X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Anka43 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Ja bocian Szczecin, miałam informacje o wieku dawczyni i o dopasowaniu 98, procent do mojego fenotypu.
    Informacja o uznaniu ojcostwa jest potrzebna gdy nie macie ślubu, nawet gdyby były to wasze komórki i nasienie
    Dzięki😊 czyli bocian w Szczecinie i Białymstoku udziela takich informacji, a łódzki nie. Jutro będę się o to z nimi wykłócała, bo skoro jedne kliniki mogą, to nie rozumiem czemu nam odmawiają takiej informacji. Prawo i standardy obowiązują chyba wszystkich. Ja tylko już jestem zmęczona tym byciem uważnym na każdym kroku. In vitro z KD jest tak wrażliwa sprawą,że kobieta nie powinna jeszcze się szarpać o inne kwestie. Obym jutro uzyskała info.

Martuśka87, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka43 wrote:
    Dzięki😊 czyli bocian w Szczecinie i Białymstoku udziela takich informacji, a łódzki nie. Jutro będę się o to z nimi wykłócała, bo skoro jedne kliniki mogą, to nie rozumiem czemu nam odmawiają takiej informacji. Prawo i standardy obowiązują chyba wszystkich. Ja tylko już jestem zmęczona tym byciem uważnym na każdym kroku. In vitro z KD jest tak wrażliwa sprawą,że kobieta nie powinna jeszcze się szarpać o inne kwestie. Obym jutro uzyskała info.
    Przede wszystkim wiek jest potrzebny do uzyskania prawidłowo wyliczonego ryzyka podczas badań prenatalnych. Myślę, że to wystarczający argument, aby uzyskać tą informację.

Martuśka87, Anka43, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Luusia Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w Szczecinie nie chcieli podać tych danych - prosiłam o to koordynatorkę, może jakbym spytała lekarza🧐🤔

age.png
    44 lata
    Klinika Vitrolive / Bocian
    KIR: Bx
    Obecne: 2DS1
    Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
    ANA 2 - ujemne
    On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%

08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
    02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc

10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
    04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
    10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
    06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
    8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
    28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
    9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
    20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • Grażyna Koleżanka

Wysłany: 20 lutego, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, myślę nad in vitro z KD. Leczę się w Warszawie. Czy możecie mi doradzić, gdzie najlepiej iść na wizytę? Obecnie jestem w InviMed. Nie wiem nawet, o co pytać. Tzn. widziałam że niektóre z Was szukały dawczyni z waszą grupą krwi itd. Ja nie wiem nawet, co powinnam przemyśleć w tym zakresie. Co jest ważne. Czego się spodziewać.
    Nie wiem też, czy komórki są od dawczyni zdrowej, czy takiej, która leczyła się w klinice.
    Czy możecie mi to jakoś wytłumaczyć? Coś doradzić?

1 rok starań naturalnych
    ---> UCZKiN
    3 x IUI ☹️
    ---> INVIMED
    I procedura ivf (prot.krótki) - 2 zarodki 3dniowe, świeży cykl, beta 0 ☹️, zmiana lekarza
    II procedura ivf (prot.długi ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ 5 blast.)
    1. Beta 0 ☹️
    2. Biochem ☹️
    3. Poronienie w 7tc.💔
    4. Biochem ☹️
    5. Biochem ☹️, zmiana lekarza
    6. Beta 0 ☹️, zmiana lekarza
    III procedura ivf (prot.krótki poprzedzony orgalutranem), 35 lat i spadek AMH do 1,00, zero zarodków (3 komórki z czego 1 zapłodniona, zarodek przestał się rozwijać po 3 dobie)

⏳️⏳️⏳️ kd?

CD138 ok ✅️
    CD56 nieznacznie podwyższone, podobno ok ✅️
    Jajowody drożne ✅️
    immunologia i genetyka ok ✅️
    Własne cykle✅️
    Endometrium ✅️
    Tarczyca ✅️
    Celiakia, Trombofilia wykluczone ✅️
    Cross match 23,5%❓️
    Adenomioza ❌️
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grażyna wrote:
    Cześć dziewczyny, myślę nad in vitro z KD. Leczę się w Warszawie. Czy możecie mi doradzić, gdzie najlepiej iść na wizytę? Obecnie jestem w InviMed. Nie wiem nawet, o co pytać. Tzn. widziałam że niektóre z Was szukały dawczyni z waszą grupą krwi itd. Ja nie wiem nawet, co powinnam przemyśleć w tym zakresie. Co jest ważne. Czego się spodziewać.
    Nie wiem też, czy komórki są od dawczyni zdrowej, czy takiej, która leczyła się w klinice.

Osobiście zwracałam uwagę ma poniższe (procedura komercyjna):

- czy komórki pochodzą od zdrowej dawczyni
    - czy dawczyni ma udowodnioną płodność
    - w jakim dawczyni jest wieku
    - jakie cechy fenotypowe posiada
    - czy komórki są świeże czy mrożone
    - jaką dawczyni ma grupę krwi
    - ile komórek otrzymuje się w ramach procedury
    - czy klinika daje jakąkolwiek gwarancję uzyskania blastocyst

Grażyna lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 20 lutego, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grażyna wrote:
    Jak byłam zadowolona z kd w Invicta Warszawa
    Wiosny Fanka napisala informacje na które należy zwrócić uwagę:

- czy komórki pochodzą od zdrowej dawczyni -tak
    - czy dawczyni ma udowodnioną płodność-tak
    - w jakim dawczyni jest wieku-tak
    - jakie cechy fenotypowe posiada tak
    - czy komórki są świeże czy mrożone-tak
    - jaką dawczyni ma grupę krwi-tak
    - ile komórek otrzymuje się w ramach procedury-6szt
    - czy klinika daje jakąkolwiek gwarancję uzyskania blastocyst-tqk 1 blastka była w procedurze komercyjnej ba 6 kd przy dobrych parametrach nasienia
    Tak oznacza że dostaliśmy informacje na temat dawczyni.
    Wszystkie informacje u nich są transparentne i komórki są od zdrowych przebadanych dawczyń.
    Ps.ja robiłam procedurę komercyjnie.
    Ale wiem że kd też robią w ramach programu
    Ps.nawet możesz sama sobie dawczynie wybrać wyszukać w ich bazie dawczyńbo dostajesz dostęp do platformy ...

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 21 lutego, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny orientujecie się czy można do ak opinie od psychologa pozyskać prywatnie. Od psychologa nie z kliniki ?

• Asssia Debiutantka

Wysłany: 22 lutego, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Uznanie ojcostwa jest tylko przy adopcji zarodka, przy kd nie ma.

Nam powiedzieli w Oviklinice, że do KD potrzebne jest z USC zaświadczenie o uznaniu ojcostwa. Rozumiem, że zawsze potrzebne jest takie zaświadczenie kiedy nie jest się w formalnym związku.

Co do psychologa to wiem nie wiem jak to jest, ale zakładam, że w MZ musi być z kliniki, bo jednak program ma swoje warunki.

• Martuśka87 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Nam powiedzieli w Oviklinice, że do KD potrzebne jest z USC zaświadczenie o uznaniu ojcostwa. Rozumiem, że zawsze potrzebne jest takie zaświadczenie kiedy nie jest się w formalnym związku.

Co do psychologa to wiem nie wiem jak to jest, ale zakładam, że w MZ musi być z kliniki, bo jednak program ma swoje warunki.
    My nie jesteśmy w związku małżeńskim i miałam transfer z KD ,jestem teraz w 7 miesiącu ciąży i żadnego zaświadczenia z USC nie potrzebowałam 🤷‍♀️
    W dokumentach w klinice było zaświadczenie ale partner podpisał je w klinice .

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie
    2006 ciąża naturalna dziewczynka 🥰
    2012 ciąża naturalna dziewczynka 🥰

2014 torbiel jajnika prawego-operacja
    2018 torbiel jajnika lewego-operacja
    2019 torbiel jajnika prawego operacja

Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰

04.2024 I inseminacja ☹️

05.2024. II inseminacja ☹️

06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️

07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️

20.08.2024 In vitro z KD
    09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
    9t6d - CRL 2.99 ,tętno 173
    13t0d- pierwsze prenatalne , Zdrowy bobas 👶
    13t5d - CRL 7.60 tętno 162
    DZIEWCZYNKA 🥰
    18t2d -14 cm szczęścia, tętno 158
    21t1d- drugie prenatalne ,wszystko dobrze🥳 zdrowa córa
    405 g szczęścia ❤️
    16,1 cm , 146/min
    26t1d-1028 córeczki 🥰
    Tętno 153

Cudzie trwaj 🙏🙏🥰
  • Anka43 Znajoma

Wysłany: 22 lutego, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka87 wrote:
    My nie jesteśmy w związku małżeńskim i miałam transfer z KD ,jestem teraz w 7 miesiącu ciąży i żadnego zaświadczenia z USC nie potrzebowałam 🤷‍♀️
    W dokumentach w klinice było zaświadczenie ale partner podpisał je w klinice .
    Potwierdzam, upewniałam się teraz w klinice. W klinice partner podpisał tylko oświadczenie że będzie ojcem dziecka urodzonego z KD , a uznanie ojcostwa w USC następuje na tych samych zasadach jakbyśmy zaszli w ciążę w sposób naturalny nie będąc małżeństwem. Czyli przed porodem możemy iść i uznać ojcostwo.

Martuśka87 lubi tę wiadomość

• Martuśka87 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka43 wrote:
    Potwierdzam, upewniałam się teraz w klinice. W klinice partner podpisał tylko oświadczenie że będzie ojcem dziecka urodzonego z KD , a uznanie ojcostwa w USC następuje na tych samych zasadach jakbyśmy zaszli w ciążę w sposób naturalny nie będąc małżeństwem. Czyli przed porodem możemy iść i uznać ojcostwo.
    Dokładnie . Tylko ja dostałam informację że możemy zrobić to po porodzie
    Oboje musimy udać się do urzędu i partner musi uznać dziecko tak jak zrobił przy ciąży naturalnej z dwoma starszymi córkami .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 12:32

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie

04.2024 I inseminacja ☹️

06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️

20.08.2024 In vitro z KD

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    DZIEWCZYNKA 🥰
    405 g szczęścia ❤️
    16,1 cm , 146/min
    26t1d-1028 córeczki 🥰
    Tętno 153

Cudzie trwaj 🙏🙏🥰
  • Anka43 Znajoma

Wysłany: 22 lutego, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka87 wrote:
    Dokładnie . Tylko ja dostałam informację że możemy zrobić to po porodzie
    Oboje musimy udać się do urzędu i partner musi uznać dziecko tak jak zrobił przy ciąży naturalnej z dwoma starszymi córkami .
    Tak, po porodzie też można. To już sprawa indywidualna czy przed czy po😊
    Martuśka87 czy ja mogę napisać do Ciebie na priv? Tylko za bardzo nie wiem jak tu się to robi. Trochę zielona jestem z tym forum 🙁

• Martuśka87 Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka43 wrote:
    Tak, po porodzie też można. To już sprawa indywidualna czy przed czy po😊
    Martuśka87 czy ja mogę napisać do Ciebie na priv? Tylko za bardzo nie wiem jak tu się to robi. Trochę zielona jestem z tym forum 🙁
    Oczywiście,wysłałam Ci zaproszenie.
    W aplikacji OvuFriend w ustawieniach masz przyjaciół i wiadomość do przyjaciółki 🙂

A i widzę że możesz wejść tu na stronie w ustawienia w prawym górnym rogu i tam są wiadomości

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 13:28

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie

04.2024 I inseminacja ☹️

20.08.2024 In vitro z KD

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    DZIEWCZYNKA 🥰
    405 g szczęścia ❤️
    16,1 cm , 146/min
    26t1d-1028 córeczki 🥰
    Tętno 153

Cudzie trwaj 🙏🙏🥰
  • glodia Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:

Wychodzi na to, że w każdej klinice panują inne zasady. Nam (bez ślubu) przy KD nic nie kazali załatwiać, ani w gamecie, ani w invicta. Ale dawno temu przymierzaliśmy się do AZ i wtedy byliśmy w USC i załatwialiśmy zaświadczenie o uznaniu ojcostwa (wymóg gamety).

• glodia Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka43 wrote:
    Raczej po porodzie, jak już idziesz zarejestrować dziecko i tam już nikt nie pyta jak powstało dziecko, masz tylko zwykłe uznanie ojcostwa.

Martuśka87, Elka198321 lubią tę wiadomość

• Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 23 lutego, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno nic nie pisalam ale zrobilam przerwe przed drugim podejsciem.

Tak wiec robie teraz drugie podejscie do transferu i mam Problem. Lekarz zlecil mi po badaniach infekcyjnych plastry hormonalne. Dodam ze wczesniej bralam przez pol roku po transferze Estrofem/Utrogestan.

Po odstawieniu plastrow mialam minimalne krwawienie. Wzielam wiec Utrogestan ( ktory mialam od dziewczyny z Forum) przez 5 dni 200 mg. I nic, po odstawieniu nie dostalam okresu, mija 4 dzien.

Czy mozliwe ze tamto krwawienie po plastrach to byl wlasnie okres a teraz po prostu nie dostaje bo to nie pora? Jak w takim razie mam wdrozyc ten sztuczny cykl z Estrofemem?

Z gory dziekuje za kazda odpowiedz😘

• Cara Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Hej dziewczyny, dawno nic nie pisalam ale zrobilam przerwe przed drugim podejsciem.

Tak wiec robie teraz drugie podejscie do transferu i mam Problem. Lekarz zlecil mi po badaniach infekcyjnych plastry hormonalne. Dodam ze wczesniej bralam przez pol roku po transferze Estrofem/Utrogestan.

Po odstawieniu plastrow mialam minimalne krwawienie. Wzielam wiec Utrogestan ( ktory mialam od dziewczyny z Forum) przez 5 dni 200 mg. I nic, po odstawieniu nie dostalam okresu, mija 4 dzien.

Czy mozliwe ze tamto krwawienie po plastrach to byl wlasnie okres a teraz po prostu nie dostaje bo to nie pora? Jak w takim razie mam wdrozyc ten sztuczny cykl z Estrofemem?

Chyba musisz dopuścić ten cykl. Prawdopodobnie tamto krwawienie było miesiączką, więc niepotrzebnie brałaś prog. Skonsultuj się z lekarzem, ale wg mnie nie możesz robić transferu w tym cyklu.

• Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 23 lutego, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Chyba musisz dopuścić ten cykl. Prawdopodobnie tamto krwawienie było miesiączką, więc niepotrzebnie brałaś prog. Skonsultuj się z lekarzem, ale wg mnie nie możesz robić transferu w tym cyklu.
    Chodzi Mi o Sam fakt wdrozenia Estrofem, kiedy go zaczac brac. Transfer odpuszczam, oczywiscie, i tak najpierw musze ze 2 /3 miesiace pobrac hormony, cykle musza byc regularne. Lekarz po nieudanym transferze ponad pol roku temu zlecil mi i tak wlew domaciczny w cyklu transferowym a ten podaje sie na poczatku cyklu.

• Cara Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Chodzi Mi o Sam fakt wdrozenia Estrofem, kiedy go zaczac brac. Transfer odpuszczam, oczywiscie, i tak najpierw musze ze 2 /3 miesiace pobrac hormony, cykle musza byc regularne. Lekarz po nieudanym transferze ponad pol roku temu zlecil mi i tak wlew domaciczny w cyklu transferowym a ten podaje sie na poczatku cyklu.
    Aaa ok, czyli chodzi Ci o cykle sztuczne, ale nie transferowe ;) Szczerze to nie wiem, może przebadaj hormony, żeby sprawdzić w jakim miejscu cyklu jesteś? Albo znowu staraj się wywołać miesiączkę progiem za jakiś czas i jak wystąpi krwawienie to wdroż estrofem?

Magdus46 lubi tę wiadomość

• glodia Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:

Powinnaś to skonsultować z lekarzem, bo to różnie może być rozpisane. Ja raz miałam estrofem od 2dc, potem orgametril od 10dc przez 14 dni, innym razem "regulowali" mnie duphastonem.

Magdus46 lubi tę wiadomość

‹‹ 660 661 662 663 664 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