Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny,
pisze z prośbą o poradę. 4 lata temu byłam w ciąży niestety poroniłam w 5tyg.
Od tamtej pory nic więcej się nie wydażyło. Razem z mężem wykonaliśmy szereg badań: monitoring owulacji, drożność, histeroskopie diagnostyczną, amh, celiakia, wymazy, badania nasienia męża, kariotypy, KIR, profil cytokinowy, ana2, przeciciała przeciwplemnikowe i wiele innych podstawowych badań z krwi.. Wszystkie badania w normie, brak diagnozy. Dwa razy przerowadzono u mnie stymulację bez powodzenia
- chociaż ja w niej nie widzę sensu skoro potwierdzono mi owulację (badałam ja kilka miesięcy).
Ostatnio zostały mi zlecone dwa badania w których otrzymałam wyniki.
- allo-MLR (nie stwierdzono obecności przeciwciał blokujących - 0,00%)
- cross-match (nie stwierdzono obecności przeciwciał cytotoksycznych przeciwko wyizolowanym limfocytom dawcy, kontrola pozytywna 100% komórek martwych, kontrola negatywna 3% komórek martwych, surowica badana 4% komórek martwych, zakres referencjny 0-10% komórek badanych)
Wizytę kontrolną mam dopiero za jakiś czas. Będę bardzo wdzięczna za informację czy te dwa wyniki mogą na coś wskazywać. Szczerze powiem, że już powoli tracę nadzieje że znajdziemy powód, dlatego do przyszłej wizyty chciałabym się dobrze przygotować i zapytać o wszystko co może mieć znaczenie.
Z góry dziękuje za pomoc i dobre rady.
Pozdrawiam
-
Pat_ka wrote:Cześć dziewczyny,
pisze z prośbą o poradę. 4 lata temu byłam w ciąży niestety poroniłam w 5tyg.
Od tamtej pory nic więcej się nie wydażyło. Razem z mężem wykonaliśmy szereg badań: monitoring owulacji, drożność, histeroskopie diagnostyczną, amh, celiakia, wymazy, badania nasienia męża, kariotypy, KIR, profil cytokinowy, ana2, przeciciała przeciwplemnikowe i wiele innych podstawowych badań z krwi.. Wszystkie badania w normie, brak diagnozy. Dwa razy przerowadzono u mnie stymulację bez powodzenia
- chociaż ja w niej nie widzę sensu skoro potwierdzono mi owulację (badałam ja kilka miesięcy).
Ostatnio zostały mi zlecone dwa badania w których otrzymałam wyniki.
- allo-MLR (nie stwierdzono obecności przeciwciał blokujących - 0,00%)
- cross-match (nie stwierdzono obecności przeciwciał cytotoksycznych przeciwko wyizolowanym limfocytom dawcy, kontrola pozytywna 100% komórek martwych, kontrola negatywna 3% komórek martwych, surowica badana 4% komórek martwych, zakres referencjny 0-10% komórek badanych)
Wizytę kontrolną mam dopiero za jakiś czas. Będę bardzo wdzięczna za informację czy te dwa wyniki mogą na coś wskazywać. Szczerze powiem, że już powoli tracę nadzieje że znajdziemy powód, dlatego do przyszłej wizyty chciałabym się dobrze przygotować i zapytać o wszystko co może mieć znaczenie.
Z góry dziękuje za pomoc i dobre rady.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi allo 0% to twój organizm się chroni zarodków. Na to zleca się szczepienia.5 lat starań 🐣
2018 nerwica żołądka - starania przerwane leki psychotropowe
2019 -> cykle stymulowane, starania naturanie
2020 -> ślub 👰♀️🤵♀️💒
2021 -> stymulację cd.
2022 -> iui - 3 razy bez efektów
2023 -> dofinansowanie do invitro
Marzec stymulacja ponad 20 komórek, udało pobrać się 19 z czego 11 było dojrzałych gotowych do zapłodnienia.
Powstało 5 zarodków - 5cio dniowych klasa 3.2.2 (BB)
Hiperstymulacja odroczony transfer
Kwiecień 2023 -> przygotowanie do criotransferu : estrofen, encorton, acadr, prolutex, urogestan.
