecie :D

    KIM127 lubi tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Vigosik Koleżanka
    Postów: 137 6

    Wysłany: 6 lutego 2018, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam robione HyCoSy i również plamiłam ok 2 dni i najbardziej bolało zakładanie cewnika a jesli chodzi o wpuszczany plyn to ostatnia dawka bolała bardzo. Jest to podobne badanie jak HSG ja robiłam prywatnie w Białymstoku

    12.05.2017 9 tydz [*]
    18.01.2018 HyCoSy +/+
    PCOS, Insulinooporność, niedoczynność tarczycy
    od 30.04.2016 czekamy na nasz CUD

    f3a25ddc5985b07a5f9e7ea66114dbaa.png
  • JuicyB Autorytet
    Postów: 1160 1541

    Wysłany: 7 lutego 2018, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Hej Dziewczyny doradzcie mi proszę. Sprawa wygląda tak że moja ginka kazała mi się dowiedzieć jakie dodatkowe badania chcą w szpitalu przed Hsg bo każdy szpital może mieć inne wymogi. I powiedziałam mamie która pracuje w szpitalu jaka jest sprawa. No i dowiedziała się jak to u nich wygląda. I mówi żebym się zgłosiła do jej kolezanki ginki ona wypisze skierowanie zrobi potrzebne badania.Mówi że robią ze znieczuleniem dozylnym. Ale powiedziała też że oni preferują laparoskopowo bo od razu mogą udroznic i lepiej widac i pyta się czy nie lepiej poczekać aż może mąż poprawi nasienie. I nie wiem co robić. Bo wiadomo że nie chce czekać dłużej. Co byście zrobiły? Czekały czy laparoskopowo czy normalnie to Hsg robić? Trochę zamotałam ale może mnie zrozumiecie :D

    Wiem, że mi łatwo mówić... ale ja bym chyba chwilę poczekała na poprawę wyników męża i tę laparoskopię. To kwestia jakiego czasu jest? 2-3 miesiące?


    age.png
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego