In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Cherry78 wrote:Hope - na razie nie wie nikt z rodziny, nawet o in vitro, rodzina jest bardzo katolicka. O ivf wie moja siostra ale bez większych szczegółów, wiesz jak większość, która przez to nie przeszła nie ma absolutnie pojęcia o trudach tej metody.
Rodzice męża nie żyją, a dalsza rodzina nie dopytuje.
Narazie dzieci są bardzo malutkie. Kupiłam książeczki o ivf i będziemy powoli oswajać je z tym tematem, a o KD chciałabym im powiedzieć troszkę później, może jak będą miały 5-6 lat. My nie mieszkamy w Polsce, wiec jest chyba łatwiej, tak mi sie wydaje, tutaj jest bardziej liberalne podejście do in vitro, nie ma takiego nacisku ze strony kościoła, a kościół tez ma inne podejście.
Wiedzą właściwie trzy dziewczyny, które poznałam na forum i z którymi utrzymuję kontakt w realu 😁.
Zdaję sobie dprawę, że w momencie jak poinformujemy dzieci o KD, to powoli też będziemy musieli wprowadzić tę informację w bliższy i dalszy krąg rodziny i przyjaciół. Tylko, że ja jestem już na takim etapie życia, że opinia innych mnie nie interesuje, natomiast dobro i szczęście moich dzieci jak najbardziej ❤️ i nie pozwolę, żeby ktoś je próbował ranić, nawet słowem, a ludzie są jacy są, sami wiecie ..
Jeszcze tak à propos powiem wam dziewczyny, nie wiem, czy oni tak potrafią dobrać dawczynie, czy coś się tam miesza w genetyce zarodka ale dzieci mają cechy charakterystyczne po mnie 🤭 -
Dziewczyny, które teraz przygotowują się do transferowania? Za kogo trzymamy kciuki?
Mati W. jak u Ciebie?Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Elka198321 wrote:Ja robiłam bhcg 6dpt i mialsm już pozytywną bhcg .
-
WiosnyFanka wrote:Dziewczyny, które teraz przygotowują się do transferowania? Za kogo trzymamy kciuki?
Mati W. jak u Ciebie?
Tak się jeszcze zastanawiam jak dr to wylicza bo dziś zaczęłam brać proga, i 5 dnia licząc z dzisiaj wyznaczył mi transfer a wszędzie czytałam ze dziś jest jakby dzień 0 i 5 by wypadało w niedziele.Nowa na forum lubi tę wiadomość
-
WiosnyFanka wrote:Dziewczyny, które teraz przygotowują się do transferowania? Za kogo trzymamy kciuki?
Mati W. jak u Ciebie?
Dziękuję, że pytasz 🙂 Póki co byłam na usg po zastrzykach i jest wszystko ok. Co do transferu to jeszcze trochę bo na początku grudnia 6-8.
Jak samopoczucie, dobrze się czujesz?42 lat
kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.
Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
06.12 FET - ❤️🙏❤️
2dpt - prog. 47.96 ng\ml
5dpt - prog. 33.10 ng\ml
7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
14dpt - beta 2930 mIU/ml
22dpt - beta 24855 mIU/ml
23dpt mamy ❤️
9+6 - CRL 3.19cm
15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
17+6 - 233g chłopczyka 😍
20+4 II prenatalne - 460g 😍
Klinika Bocian
- 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
FETx 2 😞
- 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
FETx2 😞
-
Cześć, dziewczyny! Obserwuję forum i ten wątek już od pewnego czasu.
U mnie przyczyna jest złożona i rokowanie od początku było złe z uwagi na niedoczynność wielohormonalną i przedwczesne wygasanie jajników. Jeszcze przed 30-stką borykałam się z objawami menopauzy.
Wraz z mężem zdecydowaliśmy się na skorzystanie z oocytów dawczyni.
Minęło 5 tygodni od transferu i wygląda na to, że tym razem może nam się udać. Zarodek rozwija się prawidłowo, beta ładnie przyrasta, mamy bijące serduszko. Jesteśmy pełni nadziei, ale trochę jeszcze ostrożni - na pewno większość z Was po przejściach to rozumie.
Zdecydowaliśmy, że nie będziemy ukrywać tego, że skorzystaliśmy z opcji dawstwa. Cieszę się, że są kobiety decydujące się na dawstwo, że nas na to stać i że mamy wspaniałego lekarza prowadzącego. Oczywiście nie musi wiedzieć o tym każdy, ale na pewno dowie się o tym nasze dziecko i najbliżsi.
