X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Arleta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    A czemu laparo? Masz endomendę?

Mam nadzieję że nie ale trzeba będzie kiedyś sprawdzić i od razu zrobic drożność...po 3 zabiegach i przecięciu małej przegrody różnie może "tam" być...bo zawsze szybko zachodziłam a teraz kicha,chociaż pocieszam się myslą że te owulacje nie były takie jak powinny,raz tez torbiel miałam która wchłoneła się po 2 miesiącach także 2 cykle z głowy wtedy były...
    Tu człowiek czeka z nadzieją że w końcu jakaś szansa jest a znów gdzie indziej zaczyna się pieprzyć..przez jakiś czas miałam lekki dół ale teraz znów się zbieram i walczę..ten Przybycień to złoty człowiek,każdej życzę takiego lekarza,napawa takim optymizmem że się zaczyna wierzyć w powodzenie i co ważne jak widzi potrzebę to wysyła tez na szczepienia

Synek 2008
    [ * * * * ]
    leczenie Łódz, mlr 32,2%,trombofilia, nk, IO, p/c przeciwplemnikowe,hiperprolaktynemia
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Arleta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvuś opowiedz coś o tych wlewach,od kogo trzeba mieć tą zgodę i wogóle?ile miałaś nk bo już nie pamietam ;)

Synek 2008
    [ * * * * ]
    leczenie Łódz, mlr 32,2%,trombofilia, nk, IO, p/c przeciwplemnikowe,hiperprolaktynemia
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Arleta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta wrote:
    Sylvuś opowiedz coś o tych wlewach,od kogo trzeba mieć tą zgodę i wogóle?ile miałaś nk bo już nie pamietam ;)
    będziesz brała dodatkowo encorton?

Synek 2008
    [ * * * * ]
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Arletka że jesteś zadowolona z lekarza, to już połowa sukcesu oddać się w dobre ręce.
    Trzymam za Ciebie bardzo mocno kciuki &&&&&&&

W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu:)

"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"
  • sylvuś Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nk miałam 14% nie pamiętam tego drugiego wyniku ale podobno był w normie.
    Wczoraj jak przyszły wyniki allo napisałam do Paśnika i zapytałam czy mogę siebie jakoś wspomóc przed transferem.
    Odp że mogę mieć intralipid dwa razy, dwa tyg przed i w dniu, więc wczoraj w nocy szukałam i zamawiałam w aptece żeby był na 14 dzisiaj. Uciekłam z pracy najpierw po receptę w jeden koniec miasta, potem do apteki w drugi i na podanie do innego miastaB-)
    Encorton biorę od wczoraj,w klinice mi wyznaczyła dawkę 7,5.
    Jeszcze takiej nie miałam, zaczynałam wcześniej od 5 potem miałam 10.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 00:57

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Receptę dostałam od immunologa:-D na intralipid 2x100ml i do tego sól fizjologiczna w której jest rozrobiony.
    Kroploweczki i leci.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polala wrote:
    W zasadzie to powiedzial ze mam wysokie atpo (370) i nieco zaburzony wspolczynnik Cd3 i Cd8 (1,6 ratio). No i nk 14%. Nic wiecej nie znalazl. Wydaje mi sie ze te szczepienia w moim przypadku zalecil na zasadzie "moze pomoga" bo ja mam problem z zajsciem w ogole w ciaze.
    ja po pierwszym szcześliwym transferze i poronieniu też mam problem z "zajściem" w ogóle. 8 zarodków (6 dobrych blastocyst) się nie przyjęło.
    no to moim zdaniem szczepienia mają poprawić Ci cytokiny. z tego co wiem to dr rzadko zleca powtarzanie tych badań cytokinowych, jeśli kieruje na szczepienia z powodu cytokin a nie z powodu allo mlr. takim parom każe się starać albo podchodzić do ivf po trzech tyg od szczepień.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta, a powiedz mi - jakby się poszło do Maliny i on by skierował na laparo, to sam robi operację? Bo Malina to podobno lepszy spec od laparo w kraju.

• Justine Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwuś, bardzo się cieszę, że masz takie mlr! :) Ja wczoraj wcinałam intralipid, dwie buteleczki :) Miałam teraz wziąć jedną i przed samym transferem drugą ale wzięłam dwie od razu bo... mam już dość tego kłucia.

