In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelka1985 wrote:Dziewczyny wracam do was po długim czasie
Z przerażeniem
Tylko wy to zrozumiecie
Mamy 2 procedurę z kominkami dawczyni
I z 6 zarodków 3 się tylko dobrze rozmnożyły a z tych 3 tylko jeden zapłodnił
Więc finalnie mamy tylko jedne możliwy zarodek i jeśli nic się nie zmieni jedyny transfer 12.11
Oczywiście trochę się załamałam po tel bo ostatnio mieliśmy 2 zarodki i finalnie żaden transfer nie dał nawet dodatniej bety
Wiem że gdybanie nic nie da i strach nie pomaga
Ale powiedzcie czy jest opcja zrobić jakieś badania do tego czasu lub wyłożyć coś by pomóc temu transferowi bo wariuje
Ja nie wiem ile zarodków będziemy mieli ale jestem na wypowiedzeniu wiec zanim się skończy i będę mogła iść na zwolnienie i meid ochronę to uda mi się tylko zrobić jeden transfer wiec rozumiem Cię
Ja już wiedziałam przy pierwszej ciąży z KD że mam problemy z immunologia,więc konsultowałam się ponownie w tej sprawie i mam zalecony accofil i encorton a jak wyjdzie że mam wysoki poziom komórek nk to intralipid. Sama z siebie zapisałam się na histeroskopie z biopsja żeby wykluczyć stan zapalny i przy okazji mieć scratching endometrium ( biopsja) mi transfer po scratchingu się udał. Dodatkowo kupiłam magnez żeby brać po transferze i dokupie buscopan forte( na skurcze macicy na wszelki wypadek) kupiłam też probiotyki doustne i dopochwowe,jedna dziewczyna pisaka że nie antybiotyki wyleczymy jej stan zapalny tylko solidna dawka probiotyków,a to na pewno nie zaszkodzi. Dodatkowo zbiijam homocysteine od ponad miesiąca i TSH. Nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić. Więc tak pisze co ja stosuje, musisz porobić badania przede wszystkim2017-endometrioza
2018-POF/POI
2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)
porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)
2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ -
Baylee,Baylee wrote:Ja nie wiem ile zarodków będziemy mieli ale jestem na wypowiedzeniu wiec zanim się skończy i będę mogła iść na zwolnienie i meid ochronę to uda mi się tylko zrobić jeden transfer wiec rozumiem Cię
Ja już wiedziałam przy pierwszej ciąży z KD że mam problemy z immunologia,więc konsultowałam się ponownie w tej sprawie i mam zalecony accofil i encorton a jak wyjdzie że mam wysoki poziom komórek nk to intralipid. Sama z siebie zapisałam się na histeroskopie z biopsja żeby wykluczyć stan zapalny i przy okazji mieć scratching endometrium ( biopsja) mi transfer po scratchingu się udał. Dodatkowo kupiłam magnez żeby brać po transferze i dokupie buscopan forte( na skurcze macicy na wszelki wypadek) kupiłam też probiotyki doustne i dopochwowe,jedna dziewczyna pisaka że nie antybiotyki wyleczymy jej stan zapalny tylko solidna dawka probiotyków,a to na pewno nie zaszkodzi. Dodatkowo zbiijam homocysteine od ponad miesiąca i TSH. Nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić. Więc tak pisze co ja stosuje, musisz porobić badania przede wszystkim
A jak nazywają się te probiotyki? Bo wiadomo, że probiotyki to zawsze na plus...też myślę o tym, żeby nad tym popracować. -
Z probiotykami nie ma co przesadzać, bo możecie nabawić się SIBO od nadmiaru bakterii probiotycznych, a to nic przyjemnego i ciężko się leczy. Lepiej zacząć od jednego szczepu, np. lactobacillus rhamnosus, jest najlepiej przebadany. Na jelita też dobrze robi maślan sodu. Ogólnie dużo chorób bierze się z dysbiozy jelit.Ona 43
tarczyca zdrowa,
brak endometriozy,
kariotyp prawidłowy
brak chorób przewlekłych
homocysteina w normie
On 44
cukrzyca II typu - avamina, amaryl
kariotyp prawidłowy
morfologia 3%
całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
ruchliwość 63%
fragmentacja 85,81% prawidłowych
05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe
histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków
IVF 02.2025 start procedury z KD
AMH 01.2025 0.96 ng/ml
6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
transfer nr 2 - 4.08 -
Hehe...no i jak tu znaleźć umiar, mało-źle , dużo-źle... umiar złoty środek, ale jak to dobrze ucelowaćbasiaO. wrote:Z probiotykami nie ma co przesadzać, bo możecie nabawić się SIBO od nadmiaru bakterii probiotycznych, a to nic przyjemnego i ciężko się leczy. Lepiej zacząć od jednego szczepu, np. lactobacillus rhamnosus, jest najlepiej przebadany. Na jelita też dobrze robi maślan sodu. Ogólnie dużo chorób bierze się z dysbiozy jelit.