Gorąco polecam Wam podcasty Naszego Bociana, w tym szczególnie ten o psychologicznych aspektach dawstwa:
https://naszbocian.podbean.com/e/6-dawstwo-rozmowa-z-psycholozka-nieplodnosci-dorota-gawlikowska/
Nasz Bocian przetłumaczył też poradniki "Powiedzieć i rozmawiać" - są dostępne bezpłatnie online: https://nasz-bocian.pl/nasze-projekty/powiedziec-i-rozmawiac/poradniki
Życzę Wam wszystkim powodzenia na tej trudnej drodzeWiosnyFanka, Nowa na forum, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
gonia729 wrote:U nas transfer w ta sobotę.
Tak się jeszcze zastanawiam jak dr to wylicza bo dziś zaczęłam brać proga, i 5 dnia licząc z dzisiaj wyznaczył mi transfer a wszędzie czytałam ze dziś jest jakby dzień 0 i 5 by wypadało w niedziele.
Ja zawsze miałam transfer w 6 dniu braniu proga, zresztą tak mi wyszło okno implantacyjne w teście ERA.
Wiem, że niektórzy faktycznie transferują dzień wcześniej kierując się zasadą, że zarodek poczeka na endometrium, a endometrium na zarodek już nie.
W sobotę będziemy tu wszystkie trzymać kciuki za Was!gonia729 lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
-
Mati W. wrote:Dziękuję, że pytasz 🙂 Póki co byłam na usg po zastrzykach i jest wszystko ok. Co do transferu to jeszcze trochę bo na początku grudnia 6-8.
Jak samopoczucie, dobrze się czujesz?
Czyli za jakieś 3 tygodnieTeraz to już z górki.
Ja czuję się bardzo dobrze, dzięki. Dziś miałam wizytę w Warszawie u lekarza, który mnie prowadzi immunologicznie. Ostatni wlew z immunoglobulin w przyszłym tygodniu, maluch ma 2.65cm i serducho bijące jak dzwon.Mati W., monester, Nefertiti89, gonia729, Nowa na forum lubią tę wiadomość
Starania od 2019.
-
Dziewczyny, czy przy pierwszej miesiączce po nieudanym transferze gdzie beta w 7 dpt i 10 dpt wynosiła 2,5 😭 tez miałyście taki armagedon w postaci bólu nie do opisania, biegunka i wymiotów. Na przemian robiło mi się zimno a za chwile oblana byłam potem, trzęsłam się jak galareta i wyłam na głos. Nie mogłam tego opanować. Po kontakcie z lekarzem dostałam paracetamol i torecan na wymioty i w razie niemożności wytrzymania z bólu dzwonić po karetkę zeby dali coś domięśniowo pbolowego. Słaba jestem strasznie. Zaznaczę ze po pierwszym nieudanym transferze również tak miałam ale obyło się bez konsultacji z lekarzem. Wtedy beta urosla chociaż do 38 a później niestety spadła. Jak byłam młodsza to takie dolegliwości częściej mi towarzyszyły w pierwszych dniach miesiączki ale zawsze tylko słyszałam ze taka moja uroda, później dostałam antykonc i przez lata byl spokój. Kiedy zaczęłam się starać o dziecko i po zrobionej hosteroskopii wyszła endometrioza i ognisko adenomiozy, ale to już w przychodni leczenia niepłodności. Oprócz tej endo i przedwcz wygaśnięciu czynności jajników (0,001) i wysokim LH wszystkie wyniki poprawne. Tak się zastanawiam czy mój czas to już po prostu nie minął, ze to już jest niemożliwe. Ciężkie to wszystko … Chyba sobie nie radzę. 😭😭😭’86
starania od 2015
amh od 2022 roku 0,001 🫣
2023 histeroskopia: adenomioza, polip
Czynnik męski: póki co niezawodny, kariotyp 👍🏼
Procedura z KD: ❄️❄️
1 transfer 3dniowca - biochem
2 transfer blastki - nie drgnęło
Zmiana kliniki
Oczekiwanie na KD …
🫸
No i mamy ❄️5dniowy i ❄️❄️ 6dniowe
PPJ ANA3 👍🏼
KIR Bx
Cytokiny 👎🏼👎🏼 będą leki
Diphereline, Gonapeptyl
Estrofem, Femibion, Wit D, Acard
Luteina200, Accofil
3 transfer ❄️5 dniowa blastka plus tractocile, heparyna💉 🙏🏽🙏🏽
💔
4 transfer ❄️ Estrofem, Acard, Luteina200, Accofil💉, Prograf, Witaminy, Neoparin💉
