X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wy z ovobanku to komercyjne podejście czy też z programu MZ ? Ja też mam kiepskie zdanie na podstawie informacji tu na forum. Tylko Trinity miała ładne komórki - zarodki i ciąża. A dużo to kojarzę zostawała bez zarodków albo transferowane były 3 dniowe.

• Joanna1212 Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raija86 wrote:
    Ja korzystałam. Poczytaj moje poprzednie wpisy (jak klikniesz na mój nick, to Ci wyskoczą moje odpowiedzi). Jakbyś miała jakieś konkretne pytania, to pytaj :)
    No właśnie czytałam i trochę mnie przeraża że za każdym razem do innego lekarza i dużo opinii że lecą na kasę. U nas Też problem z nasieniem i zapewne trzeba by bylo powtórzyć badania.

Do dziewczyn które korzystały z programu rządowego jestem ciekawa jak długo trzeba czekać na znalezienie dawczyni ? I ile wizyt odbyłyscie ?

29lat Słabe komórki
    Amh 2.9
    Październik 2019 nasienie
    morfologia 0%
    2*Iui :(
    1 ivf p. Krótki wrześniem 2018 :(
    2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
    3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
    Transfer 18.01
  • Lusille Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Dziewczyny wy z ovobanku to komercyjne podejście czy też z programu MZ ? Ja też mam kiepskie zdanie na podstawie informacji tu na forum. Tylko Trinity miała ładne komórki - zarodki i ciąża. A dużo to kojarzę zostawała bez zarodków albo transferowane były 3 dniowe.
    Ja z programu MZ podchodzę, ale co może być nie tak akurat z komórkami z ovobanku? Selekcję jakaś robią i odsprzedają klinikom gorszej jakości?
    Z krakowskich klinik albo kupują z ovobanku albo komórki są od pacjentek.
    Ja jestem w stanie zrozumieć, że jednak nasienie mogło tu zawieść, ale jednak liczyłam, że młode komórki lepiej sobie poradzą.

Angelles lubi tę wiadomość

Naturals 03.2023 💔
    I IVF 07.2024 ❌
    II IVF 09.2024 ❌
    III IVF 11.2024 ❄️
    FET 12.2024 🤔
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusille wrote:
    Ja z programu MZ podchodzę, ale co może być nie tak akurat z komórkami z ovobanku? Selekcję jakaś robią i odsprzedają klinikom gorszej jakości?
    Ja jestem w stanie zrozumieć, że jednak nasienie mogło tu zawieść, ale jednak liczyłam, że młode komórki lepiej sobie poradzą.

Ja myślę, że przyczyn jest wiele. Może warunki w transporcie nie takie jak powinny być? Jednak jechały przez niemal całą Europę.

U nas procedurą na komórkach z Ovobanku to też byl niewypał. Na 6 komórek mieliśmy tylko jednaą blastocystystę przy bardzo dobrych parametrach nasienia. Dawczyni miała 20 lat.

Martuśka87 lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusille wrote:
    Bo klinika nie bierze odpowiedzialności za komórki - jeśli je kupuje. Jeśli ma swój bank to żeby zachować jakieś standardy to swoje dawczynie weryfikuje sama. No i hiszpański ovobank obsługuje całą Europę , komórki są mrożone, na starcie już jest ryzyko że się nie rozmrozi jakaś pula. Jeśli chodzi o transport to myślę że medyczny transport akurat spełnia standardy i tu się nie ma co obawiać.

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovobank jest najwieksza baza komorek na Europe. Podobno ida hurtem, jest szansa ze komorki sa slabej jakosci bo stawiaja na ilosc. Slabo segreguja chetne kobiety oddajace gamety. Byl czas tutaj ze krazyla historia dziewczyn ktore mialy komorki z jednego transportu i kazdej komorki padly po rozmrozeniu, lub nie uzyskaly zadnego zarodka

Ja przy kolejnej probie jezeli by byla potrzeba, poszlabym w inna klinike. Invicta np ma baze dawczyn z polski i nie sa to pacjentki a typowo dawczynie. Czechy wioda prym w dawczyniach. Jest troche opcji, tylko trzeba sie dobrze dowiedziec co i jak.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Lusille Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś z was ma doświadczenia z gyncemtrum? Piszą, że są największym bankiem komórek w tej części Europy

Naturals 03.2023 💔
    I IVF 07.2024 ❌
    II IVF 09.2024 ❌
    III IVF 11.2024 ❄️
    FET 12.2024 🤔
  • Madziarenka Koleżanka

Wysłany: 11 listopada, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusille wrote:
    A któraś z was ma doświadczenia z gyncemtrum? Piszą, że są największym bankiem komórek w tej części Europy
    Ja byłam pacjentką Gyncentrum komórkę jajową miałam od dziewczyny która sama zgłosiła się do oddania,nie od pacjentki z Gyncentrum. Dziewczyny są dokładnie badane itd.

• Mmagda Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusille wrote:
    Ja z programu MZ podchodzę w jednej z krakowskich klinik i komórki były świeże od dawczyni więc nie zawsze są to komórki od pacjentek kliniki lub banku.

