In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Jatosia wrote:Zastanawiam się jakie jest podejście do wyników NK z krwi (test IMK) a tymi z macicy 🤔 jeśli jedno badanie wyjdzie ok a drugie pokaże wysokie NK to na co patrzeć? I czy to prawda ze jeśli NK są w normie a bierze się encorton to podwyższa on NK?
-
monester wrote:Dobre pytanie. Ja nie słyszałam żeby encorton podnosił , ale ogólnie na chłopski rozum- nk stanowią część leukocytów, encorton czy accofil powodują wzrost leukocytów czyli co- też tych natural killers ? Gdzieś czytałam że te z krwi w drugiej połowie cyklu "splywaja" do macicy ale też nie wiem czy to prawda czy bzdura. Dla mnie ogólnie większość haseł immuno się wyklucza, wierzę najmocniej w to badanie kir, bo to jednak genetyczne. Jatosia Ty chcesz podejść na naturalnym teraz ? Jezcze nurtuje mnie scratching endometrium - on jest dobry ale.podnosi nk ponoć - i bądź tu madry
-
monester wrote:Dobre pytanie. Ja nie słyszałam żeby encorton podnosił , ale ogólnie na chłopski rozum- nk stanowią część leukocytów, encorton czy accofil powodują wzrost leukocytów czyli co- też tych natural killers ? Gdzieś czytałam że te z krwi w drugiej połowie cyklu "splywaja" do macicy ale też nie wiem czy to prawda czy bzdura. Dla mnie ogólnie większość haseł immuno się wyklucza, wierzę najmocniej w to badanie kir, bo to jednak genetyczne. Jatosia Ty chcesz podejść na naturalnym teraz ? Jezcze nurtuje mnie scratching endometrium - on jest dobry ale.podnosi nk ponoć - i bądź tu madry
Tak, scratching podnosi komórki NK maciczne, dlatego nie każdemu jest zalecany.
U mnie akurat było tak, że jak NK z krwi wyszły w normie to te maciczne również. No, ale pewnie to nie jest reguła.Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Ja pierdziele oszaleć można jak to wszystko interpretować No nic zobaczę co wyjdzie z tych badań i będę się martwić. Tak jeszcze w ramach ciekawostki po 3 tygodniach brania encorotnu i jednej dawce acrofilu, zbadałam po 7 dniach od zastrzyku morfologię i wyszły mi leukocyty nieznacznie podwyższone jakieś 12 tys. Ty chyba tez wspominałaś ze nie wywaliło ci jakoś mega tej morfologii? U ciebie jakie NK wyszły?
Jeśli Czechy dadzą zielone światło będę podchodzić na cyklu naturalnym lekko stymulowanym lametta. U mnie na 7 transferów na moich komórkach udany był pierwszy, świeży odrazu po punkcji i z ovitrelle. Ciąża utrzymała się do 8 tygodnia. Jeden tez miałam połowicznie udany na sztucznym ale beta zaczęła spadać jak doszła do 2000. Chyba mi te sztuczne nie sluza, endometrium mam takie sobie na estrofemie.
Sztuczny wiadomo wygoda, można sobie wszystkie zaplanować.. a tu już się stresuje ze codziennie wizyty żeby sprawdzać owulacje, jeszcze urlop brać niewiadomo kiedy ale nie mam wyjścia muszę spróbować inaczej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2023, 12:48
Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
2019 pierwsza procedura 3 blastki
3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
2021 druga procedura 4 blastki 3AA, 4AA 3x beta 0, 1x cb
Badania immunologiczne
Kir AA, skopane cytokiny
Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
Reprofit KD -
Jatosia wrote:Ja pierdziele oszaleć można jak to wszystko interpretować No nic zobaczę co wyjdzie z tych badań i będę się martwić. Tak jeszcze w ramach ciekawostki po 3 tygodniach brania encorotnu i jednej dawce acrofilu, zbadałam po 7 dniach od zastrzyku morfologię i wyszły mi leukocyty nieznacznie podwyższone jakieś 12 tys. Ty chyba tez wspominałaś ze nie wywaliło ci jakoś mega tej morfologii? U ciebie jakie NK wyszły?