27.04 -> criotransfer 💔 nieudany
31.05 -> ciąża biochemiczna
Ostatnie ❄️❄️ beta urosła zaledwie do 10
Sprawdzam immunologię i jest -> dr Paśnik trafiona diagnoza allo 0, cross match 40,
Marzec 2024 immunopresja -
Golkoska wrote:Jeśli chodzi allo 0% to twój organizm się chroni zarodków. Na to zleca się szczepienia.2 inseminacje nieudane
Polna Poznań:
2 punkcje
Kwiecień 2023 FET ( encorton) nieudany
Listopad 2023 FET udany ( encorton, Accofil) - poronienie chybione 7tc Aniołek 💔
2024 Dalsza diagnostyka immunologiczna i powrót, mamy 2 śnieżynki ❄️❄️
Czerwiec 2024 FET udany ( Atosiban, Glucophage, Encorton, Accofil, clexane, immunopresja).
Beta 107 500 😍
8w3d ❤️🙏 -
Martulek wrote:Hej, a do szczepień będziesz podchodzić ? Ja mam zaleconą immunopresje przy cross 30 i allo mlr 0 + Accofil. Nie chcę na razie szczepień ani immunoglobulin. Za duża ingerencja moim zdaniem 🙄5 lat starań 🐣
2018 nerwica żołądka - starania przerwane leki psychotropowe
2019 -> cykle stymulowane, starania naturanie
2020 -> ślub 👰♀️🤵♀️💒
2021 -> stymulację cd.
2022 -> iui - 3 razy bez efektów
2023 -> dofinansowanie do invitro
Marzec stymulacja ponad 20 komórek, udało pobrać się 19 z czego 11 było dojrzałych gotowych do zapłodnienia.
Powstało 5 zarodków - 5cio dniowych klasa 3.2.2 (BB)
Hiperstymulacja odroczony transfer
Kwiecień 2023 -> przygotowanie do criotransferu : estrofen, encorton, acadr, prolutex, urogestan.
27.04 -> criotransfer 💔 nieudany
31.05 -> ciąża biochemiczna
Ostatnie ❄️❄️ beta urosła zaledwie do 10
Sprawdzam immunologię i jest -> dr Paśnik trafiona diagnoza allo 0, cross match 40,
Marzec 2024 immunopresja -
Golkoska wrote:Narazie sie wstrzymuje ze szczepieniami. Nie wiem niby chciałam ale jednak tyle się naczytałam ze były przypadki że było gorzej. I jestem kropce. Umówiłam się na wizytę do MedArt w Poznaniu i zapytam Pani ginekolog. Właśnie kończę immunopresje i zobaczymy może się uda tylko na tym bez szczepień.2 inseminacje nieudane
Polna Poznań:
2 punkcje
Kwiecień 2023 FET ( encorton) nieudany
Listopad 2023 FET udany ( encorton, Accofil) - poronienie chybione 7tc Aniołek 💔
2024 Dalsza diagnostyka immunologiczna i powrót, mamy 2 śnieżynki ❄️❄️
Czerwiec 2024 FET udany ( Atosiban, Glucophage, Encorton, Accofil, clexane, immunopresja).
Beta 107 500 😍
8w3d ❤️🙏 -
Bonnieu wrote:Cześć dziewczyny
Czy byłaś na konsultacji u Malinowskiego?
Zlecił ci jakieś badania?
A mężowi asa, cross match, hla-c i badania nasienia.
Jesteśmy już umówieni na kolejną wizytę z wynikami, wtedy dostaniemy konkretne zalecenia.Bonnieu lubi tę wiadomość
-
Magdanka wrote:Hej, byłam na pierwszej wizycie u młodego M i wrażenia naprawdę dobre. Bardzo sympatyczny, rzeczowy, wszystko tłumaczył dlaczego zleca dane badanie i opowiedział o ewentualnych metodach leczenia. Zlecił mi asa, homocysteine, immunofenotyp, profil cytokin, cross match
A mężowi asa, cross match, hla-c i badania nasienia.
Jesteśmy już umówieni na kolejną wizytę z wynikami, wtedy dostaniemy konkretne zalecenia.
Hej,
Ja też u niego byłam na wizycie i nawet w porządku.
Też mi zlecił ASA, cross match, REG TREG, IMK rozszerzone i CBA.
Z wynikami wybieramy się pod koniec kwietnia, bo sprawdzałam w APC, że już wszystkie są i zobaczymy jaki będzie plan działania.