-
Asssia wrote:Baylee,
A jak nazywają się te probiotyki? Bo wiadomo, że probiotyki to zawsze na plus...też myślę o tym, żeby nad tym popracować.
Ja chcę brać do transferu.
Biorę dopochwowo lactovaginal i ustnie jedna tabletkę lacibios Femina. Jak to się skończy mam jeszcze compliflore. Generalnie dziewczyna która o tym pisala miaka dawki dwa lub trzy razy większe które zapisał jej lekarz,ale ja wolę nie przesadzać. Wydaje mi się że takie dawki nie zaszkodzą a mogą pomócWiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada, 11:59
2017-endometrioza
2018-POF/POI
2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)
Mi też zalecił laktovaginal.Baylee wrote:Ja chcę brać do transferu.
Biorę dopochwowo lactovaginal i ustnie jedna tabletkę lacibios Femina. Jak to się skończy mam jeszcze compliflore. Generalnie dziewczyna która o tym pisala miaka dawki dwa lub trzy razy większe które zapisał jej lekarz,ale ja wolę nie przesadzać. Wydaje mi się że takie dawki nie zaszkodzą a mogą pomóc -
Hej! U mnie lactovaginal kompletnie się nie sprawdził, za to trivagin owszem, bo ma?szczepy typowo występujące u Polek, a to ważne. Dobrze też u mnie działał lakcid intima. Z doustnych sanprobi barrier, superformula, ibs itp. Z tej serii trzeba wybrać coś pod siebie
Ja obecnie zmagam się z zaparciami, wzdęciami i bólem jelit. Po drotawerynie i simeticonie trochę odpuszczają, ale teraz doszedł jeszcze okropny ból spojenia łonowego, nie mogę długo stać i siedzieć. To dobry czas na pierwszą wizytę u fizjo uroginekologicznego. W piątek skończę 4 miesiąc. Drugi trymestr miał być najlepszy, no nie jest póki co.Ona 43
tarczyca zdrowa,
brak endometriozy,
kariotyp prawidłowy
brak chorób przewlekłych
homocysteina w normie
On 44
cukrzyca II typu - avamina, amaryl
kariotyp prawidłowy
morfologia 3%
całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
ruchliwość 63%
fragmentacja 85,81% prawidłowych
05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe
histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków
IVF 02.2025 start procedury z KD
AMH 01.2025 0.96 ng/ml
6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
transfer nr 2 - 4.08 -
Mamy większość badań
Wyleczyłam zapalenie endometrium bo w biopsji mi wyszło dość ogromne ale to już w tamtym roku
Biorę suplementy
Nie robiłam nigdy immunologii u teraz zastanawiam się czy to nie błąd a mamy ostatni zarodek z ostatniej procedury
I do tego jeszcze jestem przeziębiona cały tydzień
Wszystko na nie
Zaczyna się u mnie taki ogrom stresu i obaw
A mamy za 3 dni transfer
Baylee lubi tę wiadomość
-
To w 3 dni nie zrobisz już za wiele
A ile miałaś ogólnie transferów z KD?2017-endometrioza
2018-POF/POI
Tak już 2 od pierwszej dawczyniBaylee wrote:To w 3 dni nie zrobisz już za wiele
A ile miałaś ogólnie transferów z KD?
A teraz się okazało
Że ta dawczyni jej komórki były porażką z jednej na 6 mamy zarodek który się bardzo wolno rozwija
Dziś miałam mieć transfer jego ale lekarz
Nas wstrzymał że nie wygląda ja z 5 doby więc już jestm całkiem załamana
Powiedział że tak słabym komórek dawno nie było a dawczyni młoda i potwierdzona płodność -
wspolczuje
przypomina mi sie taka sytuacja u znajomej, tez miala mloda dawczynie i niby przebadana i wszystko wydawalo sie ok a nawet jednego zarodka nie otzrymali z jej komórek
korzystacie z refundacji prawda?
