SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a bedziesz miec cc czy raczej sn?
    ja w 38 tc urodzilam:)

KarolinaKika lubi tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • Asssia Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    jeśli jest w normach labo, to wg mnie ok, progesteron- zauważyłam, że on też jest kwestią indywidualną, u jednych wysoko, u drugich nieco niżej, każde ciało pracuję inaczej, liczy się że ciąża się rozwija... zawsze się stresowałam, że ktoś ma wyższy.. nie ma co się porównywać do innych..ale pamiętam, że też się stresowałam jak spadało poniżej 20.. a miałam nawet 14... i takie wartości.. choć lekarz z tego co pamiętał sugerował, że fajnie jak jest w wartościach 20..

w celach rozluźnienia napiszę, że ja go brałam dopochowowo, a okazało się, że trzeba doustnie:D.. i tak oto dokulałam do 38 t.c i nie mogę doczekać się rozwiązania.. "boshe" jestem przerażona:D i znów szpital- miejsce, które nienawidzę..
    Małgorzatek, będzie dobrze, już masz z górki😉 Ciesz sie choinką i świetami i myśl, że za chwilę będziesz się cieszyła maluchem;)
    Trzymam za Ciebie kciuki cały czas...no i jednak zazdroszczę..., mogłyśmy być prawie w tym samym punkcie, ale ja wciąż jestem na starcie:( Jedyne co pozytywne, to cross match pięknie i niespodziewanie spadł mi po antybiotykach na wynik ujemny - sama nawet nie wierzyłam w taką możliwość, ale mógł być jednak jakiś stan zapalny w organizmie, co daje na nowo nadzieję i myślę, że po 3 króli będę chciała podejść do transferu o ile nie stanie nic na przeszkodzie...
    A u Ciebie rozstrzygnięcie co do szpitala nastąpiło?

• Brzoza Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 12,5, potem 11,5 i jakoś doturlalam się do 36 tyg 😃 także spokojnie. Brać leki i już, trzymam kciuki🙂 moja Diablica wczoraj nawet ładnie dala się zmierzyć (Zazwyczaj się wierciła i odwracała tyłem, teraz już jejciasno haha), waga wychodzi ok 3200 a to końcówka 36 tyg dopiero 🙈 i nie widać żeby się poród zbliżał, także tak o 😃 kolejna kontrola pocz.stycznia. I pewnie do 4 dobije i może być cc.

Baylee, Asssia, basiaO., KarolinaKika lubią tę wiadomość

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    I INV 12.22,I transfer , w 11 tyg serduszko się zatrzymało
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
    04.25 transfer 3.2.2; 8 dpt - beta 42, 10 dpt - 149, 15 dpt - 1428, 22 dpt >10000, 29 dpt - mamy ❤️
  • basiaO. Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Dziewczyny 18,22 NG/ml to ok wynik ? Lekarz wczoraj nie znając jeszcze wyniku kazał brać besins 3x dziennie

Też miałam taki w dniu transferu, ale powiem Ci, że jak trafiłam do szpitala z lekkim plamieniem, to ginekolog kazal mi besins odstawić, a zostawić samą luteinę dopochwowo. Powiedział mi, że na doustnym umęczę tylko żołądek i watrobę, a wchloni się niewiele. Kiepsko u mnie wchłaniał się też progesteron w globulkach, wszystko wypływało. Mimo, że luteina podrażniała na niej miałam wysokie wyniki.

