X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • rosamare Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane witajcie

Mam do Was pytanie, może ktoś będzie mógł mi pomóc.
    Jesteśmy po jednej ciąży biochemicznej (beta poniżej 1000), obecnie jestem w kolejnej ciąży, niestety nie wygląda to dobrze, pęcherzyk ciążowy ma wielkość 16mm i nie uwidaczniają się w nim żadne struktury, jest podejrzenie pustego jaja płodowego. W sercu czuje, że to słuszne podejrzenie i nie umiem powstrzymać łez :(
    Mam do Was pytanie, czy w czasie bezpośrednio po poronieniu pustego pęcherzyka ciążowego, warto wykonać jakieś badania immunologiczne? Jeżeli tak, to co warto sprawdzić?
    Będę starała zapisać się na wizytę do immunologa, choć słyszałam że dostać się do docenta P jest bardzo ciężko, może uda mi się zapisać do Dr Sydora. Dodam, że kariotypy badaliśmy i wyszły prawidłowe, ANA ujemne.
    Będę wdzięczna za każdą pomoc.

👰🔹Brak owulacji🔹Hiperprolaktynemia
    🤵 ✔️
    VpdKp1.png

03.2022 11 tc nasz Aniołek Marysia 👼💔
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosamare wrote:
    Kochane witajcie

Mam do Was pytanie, może ktoś będzie mógł mi pomóc.
    Jesteśmy po jednej ciąży biochemicznej (beta poniżej 1000), obecnie jestem w kolejnej ciąży, niestety nie wygląda to dobrze, pęcherzyk ciążowy ma wielkość 16mm i nie uwidaczniają się w nim żadne struktury, jest podejrzenie pustego jaja płodowego. W sercu czuje, że to słuszne podejrzenie i nie umiem powstrzymać łez :(
    Mam do Was pytanie, czy w czasie bezpośrednio po poronieniu pustego pęcherzyka ciążowego, warto wykonać jakieś badania immunologiczne? Jeżeli tak, to co warto sprawdzić?
    Będę starała zapisać się na wizytę do immunologa, choć słyszałam że dostać się do docenta P jest bardzo ciężko, może uda mi się zapisać do Dr Sydora. Dodam, że kariotypy badaliśmy i wyszły prawidłowe, ANA ujemne.
    Będę wdzięczna za każdą pomoc.

Można zbadać immunofenotyp w drugiej fazie cyklu, choć ja chyba badałam już w dniu diagnozy pustaka, potem zlecono mi jeszcze cytokiny CBA (raczej druga faza cyklu) oraz KiRy. KiR-y można zrobić w dowolnym dniu.
    W immunologii puste jaja i biochemie występują częściej.

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Zielona12 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem zapisana na szczepienia. Miałam robione alloMLR i wyszło 0. Czy powinnam jeszcze zrobić badanie LCT lub cross-match przed szczepieniami? Robiłam tylko wirusówkę dla męża. Jak zapytałam o to lekarza to odpisał,że teraz jeszcze nie ma takiej potrzeby.

• nnatalkaa_00 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Kim jest ten'guru' jeżeli mogę zapytać? :-)
    Dr P z Macierzyństwa 😉

Starania od 3'2017

4x IUI - jedna cb 😥
    2'2021 - pierwsze IVF - ❄❄ 5.2.2, ❄ 4.3.3
    2 x ET 5.2.2 - nieudane 😥 pozostał ❄ 4.3.3

Zmiana kliniki
    1-3'2022 - drugie IVF (długi protokół) - ❄ 3.2.1 (PGT-A zdrowy! ❤) ❄ 6.3.2

• HSG - prawy jajowod zwezony
    • Hiperprolaktynemia
    • Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, anty-TPO ok, anty-TG 415 - Letrox 75
    • immunologia - wysoka cytoksycznosc komórek nk (70 przy normie do 26.1), allo mlr IV'21 - 20%, XI'21 - 0%, XII'21 - 25.7% 🤷‍♀️, rozjechane cytokiny, wysokie TNF alfa
    On - wszystko OK ❤
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    Można zbadać immunofenotyp w drugiej fazie cyklu, choć ja chyba badałam już w dniu diagnozy pustaka, potem zlecono mi jeszcze cytokiny CBA (raczej druga faza cyklu) oraz KiRy. KiR-y można zrobić w dowolnym dniu.
    W immunologii puste jaja i biochemie występują częściej.
    Robiłaś test? Jak nie to kiedy wejsc?

