Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Aga1510 Autorytet
    Postów: 946 349

    Wysłany: 28 października, 10:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elleen wrote:
    Tak jak pisałam, dopiero po podaniu intralipidu zaszłam w ciążę po raz pierwszy. Po poronieniu dr Gajewska jeszcze zalecila przy następnym cyklu stymulowanym encorton 10 mg i intralipid 2 podania: przed owu i po 10 dniach, a Kowalska mówi, żeby po 3 tyg (z tego co tu czytałam, to lepiej wcześniej) i po pozytywnym teście powtarzać co 3 tyg do 12 tc. Dopiero zaczynam nowy cykl.
    Czasami mam wrażenie że Kowalska nie wie co mówi, raz powiedziała że encorton w takiej dawce działa bardziej przeciwzapalnie, a na następnej wizycie pyta czy chce go przyjmować i ten intralipid w tej sytuacji (pandemia). Na pytanie, czy inne pacjentki co mają taki zestaw rezygnują teraz z przyjmowania, powiedziała że nie, więc ja też próbuję. Jak będę miała jeszcze do niej jakieś obiekcje to trudno, będę jeździła do Katowic do Gajewskiej. Jakoś do niej miałam większe zaufanie.
    Ja mam zalecony encorton 7,5 mg oraz wlew w dniu inseminacji. Mogę zapytać na co dostałaś 10mg encortonu? Ja mam zalecenie od Sydora przez anty tpo i anty tg. Intralipid do powtórki co trzy tygodnie do 15 tc więc może co trzy tygodnie wystarczy.Natomiast zastanawiam się czy nie mam za małej dawki encortonu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 10:30

  • Marta93 Autorytet
    Postów: 602 334

    Wysłany: 28 października, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile czekalyscie wynik na ana3

    27 lat 08.09.1993
    Początek starań 2016
    Październik2016 puste jajo[*]
    08.2017 nowe starania
    06.2019 szczęśliwa żona
    28.02.2020 1 iui😣
    19.04 ciąża biochemiczna
    02.05.2020 2iui 😣
    11.2020 zaczynamy przygodę z ivf salve medica Łódz
    8.11.pierwszy zastrzyk Gonalu 👏
    18.11 Punkcja pobrano 16 prawidłowych komórek ,8zaplodniono reszta do dawstwa
    24.11. - mamy ❄️❄️❄️ blastocysty z 5doby i 1❄️ z 6doby
    01.2021 Transfer?
  • Elleen Ekspertka
    Postów: 145 75

    Wysłany: 28 października, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga1510 wrote:
    Ja mam zalecony encorton 7,5 mg oraz wlew w dniu inseminacji. Mogę zapytać na co dostałaś 10mg encortonu? Ja mam zalecenie od Sydora przez anty tpo i anty tg. Intralipid do powtórki co trzy tygodnie do 15 tc więc może co trzy tygodnie wystarczy.Natomiast zastanawiam się czy nie mam za małej dawki encortonu.
    Encorton bo u mnie też tarczyca i to się przekłada na wynik z immunofenotypu że CD4:CD8 mam podwyższony. Ja z obawy przed powtórką jak zobaczę podwyższona betę to chyba dla świętego spokoju pojadę do Gajewskiej. Co do dawki encortonu, to dopiero się okaże, niestety metodą prób i błędów. Wiem, brzmi drastycznie. Ale może akurat taka dawką dla Ciebie okaże się trafiona.

    Ona: 29, On: 38lat.
    Starania ok 2-3 lata.
    Niedoczynność tarczycy, Tsh ok. 1,137 normowane euthytoxem
    AMH: 3,1
    Jajowody drożne,
    Immunologia: CD4:CD8-2,4 (ponad normę)
    NK 16%- zalecony intralipid i encorton
    On: urologicznie ok
    Koncentracja 116.5 mln
    Plemniki z prawidłową strukturą chromatyny: 75%. Fragmentacja: 21%
    HBA: 80%
    MAR IG-G: 3%.
    08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc.😢💔
    11.2020- II podejście z Lamettą - 🍀🙏✊

    "Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie".
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 28 października, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy mialyscie po accofilu takie skutki uboczne - jakbyscie mialy zaraz zemdlec? Straszne zawroty glowy , nawet jak pisze ten post to ledwo kontaktuje.... Ja rozumiem bole miesni i itd... Wlew mialam w 10 dc zastrzyki 1/3 dawki biore od soboty czyli 24.10, owylacja podejrzewam ze byla 25/10
    Dzis jets taka druga sytuacja gdzie tak sie czuje - wczoraj bylo to samo ....

    palyna
  • Turkusowa82 Autorytet
    Postów: 1333 1610

    Wysłany: 28 października, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam,że się tak wcinam ale mam pytanke, czy któraś z Was miała telewizyte u dr Sydora? Jestem umówiona do niego stacjonarnie w przyszłym tygodniu w Tarnowie ale obawiam się że moge być w tym czasie na kwarantannie 🙄

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 16:36

    38l, 2xIUI 2017nieudane, 2018 r ciąża poroniona w10tc
    🔸TSH -2,11 letrox100/75🔸Kariotyp ok🔸ANA ujemne🔸 p/c p. antyg.łozyska ujemne 🔸p/c p.kardiolipinie ujemne 🔸 p/c p beta2 glikoproteinie ujemne 🔸p/c p.plemnikom ujemne 🔸 antykoagulant toczniowy ujemny 🔸trombofilia wrodzona ujemna 🔸 MTHFRA1298C hetero 🔸laparo, histero 2016 ok, 🔸KIR: BX, są implantacyjne 🔸 alloMLR 54,7% 🔸 komórki NK: 13%/34%🔸cross-match ujemny 🔸 encorton, accofil

    03.2020 przerwana stymul
    07.2020 I IVF pobrano 11kumulusow -6 zapłodniono
    2 blastki podane 25.07-cb😭
    Mamy ❄️❄️❄️ blastki

    Mąż:36 l, HBA86%,test MAR 1%, DFI 10,04%, prawidłowe 19%, kariotyp ok
  • Salome Autorytet
    Postów: 2375 3482

    Wysłany: 29 października, 09:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już w takim razie nie wiem, na jakiej podstawie dr Sydor zleca lub nie zleca sterydów. Ja mam NK 26%, anty-TPO, anty-TG, ANA słabo dodatnie i powiedział, że nie widzi przeciwskazań immunologicznych do transferu. A że brałam już metypred zalecony przez ginekologa, to powiedział, że mogę go dalej brać (dawka 4mg).
    Paśnik mojej koleżance też niczego nie zalecił przy NK 23%, bo uważa, że to w połączeniu z dobrym wynikiem KIRów nie ma znaczenia.

    Pierwszy transfer - nieudany
    Został 1 x ❄️
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 686 325

    Wysłany: 29 października, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    A ja już w takim razie nie wiem, na jakiej podstawie dr Sydor zleca lub nie zleca sterydów. Ja mam NK 26%, anty-TPO, anty-TG, ANA słabo dodatnie i powiedział, że nie widzi przeciwskazań immunologicznych do transferu. A że brałam już metypred zalecony przez ginekologa, to powiedział, że mogę go dalej brać (dawka 4mg).
    Paśnik mojej koleżance też niczego nie zalecił przy NK 23%, bo uważa, że to w połączeniu z dobrym wynikiem KIRów nie ma znaczenia.
    Ale pamiętaj, że są jeszcze cytokiny i to one mega często są decydujące :)

    Salome lubi tę wiadomość

    16udvfxm2qpxf28l.png
  • Salome Autorytet
    Postów: 2375 3482

    Wysłany: 29 października, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Ale pamiętaj, że są jeszcze cytokiny i to one mega często są decydujące :)

    A no właśnie. A często tu dziewczyny piszą, że dostają sterydy na komórki NK. Chyba jednak połączenie wszystkich wyników ma wpływ na to, co zostaje nam zalecone.

    Pierwszy transfer - nieudany
    Został 1 x ❄️
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 686 325

    Wysłany: 29 października, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    A no właśnie. A często tu dziewczyny piszą, że dostają sterydy na komórki NK. Chyba jednak połączenie wszystkich wyników ma wpływ na to, co zostaje nam zalecone.
    Dokładnie. Trzeba patrzec całościowo i bardzo indywidualnie :)

    Salome lubi tę wiadomość

    16udvfxm2qpxf28l.png
  • Turkusowa82 Autorytet
    Postów: 1333 1610

    Wysłany: 29 października, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    A ja już w takim razie nie wiem, na jakiej podstawie dr Sydor zleca lub nie zleca sterydów. Ja mam NK 26%, anty-TPO, anty-TG, ANA słabo dodatnie i powiedział, że nie widzi przeciwskazań immunologicznych do transferu. A że brałam już metypred zalecony przez ginekologa, to powiedział, że mogę go dalej brać (dawka 4mg).
    Paśnik mojej koleżance też niczego nie zalecił przy NK 23%, bo uważa, że to w połączeniu z dobrym wynikiem KIRów nie ma znaczenia.
    Możesz mi napisać co oznacza ,,dodatnie,, antyTPO i antyTG?? Ja robilam ostatnio panel tarczycowy i wyszło mi: TSH 2,118 uIU/ml, FT3- 3,36 pg/ml ( norma do 3,18 pg/ml), FT4-1,09 ng/dl ( norma 1,48), antyTG -186 IU/ml (norma 115), anty TPO -38,60 IU/ml ( norma 34), TRAb 1,13 IU/ l. Więc FT3, anty TPO i anty TG ponad normę. Wiem, że mam niedoczynność tarczycy ale zastanawiają mnie te pozostałe wyniki. Robiłam ANA i wyszło ujemne 🤔 Oczywiście skonsultuje to z moim endokrynologiem.