Ona 43
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 44
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia mi ten cyclogest też wypływa nie lubię go bleee

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
    Jeden zdegenerował
    22.02.2025 ET 4.1.2
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
    5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
    18.12 FET 4.1.2
    7dpt ⏸️
    9dpt 164
    11 dpt 460

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
    On
    10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%)
  • Komanuss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy progesteron 26,600 to ok. Nie bralam proga wszystko naturalnie? Czy wziąść duphaston? Cud świąteczny i ciaza naturalna . We wrześniu poronienie ak

Baylee, Asssia, KarolinaKika, basiaO., Cara, glodia, Raija86, Ewa6 lubią tę wiadomość

• Baylee Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli nie masz plamień to moim zdaniem nie ma potrzeby
    ale najlepiej radzic sie bezposrednio ginekologa
    gratuluję ciązy

Komanuss lubi tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

• Komanuss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    jesli nie masz plamień to moim zdaniem nie ma potrzeby
    ale najlepiej radzic sie bezposrednio ginekologa
    gratuluję ciązy
    Nie ma żadnych plamien . Zadzwonię na luxmed

• Asssia Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Hej dziewczyny czy progesteron 26,600 to ok. Nie bralam proga wszystko naturalnie? Czy wziąść duphaston? Cud świąteczny i ciaza naturalna . We wrześniu poronienie ak
    Wg mnie OK:) Ale najlepiej skonsultować z lekarzem.

• KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Gratulacje :)

Jeden zdegenerował
    22.02.2025 ET 4.1.2
    4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
    5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
    18.12 FET 4.1.2
    7dpt ⏸️
    9dpt 164
    11 dpt 460

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
    On
    10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%)
  • Komanuss Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Gratulacje :)
    Dziękuję zobaczymy co z tego wyjdzie

• Mysikrolik Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Dziewczyny 18,22 NG/ml to ok wynik ? Lekarz wczoraj nie znając jeszcze wyniku kazał brać besins 3x dziennie

W ostatniej klinice chcieli, aby wynik był powyżej 20. 3 dni przed transferem miałam mniej, wiec dołożyli mi dodatkowy Cyclogest. Potem w dniu pozytywnej bety znów miałam poniżej 20, wtedy wdrozylam Prolutex, który ładnie podciągnął wynik do góry.

age.png
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klinika się nie odzywa więc chyba im ten wynik pasuje .

Baylee lubi tę wiadomość

Jeden zdegenerował
    22.02.2025 ET 4.1.2
    5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
    18.12 FET 4.1.2
    7dpt ⏸️
    9dpt 164
    11 dpt 460

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
    On
  • małgorzatek Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2025, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    a bedziesz miec cc czy raczej sn?
    ja w 38 tc urodzilam:)

cesarkę , boję się.. do tej pory każdy zabieg jaki miałam na tej trudnej drodzę pełnej przeciwności zawsze miałam narkozę, rozumiem, że poród to inna okoliczność, ale chyba nie chcę by " świadoma" tego co robią.. boję się, że zasłabnę, niezależnie od tego, że będe mieć parawan przed nosem, Sporo zniosłam do tej pory, ale jakoś mnie przerasta.a historia 41 latki po cesarce, która zmarła po porodzie cc jakoś utkwiła mi w głowie, niezależnie, że tam ponoć nie było na oddziale ginekologa..i nie miał kto jej ratować, a raczej zbagatelizował objawy po zabiegu... jak wracałam ostatnio od lekarza, to właśnie leciało w radio, jakby nie mogli co innego puścic..

Dziś mam taki kiepski dzień..
    i anestezjolog też będzie mieć, wymęcze go pytaniami, i powiem, jakie mam wątpliwości i lęki..
    boję się, że mąż nie dojedzie na zabieg, bo wcześnie rano, a ostatnio trudne warunki na drogach- mgły.. wypadki, wiadomo, że mi nie pomoże, ale żeby chociaż był..

jestem zmęczona, bo wszystko zbiega się ze świętami, tu przygotowywania do świąt- mąż pomaga jak może, a tu torba nie do końca spakowana, i tak czegoś zapomnę....

kiepsko też śpię ostatnio i boję się, że w szpitalu nie zasnę.. albo obudzę się za wcześnie, bo mam być dzień wcześniej już tam, bo rano zabieg kolejnego dnia, a potem będę się męczyć na czczo, a mi cukier rano spada jak szalony... gdyby nie ta insulina nocna to bym się nie obawiała.. no ale niestety...

po prostu się boję, że coś pójdzie nie tak...

