WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Tigra Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro zapłodnienie,a ja nie mogę poradzić sobie z emocjami.Chce mi się płakać.Zastanawiam się czy dobrze zrobiłam?Czy udzwignę to.Mojego męża plemniki zaplodnią jajeczko innej kobiety.😭😰To była moja decyzja,nasza,szkoda było czasu,na próby na swoich,a teraz czuję sie taka rozdarta.

Magdus46 lubi tę wiadomość

ET 18.04.2024 wylęgnięty zarodek
    Beta hcg- 4 dpt 15
    6 dpt 70
    12 dpt 1298
    14 dpt 3800

preg.png
  • happilyeverafter Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Nie bądź w dołku, bo to jest ryzyko pośrednie - to 550 zdrowych dzieci na 1 chore - czyli to ryzyko nie jest wysokie, poza tym to test przesiewowy. panoramy to nie rób - szkoda kasy - na kd tylko bada 3 trisomie! Zrób nifty lub sanco jeśli chcesz. I z tego co czytałam to może być przez prognozowane problemy z łożyskiem - to wtedy podbija ryzyko, a właśnie zahamowanie wzrostu Ci wyszło wysokie. No i fajnie, że córeczka się ucieszyła - czemu miałaby się nie cieszyc ?

Monster dziękuję ❤️ właśnie byłam później jeszcze na konsultacji z lekarzem co robił prenatalne i on mówi żebym oczywiście zrobiła nifty lub inne ale ze jego opinia jest taka że to może być związane z nadciśnieniem tętniczym matki i to może zaburzać właśnie wyniki biochemiczne. No nic sprawdzę to. Kochana a gdzie polecasz wykupić badania? Wiarygodnie i nie za miliony?
    Córeczka to oszalała z radości, problem tylko w tym że o bracie nie chce słyszeć, tylko siostra wchodzi w grę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2024, 20:55

monester lubi tę wiadomość

2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚‍♂️🩰
    2024 kolejny Cud 💙 synek 🦁⚽
    2025 marzenia o trzecim dziecku 🤍🧸

The true miracle is having faith no matter what✨🍀
    ...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣
  • monester Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Monster dziękuję ❤️ właśnie byłam później jeszcze na konsultacji z lekarzem co robił prenatalne i on mówi żebym oczywiście zrobiła nifty lub inne ale ze jego opinia jest taka że to może być związane z nadciśnieniem tętniczym matki i to może zaburzać właśnie wyniki biochemiczne. No nic sprawdzę to. Kochana a gdzie polecasz wykupić badania? Wiarygodnie i nie za miliony?
    Ja robiłam dużo badań w test dna. W tym nifty. Sanco w diagnostyce miało super cenę też wówczas ale nie było laboratorium w mojej okolicy które by mi to pobrało - z test dna nie było problemów z dostępem do laboratorium. Myślę, że za najszerszy zakres badania powinnaś zapłacić nie więcej niż 2 k.

happilyeverafter lubi tę wiadomość

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusia wrote:
    Hej dziewczyny,

jestem przed kolejnym transferem z DK (druga seria, bo z pierwszej wszystkie zarodki sie zdegenerowaly przed 6 doba, wiec juz wiedzialam, ze z tego transferu nic nie bedzie raczej...).

Z drugą dawczynią było lepiej, 6 zamrożonych, transfer sie udał, ale tylko do 7 tygodnia. No i wlasnie czekam na spadek bety, bo pomimo miesiaczki beta nada na poziomie kolo 70, wiec czekamy z lekarzem na kolejne krwawienie z nadzieją, że obędzie się bez łyżeczkowania.

No, a skoro czekam to i myślę i wymyśliłam, że może spróbować podać dwa zarodki...Lekarz wysłuchał i stwierdził, że to oczywiście nasza decyzja, ale by odradzał... ma obecnie kilka pacjentek tak jak ja 40+, wszystkie w ciązach bliźniaczych u wszystkich stwierdzono trisomię 21... Przyznam, że troche mnie jego wypowiedź z nóg ścieła i dopiero w domu zaczęłam myśleć, że przecież ryzyko wystąpienia trisomii 21 jest dość wysokie u kobiet w moim wieku, owszem, ale przecież tu nie ma mojego materiału genetycznego... I teraz się zastanawiam, czy to lekarz zapomniał, że jestem w programie DK, czy ja tu czegoś nie rozumiem... Może wy mi coś w głowie rozjaśnicie, bo przejrzałam już dziesiątki stron w internecie i nic ... 😮‍💨