My już hla-c mieliśmy zrobiony w zeszłym roku z KIR.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 07:38
Starania od 2020 r.
niedoczynność tarczycy
2022 r ciąża - niestety poronienie 7tc 😭
08.2023 ciąża biochemiczna 😭, więc skierowanie do immunologa (badania, szczepienia)
02.2024 niestety znowu ciąża biochemiczna 😭 (dalsze badania immuno) -
Bonnieu wrote:Hej,
Ja też u niego byłam na wizycie i nawet w porządku.
Też mi zlecił ASA, cross match, REG TREG, IMK rozszerzone i CBA.
Z wynikami wybieramy się pod koniec kwietnia, bo sprawdzałam w APC, że już wszystkie są i zobaczymy jaki będzie plan działania.
My już hla-c mieliśmy zrobiony w zeszłym roku z KIR. -
Magdanka wrote:Widzę że to samo zlecił. Daj znać co Ci powiedział, bo ja wizytę mam dopiero w maju. A boję się że będzie mówił o szczepieniach, na to się nie zgodzę.
Dam znać, wysłałam ci zaproszenie do przyjaciółek.Magdanka lubi tę wiadomość
Starania od 2020 r.
niedoczynność tarczycy
08.2023 ciąża biochemiczna 😭, więc skierowanie do immunologa (badania, szczepienia)
Cytokiny CBA Diagnostyka - uwaga!
Dostałam info, że Diagnostyka (Kraków) przestała wozić badania do APC Łódź i te nowe wyniki "nie nadają się" do interpretacji (podobna sytuacja jak w Synevo). Proszę pytajcie czy badania są wożone w Waszych Diagnostykach do Łodzi. Szkoda hajsu.Dina lubi tę wiadomość
Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka. -
Paulina1106 wrote:Tak dokładnie, powyżej 10% wynik był nieprawidłowy.
Allo od 40% prawidłowe
@Paulina1106 - mam bardzo podobne wyniki do Twoich.
Allo MLR - 38%
Cross match jeszcze wyzszy - 41%
no i rozjechane c ytokiny.
Czy moge dodac Cie do przyjaciolek? mam kilka pytań. Po tym jak nawet przebadane zarodki sie nie przyjmuja, myślę, ze to jest ten trop...'88 - Ja, '87 - On ✔️
2022:
01.22 - rozpoczęcie starań
11.22 - rozpoczęcie IVF, 6 zarodków AA
FETI - poronienie 6tc
2023:
1.23 - FET II - 2 zarodki ❌️
2.23 - wysokie NK z biopsji, CD138 - antybiotyk
3.23 - FET III❌️
4.23 - Histeroskopia i biopsja endometrium (wykryto mikropolipy i stan zapalny wciąż jest) leczenie antybiotykami
6.23 - FET IV, hcg 0 ❌️, laparoskopia endometriozy (1 st), stan zapalny wyleczony. Sterydy
7.23 - ciąża naturalna, poronienie zatrzymane 8tc
2024:
IVF2 - 6 zdrowych zarodków AA, po PGT
FET1 - puste jajo 6c
FET2 - ciąża jajowodowa
06.24 - Czyżby immunologia to byl ten trop? TAK!
Ciąża naturalna 1 cykl po szczepieniach LIT i Tacrolimusie. 19 tydzień już! -
Golkoska wrote:Ja jestem u Paśnika. Allo 0% cross 46% więc jestem w trakcie immunopresji. Mam encorton 5mg i do tego azathioprine 50mg przez 21 dni. Będę podchodzić do szczepień a staramy się naturalnie. Wcześniej robiliśmy invitro ale beta rosła do 10 i to tyle. Wkoncu udało się znaleść powód. Mam przynajmniej taką nadzieję.[/QUOTE
Moge podpytac na priv? mam bardzo podobne wyniki i historie'88 - Ja, '87 - On ✔️
2022:
FETI - poronienie 6tc
2023:
3.23 - FET III❌️
4.23 - Histeroskopia i biopsja endometrium (wykryto mikropolipy i stan zapalny wciąż jest) leczenie antybiotykami
6.23 - FET IV, hcg 0 ❌️, laparoskopia endometriozy (1 st), stan zapalny wyleczony. Sterydy
2024:
FET1 - puste jajo 6c
FET2 - ciąża jajowodowa
Ciąża naturalna 1 cykl po szczepieniach LIT i Tacrolimusie. 19 tydzień już! -
Cześć robiłam badania cytokin w Krakowie w diagnostyce. Poniżej wyniki. Czy ktoś mógłby się o nich wypowiedzieć? Co oznaczają te wartości poniżej czułości
Interferon gamma
Wynik
