In vitro, pierwszy raz 2021 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKasiek34 wrote:Witam. Trafiłam do Was , bo również z mężem rozpoczęliśmy procedurę in vitro. Staramy się od 4 lat o dzidziusia, jesteśmy po drożności, ciąży pozamacicznej, w wyniku której nie mam lewego jajowodu, 4 inseminacjach , leczymy się w Śląskiej klinice. Jestem po punkcji, której przygotowania skończyły się hiperstumulacją-25 jajeczek. Udało nam się pobrać i zamrozić 6 zarodków . Mają 5 dni... rownież poddałam się próbnemu transferowi i skreaczingu endometrium- ból nie samowity i we wtorek miałam pierwszy transfer i teraz czekam... najgorsze to jest czekanie... pobolewa mnie prawa strona podbrzusza, ale nie wiem czy to dlatego że jestem przewrażliwona... jestem w domu lekarz zalecił 3 dni wolnego i wariuje z tego myślenia... dziękuję za uwagę chociaż troszkę zrzuciłam cieżar
Trzymam kciuki za pozytywną betę!
Odpoczywaj, włącz jakiś serial, herbatka i relaksKasiek34 lubi tę wiadomość
-
marzeodziecku wrote:Hej, W listopadzie podchodzę do pierwszej procedury in vitro.Jak na razie mam przepisany Gonal od 2dc. Z chęcią poznam Wasze rady i wskazówki co do stymulacji, punkcji i transferu. Zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Czy warto korzystać z opcjonalnych procedur. Np. Fertile chip? Embryo glu? Czy lekarz to proponuje czy samemu trzeba się zainteresować i dopytać? Jeśli chodzi o rodzaj in vitro ( icsi,imsi,pisci) to tylko lekarz o tym decyduje?
Hej ja bralam Gonal f 450 IU I Luveris 225 IU wieczorem a po 2 dniach cetrotide 0.25 mg rano,ktory mnie uczulal ale pilam calcium na alergie I nie bylo zle , dodam ze mam niska rezerwe I dawki mialam duze
ja wzielam embrioglue ale nikt mnie nie przymuszal poprostu bylo to jako opcja
O rodzaju in vitro decyduje lekarz na poctawie wynikow badan twoich jak I nasienia, moj luby ma ksiazkowe nasienie tak ze mialam classic ivf -
nick nieaktualnymarzeodziecku wrote:Hej, W listopadzie podchodzę do pierwszej procedury in vitro.Jak na razie mam przepisany Gonal od 2dc. Z chęcią poznam Wasze rady i wskazówki co do stymulacji, punkcji i transferu. Zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Czy warto korzystać z opcjonalnych procedur. Np. Fertile chip? Embryo glu? Czy lekarz to proponuje czy samemu trzeba się zainteresować i dopytać? Jeśli chodzi o rodzaj in vitro ( icsi,imsi,pisci) to tylko lekarz o tym decyduje?
Przy pierwszej stymulacji miałam Gonal, z wszystkich zastrzyków jakie miałam on był najlepszy/najłatwiejszy. Miałam dwie stymulacje, każda była inna.
Przy pierwszej bardzo czułam jajniki, przy drugiej nie. Każdy organizm inaczej reaguje. Ja generalnie przeszłam obie stymulacje dość dobrze.
O opcjonalne procedury najlepiej zapytaj lekarza, różnie to jest z ich proponowaniem, u nas np. przy wynikach męża Fertile chip nie miał sensu. Jeżeli chodzi o rodzaje, zaufałam lekarzowi
Powodzenia!
Ja czekam na okres i przygotowuje się do criotransferu. A ty kiedy spodziewasz się okresu? -
Dziękuję Okres powinnam dostać 3 listopada więc nastawiam się na rozpoczęcie stymulacji w przyszłym tygodniu.
alimak1408 wrote:Przy pierwszej stymulacji miałam Gonal, z wszystkich zastrzyków jakie miałam on był najlepszy/najłatwiejszy. Miałam dwie stymulacje, każda była inna.