Witaj, ja niestety nie pomogę, sama jestem w podobnej rozterce. Jestem w ciąży 13 tydzień, kd (dawczyni ma 28 lat) a ryzyka wyszły dość wysokie. Trzymam za Was kciuki, powodzenia i owocnych decyzji 😊

...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣
  • monester Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusia wrote:
    Hej dziewczyny,

jestem przed kolejnym transferem z DK (druga seria, bo z pierwszej wszystkie zarodki sie zdegenerowaly przed 6 doba, wiec juz wiedzialam, ze z tego transferu nic nie bedzie raczej...).

Z drugą dawczynią było lepiej, 6 zamrożonych, transfer sie udał, ale tylko do 7 tygodnia. No i wlasnie czekam na spadek bety, bo pomimo miesiaczki beta nada na poziomie kolo 70, wiec czekamy z lekarzem na kolejne krwawienie z nadzieją, że obędzie się bez łyżeczkowania.

No, a skoro czekam to i myślę i wymyśliłam, że może spróbować podać dwa zarodki...Lekarz wysłuchał i stwierdził, że to oczywiście nasza decyzja, ale by odradzał... ma obecnie kilka pacjentek tak jak ja 40+, wszystkie w ciązach bliźniaczych u wszystkich stwierdzono trisomię 21... Przyznam, że troche mnie jego wypowiedź z nóg ścieła i dopiero w domu zaczęłam myśleć, że przecież ryzyko wystąpienia trisomii 21 jest dość wysokie u kobiet w moim wieku, owszem, ale przecież tu nie ma mojego materiału genetycznego... I teraz się zastanawiam, czy to lekarz zapomniał, że jestem w programie DK, czy ja tu czegoś nie rozumiem... Może wy mi coś w głowie rozjaśnicie, bo przejrzałam już dziesiątki stron w internecie i nic ... 😮‍💨
    Hej. No myślę, że lekarze z roztargnienia zapominają o dawstwie , ale oczywiście musisz mieć też świadomość, że trisomie zdarzają się nawet w przypadku młodych osób, to jest losowe. Oczywiście mniejsza szansa im komórka młodsza. Ja bym osobiście nie ryzykowała z podaniem 2 zarodków - raz że ciąża obarczona ryzykiem dla Ciebie, dla dzieci też a jeczze jest ryzyko, że któryś płód będzie chory i ręce związane masz wówczas.

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigra wrote:
    Dziewczyny jutro zapłodnienie,a ja nie mogę poradzić sobie z emocjami.Chce mi się płakać.Zastanawiam się czy dobrze zrobiłam?Czy udzwignę to.Mojego męża plemniki zaplodnią jajeczko innej kobiety.😭😰To była moja decyzja,nasza,szkoda było czasu,na próby na swoich,a teraz czuję sie taka rozdarta.

Kochana te wątpliwości miała na pewno każda z nas. Tak to jest, trochę pewien rodzaj żałoby że to nie będzie "nasze" biologicznie dziecko. Ale wierz mi że jak się jest w ciąży, a już w ogóle jak rodzisz maleństwo to nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia. Kochasz to dziecko, jesteś wdzięczna Bogu, losowi, dawczyni, lekarzom, że w ogóle miałaś szansę zostać Mamą i nią zostałaś ❤️ Rodzisz najpiękniejsze, najsłodsze, najmądrzejsze dziecko na świecie i myślisz sobie czemu w ogóle kiedyś miałaś jakiejkolwiek wątpliwości. Wierz mi, historia autentyczna, oparta na faktach dziesiątek z nas. Powodzenia jutro i oby były same piękne blastki, trzymamy kciuki ✊🏻🍀✊🏻🍀✊🏻🍀

Trinity_Nea, OlaK88, Tigra, Nowa na forum, Elka198321, Marcelin@, Magdus46, Mati W. lubią tę wiadomość

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja robiłam dużo badań w test dna. W tym nifty. Sanco w diagnostyce miało super cenę też wówczas ale nie było laboratorium w mojej okolicy które by mi to pobrało - z test dna nie było problemów z dostępem do laboratorium. Myślę, że za najszerszy zakres badania powinnaś zapłacić nie więcej niż 2 k.

