X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • AgaF Znajoma

Wysłany: 27 marca 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiuleczkaj wrote:
    Monester - niestety gorszej jakości. 7 i 8 komórkowców poszły do mrożenia. Także mamy jeszcze 2 ❄️❄️

WandaBerenika - u nas nie było tych badań, o które pytasz.

Laurita - jestem w nOvum w Warszawie. Komórki były mrożone, bo sprowadzane z banku zagranicznego. Natomiast teraz jestem po transferze świeżego zarodka. I mam nadzieje, że tam się właśnie Kropek zadomawia 😊
    Asiuleczkaj możesz powiedzieć ile wyniosła Cię taka procedura? Na ostatniej naszej wizycie w Novum, po nieudanej próbie na własnym cyklu młody dr Lewandowski powiedział nam, że AK wychodzi około 30 tyś i na dawczynię czeka się nawet kilka miesięcy. Jestem w rozterce co robić, dlatego tyle pytam.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WandaBerenika wrote:
    Girls to bardzo dobry poniedziałek 😍😍 powiedzcie czy w pakietach badań Wasi Panowie/dawczynie mieli mieć badane SMA (nosicielstwo) i mukowiscydozę (36 mutacji)??

My podchodzimy w Czechach (Reprofit) i mój mąż nie miał tam tych badań. Tylko STD. Za to z informacji, które otrzymałam z kliniki wynika, że dawczyni je miała. Wrzucam fragment:
    „ Dawczynie poddawane są konsultacji z genetykiem klinicznym i badaniom genetycznym zgodnie z obowiązującymi aktualnie zaleceniami Stowarzyszenia Lekarskiej Genetyki i Genomiki SLG ČLS JEP. Do badań genetycznych wykorzystujemy od niedawna platformę testu carrier, dzięki któremu możemy obniżyć ryzyko przeniesienia na dziecko chorób o podłożu genetycznym. U wszystkich nowo przyjmowanych dawczyń stosujemy test carrier w celu wykluczenia poważnych genetycznych mutacji, takich jak mukowiscydoza, rdzeniowy zanik mięśni, głuchota i inne.”

age.png

Starania od 06.2012
    Dwie kliniki w DE (2016-2019): 3 IUI, 1x IVF, 4x ICSI (6 zarodków, 4 transfery)
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • Laurita Debiutantka

Wysłany: 27 marca 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Męża nikt nie badał ani tu ani w Czechach na nic , mnie na to też nie, ale w Czechach to jest badane u dawczyn ale nie wiem ile mutacji
    No właśnie ale te badana są bardzo ważne. Ja chcę podejśc pierwszy raz i podobno dawczynie komórek mrożonych mają więcej badań bo nie wymagają synchronizacji i nie trzeba też na nie tyle czekać. Co sądzicie o Novum i o Gamecie ale tej w Łodzi?

WandaBerenika lubi tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurita wrote:
    No właśnie ale te badana są bardzo ważne. Ja chcę podejśc pierwszy raz i podobno dawczynie komórek mrożonych mają więcej badań bo nie wymagają synchronizacji i nie trzeba też na nie tyle czekać. Co sądzicie o Novum i o Gamecie ale tej w Łodzi?

Ja się leczę w Rzgowie, czyli w Gamecie pod Łodzią i generalnie nie mam nic do kliniki. Też mi mówili, że na synchronizacje czeka się nawet 4-6 miesięcy a czasem bywa i dłużej.

Lekarz natomiast mówił mi, że komórki z Gamety Rzgów dobrze rokują a banku nie mają tak długo wcale. Kiedyś nie było.

Laurita lubi tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiuleczkaj wrote:
    Monester - niestety gorszej jakości. 7 i 8 komórkowców poszły do mrożenia. Także mamy jeszcze 2 ❄️❄️

Laurita - jestem w nOvum w Warszawie. Komórki były mrożone, bo sprowadzane z banku zagranicznego. Natomiast teraz jestem po transferze świeżego zarodka. I mam nadzieje, że tam się właśnie Kropek zadomawia 😊
    7i 8 to dobre zarodki 3 dniowce, nie przekreślaj ich, a czemu nie hodowali do blastocysty tylko mrożą 3 dniowce ?