Jeśli Czechy dadzą zielone światło będę podchodzić na cyklu naturalnym lekko stymulowanym lametta. U mnie na 7 transferów na moich komórkach udany był pierwszy, świeży odrazu po punkcji i z ovitrelle. Ciąża utrzymała się do 8 tygodnia. Jeden tez miałam połowicznie udany na sztucznym ale beta zaczęła spadać jak doszła do 2000. Chyba mi te sztuczne nie sluza, endometrium mam takie sobie na estrofemie.
Sztuczny wiadomo wygoda, można sobie wszystkie zaplanować.. a tu już się stresuje ze codziennie wizyty żeby sprawdzać owulacje, jeszcze urlop brać niewiadomo kiedy ale nie mam wyjścia muszę spróbować inaczej.
U mnie dosyć dziwna sprawa z NK z krwi, 3 lata temu miałam 20 %. Dostałam wówczas w klinice intralipid jednorazowo, sukcesu nie było ,temat zarzucony. Natomiast teraz jak robiłam to mam 12, gdzie zalecany jest poziom do 10 , więc pani doktor uznała że nie możemy przesadzić z intralipidem,.co najwyżej jednorazowo duża dawka, albo nawet wcale. Dodam że nie brałam żadnych leków które by wpływały na ten piizzom nk, jedyne co mi przychodzi do głowy to to że teraz biorę metformine, a wtedy nie brałam. Oprócz tego już po wyniku zaczęłam brać kwasy omega i ja uważam że te nk mogły się obniżyć dzięki temu. Ps: na grypie na FB jedna dziewczyna po wielu niepowodzeniach zaliczyła naturalsa przy 24 % nk. Wiec naprawdę nie wiem czy to znów nie jest kwestia wyłącznie dobrego mocnego zarodka. -
Na to wyglada .. u mnie te dwie implantacje były bez żadnych dodatków typu acrofil, encorton wiec tez wydaje mi się ze głównym kluczem do sukcesu jest zarodek.
monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
Badania immunologiczne
Kir AA, skopane cytokiny
Reprofit KD -
Ja gdzieś wyczytałam, że jakby przebadać immunologię u kobiet, które bez problemu zaszły w ciążę i urodziły, to też cześć z nich miałaby wyniki jak my. A mimo braku leczenia i dodatków wszystko się samo udało. Tylko jeśli ktoś nie potrzebuje, to raczej nie bada.
monester, Jatosia lubią tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Ja gdzieś wyczytałam, że jakby przebadać immunologię u kobiet, które bez problemu zaszły w ciążę i urodziły, to też cześć z nich miałaby wyniki jak my. A mimo braku leczenia i dodatków wszystko się samo udało. Tylko jeśli ktoś nie potrzebuje, to raczej nie bada.
No właśnie ja nie mam pojęcia jakie mam wyniki... Nikt mi nigdy nie sugerował nawet badań w kierunku zaburzeń immunologicznych.
Sama nie wiem co o nich myśleć...
Co do leukocytów, to pamiętajcie, że to ogólna liczba wszystkich białych krwinek, a rodzajów trochę jest... Bez wyszczególnienia, nie wiecie która frakcja idzie w górę, która w dół...Jatosia, monester, mar2śka lubią tę wiadomość
"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trinity_Nea wrote:Dziewczyny już wszystko Ci wyjaśniły.
Mi lekarz tłumaczył, że prawidłowa komórka bez problemu przechodzi te procesy. Moja córka jest z KD mrożonych, więc wiesz... 😉
A co do potwierdzenia płodności, to Gameta Gdynia ma tylko od takich dawczyń, które urodziły przynajmniej jedno zdrowe dziecko (mrożone, Bank w Hiszpanii).
Tak - dziękuję Wam. Byłam dziś w klinice i potwierdzili, że pracują tylko na mrożonych (ich bank albo ściągane z Hiszpanii). Lekarz podkreślał, że te z Hiszpanii są o wiele droższe bo typowo komercyjne. Poczekamy jak wygląda zgodność z dawczyniami na miejscu i może nie trzeba będzie ściągać.