• Angelles Ekspertka

Wysłany: 11 listopada, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna1212 wrote:
    No właśnie czytałam i trochę mnie przeraża że za każdym razem do innego lekarza i dużo opinii że lecą na kasę. U nas Też problem z nasieniem i zapewne trzeba by bylo powtórzyć badania.

Do dziewczyn które korzystały z programu rządowego jestem ciekawa jak długo trzeba czekać na znalezienie dawczyni ? I ile wizyt odbyłyscie ?
    Joanna ja jestem w Invicta Wrocław. Przeniosłam się tu z jednej z kliniki w Krakowie (tutaj długo szukali mi dawczyni, w końcu znaleźli nieodpowiednia i wiem, że mają komórki od pacjentek). We Wrocławiu mam jednego lekarza, który mnie prowadzi i za kilka dni będę mieć robiony transfer. Opinię o klinice mam bardzo dobrą (choć może nie mam zbyt wielkiego porównania z niektórymi dziewczynami z forum bo jest to moja druga klinika). Dawczynię znalazłam sobie sama popijając kawę w domu😆. W 100 % odpowiada mojemu fenotypowi. Mają świetnych koordynatorów, którzy odpisują na maile nawet po 20. Czuję się u nich bardzo zaopiekowania. Jedyny minus to odległość ale akurat w oddziale we Wrocławiu były komórki dawczyni więc spędzamy około 10 godzin w drodze jadąc i Wracając z Wrocławia🫣. Na szczęscie po tym jak podjęliśmy decyzję, że idziemy w KD wszystko potoczyło się ekspresowo. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku dowiem się że będę mamą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada, 18:33

• Mysikrolik Znajoma

Wysłany: 11 listopada, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziarenka wrote:
    Ja byłam pacjentką Gyncentrum komórkę jajową miałam od dziewczyny która sama zgłosiła się do oddania,nie od pacjentki z Gyncentrum. Dziewczyny są dokładnie badane itd.

Dokładnie tak jak pisze Madziarenka. Ja też podchodziłam do AK w Gyncentrum. Dawczynie znaleźli nam w tydzień, obie były młode, przebadane. Mimo średnich opinii jeśli chodzi o ta klinike, moje doświadczenie tam nie było aż takie zle.

preg.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusille wrote:
    Właśnie ja nie wiem co o tym myśleć, obie jesteśmy w tej samej klinice a komórki są zamawiane z ovobanku. U mnie młoda dawczyni 22 lata, nasienie słabe.
    Oj coś jest nie tak, jak powinno. To, że dawczyni młoda, to jeszcze nie wszystko. Może leki źle na jej organizm wpłynęły, może nie dbała o siebie podczas stymulacji, np.kilka imprez, papierosy itp? Albo embriolog nie widzi, że komórki są słabe, albo im wszystko jedno.

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 11 listopada, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 wrote:
    Tez mi sie wydaje ze taki slaby wynik w zarodkach to nie koniecznie wina zlego nasienia a wlasnie lichych komorek dawczyni.

U nas tak jak pisalam, pomimo bardzo zlych wynikow meza, morfologia 0% uzyskalismy 7 blastocyst. Komorki musialy byc spoko wiec i z plemnikow wybrali takie w miare.

Ja o ovobanku slyszalam sporo srednich opinii, mysle ze zmienilabym klinike gdyby sie nie udalo.
    Jak najbardziej, my mieliśmy super wyniki nasienia a jak nam padły zarodki to już chcieli szukać winy nasienia.
    Ostatecznie po zmianie kliniki 4 ładne blastocysty.

event.png[/url]
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczoraj rano prułam bo tak można nazwać moją jazdę do Izby Przyjęć w IMID w Warszawie...zaczęłam plamić brudną krwią....Na szczęście pęcherzyk ciążowy I ciałko żółte jest...Ale i tak się full stresuje...kazali mi odpoczywać I niedzwigac syna...A wszystko przez to że mój naly skarb miał w sobotę urodziny było trochę gości i niedzielę też trochę niezapowiedzianych osób się zwaliło...Efekt rqki że pn rano podczas aplikacji leków full brudna krew wyleciała że mnie .....oczywiście jestem zestresowana na maksa...biorę leki nospę i leżę plackiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 07:27

• Raija86 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Dziewczyny wczoraj rano prułam bo tak można nazwać moją jazdę do Izby Przyjęć w IMID w Warszawie...zaczęłam plamić brudną krwią....Na szczęście pęcherzyk ciążowy I ciałko żółte jest...Ale i tak się full stresuje...kazali mi odpoczywać I niedzwigac syna...A wszystko przez to że mój naly skarb miał w sobotę urodziny było trochę gości i niedzielę też trochę niezapowiedzianych osób się zwaliło...Efekt rqki że pn rano podczas aplikacji leków full brudna krew wyleciała że mnie .....oczywiście jestem zestresowana na maksa...biorę leki nospę i leżę plackiem...
    A w którym jesteś tygodniu? Ja na początku ciąży byłam dwa razy na SOR-ze, bo wypływała ze mnie brudna, brązowa maź. Też się nieźle zestresowałam, a okazało się, że to wszystko przez leki dopochwowe, których miałam już zdecydowanie dość. Zwłaszcza po zmianie z Progesterone Besins na luteinę ("bo tańsza, po co będzie Pani przepłacać") bardzo mi się pogorszyło. Jak tylko lekarz zamienił mi leki dopochwowe na doustne, wszystko się uspokoiło. Może u Ciebie też tak jest?

preg.png[/url]
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna.
    Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie.
    3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239, trochę wyższy progesteron
    12 dpt: beta 457.4, nie mierzyłam progesteronu
    14dpt: beta 1377 (!), ładny progesteron
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130 (!!), super progesteron
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raija86 wrote:
    A w którym jesteś tygodniu? Ja na początku ciąży byłam dwa razy na SOR-ze, bo wypływała ze mnie brudna, brązowa maź. Też się nieźle zestresowałam, a okazało się, że to wszystko przez leki dopochwowe, których miałam już zdecydowanie dość. Zwłaszcza po zmianie z Progesterone Besins na luteinę ("bo tańsza, po co będzie Pani przepłacać") bardzo mi się pogorszyło. Jak tylko lekarz zamienił mi leki dopochwowe na doustne, wszystko się uspokoiło. Może u Ciebie też tak jest?
    6tydzitn chyba leci..Bo w czwartek był 5 tydzień i jakiś tam dzień niezwarqcalqm uwagi na to za bardzo...;-)

• Joanna1212 Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelles wrote:
    Joanna ja jestem w Invicta Wrocław. Przeniosłam się tu z jednej z kliniki w Krakowie (tutaj długo szukali mi dawczyni, w końcu znaleźli nieodpowiednia i wiem, że mają komórki od pacjentek). 🫣. Na szczęscie po tym jak podjęliśmy decyzję, że idziemy w KD wszystko potoczyło się ekspresowo. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku dowiem się że będę mamą.
    Współczuję dojazdu ...a jakie badania i koszty musiałaś ponieść przed przystąpieniem do programu?

29lat Słabe komórki
    Amh 2.9
    Październik 2019 nasienie
    morfologia 0%
    2*Iui :(
    1 ivf p. Krótki wrześniem 2018 :(
    2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
    3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
    Transfer 18.01
  • Ewela1992 Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co dalej bo szczerze to mi się już nie chce jechać do artvimed bo chyba sami nie wiedzą co robić

01.2016 -rozpoczęcie starań
    03.2017- hsg
    2017/2018- 3 inseminacje
    09.2018- laparoskopia
    01.2019- I procedura in vitro (2morule)
    03.2019- II procedura in vitro (brak transferu
    04.2019- adopcja zarodka FET
    08.2019- adopcja zarodka FET
    12.2019- szczepienia limfocytami dawcy
    01.2020 - adopcje zarodka FET
    12.2020- leczenie immunosupresyjne
    02.2021- zmiana kliniki na Artvimed
    03.2021 - histeroskopia, biopsja endometrium, scretching
    04.2021- transfer zarodka 4.1.1
    05.2021- transfer zarodka 4.1.1
    06.2021- ciąża
    🔸7dpt 10.5
    🔸9dpt 40,8
    🔸11dpt 104,85
    🔸13dpt 237.56
    🔸15dpt 512.3
    🔸17dpt 1166.29
    12.2021- poród, synek Tymon ❤️❤️❤️
    05.2023- transfer 4.1.1
    🔸7dpt 1.2
    07.2023- histeroskopia- cd138+(6 komórek dodatnich) metronidazol +tarivid
    08.2023- brak stanu zapalnego
    09.2023- transfer 3.1.1 ostatnia blastka ✊✊✊
    🔸6dpt 1.2
    01.2024- ciąża naturalna biochemiczna
    09.2024 - transfer późnej moruli 5doba
    🔸4dpt (11dpz ) 1.54
    🔸9dpt (16dpz) 1.2
  • Lusille Ekspertka

Wysłany: 12 listopada, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela1992 wrote:
    Nie wiem co dalej bo szczerze to mi się już nie chce jechać do artvimed bo chyba sami nie wiedzą co robić
    A wiesz może czy te komórki miałaś od pacjentki czy z ovobanku?

Naturals 03.2023 💔
    I IVF 07.2024 ❌
    II IVF 09.2024 ❌
    III IVF 11.2024 ❄️
    FET 12.2024 🤔
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 12 listopada, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    6tydzitn chyba leci..Bo w czwartek był 5 tydzień i jakiś tam dzień niezwarqcalqm uwagi na to za bardzo...;-)
    Leż Elcia, niech tam maleństwo ma spokój... chociaż jak przy rocznym dziecku leżeć, to nie mam pojęcia 🫣

37+3: 2600 g 🥰

age.png
‹‹ 613 614 615 616 617 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