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiuleczkaj wrote:

Asiuleczkaj, trzymam kciuki, żeby Kropek się pięknie wgryzł i został na kolejne 9 miesięcy ✊✊🍀🍀
    A tak w ogóle, to 7 i 8 komórkowce, to bardzo dobry wynik w 3 dniu hodowli 😊

Laurita, Asiuleczkaj lubią tę wiadomość

age.png

Starania od 06.2012
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    7i 8 to dobre zarodki 3 dniowce, nie przekreślaj ich, a czemu nie hodowali do blastocysty tylko mrożą 3 dniowce ?

Też mnie właśnie zaciekawiło, dlaczego transfer w 3 dobie 🤔

age.png

Starania od 06.2012
  • Laurita Debiutantka

Wysłany: 27 marca 2023, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Ja się leczę w Rzgowie, czyli w Gamecie pod Łodzią i generalnie nie mam nic do kliniki. Też mi mówili, że na synchronizacje czeka się nawet 4-6 miesięcy a czasem bywa i dłużej.

Lekarz natomiast mówił mi, że komórki z Gamety Rzgów dobrze rokują a banku nie mają tak długo wcale. Kiedyś nie było.
    Na ich stronie czytałam, że sprowadzają z Hiszpanii i też słyszałam, że dobrze rokują i nie trzeba tyle czekać bo 4 miesiące to jednak dlugo

• Laurita Debiutantka

Wysłany: 27 marca 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie opinie o świeżych komórkach?

• Asiuleczkaj Znajoma

Wysłany: 28 marca 2023, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurita - U nas 6 się rozmroziła, 3 się zapłodniła. Na początku dostaliśmy info, że w nOvum przeżywa prawie 96% po rozmrożeniu. Ja nie mam porównania jeśli chodzi o świeże, bo to nasz pierwsza procedura z KD.
    Na nOvum zdecydowaliśmy się, bo ponoć maja jedno z lepszych laboratorium embriologicznych No i mamy tam w miarę blisko.
    Jeśli chodzi o nOvum to ja ogólnie jestem zadowolona. Wszystko jest na miejscu. Opieka również dobra. I przemiłe Panie położne.

AgaF - No podliczając wszystko to pewnie tak wyjdzie. A mieliście już spotkanie z koordynatorka odnosnie KD? Ona wszystko tłumaczy. Tam jest tak, że płatności sa podzielone. Pierwsza i najawieksza kwota bo prawie 20 tys jest za sprowadzenie komórek - i to płaci się w momencie podpisania umowy w ciągu 7 dni ( i tego terminu trzeba pilnować) a kolejna wieksza kwota to zapłodnienie i później za transfer. No i oczywiście wizyty, badania i leki.
    Sprawdziłam właśnie u siebie my mieliśmy dobrana dawczynie w ciągu 2 miesiecy, ale tez nam mówili, że nawet do pol roku czekania może być.

monester - oczywiście nie przekreślam, one się podzieliły, ale już nie sa tak ładnie kształtne jak ten, który zabraliśmy do domu. Oczywiście ich nie przekreślam. 😊 embriolog powiedziała, że do 5 doby hodują w momencie kiedy jest dużo zarodków. Bardziej optymalne warunki ponoć sa w macicy. I tej wersji się trzymam 😊

Laurita lubi tę wiadomość

• WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2023, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurita wrote:

Gameta Łódź spoko bardzo. Napisz na priv 😊

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurita wrote:
    Ja w Novuum pochodziłam na swoich komórkach...I generalnie niestety ale niepokocjslsm tej kliniki..uważam że Nas mocno tam skrzywdzono...A jak zgłaszałam ich niedoróbki typu transfer bez kontroli usg ro zamiatali problem pod dywan.
    Szef klinki który szykował do nas do crio naskoczył na nas że jesteśmy nirodpowiedzialni Bo się nieszczepimy na covid.A co to ma do naszego leczenia niepłodności...mój mąż w trakcie zachorował walczył w szpitalu o życie a ci niechcirli aby podpisał dokumenty w szpitalu tylko konferencje audio chcieli gdzie on mówić nitmogl i był przykuty do łóżka..durne zaświadczenia że szpitala musiałam przywozić że tam jest a na sam koniec po awanturze zgodzili się na podpis przy ordynatorze..za to że ktoś zadzwonił i powiedział że tak można skasowali 250zl.
    Do transferu niedoszlo Bo uszkodzili podczas rozmrażaniu otoczkę zarodka a 2 nieruszył..
    Wiele stresu nas to kosztowało..Może są dziewczyny którym pomogli .ale nam nie I niemiłe wspominam leczenie tam...stymulacja u kilku lekarzy gdzie norma było usłyszenie tekstu że nie jest Pani moim pacjentem...twk tam byłam zestrersiwana że szok...

