In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
monester wrote:Wiosnyfanka - co do tego wpisu - ja go widziałam też, ale ma podstawowa wadę - nie może się mylić cos co jest badaniem statystycznym. Oczywiście ja rozumiem całe rozgoryczenie tej osoby w związku z jej sytuacja. Ale skąds jest zalecenie wykonywania przy wysokim ryzyku amniopunkcji- i niestety jeśli lekarz zalecił tej osobie inaczej to rozminął się z wiedzą medyczną. I druga sprawa - jak ktoś już tam słusznie zauważył - do imid na amniopunkcje nie trafiają osoby, które miały w większości niskie ryzyka i prawidłowe USG - tylko osoby które mają jakieś podejrzenie nieprawidłowości. I nie można z nich uczynić grupy reprezentacyjnej. Niemniej jednak za mało się mówi o tym, co jest napisane już na pierwszej stronie wniosku badania nifty - a tam jest informacja, że to jest badanie opierające się na statystyce i gwarancji nie daje.
Oczywiście, całkowicie się zgadzam.
Ja odebrałam to tak, że częściej przy Nifty statystyka nie pokrywa się ze stanem faktycznym po urodzeniu (albo wynikiem amniopunkcji) niż pozostałe testy.Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
happilyeverafter wrote:Dziękuję za info ❤️
Drogie, a jeśli u mnie neoparin bez wskazań immunologa, mój gin włączyła mi go na zasadzie a spróbujmy może to coś zmieni. To jest szansa że nie będę brała ich do końca ciąży?
Dodam tylko, że można zamienić Neoparin na Clexane, igły są o niebo lepsze, przynajmniej dla mnie. Poza tym, będziesz mogła zstąpić Acardem. Ja tak miałam, chociaż miałam wskazania, to po 14tc przyjmowałam 2x75 acardu ale trzeba to skonsultować z lekarzem.
Ogólnie to mój lekarz prowadzący zalecał mi branie Aspiryny przez całą ciążę. Po porodzie znowu 6 tyg Clexane. Chodzi o to, żeby nie zrobił się skrzep, który jest absolutnym zagrożeniem dla rozwijającego się malucha.
Przy prolutexie po zastrzyku, mocno przyciskałam miejsce palcem. Na pewno będziesz mogła zamienić na inny progesteron, chyba, że na tabletkach twój organizm nie utrzymuje prawidłowego proga.
Dodam jeszcze, że robiłam zastrzyk w trakcie gotowania obiadu, żeby o tym nie myśleć i nie skupiać się na bólu 😘happilyeverafter lubi tę wiadomość
Wiek 44l.
Kriobank, długi protokół
AMH 0.59
FSH 8.6
Kir AA
Transfer No 7
Warszawa - Bocian
23.3.2021 ET 4aa 🥰
Beta
7dpt - 61,6
9dpt - 140,6
11dpt - 406,8
15dpt - 3482
24dpt - pięknie bijące ❤️
7w1d - 1,02 cm maleństwa 🥰
1.12 Tygrysek ❤️
22.11.2022FET 4aa
7dpt beta 96.9
13dpt beta 1632
27dpt jest ❤️
23.06.23 2.3 kg 🫶🏻
16.07.2023 synek jest z nami ❤️
46l. 😅
-
WiosnyFanka wrote:Oczywiście, całkowicie się zgadzam.
Ja odebrałam to tak, że częściej przy Nifty statystyka nie pokrywa się ze stanem faktycznym po urodzeniu (albo wynikiem amniopunkcji) niż pozostałe testy.
-
Claudia Ferrari wrote:Ktoś się wypowie na temat tego bolu?
Trinity_Nea lubi tę wiadomość
-
Nefertiti89 wrote:Ja przelewam neoparin do insulinowki, bo te igly są tak tępe, że miałam dość 🫣 mnie się robią takie malutkie krwiaczki w miejscu wklucia, tak do 3 mm. Biorę jeszcze accofil, ale to 1/4 ampułki co drugi dzień i tutaj nie ma żadnego problemu, bo ilość też niewielka. Za to dzisiaj jakoś niefortunnie wbiłam się w udo agolutinem i po zastrzyku trochę krwi się polało 🙈
O rany współczuje 😔 Serio Dziewczyny chyba z wiekiem człowiek robi się wrażliwszy na te zastrzyki 😔2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
2024 kolejny Cud 💙 synek 🦁⚽
2025 marzenia o trzecim dziecku 🤍🧸
The true miracle is having faith no matter what✨🍀
...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣 -
monester wrote:Myślę, że udział nifty jest największy w rynku i choćby tylko dlatego to nie może być tak odbierane, że to najgorszy test. Te testy są takie same tak naprawdę, jedynie panorama ma jakieś inne sekwencjonowanie .