Odnośnie encortonu się nie martw, ja biorę od połowy grudnia 20mg i jeszcze żyję :D

Shooa, ktoś się pytał dr czy encorton obniża allo i odpowiedź była przecząca :) Chyba to była Yoselin82 i było to na wątku adopcyjnym.

sylvuś lubi tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:

Shooa, ktoś się pytał dr czy encorton obniża allo i odpowiedź była przecząca :) Chyba to była Yoselin82 i było to na wątku adopcyjnym.

nie byłam na tym wątku adopcyjnym, więc nie wiem:) ale nawet tutaj bodajże sama Arleta na jesieni pisała, że steryd obniża hamowanie (no chyba, że to było na innym forum i ktoś inny pisał, już mogę nie ogarniać ;)). Na logike by mi to pasowało - skoro sterydy obniżają przeciwciała a MLR to też rodzaj przeciwciał, to obniża. ale to tylko domysły. może być inaczej. jak mi urośnie mlr i będę podchodzić do crio to na pewno wezmę intralipid i steryd pewnie też ;)

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    nie byłam na tym wątku adopcyjnym, więc nie wiem:) ale nawet tutaj bodajże sama Arleta na jesieni pisała, że steryd obniża hamowanie (no chyba, że to było na innym forum i ktoś inny pisał, już mogę nie ogarniać ;)). Na logike by mi to pasowało - skoro sterydy obniżają przeciwciała a MLR to też rodzaj przeciwciał, to obniża. ale to tylko domysły. może być inaczej. jak mi urośnie mlr i będę podchodzić do crio to na pewno wezmę intralipid i steryd pewnie też ;)

ja sie pytalam dr Pasnika i mi odpowiedzial ze nie obniza on allo mlr, ale tez juz nie wiem..moze to tez zalezy od organizmu.

Encorton bierzesz zeby organizm nie odrzucił zarodka a z drugiej strony obniza ochrone dla zarodka i powoduje zeby nie bylo ochrony? no ale jak on działa na p/c to moze faktycznie.... normalnie ta cala immunologia to jedna wielka niewiadoma!!

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Arleta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Encorton napewno obniża mlr i daje się go m in. Na właśnie nk,na które szczepienia właśnie nie działają.Z jednej strony mamy ochronę dla zarodka ze strony naszych przeciwciał,które się utworzyły a z drugiej walczymy z innymi rzeczami jeszcze które powodują obumieranie płodu,w moim przypadku są to nk...

Shoa test mlr mam dopiero na początku kwietnia jak nie zajdę to i tak muszę umówić się do Maliny i wtedy z nim pogadam o tej laparo...ale niewiem czy On by mi zrobił takie 3w1 (drożność i histero dodatkowo).Przybycien podobno wysyła tez do jakiegoś dobrego w tym zakresie...zobaczymy ale powiem ci szczerze ze aż mi się nie chce o tym myśleć,No i do Łodzi mam strasznie daleko..

Synek 2008
    [ * * * * ]
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta wrote:
    Encorton napewno obniża mlr i daje się go m in. Na właśnie nk,na które szczepienia właśnie nie działają.Z jednej strony mamy ochronę dla zarodka ze strony naszych przeciwciał,które się utworzyły a z drugiej walczymy z innymi rzeczami jeszcze które powodują obumieranie płodu,w moim przypadku są to nk...

Shoa test mlr mam dopiero na początku kwietnia jak nie zajdę to i tak muszę umówić się do Maliny i wtedy z nim pogadam o tej laparo...ale niewiem czy On by mi zrobił takie 3w1 (drożność i histero dodatkowo).Przybycien podobno wysyła tez do jakiegoś dobrego w tym zakresie...zobaczymy ale powiem ci szczerze ze aż mi się nie chce o tym myśleć,No i do Łodzi mam strasznie daleko..

