X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Katorella Znajoma

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Fajnie, że tak dużo wiadomości otrzymałaś, ja znałam tylko wiek 🫤

Hej gratulacje a w jakiej klinice jestes ?

• monester Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Dziewczyny, nie daje mi spokoju pewna sprawa. Rozpoczynamy kolejna procedurę z KD. Uparłam się, że chcę robić badania genetyczne PGT-A. Czytam teraz na ten temat i mam coraz więcej wątpliwości - wiem, że takie badania mogą uszkodzić lub osłabić zarodek. Natomiast tłumaczę sobie, że doświadczony embriolog powinien sobie z pobraniem biopsji poradzić bezproblemowo. Poza tym u mnie transfer tylko na immunoglobulinach (koszt - około 7500 zł), więc chcę mieć pewność że podawany zarodek będzie prawidłowy. Nie stać nas na transferowanie zarodków nieprzebadanych z immunoglobulinami. Jak było u Was - robicie badania genetyczne zarodków z KD czy nie? Zaczynam mieć mętlik w głowie. Doradźcie coś, please.
    Sprawny embriolog sobie poradzi na pewno. Ale też rozmyślałam o tym, że taki zarodek do badań musi mieć co najmniej 100 komórek (tak gdzieś wyczytałam) więc czekają w labie aż się dobrze rozwinie, żeby móc pobrać te kilka komorek do badań. I co jak ten moment zostanie przegapiony ? Albo zarodek nie osiągnie tego rozwoju w labie ale mógłby osiągnąć w macicy.Jest to możliwe ? Pytam bo często na wątku reprofit piszą że było tyle i tyle dobrych blastocyst ale do pobrania materiału wybrali tylko kilka najlepszych, a reszta i tak by była przeznaczona do utylizacji czy tylko nie nadaje się do badania ale do transferu bez badań by się nadawała ?
    Abstrachujac od tego - przy takich drogich lekach lepiej mieć przebadany zarodek.

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

• Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Dziewczyny, właśnie dzwonił mój gin by przekazać mi wynik wczorajszej bety - 308!!! ☺️😍🤩🥳
    Gosiek a możesz przypomnieć z,ktorego dnia po transferze taki piękny wynik bety?😄

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Dziewczyny, nie daje mi spokoju pewna sprawa. Rozpoczynamy kolejna procedurę z KD. Uparłam się, że chcę robić badania genetyczne PGT-A. Czytam teraz na ten temat i mam coraz więcej wątpliwości - wiem, że takie badania mogą uszkodzić lub osłabić zarodek. Natomiast tłumaczę sobie, że doświadczony embriolog powinien sobie z pobraniem biopsji poradzić bezproblemowo. Poza tym u mnie transfer tylko na immunoglobulinach (koszt - około 7500 zł), więc chcę mieć pewność że podawany zarodek będzie prawidłowy. Nie stać nas na transferowanie zarodków nieprzebadanych z immunoglobulinami. Jak było u Was - robicie badania genetyczne zarodków z KD czy nie? Zaczynam mieć mętlik w głowie. Doradźcie coś, please.
    Kochana decyzja zawsze zależy do Ciebie.
    My osobiście nierobilismy Bo lekarz sam nam powiedział że jak młoda dawczynie nasza miała 29 nietrzeba...bo ryzyko jest małe.Ja mając 39 chciałam na swoich komórkach zarodka przebadać ale nigdy niebyły dostatecznie duże aby można było zrobić biopsje.Jesli zarodek jest za mały i jest ryzyko uszkodzenia zarodka to klinika niezrobi biopsji u Nas tak było ale to było jak procedurę miałam na własnych komórkach.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada23 wrote:
    Gosiek a możesz przypomnieć z,ktorego dnia po transferze taki piękny wynik bety?😄
    Z 11 dnia po transferze.
    Właśnie idę na ponowne oddanie krwi na betę. Trzymajcie kciuki za przyrosty ✊✊