A to na pewno. Czysta matematyka.Trinity_Nea lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Nefertiti89 wrote:Nie idę jutro na betę, może pójdę w piątek...
Doskonale Cię rozumiem, trzymam kciuki z całych sił, będzie dobrze ❤️❤️❤️Nefertiti89 lubi tę wiadomość
2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣 -
glodia wrote:U mnie nie przestają, jak zrobię ot tak z ciekawości w brzuch, to odrazu siniak. Ale to moja reakcja na clexane, o dziwo od fraxipariny nie robiły mi się.
nie wiem czemu. Jak w 8 tygodniu zrobiłam w udo bo brzuch miałam cały siny to siniak na udzie zszedł mi tydzień temu dopiero !
-
glodia wrote:Narazie cały czas biorę, ja dopiero początek 9 tyg. Clexane będę brać do końca ciąży. Po pierwszych 2tyg miałam tak fioletowy brzuch, że jeszcze schodzą mi siniaki.
Masakra współczuje 😔❤️2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
monester wrote:Dziewczyny, potem jakimś sposobem przestają się robić siniaki na brzuchu. Nie wiem jak to możliwe, ale na początku brzuch był cały fioletowy, a teraz nic
O Panie, dałaś nadzieję 😅2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
Mnie też od czasu do czasu coś zaboli, rwie itp... ale ja jestem przyzwyczajona, bo z moją endometrioza to praktycznie codziennie mnie coś boli. Myślę, że te wszystkie ciągnięcia i bóle są normalne i nie da się na tej podstawie stwierdzić czy transfer się udał.
👩 Ona '89
🧑🏻 On '89
IV IVF
Reprofit Ostrawa
FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
9 dpt - beta <1,2 💔
FET luty 2024 r. 🤞🍀
CB 💔
FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
4 dpt prog. 17,10 ng/ml
5 dpt ⏸️ beta 31,2
7 dpt beta 92,1, prog. 15,50 ng/ml
12 dpt beta 722, prog. 21,00 ng/ml
18 dpt beta 7005 prog. 22,50 ng/ml
21 dpt - pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🙏
30 dpt - jest ❤️
Córeczka 🎀
21+1 połówkowe 400 g szczęścia 🥰
"Pewnego dnia góra, która znajdowała się u twych stóp,
będzie daleko za twoimi plecami.
Ale to kim się stałeś w trakcie wspinaczki,
pozostanie z tobą już na zawsze..." -
Cherry78 wrote:Dodam tylko, że można zamienić Neoparin na Clexane, igły są o niebo lepsze, przynajmniej dla mnie. Poza tym, będziesz mogła zstąpić Acardem. Ja tak miałam, chociaż miałam wskazania, to po 14tc przyjmowałam 2x75 acardu ale trzeba to skonsultować z lekarzem.
Ogólnie to mój lekarz prowadzący zalecał mi branie Aspiryny przez całą ciążę. Po porodzie znowu 6 tyg Clexane. Chodzi o to, żeby nie zrobił się skrzep, który jest absolutnym zagrożeniem dla rozwijającego się malucha.
Przy prolutexie po zastrzyku, mocno przyciskałam miejsce palcem. Na pewno będziesz mogła zamienić na inny progesteron, chyba, że na tabletkach twój organizm nie utrzymuje prawidłowego proga.
Dodam jeszcze, że robiłam zastrzyk w trakcie gotowania obiadu, żeby o tym nie myśleć i nie skupiać się na bólu 😘 -
happilyeverafter wrote:Doskonale Cię rozumiem, trzymam kciuki z całych sił, będzie dobrze ❤️❤️❤️
Nie mam jakoś weny, żeby jutro iść 😒 A kciuki na pewno się przydadzą 😘happilyeverafter, Nowa na forum, Trinity_Nea, Mati W. lubią tę wiadomość
👩 Ona '89
🧑🏻 On '89
IV IVF
Reprofit Ostrawa
FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
9 dpt - beta <1,2 💔
FET luty 2024 r. 🤞🍀
CB 💔
FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
4 dpt prog. 17,10 ng/ml
5 dpt ⏸️ beta 31,2
7 dpt beta 92,1, prog. 15,50 ng/ml
12 dpt beta 722, prog. 21,00 ng/ml
18 dpt beta 7005 prog. 22,50 ng/ml
21 dpt - pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🙏
30 dpt - jest ❤️
Córeczka 🎀
21+1 połówkowe 400 g szczęścia 🥰
"Pewnego dnia góra, która znajdowała się u twych stóp,
będzie daleko za twoimi plecami.