Czy któraś z was miała mrożone nasienie partnera? Proponują nam to z uwagi na dostępność w każdym momencie (niezależnie czy partner będzie w delegacji czy na urlopie). Nie wiem czy to nie obniża jakoś parametrów?Trinity_Nea lubi tę wiadomość
On (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01
Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
6w6d Mamy serduszko ❤️
8w6d CRL 1.94cm ❤️
Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️
Jeden ❄️ -
SierpniowaJodła wrote:Tak - dziękuję Wam. Byłam dziś w klinice i potwierdzili, że pracują tylko na mrożonych (ich bank albo ściągane z Hiszpanii). Lekarz podkreślał, że te z Hiszpanii są o wiele droższe bo typowo komercyjne. Poczekamy jak wygląda zgodność z dawczyniami na miejscu i może nie trzeba będzie ściągać.
Czy któraś z was miała mrożone nasienie partnera? Proponują nam to z uwagi na dostępność w każdym momencie (niezależnie czy partner będzie w delegacji czy na urlopie). Nie wiem czy to nie obniża jakoś parametrów? -
Nowa na forum wrote:Podobno nasienie, tak jak i komórki, nie zawsze idealnie się rozmrozi. Tylko w przypadku komórek jest ich kilka sztuk, a w przypadku nasienia "chłopaków" jest o wiele więcej. My teraz mrozilismy, żeby nie jechać do innego miasta, podejdzie tylko mrożonka.
Też mam takie odczucie, a przynajmniej nie trzeba lecieć na złamanie karku, no i myśleć o wstrzemięźliwi, żeby oddany materiał był jak najlepszy.
Chyba po prostu nas zaskoczyli tym - wcześniej lekarz nie wspominał.
Teraz czekamy na KD.Trinity_Nea lubi tę wiadomość
On (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01
7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
6w6d Mamy serduszko ❤️
8w6d CRL 1.94cm ❤️
Jeden ❄️ -
SierpniowaJodła wrote:Tak - dziękuję Wam. Byłam dziś w klinice i potwierdzili, że pracują tylko na mrożonych (ich bank albo ściągane z Hiszpanii). Lekarz podkreślał, że te z Hiszpanii są o wiele droższe bo typowo komercyjne. Poczekamy jak wygląda zgodność z dawczyniami na miejscu i może nie trzeba będzie ściągać.
Czy któraś z was miała mrożone nasienie partnera? Proponują nam to z uwagi na dostępność w każdym momencie (niezależnie czy partner będzie w delegacji czy na urlopie). Nie wiem czy to nie obniża jakoś parametrów?
Lekarz powiedział że z reguły świeże lepsze...ale u Nas sprawdzali..Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2023, 22:15
SierpniowaJodła lubi tę wiadomość
-
WiosnyFanka pytałaś o klasę twoich zarodkow? U mnie niestety jest tylko jedna blastka 1 klasy i dwie blastki 2 klasy i na dodatek z 6 doby słabo to widzę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2023, 13:56
Badania immunologiczne
Kir AA, skopane cytokiny
Reprofit KD -
Jatosia wrote:WiosnyFanka pytałaś o klasę twoich zarodkow? U mnie niestety jest tylko jedna blastka 1 klasy i dwie blastki 2 klasy i na dodatek z 6 doby słabo to widzę
Pytałam o to, ale nie dostałam jeszcze dokładnej informacji. Wiem tylko, że te z piątej doby u nas są "lepsze" niż te z szóstej.