• Kolorowa27 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nnatalkaa_00 wrote:
    Niestety zawsze beta 0. Tak, jeden jedyny raz, gdy beta drgnęła to właśnie po pierwszej inseminacji, dlatego miałam je aż 4 - myśleliśmy, że w ten sposób się uda, skoro za pierwszym razem "cos" się zadziało. Mam jedną śnieżynke w innej klinice, ale bardzo słaba. Plan był taki, że pod koniec 2021 roku ja ze sobą zabiorę, ale w międzyczasie udało mi się jakimś zrzadzeniem losu dostać na wizytę do "guru" od leczenia niepłodności w Małopolsce i ta wizyta trochę mam wywrocila plany. Obecnie jestem w trakcie długiego protokołu, bo jak się okazało moje AMH dość mocno spadlo i nowy lekarz nie zalecal czekania. Jeśli uda się uzyskac jakieś zarodki z tej procedury, to tak, będziemy przenosić zarodek do nowej kliniki 😊

Rozumiem. Ja na początku naszej in vitrowej drogi miałam wyjątkowo wysokie amh, ponad 7. Było podejrzenie policystycznych jajników, ale zawsze owulacja występuje normalnie, miesiączka regularna, hormony też nie wskazują zespołu PCOS. Kilka dni temu robiłam jeszcze raz badanie amh, bo wyczytałam, że stymulacje obniżają rezerwę jajnikową i okazało się, że po dwóch procedurach oraz histerolaparoskopii moje amh wynosi 4,88. Wiedziałam, że będzie niższe ale zaskoczyło mnie to, że aż tak znacząco spadło. I to w przeciągu niecałego roku leczenia.

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolorowa27 wrote:
    Rozumiem. Ja na początku naszej in vitrowej drogi miałam wyjątkowo wysokie amh, ponad 7. Było podejrzenie policystycznych jajników, ale zawsze owulacja występuje normalnie, miesiączka regularna, hormony też nie wskazują zespołu PCOS. Kilka dni temu robiłam jeszcze raz badanie amh, bo wyczytałam, że stymulacje obniżają rezerwę jajnikową i okazało się, że po dwóch procedurach oraz histerolaparoskopii moje amh wynosi 4,88. Wiedziałam, że będzie niższe ale zaskoczyło mnie to, że aż tak znacząco spadło. I to w przeciągu niecałego roku leczenia.
    U mnie z 2.46 spadło do 1 w ciagu niecalego roku - fakt, po jednej stymulacji, ale wtedy szału z liczbą pęcherzyków nie było (miałam tylko 9). Nowy lekarz uznał, że jeszcze chwila i się na refundację nie zalapie, dlatego uznaliśmy, że podchodzimy do kolejnej procedury. Jestem pełna obaw, pierwsza stymulacja mnie tak nie stresowala (ale wtedy nie czytałam forum i nie wiedziałam o wielu rzeczach, których teraz jestem świadoma) 🤭🙈

Starania od 3'2017

4x IUI - jedna cb 😥

Zmiana kliniki

• Hiperprolaktynemia
    • immunologia - wysoka cytoksycznosc komórek nk (70 przy normie do 26.1), allo mlr IV'21 - 20%, XI'21 - 0%, XII'21 - 25.7% 🤷‍♀️, rozjechane cytokiny, wysokie TNF alfa
    On - wszystko OK ❤
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nnatalkaa_00 wrote:
    Dr P z Macierzyństwa 😉

Aaa no tak. ;-)

nnatalkaa_00 lubi tę wiadomość

• Kolorowa27 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nnatalkaa_00 wrote:
    U mnie z 2.46 spadło do 1 w ciagu niecalego roku - fakt, po jednej stymulacji, ale wtedy szału z liczbą pęcherzyków nie było (miałam tylko 9). Nowy lekarz uznał, że jeszcze chwila i się na refundację nie zalapie, dlatego uznaliśmy, że podchodzimy do kolejnej procedury. Jestem pełna obaw, pierwsza stymulacja mnie tak nie stresowala (ale wtedy nie czytałam forum i nie wiedziałam o wielu rzeczach, których teraz jestem świadoma) 🤭🙈

Tak. Forum otwiera oczy na wiele spraw 🙈 ale jestem mega wdzięczna za wiedzę, którą tutaj dziewczyny posiadają, bez tego pewnie nie byłabym w tym miejscu, w którym jestem teraz. 🙂 Jak wygląda Twoja stymulacja? Jakie leki masz zaplanowane? 😊 ja bylam dwa razy stymulowana tymi samymi lekami ale za drugim razem większą dawką 😊 miałam Gonal i na koniec jeszcze orgalutran.