nie cierpię szpitali... za dużo tego było,,

sama siebie podziwiam, że to wszystko wytrzymałam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2025, 17:07

• małgorzatek Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2025, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Małgorzatek, będzie dobrze, już masz z górki😉 Ciesz sie choinką i świetami i myśl, że za chwilę będziesz się cieszyła maluchem;)
    Trzymam za Ciebie kciuki cały czas...no i jednak zazdroszczę..., mogłyśmy być prawie w tym samym punkcie, ale ja wciąż jestem na starcie:( Jedyne co pozytywne, to cross match pięknie i niespodziewanie spadł mi po antybiotykach na wynik ujemny - sama nawet nie wierzyłam w taką możliwość, ale mógł być jednak jakiś stan zapalny w organizmie, co daje na nowo nadzieję i myślę, że po 3 króli będę chciała podejść do transferu o ile nie stanie nic na przeszkodzie...
    A u Ciebie rozstrzygnięcie co do szpitala nastąpiło?

no cieszę się, że się udało.. ale już jestem naprawdę zmęczona, tymi wieloletnimi staraniami.. cieszę się, że finał blisko, ale tak jak napisałam wyżej, boję się finału.. tylu lekarzy mnie rozczarowało już.. mam nadzieję, że dadzą radę.. i wrócimy do domu.. zdrowi i szczęśliwi

za ciebie też trzymam kciuki:) u mnie to też wszystko trwało, długo- za długo,
    tak szpital wybrany, opinie dobre, lekarz który będzie to robił spore doświadczenie, ale u mnie zawsze coś musi być inaczej, niż u innych, :) także wiesz..

ogólnie mam pytanie też do dziewczyn, które urodziły i nie karmiły piersią tzn- ja chcę, ale nie wiem jak to będzie po cesarce, kupiłam mleko modyfikowane na wszelki wypadek...ale może jest jakieś, które polecacie?.. żeby nie było za dużo kolek;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2025, 17:05

• KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    no cieszę się, że się udało.. ale już jestem naprawdę zmęczona, tymi wieloletnimi staraniami.. cieszę się, że finał blisko, ale tak jak napisałam wyżej, boję się finału.. tylu lekarzy mnie rozczarowało już.. mam nadzieję, że dadzą radę.. i wrócimy do domu.. zdrowi i szczęśliwi

tak szpital wybrany, opinie dobre, lekarz który będzie to robił spore doświadczenie, ale u mnie zawsze coś musi być inaczej, niż u innych, :) także wiesz..

ogólnie mam pytanie też do dziewczyn, które urodziły i nie karmiły piersią tzn- ja chcę, ale nie wiem jak to będzie po cesarce, kupiłam mleko modyfikowane na wszelki wypadek...ale może jest jakieś, które polecacie?.. żeby nie było za dużo kolek;)
    Ja karmiłam piersią i mała też miała kolki . To raczej chyba od powierza które dziecko łyka podczas picia . Trzeba odbić a jeśli chodzi o mm to podobno są jakieś butelki specjalne

małgorzatek lubi tę wiadomość

Jeden zdegenerował
    22.02.2025 ET 4.1.2
    5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
    18.12 FET 4.1.2
    7dpt ⏸️
    9dpt 164
    11 dpt 460

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
    On
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2025, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:

Nie wiem jak w twoim szpitalu ale u mnie były gotowe buteleczki ze smoczkami do swobodnego korzystania. U mnie akurat był Nan opti pro plus i przy tym mleku zostałam. Nie mamy żadnych problemów brzuszkowych.