moze w takiej sytuacji lepiej zaczac nowa procedure z nowa dawczynia? tym bardziej jak z ta są problemy
Angelles lubi tę wiadomość
2017-endometrioza
2018-POF/POI
a w jakiej klinice jestescie?Ewelka1985 wrote:Tak już 2 od pierwszej dawczyni
A teraz się okazało
Że ta dawczyni jej komórki były porażką z jednej na 6 mamy zarodek który się bardzo wolno rozwija
Powiedział że tak słabym komórek dawno nie było a dawczyni młoda i potwierdzona płodność -
W Lublinie w bocianie
To już jest druga dawczyni z jednej uzyskaliśmy 2 zarodki 3 komórki się nie rozmieniały wcale i na 2 transferu nie dało nic
Teraz dwyga dawczyni komórki porażka
Powiedział nam nawet lekarz że nie miał takiego przypadku młoda dawczyni a takie słabe komórki
Więc nie mamy więcej mozliwoasci refundacji
Nasz lekarz powiedział że w takim przypadku będzie rozmawiał z radą w naszym przypadku bo cała procedura na straty
Ale nie wie ile skóra bo to jest maszyna do pieniędzy a nie ludzie
Tak nam powiedział -
Ewelka1985 wrote:Tak już 2 od pierwszej dawczyni
A teraz się okazało
Powiedział że tak słabym komórek dawno nie było a dawczyni młoda i potwierdzona płodność
A w której dobie padła ta reszta zarodkow? Pytam bo ny mieliśmy podobna sytuację, ze dawczyni była młoda i miała potwierdzona płodność i tez został jeden zarodek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 19:28
-
Napisała że bocian w Lublinie:)
Ciekawe jak u mnie będzie z zarodkami,ja prawie byłam pewna że na 6 komórek będą z 3 zarodki,no bo w końcu dawczyni młoda i zdrowa i wyniki męża też niezłe,a prawda jest taka że nie wiadomo nic
2017-endometrioza
2018-POF/POI
Wiecie dziewczyny, tak próbuję to zrozumieć, te dawczynie wprawdzie młode, ale na pewno nie dbają o siebie tak jak my staraczki, chodzi o dietę, suplementy, ruch itd. Ja przy każdej procedurze byłam tak zafiksowana na wszystkim i uzyskiwałam sporo komórek, tylko niestety ich potencjał genetyczny był po prostu „przeterminowany” 🤷♀️11.2021 - starania naturalne
09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d
05.2022 - HyCoSy - jajowody drożne
- niedoczynność tarczycy, hipoglikemia na czczo
✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny, zespół antyfosfolipidowy, hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
✅AMH - 2,65
✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
✅HLA-C męski C1/C1
✅allo MLR - 44,7%
✅test IMK - NK 12%
✅ cytokiny
❌cross match - 29%
❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)- brak kirów implantacyjnych
1️⃣ IVF
• 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
• 2x ❄️ 5.2.2 -1 zdrowy ❄️ po pgt-a
16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
22.11 bhcg - 0,4 😢
2️⃣ IVF
• 7.01.2025 - punkcja 12x 🥚
• 2x❄️❄️ - po pgt-a oba chore 😢
3️⃣ IVF
• 9.05.2025 - punkcja 9x 🥚(4 dojrzałe)- 1x❄️ 🔜PGT-a
4️⃣ IVF
• 14.06.2025 - punkcja 7x 🥚(3 dojrzałe)- 0x❄️😢 -
Współczuję...Powinna być jakaś gwarancja w tym MZ, że jak z jednej procedury nic nie wyjdzie, to powinno przysługiwać coś więcej. Bo jak z 6 komórek młodej dawczyni nie ma nic? Przecież ktoś bierze za to kasę...tylko pytanie w sumie za co? Trzymam kciuki, żeby jednak ten lekarz coś załatwił...bo powinna być jakaś droga odwołania, dochodzenia swojego. Tym bardziej, że są te 2 procedury. Ale jak obie słabe to aż podejrzanie, skoro na młodych, zdrowych, przebadanych i płodnych...Ewelka1985 wrote:W Lublinie w bocianie
To już jest druga dawczyni z jednej uzyskaliśmy 2 zarodki 3 komórki się nie rozmieniały wcale i na 2 transferu nie dało nic
Powiedział nam nawet lekarz że nie miał takiego przypadku młoda dawczyni a takie słabe komórki
Nasz lekarz powiedział że w takim przypadku będzie rozmawiał z radą w naszym przypadku bo cała procedura na straty
Tak nam powiedział
-
U mnie dawczyni 30 lat ale wyszły 2 zarodki. Ciaza z 1 ale poronionaEwelka1985 wrote:W Lublinie w bocianie
Tak nam powiedział -
Rozmowa wniosła tyle że tam są tabelki jak w korporacji
Ktoś na górze nie patrzy na ludzi tylko licznik
Dwie procedury więc finisz nie ważne jak źle były komórki że z dawstwa nie ma ani jednego dobrego zarodka
Pani embriolog powiedziała że naprawdę były złej jakości już po odmrożeniu nie nadawały się o jednego Radoska walczyła ale też nie powodzenia i to nie przez jakość plemników a przez komórkę
Więc napisałam do ministerstwa e-maila i czekam
Bo może to gdzieś się da coś z tym zrobić
Na ten moment nie jest nasz stać wypłacić 30 tys na procedurę
Ale wiecie co jest śmieszne
Jak czytałam to jak płacisz to masz gwarancję jakiegoś procenta dobrych komórek
A na fundusz nie masz nic
Więc obawiam się że tak to działa
Te przebadane te sprawdzone idą do klinik płatnych a reszta jest pod fundusz