HSG ( niedrożność jajowodów)
-
WIADOMOŚĆ
-
Wczoraj odebrałam wynik z HSG opis + płytka: "Wielkość jamy macicy 2,5cmx2,5cm, jej zarysy gładkie. Kształt jamy macicy typowy. Oba jajowody wąskie, drożne, podany środek cieniujący szybko (już na pierwszym zdjęciu) przechodzi do jamy otrzewnej.
grosza lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Trzeba być nad czo. Mieć zrobioną czystość szyki (ważne miesiąc) oprócz tego potrzebowałam jeszcze morfologie i grupę krwi oraz badanie nasienia męża. Badania robią w jeden dzień. Badanie trochę bolesne ale da się przeżyć.... Badania wykonuje się 8-13 dc przed owulacją a po krwawieniu. Całe badanie może trwa 5 min
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2013, 15:50
-
do HSG musiałam mieć jedynie posiew(czystość szyjki)i żadnych innych badań. Badanie miałam robione zaraz po zakończeniu miesiączki i ustąpieniu plamień. Przyszłam na wizytę, wykonano HSG (w sumie 10 min) i poszłam do domu. Ból porównywalny do miesiączkowego- nic strasznego. Przed badaniem polecam wziąć 2 Nospy i luzik
-
staraczka24 wrote:dziewczyny czy możecie mi powiedzieć jak wygląda HSG i czy trzeba zostać w szpitalu ?
ja byłam od rana tak do 15 około 11 miałam badanie hsg, a wcześniej usg badanie ginekologiczne, wywiad, po badaniu musiałam ok 2 godzin leżeć bo kręciło mi się w głowie po dużej dawce leku przeciwbólowego, musiałam mieć morfologie, OB, a 3 dni przed zabiegiem brałam gynalgyn na odkażenie pochwy."Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
nick nieaktualnyja miałam robiona tylko cytologie i nic wiecej, w szpitalu byłam o 8 załozyli mi welfron przed 10 podali ketonal domiesniowo i cos jeszcze a o 10 poszłam za badanie, badanie trwało z 10 minut. u mnie bol okropny choc krotko trwał. w szpitalu zostałam do drugiej, dostałam opis i po wszystkim...
-
staraczka24 wrote:dziewczyny czy możecie mi powiedzieć jak wygląda HSG i czy trzeba zostać w szpitalu ?
nie wiem jak to jest w szpitalu ale w robiąc prywatnie spędziłam w klinice jakieś 2 godziny łącznie najpierw zwykłe usg, potem kroplówka z ketonalu jak zaczęło działać zabrali mnie do gabinetu normalnie na lotnika i potem badanie które trwało może z 10 minut tzn większość to zakładanie całego sprzętu musiałam mieć badanie czystości pochwy, antygen HBs, HCV i białko CRP ale wszędzie są inne wymagania co do tych badań...
powodzenia i nie stresuj się bo nie warto -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnystaraczka24 wrote:dziewczyny czy możecie mi powiedzieć jak wygląda HSG i czy trzeba zostać w szpitalu ?
Jest kilka metod robienia HSG, ja miałam przez ultrasonograf, więc prawie w ogóle nie bolało. Naczytałam się o strasznym bólu. Owszem badania trwało ponad 50 min. bo miałam je dwa razy, źle mi wyhengarowali macicę. na szczęście jajowody drożne. Po 30 minut poszłam do domu.
Przed HSG warto wziąć taki czopek przeciwbólowy. I nie ma co się bać! -
ania_mr wrote:ja wczoraj miałam HSG w Centralny Szpital Kliniczny MSW w Warszawie ul. Wołoska 137 w Warszawie i mogę polecić ten szpital personel przemiły, szpital czysty. No badanie trochę bolało...ale warto było bo usłyszałam że wszystko mam pięknie drożne
Długo czekałaś na termin badania? jakie badania poprzedzające są wymagane?Aniołek 15.03.2014 (6 tc.)
-
przepraszam, nie zauważyłam późniejszego wpisu Swoją drogą ciekawe po co badanie nasienia. To, że kobieta musi przejść szereg badań przedwstępnych to jasne, ale badanie nasienia? Tak mnie to zastanowiło, co w sytuacji kiedy kobieta podchodzi do inseminacji z nasieniem dawcy. Nie może wykonać sobie badania HSG ?Aniołek 15.03.2014 (6 tc.)