Myślę, że nie masz się co stresować. Oni mrożą tylko takie zarodki, które faktycznie dają szansę na ciążę. Na przykład wcale nie mrożą tych CC, które w Polsce normalnie dopuszczane są do transferu. Poza tym warto pamiętać o tym , że zarodek może zmienić klasę po rozmrożeniu na gorszą ale także lepszą.Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Czy któraś z was miała mrożone nasienie partnera? Proponują nam to z uwagi na dostępność w każdym momencie (niezależnie czy partner będzie w delegacji czy na urlopie). Nie wiem czy to nie obniża jakoś parametrów? -
Ada23 wrote:Do mrożonych komorek lepiej użyć świeżego nasienia żeby zwiększyć szanse zapłodnienia
OK -cenna informacja. Może jak mąż będzie na miejscu, to mimo zamrożonego nasienia poprosimy o informacje, żeby mógł podjechać i oddać świeże.
Teraz czekamy na informacje o zgodności dawczyni - powiedzieli ze około miesiąc, ale w zależności od wymagań nawet i dłużej.
Trochę się martwię, że do tego czasu zamęczą mnie wątpliwości. Mimo, że u mnie nie udało się uzyskać żadnego jajeczka, ciągle czytam o "cudach", że po 2/4/5/10 latach nawet osoby z 0AMH zaszły w zdrową ciąże. No i pojawia się "co by było gdyby"....On (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01
6w6d Mamy serduszko ❤️
8w6d CRL 1.94cm ❤️
Jeden ❄️ -
SierpniowaJodła wrote:OK -cenna informacja. Może jak mąż będzie na miejscu, to mimo zamrożonego nasienia poprosimy o informacje, żeby mógł podjechać i oddać świeże.
Teraz czekamy na informacje o zgodności dawczyni - powiedzieli ze około miesiąc, ale w zależności od wymagań nawet i dłużej.
Trochę się martwię, że do tego czasu zamęczą mnie wątpliwości. Mimo, że u mnie nie udało się uzyskać żadnego jajeczka, ciągle czytam o "cudach", że po 2/4/5/10 latach nawet osoby z 0AMH zaszły w zdrową ciąże. No i pojawia się "co by było gdyby"....Trinity_Nea, Nowa na forum, WiosnyFanka, Giosiek lubią tę wiadomość
-
SierpniowaJodła wrote:OK -cenna informacja. Może jak mąż będzie na miejscu, to mimo zamrożonego nasienia poprosimy o informacje, żeby mógł podjechać i oddać świeże.
Trochę się martwię, że do tego czasu zamęczą mnie wątpliwości. Mimo, że u mnie nie udało się uzyskać żadnego jajeczka, ciągle czytam o "cudach", że po 2/4/5/10 latach nawet osoby z 0AMH zaszły w zdrową ciąże. No i pojawia się "co by było gdyby"....
Zgadzam się w pełni z Monester. Wątpliwości będziesz miała...
A co do cudów tego typu, to ja mówię, że owszem zdarzają się, ale nie mnie...
Ale doczekałam innego Cudu- skończył 6 miesięcy 💖💖💖Nowa na forum, Giosiek lubią tę wiadomość
"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trochę się martwię, że do tego czasu zamęczą mnie wątpliwości. Mimo, że u mnie nie udało się uzyskać żadnego jajeczka, ciągle czytam o "cudach", że po 2/4/5/10 latach nawet osoby z 0AMH zaszły w zdrową ciąże. No i pojawia się "co by było gdyby"....
Giosiek, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Ja zbyt długo czekałam na naturalny cud, potem na wspomagany stymulacją. A okazało się, że nawet z kd nie jest łatwo. Cuda się zdarzają, to prawda, jednej osobie na ileś set tysięcy...na mnie akurat nie trafił, więc muszę się sama - a właściwie z pomocą kliniki- mocno o niego postarać.
Macie rację, mam nadzieję, że tym "cudem" nie uraziłam nikogo. Wiecie jak jest - za dużo czasu na myślenie.
Teraz zastanawiam się - jeśli w przyszłości pytają o choroby w rodzinie dziecka - podawać tylko męża? Może zgodnie z tym co wiemy o dawczyni powinno nie być żadnych obciążeń więc sam mąż to zgodne z prawdą info?
Ja wiem, że narazie długa droga przede mną/przed nami, ale tysiąc myśli na minutę.On (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01
6w6d Mamy serduszko ❤️
8w6d CRL 1.94cm ❤️
Jeden ❄️