„Czekam na 🌬️ co rozgoni ciemne skłębione zasłony…”
„Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy”
Phill Bosmans -
Ola003 wrote:Dziewczyny, czy przy pierwszej miesiączce po nieudanym transferze gdzie beta w 7 dpt i 10 dpt wynosiła 2,5 😭 tez miałyście taki armagedon w postaci bólu nie do opisania, biegunka i wymiotów. Na przemian robiło mi się zimno a za chwile oblana byłam potem, trzęsłam się jak galareta i wyłam na głos. Nie mogłam tego opanować. Po kontakcie z lekarzem dostałam paracetamol i torecan na wymioty i w razie niemożności wytrzymania z bólu dzwonić po karetkę zeby dali coś domięśniowo pbolowego. Słaba jestem strasznie. Zaznaczę ze po pierwszym nieudanym transferze również tak miałam ale obyło się bez konsultacji z lekarzem. Wtedy beta urosla chociaż do 38 a później niestety spadła. Jak byłam młodsza to takie dolegliwości częściej mi towarzyszyły w pierwszych dniach miesiączki ale zawsze tylko słyszałam ze taka moja uroda, później dostałam antykonc i przez lata byl spokój. Kiedy zaczęłam się starać o dziecko i po zrobionej hosteroskopii wyszła endometrioza i ognisko adenomiozy, ale to już w przychodni leczenia niepłodności. Oprócz tej endo i przedwcz wygaśnięciu czynności jajników (0,001) i wysokim LH wszystkie wyniki poprawne. Tak się zastanawiam czy mój czas to już po prostu nie minął, ze to już jest niemożliwe. Ciężkie to wszystko … Chyba sobie nie radzę. 😭😭😭
-
Gonia -dziskaj masz dzień 1 proga nie zerowy, ja też mialam transfer w dniu 5. i Cherry też.
Ale standardowo w Polsce się robi w 6 dniu brania progesteronu - ale może masz zamknięta klinikę w niedzielę i tak chcą ? Ale nie martw się zarodek poczeka tak jak Wiosny fanka mówigonia729 lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Ktoś wie co u Jatosia? Jatosia jak to czytasz - mam nadzieję, że wszystko ok i potrzebowałas tylko oddechu od forum.
Wiosnyfanka super że już miałaś USG ! Myślałam, że dopiero pod koniec tygodnia masz.
Ja również o Jatosi myślę bardzo często. Jeśli dobrze kojarzę to 23.10. powinna mieć histeroskopię. Być może potrzebuje resetu.
To dzisiejsze USG to w sumie takie dodatkowe. Byłam przegadać ostatnie zalecenia immuno i przy okazji lekarz zrobił USG. Kolejną wizytę już u swojej prowadzącej mam w poniedziałek, ale z racji tego że USG było dzisiaj to kolejnego w przyszłym tygodniu nie przewiduję. Musze tylko badania na tą wizytę wykonać.
A jak u Ciebie? Jak się czujesz? Kiedy kolejna wizyta u lekarza?Starania od 2019.
-
monester wrote:Gonia -dziskaj masz dzień 1 proga nie zerowy, ja też mialam transfer w dniu 5. i Cherry też.
Ale standardowo w Polsce się robi w 6 dniu brania progesteronu - ale może masz zamknięta klinikę w niedzielę i tak chcą ? Ale nie martw się zarodek poczeka tak jak Wiosny fanka mówi -
Tak się jeszcze zastanawiam jak dr to wylicza bo dziś zaczęłam brać proga, i 5 dnia licząc z dzisiaj wyznaczył mi transfer a wszędzie czytałam ze dziś jest jakby dzień 0 i 5 by wypadało w niedziele.
O matko to tylko ja miałam tak dziwnie że w poniedziałek wieczorem dopiero włączyłam progra a w środę o 12 miałam już transfer 🙈 -
U nas był transfer 5 dni od Utrogestanu i 3 od Duphastonu. Gonia ogromne kciuki trzymamy za Was w sobotę ❤️❤️gonia729 lubi tę wiadomość
2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
2024 kolejny Cud 💙 synek 🦁⚽
2025 marzenia o trzecim dziecku 🤍🧸
The true miracle is having faith no matter what✨🍀
...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