Ale to kim się stałeś w trakcie wspinaczki,
pozostanie z tobą już na zawsze..." -
Cherry78 wrote:Dodam tylko, że można zamienić Neoparin na Clexane, igły są o niebo lepsze, przynajmniej dla mnie. Poza tym, będziesz mogła zstąpić Acardem. Ja tak miałam, chociaż miałam wskazania, to po 14tc przyjmowałam 2x75 acardu ale trzeba to skonsultować z lekarzem.
Dodam jeszcze, że robiłam zastrzyk w trakcie gotowania obiadu, żeby o tym nie myśleć i nie skupiać się na bólu 😘
Kochana Cherry, jak zawsze podnosisz mnie na duchu ❤️❤️❤️ Oczywiście zgodzę się na wszystko co tylko lekarz zaleci aby maleństwo było bezpieczne i zdrowe. Ale najpierw bądźmy w tej ciąży i wtedy będę się martwić 😅🍀💕✊2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
monester wrote:To chyba nie do końca takie 0-1, że można jednak zastąpić drugim. Oba mają ciut inne działania ale mają wspomóc przeplywy i ukrwienie macicy/łożyska. A co do clexane profilaktycznego - to ja spotkałam się z informacją od hematolog, że traktowanie dawki 0.4 jako profilaktyka przeciwzakrzepowa to śmiech na sali, bo taką dawka tak nie działa. Jak istnieje zagrożenie to te dawki są zwielokrotnione. Moja kardiolog traktuje heparynę w małej dawce jako profilaktykę preeklamspji razem z acardem.
O nieee 😭 No zobaczymy Dziewczyny czy w ogóle te zastrzyki będą mi potrzebne na kolejne tygodnie/miesiące.2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
Claudia to może być tak naprawdę wszystko. Bierz nospe, magnez, dużo wypoczywaj, oby to byl pozytywny znak ✊2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
monester wrote:Ja czekalam z nipt na wyniki prenetalnych. Już tłumaczę dlaczego - Po pierwsze zdarzają się wady rozwojowe niezwiazane z genetyka - i wtedy okazuje się, że takie badanie do niczego się nie przyda, bo co z tego że będzie kariotyp prawidłowy jak mogą wystąpić wady oun przykładowe. Po drugie jeśli na USG wyjdą jakieś nieprawidłowości lub z biochemii z testu pappa to i tak zalecanym działaniem jest amniopunkcja- dodatkowo jeśli chcesz szerszy zakres zbadać to mikromacierze kosztują też 2 k- czyli tyle co nipt. Więc znów jakby wynik nipt nic nie da. I po wynikach USG z Pappa gdzie miałam wyniki niskie - już jako takie potwierdzenie na drugą rękę zdecydowałam się na test nipt - co wazne- wszyscy polecali panoramę, ale w przypadku komórki dawczyni - zakres jego ograniczony do podstawowych trisomii. Więc mówię zrobię sanco - dobre, bo polskie- ale co z tego skoro nie mają tak rozwiniętej sieci pobrań i musiałabym brać urlop. Więc dałam zarobić Chińczykom- zrobiłam nifty to najbardziej rozszerzone - super promocja była niecałe 2k. Oczywiście zdając sobie sprawę, że to jest tylko statystyka nawet za takie duże pieniądze.
-
A ból tak z boku gdzie jajnik (nie przeszedł mimo nospy) nie może być z powodu zagnieżdżenia zarodka poza macica ??? W sensie ciąża pozamaciczna ????I transfer - 0 efektu
II transfer - puste jajo płodowe
III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
5/11/2024 8+4 💔 -
Claudia Ferrari wrote:A ból tak z boku gdzie jajnik (nie przeszedł mimo nospy) nie może być z powodu zagnieżdżenia zarodka poza macica ??? W sensie ciąża pozamaciczna ????
Trinity_Nea lubi tę wiadomość