Przy pierwszej bardzo czułam jajniki, przy drugiej nie. Każdy organizm inaczej reaguje. Ja generalnie przeszłam obie stymulacje dość dobrze.
O opcjonalne procedury najlepiej zapytaj lekarza, różnie to jest z ich proponowaniem, u nas np. przy wynikach męża Fertile chip nie miał sensu. Jeżeli chodzi o rodzaje, zaufałam lekarzowi
Powodzenia!
Ja czekam na okres i przygotowuje się do criotransferu. A ty kiedy spodziewasz się okresu?alimak1408 lubi tę wiadomość
Walka od 2019
❌AMH 1❌MTHFR homo❌Niedoczynność t.❌Hiperprolaktynemia❌IO❌p-ciała p-plemnikowe❌Kir AA❌NK 18%❌allo mlr 25%,po szczepieniach 25,5%✅kariotyp✅cross match 05.22 22,1% -> 09.22 11,9%
IUI 09.21💔
1 IVF 11.21 Invimed
15.11.21 punkcja (11 komórek,8 prawidłowych,6/6 zapłodnionych,4 zarodki)
18.11.21 1 transfer świeży💔
22.02.22 2 transfer 4AB💔
21.04.22 3 transfer 4BB💔
13.07.22 4 transfer 4BB💔
Szczepienia limfocytami x7, Histero 09.22 - stan zapalny endo, biopsja endo 12.22✅
2 IVF 11.22 Gameta
21.01.23 punkcja (6 komórek,6 prawidłowych,6 zapłodnionych,3 blastki)
Po PGT-A 1 zdrowy❄️
22.03.23 5 transfer🤰
4dpt⏸️
6dpt 48.6
8dpt 126
10dpt 323
12dpt 753
15dpt jest pęcherzyk 0.62cm😍
21dpt nadal sam pęcherzyk 1.74cm
28dpt jest serduszko❤️
-
marzeodziecku wrote:Hej, W listopadzie podchodzę do pierwszej procedury in vitro.Jak na razie mam przepisany Gonal od 2dc. Z chęcią poznam Wasze rady i wskazówki co do stymulacji, punkcji i transferu. Zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Czy warto korzystać z opcjonalnych procedur. Np. Fertile chip? Embryo glu? Czy lekarz to proponuje czy samemu trzeba się zainteresować i dopytać? Jeśli chodzi o rodzaj in vitro ( icsi,imsi,pisci) to tylko lekarz o tym decyduje?
Co do dodatkowych procedur to my z mężem sami je wybieralismy. Lekarz powiedział nam bowiem że warto zaznaczyć wszystkie. Nie zaznaczylismy wszystkich, ale tylko te, które dla nas uwazalismy za adekwatne. Jeśli jest problem z plemnikami warto skorzystać z dodatkowych procedur związanych z ich selekcją - zymot czy jakoś tak. Jeśli zarodek nie może przylepic się do ściany endometrium to embryo glu też warto. Co do rodzaju in vitro najcześciej jest icsi. O to lekarz nas nie pytał, jakby od początku było to oczywiste... -
Witajcie, szykujemy się z P na INV.
U mnie AMH 0,54 a u P. 0% morfologia, 0% plemnikow klasy I.
Robilismy kariotypy i u obojga wyszła prawidłowa, ale na samym dole jest napisane, że przeprowadzone badanie nie wyklucza zmian w materiale genetycznym w postaci mutacji punktowych lub obejmujących małe fragmenty DNA. Wskazana wizyta w porwdni genetycznej.
Czy kazdemu tak piszą, czy jest cos niedobrego?
Czy udałoo wam sie poprawić morfologię?