Dziękuję ❤️ umawiam się jak najszybciej zatem.

• Tigra Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Kochana te wątpliwości miała na pewno każda z nas. Tak to jest, trochę pewien rodzaj żałoby że to nie będzie "nasze" biologicznie dziecko. Ale wierz mi że jak się jest w ciąży, a już w ogóle jak rodzisz maleństwo to nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia. Kochasz to dziecko, jesteś wdzięczna Bogu, losowi, dawczyni, lekarzom, że w ogóle miałaś szansę zostać Mamą i nią zostałaś ❤️ Rodzisz najpiękniejsze, najsłodsze, najmądrzejsze dziecko na świecie i myślisz sobie czemu w ogóle kiedyś miałaś jakiejkolwiek wątpliwości. Wierz mi, historia autentyczna, oparta na faktach dziesiątek z nas. Powodzenia jutro i oby były same piękne blastki, trzymamy kciuki ✊🏻🍀✊🏻🍀✊🏻🍀
    Dziękuję za twój wpis ❤️,az się poryczałam.Tych słów chyba potrzebowałam.

happilyeverafter, Magdus46 lubią tę wiadomość

ET 18.04.2024 wylęgnięty zarodek
    Beta hcg- 4 dpt 15
    6 dpt 70
    12 dpt 1298
    14 dpt 3800

preg.png
  • Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Happilyeveafter- pamiętaj też, że to tylko statystyka...

Tigra- w mojej klinice brali pod uwagę dane medyczne dawczyni do wyliczania ryzyk. Co do 2 zarodków, popieram monester.
    A jeśli chodzi o rozterki Happilyeveafter napisała najpiękniej. W 100% się zgadzam.
    Mogę tylko dodać, że trochęTwojej genetyki dziecko będzie miało (jak pamiętam z artykułu ok.4-5% genomu matki przechodzido płodu w czasie ciąży).
    Mi 85% osób mówi, że Córcia to kopiuj-wklej ja😁

Tigra, Nowa na forum, happilyeverafter, Mati W., Elka198321 lubią tę wiadomość

"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
    (...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"

starania od 2017
    niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
    AMH 0,5
    FSH 13-15

IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
    IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
    stymulacje 10/11/12.2021
    FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
    FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️
    13tc- prenatalne, jest ok ❤️
    14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
    18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
    20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
    23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
    26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
    32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
    36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
    40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
    10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖
  • monester Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nawet jak nie będzie miało nic moich genów to co z tego ? Mój mąż też ma inne a jednak to jego kocham najmocniej. A pół jego w brzuszku kopie ;)

WiosnyFanka, happilyeverafter, Nowa na forum, Emily0723, Tigra, Mati W., Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigra wrote:
    Dziękuję za twój wpis ❤️,az się poryczałam.Tych słów chyba potrzebowałam.
    Potwierdzam i podpisuję się pod tym co Happily napisała, u mnie w trakcie pierwszego transferu coś się automatycznie przestawiło w głowie, wszelkie wątpliwości zniknęły. Aż sama byłam zdziwiona, że tak to zadziałało. Ja to dziecko noszę, we mnie rośnie, ja dbam, to czyje ono jak nie moje? Poza tym zaadoptowane psy i koty kocham ponad wszystko, więc z dzieckiem tym bardziej nie powinno być inaczej.

monester, Mati W., Elka198321, Tigra, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigra wrote:
    Jak będziesz nosić w brzuszku i wyjdzie bobasek z brzuszka uwierz mi nawet przez głowę ci nieprzyjdzie mysl że to dziecko innej kobiety tylko twoje..jak do Cirbie będzie się tulic cyca ssać iusmiechy walić..TP ty jesteś matką ....wiem że milion myśli ale też ro przerabiałam...

Nowa na forum, Tigra, Mati W., Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie, wrzucam jakby ktoś w niedługim czasie potrzebował badań (oby nie), najlepsze ceny znalazłam tutaj:
    - Test Nifty Pro - badania DNA - 1990 zł
    - Harmony - Alab - 1760 zł
    - Sanco - Diagnostyka 1990 zł
    Zakres bardzo podobny (zwłaszcza Nifty i Sanco). Pytanie na który się zdecydować?