Mati W., mar2śka, Ada23, monester, Luusia, Elka198321, Nowa na forum lubią tę wiadomość

age.png

Starania od 06.2012
    Dwie kliniki w DE (2016-2019): 3 IUI, 1x IVF, 4x ICSI (6 zarodków, 4 transfery)
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też zostało zaproponowane przebadanie zarodków - jeśli byśmy uzyskali jakieś na moich komórkach . Doktor obawiała się, że przy tak kiepskich wynikach mogą nie być zdrowe. Poinformowała też, że badania nie dają 100% pewności. Do badania pobierany jest mały fragment i może się zdarzyć że akurat pobrany materiał będzie poprawny mimo, że zarodek jest nieprawidłowy. Korzystając z KD od młodej zdrowej osoby i przy prawidłowych parametrach partnera badania nie będziemy robić. Ale to jest bardzo indywidualna sprawa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 08:32

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Z 11 dnia po transferze.
    Właśnie idę na ponowne oddanie krwi na betę. Trzymajcie kciuki za przyrosty ✊✊
    Dziękuję za info👏

• Toja33 Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Mi też zostało zaproponowane przebadanie zarodków - jeśli byśmy uzyskali jakieś na moich komórkach . Doktor obawiała się, że przy tak kiepskich wynikach mogą nie być zdrowe. Poinformowała też, że badania nie dają 100% pewności. Do badania pobierany jest mały fragment i może się zdarzyć że akurat pobrany materiał będzie poprawny mimo, że zarodek jest nieprawidłowy. Korzystając z KD od młodej zdrowej osoby i przy prawidłowych parametrach partnera badania nie będziemy robić. Ale to jest bardzo indywidualna sprawa.
    Ja miałam 2 procedury z Kd. Obie z koordynacją cyklu z dawczynią. Przy pierwszej procedurze nie badałam zarodków, bo dawczyni młoda i zdrowa. Pierwszy transfer się przyjął. Niestety poroniłam, już w 2 trymestrze - płód był zdrowy. Później podałam jeszcze 5 zarodków, z tej samej procedury. I bety były albo zero albo biochemy. Straciłam na to dużo czasu i pieniędzy. Zmieniłam klinikę i dawczynię. I znowu pierwszy transfer się udał. Z niego mam córkę. I zdecydowałam się na badanie pozostałych zarodków.

• Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ja badałam zarodki i nie wiem czy to ich trochę nie osłabiło.Na 11zarodków z kd. dwa byly nieprawidłowe.

• Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toja33 wrote:
    Ja miałam 2 procedury z Kd. Obie z koordynacją cyklu z dawczynią. Przy pierwszej procedurze nie badałam zarodków, bo dawczyni młoda i zdrowa. Pierwszy transfer się przyjął. Niestety poroniłam, już w 2 trymestrze - płód był zdrowy. Później podałam jeszcze 5 zarodków, z tej samej procedury. I bety były albo zero albo biochemy. Straciłam na to dużo czasu i pieniędzy. Zmieniłam klinikę i dawczynię. I znowu pierwszy transfer się udał. Z niego mam córkę. I zdecydowałam się na badanie pozostałych zarodków.
    A córeczkę masz z przebadanego zarodka?

• monester Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada23 wrote:
    Ja badałam zarodki i nie wiem czy to ich trochę nie osłabiło.Na 11zarodków z kd. dwa byly nieprawidłowe.
    Aż 9 zdrowych -swietny wynik? Gdzie robiłaś procedurę i na jakim etapie jesteś ? i ile lat miała dawczyni ?Wybacz jeśli pisałaś już wcześniej. Edytuje bo znalazłam sama wszystkie odpowiedzi. Nie sądzę, aby to je miało aż tak osłabić... Raczej bym szukała gdzie indziej. Immuno ? Zapalenie Endo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 09:26