No to jak encorton obniza allo mlr no to automatycznie spada ohrona dla zarodka, czyli robi ze nie ma ochrony dla zarodka i jednoczesnie walczy z innymi przeciwcialami.. ja wiem ze intralipid jest na nk a nk mam w normie

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    No to jak encorton obniza allo mlr no to automatycznie spada ohrona dla zarodka, czyli robi ze nie ma ochrony dla zarodka i jednoczesnie walczy z innymi przeciwcialami.. ja wiem ze intralipid jest na nk a nk mam w normie
    sterydy w dawkach podstawowych 5-10mg czyli tak jak bierzemy przy transferach, aż tak mocno nie działają, żeby pozbawiać organizm hamowania czyli drastycznie wpływać na allo mlr.
    dla przykładu podam siebie - allo mlr badałam na jesieni 2016, ponad rok po ciąży i wynik miałam 32% co dla dr było zaskoczeniem że tak długo po ciąży jest taki wynik. a od marca do czerwca albo lipca 2016 brałam non stop steryd 10mg. więc jak widać nie wyzerował mi allo mlr. powiedziałabym, że branie sterydu kilka-kilkanaście dni w cyklu nie wpłynie mocno na poziom hamowania. ale już duże dawki 20-30mg brane dłużej na pewno w jakimś stopniu go obniżą.

Yoselyn82, Arleta lubią tę wiadomość

• Arleta Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:

Dlatego tez Malina nie zaleca wcześniej encorton,tylko od pozytywnego testu...ja wzięłam teraz od owulacji bo się boje ze mam małe mlr a nk się podwyższa jeszcze...jak się nie uda to odstawię.Tak jak Shoa napisała ze od razu na pewno nie obniży ale przy dłuższym stosowaniu to napewno,zreszta Malina o tym mowil

Synek 2008
    [ * * * * ]
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta wrote:
    Dlatego tez Malina nie zaleca wcześniej encorton,tylko od pozytywnego testu...ja wzięłam teraz od owulacji bo się boje ze mam małe mlr a nk się podwyższa jeszcze...jak się nie uda to odstawię.Tak jak Shoa napisała ze od razu na pewno nie obniży ale przy dłuższym stosowaniu to napewno,zreszta Malina o tym mowil

no ale w sumie podaje sie albo od 2dc i bierze caly czas albo od transferu, nie spotkalam sie zeby brac dopiero encorton od pozytywnego testu, nie bedzie to za pozno? jak to wyglada?

❤️❤️❤️
  • polala Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    ja po pierwszym szcześliwym transferze i poronieniu też mam problem z "zajściem" w ogóle. 8 zarodków (6 dobrych blastocyst) się nie przyjęło.
    no to moim zdaniem szczepienia mają poprawić Ci cytokiny. z tego co wiem to dr rzadko zleca powtarzanie tych badań cytokinowych, jeśli kieruje na szczepienia z powodu cytokin a nie z powodu allo mlr. takim parom każe się starać albo podchodzić do ivf po trzech tyg od szczepień.
    No i to by sie zgadzalo bo mowil o konkretnym czasie kiedy mam podejsc do transferu - wlasnie chodzi o te trzy tyg. Na wszelki wypadek ustawilam sobie wizyte przed ost szczepieniem. Ty pierwszy raz robilas szczepienia czy to ktoras seria?

2015.04 I Isci 1 x B4 :(
    2016.03 II Isci 1 x 1AB :(
    2016.06 III Isci 2 x 4CC :(
    2017.04 FET 1x 4CC :(
    2017.07 IV Isci 1x3AB 9dpt 92, 12dpt 236 , 14dpt 540, 25dpt ❤
    TP 26.03.2018
    29.03.2018 Pola😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polala, pierwszy raz się szczepię. mam zrobić dwa szczepienia, w poniedziałek będzie drugie i o ile hamowanie się ładnie podniesie, to będzie ostatnie.

• Arleta Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    no ale w sumie podaje sie albo od 2dc i bierze caly czas albo od transferu, nie spotkalam sie zeby brac dopiero encorton od pozytywnego testu, nie bedzie to za pozno? jak to wyglada?

Malina ma "inna technikę"

Synek 2008
    [ * * * * ]
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Arleta Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego napisałam ze na własna rękę wzięłam wcześniej jakby co...
    On wierzy ze szczepienia maja przedewszystkim pomoc a obniżenie nk to później...tylko ja mam schizu ze hamowanie mi spadlo☹️

Synek 2008
    [ * * * * ]
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