    38l, 2xIUI 2017nieudane, 2018 r ciąża poroniona w10tc
    🔸TSH -2,11 letrox100/75🔸Kariotyp ok🔸ANA ujemne🔸 p/c p. antyg.łozyska ujemne 🔸p/c p.kardiolipinie ujemne 🔸 p/c p beta2 glikoproteinie ujemne 🔸p/c p.plemnikom ujemne 🔸 antykoagulant toczniowy ujemny 🔸trombofilia wrodzona ujemna 🔸 MTHFRA1298C hetero 🔸laparo, histero 2016 ok, 🔸KIR: BX, są implantacyjne 🔸 alloMLR 54,7% 🔸 komórki NK: 13%/34%🔸cross-match ujemny 🔸 encorton, accofil

    03.2020 przerwana stymul
    07.2020 I IVF pobrano 11kumulusow -6 zapłodniono
    2 blastki podane 25.07-cb😭
    Mamy ❄️❄️❄️ blastki

    Mąż:36 l, HBA86%,test MAR 1%, DFI 10,04%, prawidłowe 19%, kariotyp ok
  • Salome Autorytet
    Postów: 2375 3482

    Wysłany: 29 października, 12:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkusowa82 wrote:
    Możesz mi napisać co oznacza ,,dodatnie,, antyTPO i antyTG?? Ja robilam ostatnio panel tarczycowy i wyszło mi: TSH 2,118 uIU/ml, FT3- 3,36 pg/ml ( norma do 3,18 pg/ml), FT4-1,09 ng/dl ( norma 1,48), antyTG -186 IU/ml (norma 115), anty TPO -38,60 IU/ml ( norma 34), TRAb 1,13 IU/ l. Więc FT3, anty TPO i anty TG ponad normę. Wiem, że mam niedoczynność tarczycy ale zastanawiają mnie te pozostałe wyniki. Robiłam ANA i wyszło ujemne 🤔 Oczywiście skonsultuje to z moim endokrynologiem.

    Jedno i drugie mam kilkukrotnie przewyższające normę.

    Pierwszy transfer - nieudany
    Został 1 x ❄️
  • Turkusowa82 Autorytet
    Postów: 1333 1610

    Wysłany: 29 października, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    Jedno i drugie mam kilkukrotnie przewyższające normę.
    Dziękuję za odpowiedź 🤗

    38l, 2xIUI 2017nieudane, 2018 r ciąża poroniona w10tc
    🔸TSH -2,11 letrox100/75🔸Kariotyp ok🔸ANA ujemne🔸 p/c p. antyg.łozyska ujemne 🔸p/c p.kardiolipinie ujemne 🔸 p/c p beta2 glikoproteinie ujemne 🔸p/c p.plemnikom ujemne 🔸 antykoagulant toczniowy ujemny 🔸trombofilia wrodzona ujemna 🔸 MTHFRA1298C hetero 🔸laparo, histero 2016 ok, 🔸KIR: BX, są implantacyjne 🔸 alloMLR 54,7% 🔸 komórki NK: 13%/34%🔸cross-match ujemny 🔸 encorton, accofil

    03.2020 przerwana stymul
    07.2020 I IVF pobrano 11kumulusow -6 zapłodniono
    2 blastki podane 25.07-cb😭
    Mamy ❄️❄️❄️ blastki

    Mąż:36 l, HBA86%,test MAR 1%, DFI 10,04%, prawidłowe 19%, kariotyp ok
  • Aga1510 Autorytet
    Postów: 946 349

    Wysłany: 29 października, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was jest z Krk i może się wypowiedzieć na temat dr Padjas?

  • baksia Autorytet
    Postów: 988 548

    Wysłany: 30 października, 23:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celka, co tam u Ciebie?

    f2w3yx8dw6u7br27.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • Celka Przyjaciółka
    Postów: 102 50

    Wysłany: 31 października, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    baksia wrote:
    Celka, co tam u Ciebie?
    Hej. Mam meeegggaaaa mldlosci 🙃 żyć się normalnie nie da. Jeszcze nie byłam na usg, zapisałam się dopiero we wtorek ( to będzie już 7 tydz). A w środę jeśli będzie dobrze to drugie doszczepianie i kontrolne badania z krwi i prof 🙂 jak narazie jestem dobrej myśli ☺️ a jak u ciebie Baksia?

