X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Agatha45 Koleżanka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Bezpośrednio z klinika, ale podglądy/USG można robić w swojej polskiej klinice lub u ginekologa swojego i wysyłać mailem wyniki.
    Wielkie dzięki za pomoc👍

• monester Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ja miałam NK maciczne 3 razy sprawdzane, ale zawsze miałam podane normy.
    Ostatni mój wynik to CD56 = 150/ 1mm2 (norma do 300/ 1mm2).
    Jeśli chodzi o podział na dim i bright to niestety nie pomogę.
    To ja znów nic nie rozumiem z tego- dlaczego zatem mi z tej biopsji ich nie policzono na ilości a jedynie na % rozkład bright and dimm i jeczze na dole jest wyjaśnienie że liczy się proporcja a nie ilość. I u mnie normy są do 25 procent dimm a na necie znalazłam info o 10%.
    A inne dziewczyny ? Jak miałyście wynik tych nk ? Oczywiście zapytam.lekarza ale pójdę dopiero jak już będzie wynik cd138. A Wiosnyfanka gdzie robiłaś to badanie ? Jatosia też ostatnio robiłaś , Mati ?

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    To ja znów nic nie rozumiem z tego- dlaczego zatem mi z tej biopsji ich nie policzono na ilości a jedynie na % rozkład bright and dimm i jeczze na dole jest wyjaśnienie że liczy się proporcja a nie ilość. I u mnie normy są do 25 procent dimm a na necie znalazłam info o 10%.
    A inne dziewczyny ? Jak miałyście wynik tych nk ? Oczywiście zapytam.lekarza ale pójdę dopiero jak już będzie wynik cd138. A Wiosnyfanka gdzie robiłaś to badanie ? Jatosia też ostatnio robiłaś , Mati ?

Ja biopsję endometrium z komórkami NK robiłam w sumie 3 razy: 2 razy w Salve Medica w Łodzi (razem z CD138) i raz w Zakładzie Patomorfologii w Krośnie w ramach testu IPLE (tutaj wynik miałam 15/ 1dpw przy normie do 30/ 1dpw).

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Monester, ja robiłam komórki NK w Niemczech i u mnie nie ma wzmianki o bright i dimm, także nie umiem się do tego odnieść.
    Jednak moim zdaniem nie powinnaś sugerować się normami z neta, tylko swojego labu, bo możliwe, że każdy ma inne.
    Wklejam mój opis do poczytania dla zabicia czasu 😬

„Wyniki badań komórek uNK - CD56

Histologicznie skrawki przedstawiają tkankę z endometrium z osadzonymi gruczołami wyłożonymi regularnym nabłonkiem. Budowa endometrium odpowiada wymienionemu poniżej dniu poowulacyjnemu. Brak dowodów na obecność komórek atypowych. Badania immunohistochemiczne wykazały obecność komórek uNK CD56 dodatnich w tkance miękkiej. Mają jednorodny wzór dystrybucji i są zlokalizowane głównie pod błoną śluzową. Po zliczeniu 10 pól w dużym powiększeniu opisane komórki uNK wykazują niewielki wzrost.

Immunohistochemia: komórki uNK (CD56): równomiernie rozmieszczone i nieznacznie zwiększone (średnia 32,4/HPF).

Diagnoza

Tkanka macicy z prawidłowym endometrium i niskim stopniem proliferacji komórek uNK.

Brak dowodów na złośliwość.

Ocena komórek uNK: Średnia wartość komórek CD56-dodatnich z 10 pól w dużym powiększeniu (40x). (ujemne <25/niskie 25-50/umiarkowane 51-75/wysokie >75).”

Dodam, że zarówno lab, jak i moja niemiecka lekarka, uznali wynik za prawidłowy. Gdy upierałam się, że mimo wszystko chciałabym je obniżyć, lekarka zaleciła jedynie bym odstawiła wieprzowinę i zażywała duże ilości omega-3.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Giosiek.
    A u mnie takim komentarz do badania - wklejam bo widzę że nietypowe miałam badanie.
    Komentarz:
    Uważa się, że subpopulacja komórek uNK o fenotypie CD56dim/CD16+ (potocznie zwanych CD56dim) ma negatywny wpływ na
    proces reprodukcji, co wynika z jej wysokiej aktywności cytotoksycznej i niskiej produkcji cytokin. Natomiast subpopulacja
    komórek uNK o fenotypie CD56++/CD16- (potocznie zwana CD56bright) związana jest z prawidłową implantacją i dojrzewaniem
    łożyska. Ma ona duże znaczenie w procesie implantacji i angiogenezy, kontrolując prawidłowy rozwój trofoblastu i produkcję
    cytokin immunoregulacyjnych. Sytuacją pożądaną jest duża przewaga subpopulacji uNKbright nad uNKdim.
    Wg różnych doniesień naukowych* odsetek subpopulacji komórek uNKbright w prawidłowym endometrium jest wyższy niż 75%
    wszystkich wykrytych w badaniu komórek NK. Odsetek limfocytów uNK wśród wszystkich leukocytów jest zmienny w
    zależności od fazy cyklu i ulega znacznemu wzrostowi (nawet powyżej 80%) podczas ciąży

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monester, to faktycznie masz ten wynik zupełnie inaczej zinterpretowany niż ja. A zdradzisz jakie wyszły Ci wartości tych komórek bright i dim?