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 02:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Drogie, wrzucam jakby ktoś w niedługim czasie potrzebował badań (oby nie), najlepsze ceny znalazłam tutaj:
    - Test Nifty Pro - badania DNA - 1990 zł
    - Harmony - Alab - 1760 zł
    - Sanco - Diagnostyka 1990 zł
    Zakres bardzo podobny (zwłaszcza Nifty i Sanco). Pytanie na który się zdecydować?
    Ja robiłam nifty pro bo to oni piersi wynaleźli badania na te wszystkie ryzyka i oni są jako piersi...

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Ja robiłam nifty pro bo to oni piersi wynaleźli badania na te wszystkie ryzyka i oni są jako piersi...

Dziękuję Ela, też zrobiłam research i Nifty ma też największa liczbę chorób, ryzyk, etc które weryfikują. Idę na Nifty, proszę trzymajcie w myślach za nas kciuki 🙏🏻🍀✊🏻

Emily0723, Elka198321, Mati W., Nowa na forum, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• gusia Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam wszystkim za wiadomości i sugestie, to wielkie wsparcie, super, że jesteście 🥰
    Rozmawiałam z mężem i własnie kwestia tego co dalej jeśli jeden z zarodków nie będzie zdrowy przekonała nas do rezygacji z podania dwóch. Ale może tym razem ten jeden będzie chciał z nami zostać dlużej...🍀

Trinity_Nea, Elka198321 lubią tę wiadomość

• SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam w testy DNA - zamówiłam pobranie NIFTY i jak zadzwoniła Pani to przekonała mnie żeby wziąć test Prenatal - to samo co NIFTY tylko ma jeszcze większy zakres (wszystkie chromosomy itp). No więc go zrobiłam - i teraz się cykam czy to nie jest jakiś pic na wodę fotomontaż...
    Kosztował 200zl więcej niż NIFTY.

Edit: to ten: https://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/ciaza,jedyny-nieinwazyjny-test-prenatalny-w-polsce-o-takim-zakresie-analizy,artykul,24230124.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2024, 18:31

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Ja robiłam w testy DNA - zamówiłam pobranie NIFTY i jak zadzwoniła Pani to przekonała mnie żeby wziąć test Prenatal - to samo co NIFTY tylko ma jeszcze większy zakres (wszystkie chromosomy itp). No więc go zrobiłam - i teraz się cykam czy to nie jest jakiś pic na wodę fotomontaż...
    Kosztował 200zl więcej niż NIFTY.

Edit: to ten: https://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/ciaza,jedyny-nieinwazyjny-test-prenatalny-w-polsce-o-takim-zakresie-analizy,artykul,24230124.html

Kochana mnie też na to namawiała właśnie Pani z testy DNA. A czemu sądzisz że to pic na wodę? Mają chyba faktycznie rozszerzony jeszcze bardziej zakres badań. Ja chyba finalnie zostanę przy Nifty pro bo jakoś do mnie najbardziej przemawia całość, zakres, gdzie badają próbki, jaką metodą, oczywiście to że Nifty jest trochę pionierem wszystkich tych badań, etc. Ale szczerze sądzę że którego byś nie wykonała to i tak pokaże Ci wszystko co ważne. A mogę zapytać dlaczego zdecydowaliście się je wykonać? Jak tam USG prenatalne wypadło? Widzę po stopce że jesteście świeżo po?

SierpniowaJodła lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigra, jak dzisiaj poszlo w Ostrawie ?

• SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2024, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Kochana mnie też na to namawiała właśnie Pani z testy DNA. A czemu sądzisz że to pic na wodę? Mają chyba faktycznie rozszerzony jeszcze bardziej zakres badań. Ja chyba finalnie zostanę przy Nifty pro bo jakoś do mnie najbardziej przemawia całość, zakres, gdzie badają próbki, jaką metodą, oczywiście to że Nifty jest trochę pionierem wszystkich tych badań, etc. Ale szczerze sądzę że którego byś nie wykonała to i tak pokaże Ci wszystko co ważne. A mogę zapytać dlaczego zdecydowaliście się je wykonać? Jak tam USG prenatalne wypadło? Widzę po stopce że jesteście świeżo po?

Wiedziałam że będę robić to badanie jeszcze zanim byłam w ciąży 🙈Poprostu lubię mieć pewność że wszystko jest ok :) Na USG prenatalnym wszystko wyszło ok 🤞🏻

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️
‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