• Kolorowa27 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EmKa wrote:
    A miałaś coś gmerane przy jajnikach? Ja miałam usuwaną torbiel, to mi spadło z 9 do 5..

Na pewno coś było grzebane przy jajnikach bo wynaleźli u mnie endometrioze I stopnia i nie drożny lewy jajowód. 🙄 Natomiast nie było tego bardzo dużo, małe zmiany endometrialne, wszystko udało się usunąć,

Wysłany: 10 lutego 2022, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolorowa27 wrote:
    Tak. Forum otwiera oczy na wiele spraw 🙈 ale jestem mega wdzięczna za wiedzę, którą tutaj dziewczyny posiadają, bez tego pewnie nie byłabym w tym miejscu, w którym jestem teraz. 🙂 Jak wygląda Twoja stymulacja? Jakie leki masz zaplanowane? 😊 ja bylam dwa razy stymulowana tymi samymi lekami ale za drugim razem większą dawką 😊 miałam Gonal i na koniec jeszcze orgalutran.
    Przede wszystkim pokazuje, że nie zawsze się udaje. Ja, podchodząc do pierwszej stymulacji, byłam pewna, że będą jajeczka, potem zarodki no i jak ma się trochę szczęścia, to ciaza - o, głupia ja 🙈😅 Teraz wiem, że każdy etap to wielka niewiadoma. Na razie ciągle jestem na antykach - okazało się, że mam 2 torbiele na prawym jajniku i najpierw miałam Duphaston na ich wchloniecie, ale okazało się, że tak do końca nie znikły i teraz mam przedłużona antykoncepcję, żeby wszystko wyciszylo się tak, jak powinno (zwłaszcza, że lewy jajnik jest już na emeryturze, więc liczymy w zasadzie na prawy). We wtorek mam kolejny monitoring i, jeśli będzie ok, to zaczynam gonapeptyl. Potem nie wiem, chyba gonal, ale nie mam pewności. W pierwszym podejściu miałam krótki protokół i Bemfole 😊

Starania od 3'2017

4x IUI - jedna cb 😥

Zmiana kliniki

• Hiperprolaktynemia
    On - wszystko OK ❤
  • Zielona12 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EmKa wrote:
    Z tego co się orientuję to te cross-match robi się jeżeli dawcą ma być Twój mąż, a jak to u Was wygląda?

No właśnie mąż ma być dawcą i po prostu po wyniku alloMLR i wirusówce zostalismy skierowani na szczepienia i umówieni na termin. Wcześniej w APC mówiłam , że chce też od razu wszystkie badania czy mąż może być dawcą (zanim jeszcze wynik allo odebrałam) żeby w razie czego dwa razy nie jeździć bo mam daleko. Nie wiedziałam wcześniej o tym badaniu cross no a lekarz mi odpisał , że na razie nie robić. Ale co jeśli mąż nie powinien być dawcą do szczepień i zrobimy bez sensu 3 szczepienia (niepotrzebny koszt i marnowanie czasu) a dopiero na końcu się okaże , że on nie mógł bo dopiero wtedy skierują nas na te badania... tego się obawiam.

• Zielona12 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę może kombinuje, ale na pierwszej wizycie też mówiłam o allo to mi lekarz powiedział, że jak nigdy nie byłam w ciąży to szczepienia mi nie pomogą a po kolejnych nieudanych 2 transferach już twierdzi , że może pomogą. Dlatego już na własną rękę do przodu kombinuje bo to trochę marnowanie mojego czasu i pieniędzy. Wolałabnym od początku wszystko zbadac i wiedzieć a nie tak co jakiś czas jakaś nowość

• MISIA88 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona12 wrote:
    Trochę może kombinuje, ale na pierwszej wizycie też mówiłam o allo to mi lekarz powiedział, że jak nigdy nie byłam w ciąży to szczepienia mi nie pomogą a po kolejnych nieudanych 2 transferach już twierdzi , że może pomogą. Dlatego już na własną rękę do przodu kombinuje bo to trochę marnowanie mojego czasu i pieniędzy. Wolałabnym od początku wszystko zbadac i wiedzieć a nie tak co jakiś czas jakaś nowość