• AgaF Znajoma

Wysłany: 28 marca 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Ja w Novuum pochodziłam na swoich komórkach...I generalnie niestety ale niepokocjslsm tej kliniki..uważam że Nas mocno tam skrzywdzono...A jak zgłaszałam ich niedoróbki typu transfer bez kontroli usg ro zamiatali problem pod dywan.
    Szef klinki który szykował do nas do crio naskoczył na nas że jesteśmy nirodpowiedzialni Bo się nieszczepimy na covid.A co to ma do naszego leczenia niepłodności...mój mąż w trakcie zachorował walczył w szpitalu o życie a ci niechcirli aby podpisał dokumenty w szpitalu tylko konferencje audio chcieli gdzie on mówić nitmogl i był przykuty do łóżka..durne zaświadczenia że szpitala musiałam przywozić że tam jest a na sam koniec po awanturze zgodzili się na podpis przy ordynatorze..za to że ktoś zadzwonił i powiedział że tak można skasowali 250zl.
    Do transferu niedoszlo Bo uszkodzili podczas rozmrażaniu otoczkę zarodka a 2 nieruszył..
    Wiele stresu nas to kosztowało..Może są dziewczyny którym pomogli .ale nam nie I niemiłe wspominam leczenie tam...stymulacja u kilku lekarzy gdzie norma było usłyszenie tekstu że nie jest Pani moim pacjentem...twk tam byłam zestrersiwana że szok...
    Elka ja mam podobne doświadczenia niestety... czułam się trochę jak w fabryce, nie czułam się ważna jako pacjent, przerzucali nas do różnych lekarzy, za każde najmniejsze kiwnięcie palcem liczą sobie słono. Wiem, że mają dobre lab, ale trochę poszli złą drogą w kontakcie z pacjentem i trochę im sie pomieszało role mam wrażenie, bo to oni są tam dla nas, a nie my dla nich. Było mi bardzo przykro jak ułyszałam, że może powinniśmy spróbować gdzieś indziej, poczułam się porzucona...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2023, 09:20

Elka198321 lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszyscy piszą o tym dobrym labo w Novum, to skąd u nich obawy przed hodowla zarodków to stadium blastocysty? Skoro powszechnie wiadomo, że krytyczne są doby powyżej 3 i zupełnie naturalne jest że połowa zarodków nie dojdzie do tego etapu, a oni mrożą 3 dniowce ...kiedy już wszyscy w kraju hodują do doby 5... Czy to nie wynika z chęci zgarnięcia dodatkowych 4. Tysięcy za transfer ? (Jeśli przesadziłam z kwotą to mnie poprawcie, gdzieś mi się obiło o uszy że takie masakryczne ceny tam są )

Giosiek, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• Emily0723 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Wszyscy piszą o tym dobrym labo w Novum, to skąd u nich obawy przed hodowla zarodków to stadium blastocysty? Skoro powszechnie wiadomo, że krytyczne są doby powyżej 3 i zupełnie naturalne jest że połowa zarodków nie dojdzie do tego etapu, a oni mrożą 3 dniowce ...kiedy już wszyscy w kraju hodują do doby 5... Czy to nie wynika z chęci zgarnięcia dodatkowych 4. Tysięcy za transfer ? (Jeśli przesadziłam z kwotą to mnie poprawcie, gdzieś mi się obiło o uszy że takie masakryczne ceny tam są )
    Nawet podobno 2 dniówce mrożą bo na forum piszą że zarodkom "najlepiej u mamusi ". To zwykle naciąganie bo później ktoś ma 10 transferów nieudanych i nie wiadomo czy zarodki przestały się rozwijać czy inne przyczyny. To Nie jest fair.

monester, Giosiek, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily0723 wrote:
    Nawet podobno 2 dniówce mrożą bo na forum piszą że zarodkom "najlepiej u mamusi ". To zwykle naciąganie bo później ktoś ma 10 transferów nieudanych i nie wiadomo czy zarodki przestały się rozwijać czy inne przyczyny. To Nie jest fair.
    To ciekawe, bo taki 2-3 dniowiec dalej przebywa w jajowodzie w naturalnych ciążach, a tu twierdzą, że wkładają go do naturalnych warunków ... Nie, macica nie jest naturalnym środowiskiem dla 2-3 dniowego zarodka. Dokładnie i potem ktoś ma 10 transferów kiedy do blastocysty dotarłyby na przyklad 3-4 zarodki z tych 10 3 dniowcow- co byłoby wynikiem poprawnym bo takie są statystyki. Ale wtedy kasa z 6-7 transferów przepada.i jeszcze klientka pójdzie do konkurencji. I to przeświadczenie, że od 4 doby to "wina" plemnika, a to mitochondria w oocycie odpowiada za calą siłę napędową zarodka, żeby się poprawnie dzielił.
    Dziewczyny, które stoicie przed kd - bierzcie takie kliniki które dadzą wam gwarancję uzyskania blastocysty najlepiej.