<7,1 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 7,86
TNF
Wynik
2,20 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 10
Interleukina 10
Wynik
1,38 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 7
Interleukina 4
Wynik
<2,6 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 2,5
Interleukina 5
Wynik
1,22 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 2,3
Interleukina 2
Wynik
<2,6 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 3
Wskaźnik IFN/IL-4
Ze względu na wartość IFN i IL-4 poniżej czułości wyliczenie nie jest możliwe
Wskaźnik TNF/IL-4
Ze względu na wartość IL-4 poniżej czułości wyliczenie nie jest możliwe
Wskaźnik IFN/IL-10
Ze względu na wartość IFN poniżej czułości wyliczenie nie jest możliwe
Wskaźnik TNF/IL-10
Wynik
1,59
Prośba o interpretację wyników cytokin, czy ktoś spotkał się z wartościami poniżej czułości -
Plywe wrote:Cześć robiłam badania cytokin w Krakowie w diagnostyce. Poniżej wyniki. Czy ktoś mógłby się o nich wypowiedzieć? Co oznaczają te wartości poniżej czułości
Interferon gamma
Wynik
<7,1 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 7,86
TNF
Wynik
2,20 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 10
Interleukina 10
Wynik
1,38 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 7
Interleukina 4
Wynik
<2,6 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 2,5
Interleukina 5
Wynik
1,22 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 2,3
Interleukina 2
Wynik
<2,6 pg/ml
Zakres referencyjny
0 – 3
Wskaźnik IFN/IL-4
Ze względu na wartość IFN i IL-4 poniżej czułości wyliczenie nie jest możliwe
Wskaźnik TNF/IL-4
Ze względu na wartość IL-4 poniżej czułości wyliczenie nie jest możliwe
Wskaźnik IFN/IL-10
Ze względu na wartość IFN poniżej czułości wyliczenie nie jest możliwe
Wskaźnik TNF/IL-10
Wynik
1,59
Prośba o interpretację wyników cytokin, czy ktoś spotkał się z wartościami poniżej czułości
Wysłany: 17 kwietnia, 17:08 przez Krakowska
Cytokiny CBA Diagnostyka - uwaga!
Dostałam info, że Diagnostyka (Kraków) przestała wozić badania do APC Łódź i te nowe wyniki "nie nadają się" do interpretacji (podobna sytuacja jak w Synevo). Proszę pytajcie czy badania są wożone w Waszych Diagnostykach do Łodzi. Szkoda hajsu.Starania od 2020 r.
niedoczynność tarczycy
Dziewczyny, czy któraś z Wam na szczepieniach podchodziła do sztucznej menopauzy do transferu?
Nie mieliśmy transferów na szczepieniach, póki co tylko naturalnie. W czerwcu druga procedura. Zastanawiam się czy nie zrobić miesiąca na diphereline. Mam niewielkie jedno ognisko adeno.37👩AMH 13,40(20')10,75(22')7,73(24')
❌IO/PCOS/KIR AA/PAI/MTHFR/adeno/mięśniak
✔️kariotyp/CBA/IMK+treg/ANA/ASA/ACA/APL/PPb2/PPT/
LA/helikobacter/MUCh/celiaklia/pasożyty
-14kg jest owu!
38🧔
❌HLA C1C2
✔️kariotyp/nasienie/ASA
VITROLIVE SZCZECIN
03-10/22 HyCoSy✓3xIUI
BOCIAN SZCZECIN
1. ICSI 12/22 (IMSI,Fertilechip,ES) 14🥚11 MII 6❄️
01/23➡️FET5AA❌EG
02/23➡️FET5BB❌EG
03/23 immuno+IPLE❌histero✓
05/23➡️FET4AA❌EG+accofil+ivig
06/23➡️FET2x3BB💔EG+intralipid+accofil 6tc cb
09/23➡️FET5CB💔EG+AH+intralipid+accofil cb?
ALLO 0->33,2
CROSS 23,3->16,7->23,7->15->13,5
2. ICSI 07/24(PICSI,Fertilechip,ES) 13🥚13 MII 8❄️
CD138✓
09/24➡️FET5AA💔EG+intralipid+accofil+plaquenil+
encorton Aurorka👼7tc
11/24➡️FET5AA❌EG+intralipid+accofil+plaquenil+
encorton+prograf
12/24➡️FET5AA🌈Okruszek🍀
"Choćby się spóźniał cud, ja będę czekać, uciszę swój cały świat, by słyszeć Twój szept..." -
CulturalJelly35 wrote:@Paulina1106 - mam bardzo podobne wyniki do Twoich.
