HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Evli wrote:Hej dziewczyny
Możliwe ze się powtarzam, pewnie gdzieś to pytanie było na forum ale nie znalazłam..
Czy w cyklu z hsg można starać się o dzidziusia, czy trzeba odczekać do następnego ?
Ja się starałam normalnie w tym cyklu. Za tydzień zobaczę czy się udaloEvli lubi tę wiadomość
-
Evli wrote:Hej dziewczyny
Możliwe ze się powtarzam, pewnie gdzieś to pytanie było na forum ale nie znalazłam..
Czy w cyklu z hsg można starać się o dzidziusia, czy trzeba odczekać do następnego ?
Można się starać nawet jest większe prawdopodobieństwo na zajście w ciążeEvli lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam odczekać cykl z HSG przed inseminacją. Miałam tradycyjne HSG z wykorzystaniem RTG i z uwagi na ewentualny wpływ na komórkę jajową lekarka mówiła, że lepiej odczekać. Gdzieś czytałam, że podawany kontrast może utrudniać zagnieżdżenie zarodka. Chociaż wiem, że wiele dziewczyn zachodzi w ciążę w tym cyklu, w którym jest badanie.
Evli lubi tę wiadomość
-
To bardzo zależy od tego w którym dniu cyklu masz HSG. Ja miałam tuż po okresie (było nawet ryzyko, że za wcześnie, ale USG przed badaniem potwierdziło, ze okres się skończył). Miałam więc jeszcze kilka dni zapasu do owulacji i mieliśmy niemal przykaz, aby w tym cyklu działać.
Jeśli jednak HSG jest bliżej owulacji lekarze mogą odradzać starania. Tu chyba nie chodzi o to, że kontrast może utrudniać zagnieżdżenie (bo jak utrudni, to po prostu trudno, ale szanse, że nie utrudni są spore). Ryzyko stanowi samo RTG dla jajeczek. Jeśli są już dojrzałe, to nie powinny być wystawiane na promieniowanie.
Wszystko wyjaśni lekarz w dniu badania, po tym jak dokładnie sprawdzi jak się sprawy z owulacją mają
Evli lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!
Ja mam hsg w 10 dniu cyklu, owulacje przypuszczalna między 12 a 14... za mały odstęp co nie ?
Dopytam się w dniu zabiegu ..
Ah niecierpliwa jestem, mam już dość tego czekania ;(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 18:22
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
JuicyB wrote:Szkoda a czy samo badanie wskazało, że jakaś drobna niedrożność mogła być problemem? W sensie czy czułaś duży ból przy podawaniu kontrastu lub radiolog wykazał w opisie możliwe zrosty?
Jednej jajowód miałam przypchany. Po podaniu drugi raz kontrastu udało się udrożnić. Trzeba walczyć dalej -
U mnie jajowody drożne, dzisiaj miałam HSG. Ale przeżycia masakra, miałam 4 podejścia... Lekarz nieludzki, dopiero za czwartym razem lekarka wprowadziła cały sprzęt prawidłowo. Opisałam wszystko w pamiętniku.
Najważniejsze, że drożne. Od przyszłego cyklu działamy, teraz już i tak było po owulacji.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
alex0806 wrote:U mnie jajowody drożne, dzisiaj miałam HSG. Ale przeżycia masakra, miałam 4 podejścia... Lekarz nieludzki, dopiero za czwartym razem lekarka wprowadziła cały sprzęt prawidłowo. Opisałam wszystko w pamiętniku.
Najważniejsze, że drożne. Od przyszłego cyklu działamy, teraz już i tak było po owulacji.
Jejku przeczytałam twój pamiętnik, gościu masakra! Co to w ogóle za lekarze nieludzcy „ jak coś, zrobi Pani sobie in vitro” !!
Dobrze że już po, mnie hsg czeka w piątek ;(
Super że masz drożne, teraz będzie już tylko lepiej, trzymam kciuki !2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:JuicyB widzę ze twój 14 cykl udany, gratulacje!
Pomogło Ci HSG ?
Tak, 1 cykl po HSG Radiolog wykazała, że były zrosty. Samo badanie też mega bolesne, więc coś tam musiało stać na drodze. Przy bardzo dobrych wynikach nasienia i u mnie wszystkich hormonów to właśnie niedrożność była chyba problemem.
Powodzenia w piątek
U mnie dziś nocka do tylu. Skurcze przepowiadające nie są bardzo bolesne, ale jednak spać się nie da. Ale pewnie za niedługo i Wy się o tym przekonacie