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • Raija86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2025, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:

Ja w szpitalu dostawałam Bebiko 1 i już przy nim zostaliśmy. Wszystko było ok z brzuszkiem. Dziś jesteśmy na Bebiko 2, ale powoli Mała sama odchodzi od mleczka. Już teraz tylko dwa razy dziennie dostaje butelkę.

age.png
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna. Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie. 3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239
    12 dpt: beta 457.4
    14dpt: beta 1377
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
    30t2d: trzecie badanie prenatalne: wszystko w ok
  • Ewa6 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2025, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    cesarkę , boję się.. do tej pory każdy zabieg jaki miałam na tej trudnej drodzę pełnej przeciwności zawsze miałam narkozę, rozumiem, że poród to inna okoliczność, ale chyba nie chcę by " świadoma" tego co robią.. boję się, że zasłabnę, niezależnie od tego, że będe mieć parawan przed nosem, Sporo zniosłam do tej pory, ale jakoś mnie przerasta.a historia 41 latki po cesarce, która zmarła po porodzie cc jakoś utkwiła mi w głowie, niezależnie, że tam ponoć nie było na oddziale ginekologa..i nie miał kto jej ratować, a raczej zbagatelizował objawy po zabiegu... jak wracałam ostatnio od lekarza, to właśnie leciało w radio, jakby nie mogli co innego puścic..

Dziś mam taki kiepski dzień..
    i anestezjolog też będzie mieć, wymęcze go pytaniami, i powiem, jakie mam wątpliwości i lęki..
    boję się, że mąż nie dojedzie na zabieg, bo wcześnie rano, a ostatnio trudne warunki na drogach- mgły.. wypadki, wiadomo, że mi nie pomoże, ale żeby chociaż był..

jestem zmęczona, bo wszystko zbiega się ze świętami, tu przygotowywania do świąt- mąż pomaga jak może, a tu torba nie do końca spakowana, i tak czegoś zapomnę....

kiepsko też śpię ostatnio i boję się, że w szpitalu nie zasnę.. albo obudzę się za wcześnie, bo mam być dzień wcześniej już tam, bo rano zabieg kolejnego dnia, a potem będę się męczyć na czczo, a mi cukier rano spada jak szalony... gdyby nie ta insulina nocna to bym się nie obawiała.. no ale niestety...

po prostu się boję, że coś pójdzie nie tak...

nie cierpię szpitali... za dużo tego było,,

sama siebie podziwiam, że to wszystko wytrzymałam..
    Ja miałam cc też się bałam ze będę wszystko widzieć. Skończyło się tak, że tak się zestresowałam cc na cito że popłakałam się przy znieczuleniu w kręgosłup i nie chcieli już bardziej mnie stresować tylko podali coś że spałam. Obudziłam sie jak mi przystawili małego do twarzy a później dopiero na sali obserwacyjnej się porządnie wybudziłam. U mnie w szpitalu było mleko hipp bio combiotik w buteleczkach i na nich jesteśmy caly czas bo mały za nic w świecie nie chce innego mleka.
    Rok temu nie mogłam uwierzyć, że bije w środku małe serduszko a dziś to serduszko miało sesje zdjęciową pod choinką.

małgorzatek, Raija86 lubią tę wiadomość

Ona 44 On 34 + 12 lenia suczka 🐕
    IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    IVF 10.2024 start procedury z KD Bocian Poznań
    IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
    4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
    9dpt - 288
    11dpt - 584, progesteron 26
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    13w3d CRL 7cm I prenatalne
    19w4d 315g
    20w5d II prenatalne 407g 💙
    21w4d Echo serca wszystko ok
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    30w5d III prenatalne 1688g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙
    37w6d 3280g 💙 urodził się A przez cc na cito. Stan przedrzucawkowy.
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro mam wizytę usg
    zapisalam sie prywatnie poza invicta zeby zobaczyc jaka mam grubosc endometrium, czy ono w miarę [przyzwoicie rośnie czy wrecz przeciwnie
    poniewaz ten transfer mam jednak miec pozniej minimum z tydzien
    to jednak zdecydowalam sie na dawkowanie na razie estrofemu 2x1
    potem zwiększe do 3x1 ale nie wiem jeszcze od ktorego dnia

czekam tez na wynik cd138 po biopsji endometrium-oczywiscie jest opoznienie bo wynik powinien byc najpozniej do piątku

2017-endometrioza
    2018-POF/POI

‹‹ 811 812 813 814 815 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