Giosiek, Nowa na forum, Elka198321, AgaF lubią tę wiadomość

• Emily0723 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    To ciekawe, bo taki 2-3 dniowiec dalej przebywa w jajowodzie w naturalnych ciążach, a tu twierdzą, że wkładają go do naturalnych warunków ... Nie, macica nie jest naturalnym środowiskiem dla 2-3 dniowego zarodka. Dokładnie i potem ktoś ma 10 transferów kiedy do blastocysty dotarłyby na przyklad 3-4 zarodki z tych 10 3 dniowcow- co byłoby wynikiem poprawnym bo takie są statystyki. Ale wtedy kasa z 6-7 transferów przepada.i jeszcze klientka pójdzie do konkurencji. I to przeświadczenie, że od 4 doby to "wina" plemnika, a to mitochondria w oocycie odpowiada za calą siłę napędową zarodka, żeby się poprawnie dzielił.
    Dziewczyny, które stoicie przed kd - bierzcie takie kliniki które dadzą wam gwarancję uzyskania blastocysty najlepiej.
    Pelna zgoda
    Ja podam dla przykładu swoje statystyki w 3 stymulacjavh miałam 9 komórek, wszystkie sue zapłodniły i byky z nich super zarodki 3 dniowe. Do blastocysty dotrwały dwie, jedna bardzo dobra a druga bardzo słaba. Miałabym w sumie 9 transferów....nievwyobrazam sobie mojej psychiki po takiej liczbie porażek.

monester, Giosiek, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się niestety muszę z Wami dziewczyny zgodzić. Gdy u mnie w pierwszej klinice udało się zapłodnić 5 komórek (to było na mnie bardzo dużo), to klinika hodowała do 5 doby. Uzyskałam wtedy tylko 1 blastocystę. Później podawali już tylko 3-dniowe (w kolejnej klinice tak samo), bo mówili, że mają w macicy lepsze warunki do rozwoju niż na szkle.
    Chciałam im wierzyć, ale żaden z tych transferów się nie udał, także myślę, że podawali mi te 3-dniowe, bo wiedzieli, że nie dotrwają one do blastocysty.
    Już wtedy to przeczuwałam, ale chciałam żyć nadzieją.
    Teraz, po wielu latach prób, podchodzę do tego inaczej.

To jest oczywiście moje osobiste zdanie i wcale nie neguję transferów 3-dniowych zarodków, bo te też się udają. Zdziwiłam się tylko, bo myślałam, że hodowla do blastocysty to już teraz standard w Polsce czy Czechach (ja podchodziłam wtedy w Niemczech).

Emily0723, Nowa na forum lubią tę wiadomość

age.png

Starania od 06.2012
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurita wrote:
    Na ich stronie czytałam, że sprowadzają z Hiszpanii i też słyszałam, że dobrze rokują i nie trzeba tyle czekać bo 4 miesiące to jednak dlugo

Mi mówił dr, że na te zagraniczne czeka się jeszcze dłużej no i trzeba dołożyć za ten interes koło 5 tys. kapusty

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z wami, u mnie każda komórka jeśli była dojrzała dawała piękne 3 dniowce .. i to by było na tyle.
    jeśli jest ciąża z 3 dniowca to zarodek by dotrwał do doby 5 w labie również . Ale wiecie, my tu same do tego doszlysmy na swoich doświadczeniach ... Potem już hodowalam do 5 doby - nic nie przetrwało. A kiedyś przeczytałam tu na forum że Novum przetransferowalo rozmrozonego 3 dniowca który się zatrzymał w rozwoju i nie ruszył.. No niewiarygodne dla mnie. Ale też widzę , że niektórym hodują do blastki w tej klinice - zupełnie nie wiem na jakiej zasadzie komu jak robią

Emily0723 lubi tę wiadomość

‹‹ 31 32 33 34 35 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