  • Aguś93 Przyjaciółka
    Postów: 315 26

    Wysłany: 31 października, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celka wrote:
    Hej. Mam meeegggaaaa mldlosci 🙃 żyć się normalnie nie da. Jeszcze nie byłam na usg, zapisałam się dopiero we wtorek ( to będzie już 7 tydz). A w środę jeśli będzie dobrze to drugie doszczepianie i kontrolne badania z krwi i prof 🙂 jak narazie jestem dobrej myśli ☺️ a jak u ciebie Baksia?

    Gratulacje 😍👊
    To na 1 doszczepieniu nie ma szczepienia w ciąży jest wizyta i badania? Czy tylko badania? 😊

    11.18 Histeroskopia
    2xIUI :(
    06.19 In Vitro- 5 zarodków, po badaniu 3 zdrowe
    07.19 Transfer :(
    12.19 Transfer :(
    05.20 Transfer :(
    4x[*]
    MH 13.16
    Hashimoto, PCOS
  • Celka Przyjaciółka
    Postów: 102 50

    Wysłany: 31 października, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś93 wrote:
    Gratulacje 😍👊
    To na 1 doszczepieniu nie ma szczepienia w ciąży jest wizyta i badania? Czy tylko badania? 😊
    Po pozytywnym teście miałam w ciągu tyg pierwsze szczepienie i wizytę u prof. Rozpisał mi dalej leki i powiedział że badania zrobimy po usg tak po 6 tyg. Ja byłam u niego na wizycie i doszczepianiu w 5tyg3d.

    Aguś93 lubi tę wiadomość

  • baksia Autorytet
    Postów: 988 548

    Wysłany: 1 listopada, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celka, cudownie że są mdłości 🤭 to baardzo dobrze wróży 😅 trzymam kciuki za wizytę, daj koniecznie znać ✊🏻❤️
    U mnie super 😃 w pt byłam na usg, mój maluch ma ponad 4cm,machal rączkami i nóżkami, cudowny widok 😍 serducho mocno bije, jest idealnie 😁 za 2 tyg mam już prenatalne u swojego gin, a 16.11 u Profesora. 26.10 byłam w Łodzi na wizycie z wynikami badań, jedne miałam dobre inne takie sobie ale Prof ogólnie jest pozytywnie nastawiony. 😊

    Agus, to wszystko zależy od sytuacji. Ja u Prof byłam w 6t1d, a 2 dni wcześniej byłam na usg. Na usg było widać pęcherzyk i ciałko żółte więc na pierwszym doszczepieniu w ciąży Prof powiedział, że można juz robic badania, bo widzi że z ciąża jest wszystko dobrze. Gdybym nie miała usg to pewnie też oddałabym krew przy drugim doszczepieniu albo kazałby zrobić u siebie usg. 😊

    Aguś93, Ewelka02 lubią tę wiadomość

    f2w3yx8dw6u7br27.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • Megi-x Ekspertka
    Postów: 216 116

    Wysłany: 1 listopada, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do ostatniego transferu miałam zalecony accofil I encorton. Transfer udany niestety w 6 tyg poroniłam. Miałyście zlecone jakieś badania po poronieniu? Czy badanie cytokin należy powtarzać? I po jaki czasie?

  • believer Autorytet
    Postów: 394 170

    Wysłany: 2 listopada, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczeta czy wyszly u partnera ktorejs z Was przeciwciala przeciwplemnikowe w nasieniu (mam nadzieje ze nie przekrecilam nazwy) w badaniach zlecanych przez prof. Malinowskiego i musial w zwiazku z tym przyjmowac jakies leki? Jesli tak to jakie to były leki i czy dlugo trwala kuracja nimi?

    starania od 04.2018 r.
    Ja: rocznik '87,AMH 0,02-> IVF z KD
    MTHFR hetero, PAI-1 homo, kariotyp Bx (bez 2DS5,3DS1), histeroskopia ok,
    On: rocznik '88, fragmentacja 27,1 % (norma <25%)

    I IVF - Invimed Warszawa - I ET 1 3-dniowy 22.01.2019 r. - 13 dpt beta 4,06 , 15dpt 1,2
    ☹, II FET 27.02.2019 4.B.B. ☹
    II IVF - Gyncentrum Katowice - III FET - 15.07.2019 2x8A - ☹, IV FET - 07.09.2019 5AB - ☹,
    III IVF Salve Medica Łódź - V FET - 03.01.2020 - 4.A.A ☹, VI FET 27.02.2020 r. 3.A.A ☹
    31.03.2020 r. - test ERA - wszystko ok
    VII FET - 09.06.2020 - 3.A.A - :(
    październik 2020 r. - IVF Salve Medica Lodz - mamy 3 blastki

    "Jeśli szczęście jeszcze do Ciebie nie przyszło, to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli"
‹‹ 1440 1441 1442 1443 1444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego