X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Brzoza Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się z Kropkiem na pokladzie :)
    @Pr96 powtórz za 2-3 dni, może to za wcześnie jeszcze.

małgorzatek, EwelaKrk86, Martuśka87, Pr96, Raija86, Ewa6, Asssia, Mary27, Valletta, Kalijot, spineczka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 0,7 we wrześniu 22
    I INV 12.22,I transfer - ciąża zatrzymana w 11 tyg
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
  • małgorzatek Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pr96 wrote:
    Dziewczyny nie wytrzymałam i zrobiłam dzisiaj betę. Jestem 6 dpt (w sumie nawet niepełny podczas badania bo transfer miałam o 13:30). Beta 1,54, progesteron 19,4. Kurczę chyba nic z tego :( niby coś ruszyło bo przy poprzednich transferach miałam wynik 0,3 jak nie było zagnieżdżenia ale nie łudzę się, że coś z tego będzie

może była późniejsza implantacja, trzeba powtórzyć betę.. wiele było juz takich historii, że ktoś po becie myślał, że się nie udało, a potem się udało..

tego ci życzę, trzymam kciuki

Martuśka87, Pr96, Anka43, Raija86, Asssia, spineczka lubią tę wiadomość

• mambamia Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas drugi zarodek przestać się rozwijać i nie kwalifikował się do mrożenia, więc z tej procedury mieliśmy jeden zarodek który był transferowany.

2 podejścia na własnych komórkach - brak zarodków
    2023 in vitro w klinice Reprogenesis w Brnie z komórka dawczyni, 3 zarodki, z jednego ciąża z której mamy córeczkę dwa zamrożone
    17.02.2024 córka 3040g❤️❤️❤️
    2025 styczeń - transfer w Czechach, beta nie ruszyła
    2025 kwiecień - in vitro z programu rządowego z kd
  • Valletta Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny.. trzymajcie za mnie kciuki..
    Po zmianie dawczyni kolejna procedura i póki co beta 52 w 7dpt..

🥹

Raija86, Anka43, EwelaKrk86, Brzoza, Jatosia, Asssia, Martuśka87, małgorzatek, Liolia, Komanuss, Mysikrolik, Mary27, spineczka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

👩 89'endometrioza,niedoczynność tarczycy,AMH - 0,9 🧔‍♂️ 90'
    ☘️ 03/2024 - I IVF - I transfer- cb 💔
    ☘️ 11/2024 - II IVF - II transfer - beta 0
    🍀KD - 02/2025 -III IVF - III transfer - beta 0
    🍀KD - 04/2025 - IV IVF - IV transfer
  • Mysikrolik Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mambamia wrote:
    U nas drugi zarodek przestać się rozwijać i nie kwalifikował się do mrożenia, więc z tej procedury mieliśmy jeden zarodek który był transferowany.

To tak samo jak było u nas i ten jeden zarodek okazał się tym szczęśliwym. Mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie 🙂.

Jatosia, spineczka lubią tę wiadomość

age.png
  • Liolia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    jak myślicie czy w ramach jednej procedury rządowej mogą zrobić drugie zapłodnienie na dodatkowych jakichś komórkach?
    Bo było dla nas tylko 3 świeże komórki, z których powstało 2 blastki 4aa, ale niestety jedna przed transferem źle rozmroziła się i nie nadawała się na transfer, wzięli drugą, i jestem aktualnie w 11 dpt, ale beta źle przyrasta i nie wiadomo czy będzie z tego zdrową ciążą…
    Mogą do zapłodnić jędzę na przykład 3 komórki dodatkowo, jak myślicie?
    To już druga procedura, jak by co, z pierwszej nie powstało żadnego zarodka, byli komórki mrożone i było ich 8 🤷‍♀️

Tak że mam jeden jedyny transfer i beta jest taka jaka jest, widać w stopce 😭😭

43 l., AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2kom, 1 zarodek w 3dn 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4kom, 2 zarodki w 2dn 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2kom, 2 zarodki w 3dn 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0kom :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1kom w 2dn 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6kom, 3zarodki w 5dn. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2kom, 5dn - 2BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤
    30.05.2021👶 synek
    💫2.2022- ICSI krotki, 1kom, 5dn - 2AB. ET :(
    💫4.2025 -KD FET ❄4AA 8dpt 34.7, 10-50,3, 12-?
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Dziewczyny,
    jak myślicie czy w ramach jednej procedury rządowej mogą zrobić drugie zapłodnienie na dodatkowych jakichś komórkach?
    Bo było dla nas tylko 3 świeże komórki, z których powstało 2 blastki 4aa, ale niestety jedna przed transferem źle rozmroziła się i nie nadawała się na transfer, wzięli drugą, i jestem aktualnie w 11 dpt, ale beta źle przyrasta i nie wiadomo czy będzie z tego zdrową ciążą…
    To już druga procedura, jak by co, z pierwszej nie powstało żadnego zarodka, byli komórki mrożone i było ich 8 🤷‍♀️

Przykro mi że beta słabo przyrasta, kiedy robisz kolejną weryfikację ? Może odbije … co do dobrania komórek w ramach procedury to chyba wszystko zależy od kliniki, każda ma inne zasady. Zastanawiam się czy program rządowy określa ile komórek obejmuje jedna procedura, jeśli mówi że sześć to myślę że jest szansa. Ja bym na twoim miejscu zadała pytanie przez maila do ministerstwa wtedy masz podkładkę dla kliniki.

Martuśka87 lubi tę wiadomość

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysikrolik wrote:
    To tak samo jak było u nas i ten jeden zarodek okazał się tym szczęśliwym. Mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie 🙂.

Tak jak u mnie jeden jedyny zarodek i mamy ❤️

Liolia, Mysikrolik, Valletta, Anka43, Komanuss, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
  • Martuśka87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Dziewczyny,

Z tego co mi mówi lekarz z bociana to każda próba zapłodnienia jest do 6 komórek. Jeśli bierze się komórki od nowej dawczyni to jest już liczone jako kolejne podejście . Tak go zrozumiałam ale jeszcze dowiedz się koniecznie jak to wygląda w Twojej klinice bo każda klinika trochę inaczej interpretuje zasady programu rządowego i może akurat będziesz mogła jeszcze
    Trzymam kciuki żeby beta nadrobiła i wszystko było dobrze 🍀

Liolia lubi tę wiadomość

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie
    2006 ciąża naturalna dziewczynka
    2012 ciąża naturalna dziewczynka
    2014 torbiel jajnika prawego-operacja
    2018 torbiel jajnika lewego-operacja
    2019 torbiel jajnika prawego operacja

Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰
    KLINIKA BOCIAN
    04.2024 I inseminacja ☹️
    05.2024. II inseminacja ☹️
    06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️
    07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️

20.08.2024 In vitro z KD
    09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
    9t6d - CRL 2.99 ,tętno 173
    13t0d- pierwsze prenatalne , Zdrowy bobas 👶
    13t5d - CRL 7.60 tętno 162
    DZIEWCZYNKA 🥰
    18t2d -14 cm szczęścia, tętno 158
    21t1d- drugie prenatalne ,wszystko dobrze🥳 zdrowa córa
    405 g szczęścia ❤️
    16,1 cm , 146/min
    26t1d-1028 córeczki 🥰
    Tętno 153
    28tc-1277 g szczęścia
    30t1d-1438g
    34t-2389g
  • małgorzatek Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny te które podchodziły do transferu w cyklu sztucznym, też wam się czasem te czopki z progesteronem źle rozpuszczają? z dwa razy mi się zdarzyło że po prostu znajdowywałam resztki nie rozpuszczonego czopka na bieliźnie i szczerze mnie to martwi, że to się później gorzej wchłania. co prawda progesteron mi podskoczył do 19- idzie w dobrym kierunku, a miałam 15, więc tragedii nie ma myślę, ale wkurza mnie to, już mam dość tych czopków.. wróciłam wlasnie ze spaceru z psem i taka niespodzianka., a po aplikacji leżę jakieś 15 minut.. albo siedzę.. , nie wiem jak ja na tych czopkach wytrzymam, dobrze, że w maju jadę do kliniki.. o ile z ciążą będzie wszystko dobrze i wkroczę w drugi trymestr, to tam ten progesteron musi być zdecydowanie wyższy...)chociaż wtedy od któregoś tyg. łożysko przejmuje tę funkcję.. "boshe "jakie to stresujące..

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:04

• Brzoza Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    dziewczyny te które podchodziły do transferu w cyklu sztucznym, też wam się czasem te czopki z progesteronem źle rozpuszczają? z dwa razy mi się zdarzyło że po prostu znajdowywałam resztki nie rozpuszczonego czopka na bieliźnie i szczerze mnie to martwi, że to się później gorzej wchłania. co prawda progesteron mi podskoczył do 19- idzie w dobrym kierunku, a miałam 15, więc tragedii nie ma myślę, ale wkurza mnie to, już mam dość tych czopków.. wróciłam wlasnie ze spaceru z psem i taka niespodzianka., a po aplikacji leżę jakieś 15 minut.. albo siedzę.. , nie wiem jak ja na tych czopkach wytrzymam, dobrze, że w maju jadę do kliniki.. o ile z ciążą będzie wszystko dobrze i wkroczę w drugi trymestr, to tam ten progesteron musi być zdecydowanie wyższy... i tego się obawiam...czy wtedy można brać zastrzyki? i one są jakieś lepsze od tych czopków które działąją bezpośrednio w macicy, nie znam się na tym:)
    Hm, a może zbyt płytko je wkładasz? też mam globulki, nie zdarzyło mi się żebym widziała kawałki na wkładce, tylko "maź"

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 0,7 we wrześniu 22
    I INV 12.22,I transfer - ciąża zatrzymana w 11 tyg
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
  • małgorzatek Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzoza wrote:
    Hm, a może zbyt płytko je wkładasz? też mam globulki, nie zdarzyło mi się żebym widziała kawałki na wkładce, tylko "maź"
    możliwe, choć głębiej nie potrafię:D, naprawdę się staram. Może moja pochwa ich nie toleruje:D

• Mary27 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    możliwe, choć głębiej nie potrafię:D, naprawdę się staram. Może moja pochwa ich nie toleruje:D
    Może wymyśl jakiś "dopychać", nie tylko ręką wkładaj. U mnie też było raz, że resztki kapsułki zobaczyłam na papierze. Ale to potraktowałam jako nie wystarczająco gleboko włożoną kapsułkę

małgorzatek lubi tę wiadomość

• małgorzatek Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary27 wrote:
    Może wymyśl jakiś "dopychać", nie tylko ręką wkładaj. U mnie też było raz, że resztki kapsułki zobaczyłam na papierze. Ale to potraktowałam jako nie wystarczająco gleboko włożoną kapsułkę

nie wiem co ty brałas/bierzesz, ja mam min progesterone besins, i to są takie w kształcie jajek, i ciężko mi z aplikacją tego., coś będe myśleć..

a te bóle brzucha jak na okres często odczuwacie? bo ja ostatnio nic, teraz miałam takie lekkie pobolewanie, i od razu się stresuję jak coś czuję.. , w poprzedniej ciąży tak mnie kiedyś bolało że wylądowałam na sorze, to była ta ciążą z zatrzymaną akcją serca, ale dotrwała do 10 tyg. na sorze wylądowałam jakoś w piątym.. ,jeszcze nie musiałam brać nospy w ogóle..ale mam w zanadrzu...

wiem, że nie mogę wszystkiego kontrolować, trudne to..tyle czekania aż do usg..:-/ jedynie ta beta mnie pociesza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:23

• Liolia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Przykro mi że beta słabo przyrasta, kiedy robisz kolejną weryfikację ? Może odbije … co do dobrania komórek w ramach procedury to chyba wszystko zależy od kliniki, każda ma inne zasady. Zastanawiam się czy program rządowy określa ile komórek obejmuje jedna procedura, jeśli mówi że sześć to myślę że jest szansa. Ja bym na twoim miejscu zadała pytanie przez maila do ministerstwa wtedy masz podkładkę dla kliniki.
    Jutro rano powtarzam betę, wynik będzie po południu…

43 l., AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2kom, 1 zarodek w 3dn 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4kom, 2 zarodki w 2dn 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2kom, 2 zarodki w 3dn 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0kom :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1kom w 2dn 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6kom, 3zarodki w 5dn. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2kom, 5dn - 2BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤
    30.05.2021👶 synek
    💫2.2022- ICSI krotki, 1kom, 5dn - 2AB. ET :(
    💫4.2025 -KD FET ❄4AA 8dpt 34.7, 10-50,3, 12-?
  • Martuśka87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    dziewczyny te które podchodziły do transferu w cyklu sztucznym, też wam się czasem te czopki z progesteronem źle rozpuszczają? z dwa razy mi się zdarzyło że po prostu znajdowywałam resztki nie rozpuszczonego czopka na bieliźnie i szczerze mnie to martwi, że to się później gorzej wchłania. co prawda progesteron mi podskoczył do 19- idzie w dobrym kierunku, a miałam 15, więc tragedii nie ma myślę, ale wkurza mnie to, już mam dość tych czopków.. wróciłam wlasnie ze spaceru z psem i taka niespodzianka., a po aplikacji leżę jakieś 15 minut.. albo siedzę.. , nie wiem jak ja na tych czopkach wytrzymam, dobrze, że w maju jadę do kliniki.. o ile z ciążą będzie wszystko dobrze i wkroczę w drugi trymestr, to tam ten progesteron musi być zdecydowanie wyższy...)chociaż wtedy od któregoś tyg. łożysko przejmuje tę funkcję.. "boshe "jakie to stresujące..
    Są lekarze którzy długo utrzymują progesteron a też taka szkoła jak u mojego lekarza czyli odstawił mi w 10tc progesteron.
    Te czopki zawsze trochę wypływają po rozpuszczeniu się .

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie

KLINIKA BOCIAN
    04.2024 I inseminacja ☹️
    06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️

20.08.2024 In vitro z KD

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    DZIEWCZYNKA 🥰
    405 g szczęścia ❤️
    16,1 cm , 146/min
    26t1d-1028 córeczki 🥰
    Tętno 153
    28tc-1277 g szczęścia
    30t1d-1438g
    34t-2389g
  • Mysikrolik Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    nie wiem co ty brałas/bierzesz, ja mam min progesterone besins, i to są takie w kształcie jajek, i ciężko mi z aplikacją tego., coś będe myśleć..

a te bóle brzucha jak na okres często odczuwacie? bo ja ostatnio nic, teraz miałam takie lekkie pobolewanie, i od razu się stresuję jak coś czuję.. , w poprzedniej ciąży tak mnie kiedyś bolało że wylądowałam na sorze, to była ta ciążą z zatrzymaną akcją serca, ale dotrwała do 10 tyg. na sorze wylądowałam jakoś w piątym.. ,jeszcze nie musiałam brać nospy w ogóle..ale mam w zanadrzu...

wiem, że nie mogę wszystkiego kontrolować, trudne to..tyle czekania aż do usg..:-/ jedynie ta beta mnie pociesza...

Ja progesterone besins miałam doustnie i miałam problem z braniem ich. Ogólnie mam problem z połykaniem tabletek i te przekluwalam wykałaczką i wysciskalam z tej osłonki na łyżke. Wiem, dziwaczne to jest i dla mnie to było strasznie uciążliwe, bo miałam 3 razy dziennie.

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Jutro rano powtarzam betę, wynik będzie po południu…

🙏🏻 mam nadzieję że to późna implantacja

Liolia lubi tę wiadomość

❎Badania immunologiczne
    Kir AA
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka87 wrote:
    Są lekarze którzy długo utrzymują progesteron a też taka szkoła jak u mojego lekarza czyli odstawił mi w 10tc progesteron.
    Te czopki zawsze trochę wypływają po rozpuszczeniu się .

Na cyklu sztucznym odstawiłaś już w 10tc?

❎Badania immunologiczne
    Kir AA
  • Martuśka87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Na cyklu sztucznym odstawiłaś już w 10tc?
    Tak na cyklu sztucznym bo mój lekarz twierdzi że od tego czasu już organizm produkuje.
    Fakt trochę się bałam ale jest wszystko ok ☺️

Ona 36 AMH- 0,352☹️
    On 41 słabe nasienie

KLINIKA BOCIAN
    04.2024 I inseminacja ☹️

20.08.2024 In vitro z KD

8 dpt - 117
    10 dpt- 316
    DZIEWCZYNKA 🥰
    405 g szczęścia ❤️
    16,1 cm , 146/min
    26t1d-1028 córeczki 🥰
    Tętno 153
    28tc-1277 g szczęścia
    30t1d-1438g
    34t-2389g
‹‹ 698 699 700 701 702
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