P ostatnimi czasy dwa razy bral antybiotyk i miał rentgen bioder - nie zasłonili mu jąder. Czy to moze byc powod tak bardzo kiebskiego wyniku?Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Witajcie,
postanowiłam dołączyć do Was. Już od 4 lat staramy się z mężem o dziecko. Na początku było wszystko na luzie, tym bardziej że mąż ma dziecko, więc myślałam że raz dwa i zaraz sie uda, minął rok i nadal nic ale nie było powodów do stresu dopiero po 2 latach zaczęłam sie martwić. i zaczęło się bieganie po lekarzach. Na początku pani ginekolog powiedziała ze wszystko jest ok, cykle owulacyjne nie chciała mnie faszerować lekami, potem inna ginekolog i inna diagnoza pojawiły sie cykle bezowulacyjne stymulowanie clostibergytem, lamettą po których były pęchęczyki ale robiły sie z nich torbiele. Oczywiście co stymulacja to pregnyl lub ovitrelle.
W tym roku jestem po hsg, którą przeprowadziłam na NFZ ( wielkie podziękowania dla mojej Pani ginekolog), po inseminacji i czekamy na in-vitro.
Amh wyszło mi 0,69 mój mąż ma tylko 50% ruchliwych plemników z czego tylko 39% wiąże sie z hiarulonem ( norma >80 %)
4.11 wizyta u ginekologa w klinice płodności ( zmienili nazwę żeby lepiej sie kojarzyło:) sprytne)czekam co powie lekarz ginekolog.
Podziw dla wszystkich starających sie bo psychicznie można sie załamać, tym bardziej ze wokoło i w pracy co chwilę ktoś zachodzi w ciąże.Karmail 🍀 lubi tę wiadomość
-
Atika wrote:Witajcie, szykujemy się z P na INV.
U mnie AMH 0,54 a u P. 0% morfologia, 0% plemnikow klasy I.
Robilismy kariotypy i u obojga wyszła prawidłowa, ale na samym dole jest napisane, że przeprowadzone badanie nie wyklucza zmian w materiale genetycznym w postaci mutacji punktowych lub obejmujących małe fragmenty DNA. Wskazana wizyta w porwdni genetycznej.
Czy kazdemu tak piszą, czy jest cos niedobrego?
Czy udałoo wam sie poprawić morfologię?
P ostatnimi czasy dwa razy bral antybiotyk i miał rentgen bioder - nie zasłonili mu jąder. Czy to moze byc powod tak bardzo kiebskiego wyniku?
To zdanie na wyniku kariotypu to standardowa formułka - zawsze to piszą. Wiec nie ma się czym przejmować.
W naszym przypadku udało się poprawić morfologię z 1-2% na 6 %. Ale u nas były duże żylaki jąder 3 stopnia i je operowaliśmy - to poprawiło morfologię. Wcześniej mąż brał suplementy tonami - bez rezultatu.MM86 lubi tę wiadomość
-
Karmail 🍀 wrote:Dzień dobry dziewczyny
Zdecydowałam się poszukać jakiegoś forum aby nie zwariować. Staramy się o dziecko 3 lata. Ciągle nas zbywano. Dzisiaj jestem po wizycie w kolejnej klinice niepłodności i dostałam informację, że teraz możliwe jest tylko invitro. Mąż jest bardzo wierzący w związku z czym jest zbulwersowany, że zaproponowano Mu tylko takie rozwiązanie. Ja czułam, że tak będzie ale mimo wszystko miałam nadzieję, że coś da się zrobić aby naturalne zapłodnienie było możliwe. Niestety, Jego wyniki są katastrofalne. Nie wiem jak powiedzieć Mu o przebiegu wizyty i o dążeniu do wymarzonej ciąży. Gdzie najlepiej poddać się zabiegowi invitro? Doktor powiedział, że invitro to i tak tylko 40% szans na dziecko czy u Was też tak powiedział?