Hej :) ja 30.11 byłam na ostatnim szczepieniu i uważam że powinnaś zrobić cross match . Ja to badanie miałam robione razem z allo i jak nam wyszło 0 % od razu wiedziałam czy mogę być szczepiona limfocytami męża czy nie - szkoda kasy , czasu , zachodu ... Bez tego ja na pewno nie podchodziła bym do szczepień :) ja teraz idę na laparoskopię w przyszłym tygodniu i żałuję że nie zrobiłam tego wcześniej, aczkolwiek też poprzedni lekarz tego nie zlecił a nowa gin teraz twierdzi że jeśli wyjdzie że coś mam - a szczepienia tracą na ważności przecież z czasem to będziemy w plecy całą procedurę :( także jeśli mogę Ci doradzić to zrób to badanie żeby mieć pewność czy mąż może być dawcą zanim pójdziecie na szczepienia :)

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolorowa27 wrote:
    Na pewno coś było grzebane przy jajnikach bo wynaleźli u mnie endometrioze I stopnia i nie drożny lewy jajowód. 🙄 Natomiast nie było tego bardzo dużo, małe zmiany endometrialne, wszystko udało się usunąć,

To bardzo możliwe. Mi podczas laparo torbiel rozcięli bo powiedzieli ze szkoda rezerwy.

• Bocianiątko Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Znacie przypadek że encorton zaszkodził? Ja mam wysokie ANA 1:1280 + 1:320. Paśnik powiedział żeby nie brać bo obniży allo (33%, pół roku po ostatnim transferze) . Ale ja mam coraz więcej wątpliwości i zastanawiam się czy jednak nie wziąć. a przy każdym transferze poprzednim brałam... Mam w domu dużo więc o receptę nie muszę walczyć...
    Kir Bx ze wszystkimi ds na miejscu. NK mam 8% niezmienne od lat, cd4/cd8 ok 1. Jak kiedyś robiłam cytokiny to oczywiście Il2 i Il10 rozjechane, teraz Paśnik nie kazał już powtarzać. Wtedy była wdrożona immunosupresja ale to już 4 lata temu. Jedyna przesłanka żeby brać teraz ten encorton jest tylko to ANA i Hashi... No i 3 transfery.

event.png

🍍FET 09.04.2022 ⛄4.1.1 💙
    6 dpt beta 35.4
    10 dpt beta 192
    12 dpt beta 412
    14 dpt beta 994
    18 dpt (5+1) GS 9x5mm; YS 2mm
    7+1 CRL 1 cm FHR 136
    8+3 CRL 1.99 cm FHR 166
    10+1 CRL 3.36 cm FHR 158
    15+4 130g
    17+3 200g
    20+2 337g 💕córeczka
    23+2 583g
    26+4 925g
    28+4 1125g
    31+4 1764g
    34+2 2200g
    35+4 2350g
    36+4 2475g
    37+4 2840g
    38+4 16.12.2022 Zosia 2815g, 51 cm miłości ❤️ 🥰👶🏻👨‍👩‍👧😍