Allo MLR - 38%
Cross match jeszcze wyzszy - 41%
no i rozjechane c ytokiny.
Czy moge dodac Cie do przyjaciolek? mam kilka pytań. Po tym jak nawet przebadane zarodki sie nie przyjmuja, myślę, ze to jest ten trop...
Tak jak najbardziej- rzadko wchodzę już na ten wątek ale ściągnęłaś mnie myślami! Mam nadzieję, że będę mogła pomóc;)CulturalJelly35 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,
dopiero zaczynam badać immunologię i wybieram się na wizytę do doc. P, dlatego chcę być przygotowana na pierwszą wizytę.
Mam już Kiry, HLA-C, test CBA(cytokiny) i chciałabym zbadać komórki NK, Ale nie mam pojęcia, które wybrać badanie.
Chodzi mi o nazwę, bo różne nazwy pojawiają się w laboratoriach, np. IMK, subpopulacje limfocytów itd. I jeśli któraś z Was robiła, to jaki mniej więcej koszt?11.2021 - rozpoczęcie starań naturalnych
09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d
05.2022 - HyCoSy - oba jajowody drożne
- niedoczynność tarczycy - Euthyrox
- hipoglikemia na czczo - metformina
✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny
✅zespół antyfosfolipidowy
✅hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
✅AMH -3,24
✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
✅HLA-C męski C1/C1
✅allo MLR - 44,7%
✅test IMK - NK 12%
❌rozjechane cytokiny
❌cross match - 31,2% - po antybiotykoterapii wzrost 😡 33,4%
❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)
❌ brak kirów implantacyjnych
I IVF
• stymulacja w 2 fazie cyklu: Menopur 225, Gonapeptyl, Ovitrelle
• 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
• 2x ❄️ 5.2.2 - czekamy na wyniki badan 🧬
• 1 zdrowy ❄️ po pgt-a
16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
22.11 bhcg - 0,4 😢 -
Krakowska wrote:Cytokiny CBA Diagnostyka - uwaga!
Dostałam info, że Diagnostyka (Kraków) przestała wozić badania do APC Łódź i te nowe wyniki "nie nadają się" do interpretacji (podobna sytuacja jak w Synevo). Proszę pytajcie czy badania są wożone w Waszych Diagnostykach do Łodzi. Szkoda hajsu.
Dzwoniłam do APC Łódź z pytaniem które laboratoria zlecają im badanie cytokin, a więc jedynie wszystkie kliniki Bocian, inne już nie. Tak więc jadę jutro do gdańskiego Bociana, bo mam najbliżej. Pani z APC powiedziała, że faktycznie ich badanie jest najbardziej szczegółowe i porządane przez immunologów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia, 08:11
Krakowska lubi tę wiadomość
11.2021 - rozpoczęcie starań naturalnych
09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d
05.2022 - HyCoSy - oba jajowody drożne
- niedoczynność tarczycy - Euthyrox
- hipoglikemia na czczo - metformina
✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny
✅zespół antyfosfolipidowy
✅hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
✅AMH -3,24
✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
✅HLA-C męski C1/C1
✅allo MLR - 44,7%
✅test IMK - NK 12%
❌rozjechane cytokiny
❌cross match - 31,2% - po antybiotykoterapii wzrost 😡 33,4%
❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)
❌ brak kirów implantacyjnych
I IVF
• stymulacja w 2 fazie cyklu: Menopur 225, Gonapeptyl, Ovitrelle
• 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
• 2x ❄️ 5.2.2 - czekamy na wyniki badan 🧬
• 1 zdrowy ❄️ po pgt-a
16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
22.11 bhcg - 0,4 😢 -
Dziewczyny, czy wiecie może, gdzie jest możliwość kupienia Immunoglobulin w Warszawie? Czy w ogóle istnieje taka możliwość, czy muszę planować zakup w Czechach?'88 - Ja, '87 - On ✔️
2022:
FETI - poronienie 6tc
2023:
3.23 - FET III❌️
2024:
FET1 - puste jajo 6c
FET2 - ciąża jajowodowa
Ciąża naturalna 1 cykl po szczepieniach LIT i Tacrolimusie. 19 tydzień już!