Witaj teraz dopiero to przeczytałam. Moja teściowa też jest bardzo wierzącą jednak uważa że invitro to dobra sprawa. Byliśmy z mężem nawet u księdza, który ma ponad 70 lat. Powiedział że da nam rozgrzeszenie za invitro ponieważ według niego każda kobieta ma prawo do posiadania dziecka nieważne jaka metoda. Nie martw się porozmawiaj z nim szczerze bez nerwów01.2014 pierwsza ciąża naturalna synuś 2810g i 55 cm szczęścia
12.2018 HSG (lewy jajowód niedrożny)
05. 2019 Pierwsza wizyta niepłodnościowa, PCOS, IO
11.2021 Kolejna wizyta (mąż się oswoił z myślą o wspomaganym zajściu w ciążę)
11.2021-04.2022 zbieranie funduszy
04.2022 start dofinansowania 1procedura ivf
06.2022 punkcja
Mamy 6 mrozaczków
7.2022 pierwszy transfer nieudany (4BA)
8.2022 drugi transfer(3BA)
8dpt-34.53,10dpt- 47,44;11dpt - 30,71
9.2022 trzeci transfer (3BA)
7dpt BETA HCG 25,22
9dpt BETA HCG 49!
12dpt BETA HCG 205
14dpt BETA HCG 594
16dpt BETA HCG 1378<3
23dpt BETA HCG 11027<3
26 dpt mamy -
Hej dziewczyny. Od dłuższego czasu czytam wasze posty. Gratuluję tym którym się udało i współczuję tym którym się nie udało. Chciałam zapytać czy któraś z was miała problem z komórkami jajowymi niskiej jakości a mimo to udało się zajść w ciążę metoda ivf
-
Zaczynamy zastrzyki z menopur 1200. Przez 10-11 dni. Tak mówi mój lekarz. Jak Wam szło mieszanie leku?? 🙂😁 Niby nic.. Proste. Zastrzyk też. A mi się wydarzyło ukłucie igłą od wpuszczania rozpuszczalnika przy sciąganiu zabezpieczenia igły😁tak tak😁😋Wpuściłam oba rozpuszczalniki, ale się zastanawiam czy na igle nie pojawiły się bakterie i czy można użyć teraz tego leku czy wziąć następny??
-
Ja miałam pobrane oocyty 25 października tego roku. Było ich 12 z czego 10 udało się zapłodnić. Niestety tylko jeden dotrwał do stadium wczesnej blastocysty ale i tak nie przetrwał więc u mnie pierwsze niepowodzenie. Boję się następnego podejścia ☹️
-
Woodwife wrote:Witaj teraz dopiero to przeczytałam. Moja teściowa też jest bardzo wierzącą jednak uważa że invitro to dobra sprawa. Byliśmy z mężem nawet u księdza, który ma ponad 70 lat. Powiedział że da nam rozgrzeszenie za invitro ponieważ według niego każda kobieta ma prawo do posiadania dziecka nieważne jaka metoda. Nie martw się porozmawiaj z nim szczerze bez nerwów
Przerabialiśmy to już już razy, On jest raczej nieugiety i to że tyle kosztuje to druga sprawa. Nie wiem jak go przekonać. Dzisiaj byliśmy pytać o adopcje i załamania ciąg dalszy -
Kin wrote:Hej
To zdanie na wyniku kariotypu to standardowa formułka - zawsze to piszą. Wiec nie ma się czym przejmować.
W naszym przypadku udało się poprawić morfologię z 1-2% na 6 %. Ale u nas były duże żylaki jąder 3 stopnia i je operowaliśmy - to poprawiło morfologię. Wcześniej mąż brał suplementy tonami - bez rezultatu.
Czy twój mąż wyczuwał zylaki czy dopiero kekarz był w stanie je rozpoznać?
Zastanawiam się czy moj moze sam sprawdzic, a jesli nie to czy zwykły urolog bez problemu zdiagnozuje oroblem?Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.