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Monester, to faktycznie masz ten wynik zupełnie inaczej zinterpretowany niż ja. A zdradzisz jakie wyszły Ci wartości tych komórek bright i dim?
    Właśnie dobre 🥳 77 do 23. Ale nie mam pojęcia jaki jest ich całkowita ilość i nie wiem czy to w ogóle ważne skoro są w dobrych proporcjach. Podpytam przy okazji lekarza

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Właśnie dobre 🥳 77 do 23. Ale nie mam pojęcia jaki jest ich całkowita ilość i nie wiem czy to w ogóle ważne skoro są w dobrych proporcjach. Podpytam przy okazji lekarza
    No to świetnie, że masz prawidłowe proporcje 😁
    PS. Znalazłam parę publikacji po angielsku odnoście tych komórek CD56 bright i dim, ale po ich przejrzeniu wcale nie jestem mądrzejsza 🫣

age.png
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

Ja miałam inny wynik cd56- 20/DPW i lekarz tłumaczył mi że na dany dzień cyklu mam odpowiednią ilość nk w macicy. Tylko tyle wiem 🤷‍♀️

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Jatosia kiedy masz immunologa ? Jestem bardzo ciekawa co powie na te wyniki, czy to możliwe że to po encortonie ? A przyszły CD ?

Immunologa mam 30 sierpnia. Na wyniki CD wciąż czekam. Cytokiny wydają się być ok ale NK z krwi wysokie 25% plus CD4/CD8 tez za wysokie 3,0. Myślałam ze encorton obniża tez NK ale najwyraźniej nie

Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
    2019 pierwsza procedura 3 blastki
    3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
    2021 druga procedura 4 blastki
    3AA, 4AA - 3x beta 0, 1x cb
    Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
    2023 Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
  • monester Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    No to świetnie, że masz prawidłowe proporcje 😁
    PS. Znalazłam parę publikacji po angielsku odnoście tych komórek CD56 bright i dim, ale po ich przejrzeniu wcale nie jestem mądrzejsza 🫣
    Ja też znalazłam i też nic nie wiem 😅
    Dziwne. I własnie to jest to że ta cała immunologia nie jest w ogóle ustandaryzowana. No ale skoro proporcje dobre to tylko się cieszyć. Może lekarz coś więcej wyjaśni.

• spineczka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzwonili z gyn 😳 znaleźli.
    W poniedziałek wizyta dopasowująca, sa dwie propozycje "świeża" i "mrożona". Jestem zaskoczona, szybko poszło. W czwartek wieczorem wysłałam formularze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2023, 15:03

WiosnyFanka, Jatosia, Giosiek, Nowa na forum, monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    W poniedziałek wizyta dopasowująca, sa dwie propozycje "świeża" i "mrożona". Jestem zaskoczona, szybko poszło. W czwartek wieczorem wysłałam formularze.
    Wspaniałe wieści!!! 😁
    Daj znać w poniedziałek, jak poszła wizyta 😊

spineczka lubi tę wiadomość

age.png
  • Klaudersenn Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dołączam do was ! Dziś wizyta zaczynająca procedurę z kd. Nie wiem czego się spodziewać ale jestem dobrej myśli :) będę opisywać swoją sytuację:)

SierpniowaJodła, Giosiek, spineczka, monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

preg.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam zielone światło.
    Od dziś sztuczny cykl... Aż strach co to będzie... Lepiej nie myśleć. Idę puzzle poukładać 🤣

spineczka wrote:

Super a badania masz?

Kiedy starcik?

SierpniowaJodła, Giosiek, Nowa na forum, monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudersenn wrote:
    Dziewczyny dołączam do was ! Dziś wizyta zaczynająca procedurę z kd. Nie wiem czego się spodziewać ale jestem dobrej myśli :) będę opisywać swoją sytuację:)

Witaj :) w jakiej klinice podchodzisz ?

Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
    2019 pierwsza procedura 3 blastki
    3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
    2021 druga procedura 4 blastki
    3AA, 4AA - 3x beta 0, 1x cb
    Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
    2023 Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
  • Klaudersenn Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Witaj :) w jakiej klinice podchodzisz ?
    W Gamecie mam nadzieję że to dobra klinika dr Szymusik ma dobre opinie

Jatosia lubi tę wiadomość

preg.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    No ja mam zielone światło.
    Od dziś sztuczny cykl... Aż strach co to będzie... Lepiej nie myśleć. Idę puzzle poukładać 🤣

Super a badania masz?

Kiedy starcik?

Badania nasienia?? nie mamy nie zdążyliśmy zrobic, myśleliśmy że to potrwa miesiąc, dwa, chcieliśmy zrobić jak najpóźniej żeby były aktualne. To w poniedziałek zrobimy jak będziemy w klinice, pewnie kilka dni na wynik.

Jakie jeszcze badania moga chcieć?? W sumie nic nie kazali przygotować na ta pierwszą wizytę. Zresztą cała moja historię mają w kompie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 14:24

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka, ja chyba wysłałam Ci kiedyś zaproszenie prv, chciałam podpytać o ten konflikt serologiczny.

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Badania nasienia?? nie mamy nie zdążyliśmy zrobic, myśleliśmy że to potrwa miesiąc, dwa, chcieliśmy zrobić jak najpóźniej żeby były aktualne. To w poniedziałek zrobimy jak będziemy w klinice, pewnie kilka dni na wynik.

Jakie jeszcze badania moga chcieć?? W sumie nic nie kazali przygotować na ta pierwszą wizytę. Zresztą cała moja historię mają w kompie.
    Chyba chodziło o wirusowe

37+3: 2600 g 🥰

age.png
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