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada23 wrote:
    Czy to znaczy, ze macie 9 zdrowych zarodków? Fantastyczny wynik!! 🤩

age.png

Starania od 06.2012
    Dwie kliniki w DE (2016-2019): 3 IUI, 1x IVF, 4x ICSI (6 zarodków, 4 transfery)
    Eurofertil Ostrava (2020-2022): 2x ICSI (6 zarodków, 5 transferów - 1x cb i poronienie zatrzymane 14 tc/18 tc)
    Reprofit Brno (2023): 1x ICSI (5 zarodków, 2 transfery - 1x cb i Princess na świecie 😍)
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada23 wrote:

Miałaś 11 zarodków z KD? Łooooo Pani! Rozbiłaś bank! Gdzie to takie "cuda" robią?

Nowa na forum lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Aż 9 zdrowych -swietny wynik? Gdzie robiłaś procedurę i na jakim etapie jesteś ? i ile lat miała dawczyni ?Wybacz jeśli pisałaś już wcześniej. Edytuje bo znalazłam sama wszystkie odpowiedzi. Nie sądzę, aby to je miało aż tak osłabić... Raczej bym szukała gdzie indziej. Immuno ? Zapalenie Endo?
    Procedura w Invicta pakiet 12świeżych komórek ponieważ z mrożonymi mam zle doświadczenia ale nie y wszystkich tak musi być.Badalismy wszystkie zarodki poniewaz chcialam miec pewnosc ,ze jak transfer sie nie powiedzie to chociaz te głowne wady bedą wykluczone,ze one byly przyczyną niepowodzeń.Jestem po 3transferach beta dwa razy nie ruszyla,raz urosla do 3tys.i zaczela spadac mialam skurcze macicy,ktore wydaje mi się powodował Prolutex zastrzyki.Teraz szykuje sie do transferu czerwiec-lipiec

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada23 wrote:
    Procedura w Invicta pakiet 12świeżych komórek ponieważ z mrożonymi mam zle doświadczenia ale nie y wszystkich tak musi być.Badalismy wszystkie zarodki poniewaz chcialam miec pewnosc ,ze jak transfer sie nie powiedzie to chociaz te głowne wady bedą wykluczone,ze one byly przyczyną niepowodzeń.Jestem po 3transferach beta dwa razy nie ruszyla,raz urosla do 3tys.i zaczela spadac mialam skurcze macicy,ktore wydaje mi się powodował Prolutex zastrzyki.Teraz szykuje sie do transferu czerwiec-lipiec

Bedziesz miała wprowadzone jakieś zmiany przy najbliższym transferze w porównaniu do tych poprzednich?

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada- ile lat miała dawczyni ? Że takie zdrowe zarodki ? I na jakich cyklach miałaś te transfery ?

• Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ada- ile lat miała dawczyni ? Że takie zdrowe zarodki ? I na jakich cyklach miałaś te transfery ?
    Dawczyni 29lat,zawsze cykle sztuczne,mąż bardzo dobre nasienie

• Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Bedziesz miała wprowadzone jakieś zmiany przy najbliższym transferze w porównaniu do tych poprzednich?
    Zmian nie bedzie tak powiedzial lekarz poniewaz raz beta ruszyla

• Luusia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Miałaś 11 zarodków z KD? Łooooo Pani! Rozbiłaś bank! Gdzie to takie "cuda" robią?
    U nas z 12 komórek było 10 zarodków - Klinika Bocian

monester, Mati W., Giosiek lubią tę wiadomość

age.png
    44 lata
    Klinika Vitrolive / Bocian
    KIR: Bx
    Obecne: 2DS1
    Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
    ANA 2 - ujemne
    On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%

08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
    02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc

10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
    04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
    10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
    06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
    8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
    28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
    9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
    20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • monester Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezle wyniki w bocianie!
    Ada a robiłaś jakieś dodatkowe badania ? Może stan zapalny endometrium? Albo jakieś choroby autoimmunologiczne? Masz obstawę do transferu lekowa ?

‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