3️⃣ IMSI 11.2021: zostało ❄❄❄❄❄ na zimowisku 🥰
    2️⃣ ICSI 01.2021: ❄ 3.2.3 FET ❌
    1️⃣ IVF+ICSI 2019-2020: ET 8c ❌ ❄ bl2+M3 FET ❌
    🧪2x IUI 2018 ❌
    ⏰starania od 2016 ❌
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, silne skurcze macicy, Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Znacie przypadek że encorton zaszkodził? Ja mam wysokie ANA 1:1280 + 1:320. Paśnik powiedział żeby nie brać bo obniży allo (33%, pół roku po ostatnim transferze) . Ale ja mam coraz więcej wątpliwości i zastanawiam się czy jednak nie wziąć. a przy każdym transferze poprzednim brałam... Mam w domu dużo więc o receptę nie muszę walczyć...
    Kir Bx ze wszystkimi ds na miejscu. NK mam 8% niezmienne od lat, cd4/cd8 ok 1. Jak kiedyś robiłam cytokiny to oczywiście Il2 i Il10 rozjechane, teraz Paśnik nie kazał już powtarzać. Wtedy była wdrożona immunosupresja ale to już 4 lata temu. Jedyna przesłanka żeby brać teraz ten encorton jest tylko to ANA i Hashi... No i 3 transfery.
    Ja ostatnie allo badałam chyba ponad rok temu, po tym miałam jeszcze 3 poronienia. Mam do transferu encorton 10mg, allo tez jak zapytałam to dopiero powiedział, żeby zbadać. Ogolnie twierdzi, że immunosupresja powinna tym razem mi pomóc... Pamiętam jak miałam transfer po szczepieniach i gin, zlecił mi ecorton 15mg to napisał żeby zmniejszyć. Ogolnie tak mówi, że encorton blokuje allo, ja ze wszystkich wyników miałam tylko il2 wysokie no i teraz wyszły przeciwciała po szczepieniach i cross match dodatni. Nie chciał mi przepisać prografu po którym ostatno chyba najwięcej mi beta urosła. Pytałam o Plaquenil i ten bez problemu mi przepisał i mówił, że jest dobrym lekiem. Zapomniałam tylko zapytać na co ma mi pomóc. Ja nie miałam wskazań do accofilu i też jak się nie udawało to mi zlecał.
    Czy zaszkodził komuś encorton to chyba nikt się nie dowie...

• Kolorowa27 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy możecie rzucić okiem na moje cytokiny? Właśnie dostałam wynik, to dla mnie czarna magia, może któraś jest w stanie rozszyfrować ten wynik? Będę mega wdzięczna.

PS. Właśnie dzisiaj wyszedł mi pozytywny test na Covid, 3 tygodnie po ostatniej dawce szczepionki 🤦‍♀️ To już drugi raz 🤦‍♀️

https://zapodaj.net/5cb8808b4d2a0.jpg.html

• mt30 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolorowa27 wrote:
    Dziewczyny, czy możecie rzucić okiem na moje cytokiny? Właśnie dostałam wynik, to dla mnie czarna magia, może któraś jest w stanie rozszyfrować ten wynik? Będę mega wdzięczna.

PS. Właśnie dzisiaj wyszedł mi pozytywny test na Covid, 3 tygodnie po ostatniej dawce szczepionki 🤦‍♀️ To już drugi raz 🤦‍♀️

https://zapodaj.net/5cb8808b4d2a0.jpg.html
    dobre cytokiny, wyszedł stan zapalny pewnie związany z covidem

• marzeodziecku Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jestem przed 2 transferem, z zaleceń od docenta P dostałam tylko accofil i heparynę. Martwi mnie to, że nie przepisał mi encortonu. Porównywałam swoje wyniki z innymi dziewczynami i mając praktycznie takie same one dostały encorton.
    Mam kir AA, nieobecne wszystkie ds prócz jednego, rozjechane cytokiny, cd3/cd8 ⬇️ Cd4/cd8 ⬆️, tnf 4407, nk 18%, ana ujemne. Czy pytać ginekologa w klinice o encorton? Czy podchodzić bez niego?

Walka od 2019
    ❌AMH 1❌MTHFR homo❌Niedoczynność t.❌Hiperprolaktynemia❌IO❌p-ciała p-plemnikowe❌Kir AA❌NK 18%❌allo mlr 25%,po szczepieniach 25,5%✅kariotyp✅cross match 05.22 22,1% -> 09.22 11,9%

IUI 09.21💔
    1 IVF 11.21 Invimed
    15.11.21 punkcja (11 komórek,8 prawidłowych,6/6 zapłodnionych,4 zarodki)
    18.11.21 1 transfer świeży💔
    22.02.22 2 transfer 4AB💔
    21.04.22 3 transfer 4BB💔
    13.07.22 4 transfer 4BB💔

Szczepienia limfocytami x7, Histero 09.22 - stan zapalny endo, biopsja endo 12.22✅

2 IVF 11.22 Gameta
    21.01.23 punkcja (6 komórek,6 prawidłowych,6 zapłodnionych,3 blastki)
    Po PGT-A 1 zdrowy❄️
    22.03.23 5 transfer🤰
    4dpt⏸️
    6dpt 48.6
    8dpt 126
    10dpt 323
    12dpt 753
    15dpt jest pęcherzyk 0.62cm😍
    21dpt nadal sam pęcherzyk 1.74cm
    28dpt jest serduszko❤️

202312077352.png
‹‹ 1572 1573 1574 1575 1576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