X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Kitty.Noir Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Bea wielkie dzieki! Ja intensywnie myślę nad badaniami genetycznymi właśnie ze wzgledu na swoj wiek i na slaba jakosc komorek.Tez sobie tak mysle, ze jesli natura nie pozwala mi juz miec dzieci to moze wie lepiej :/przeraza mnie to. Ale z drugiej stronu boje sie, ze właśnie moje komórki i tak będa za slabe, zeby dożyć do badan lub przeżyć te badania. Szczerze narazie to moja najwieksza zagwostka-czy je robic czy nie. Wiadomo w Invicta mi je pewnie doradza twierdzac, ze nie wplywa to na jakosc... Ale ja nie jestem przekonana czytajac Was tutaj.

A jest tu ktos jeszcze oprocz mnie i Bei po 37 roku zycia?

Bea ja bym odpuscila. Wiem, ze tak być nie powinno ale to by Cie kosztowalo i duzo nerwow i kasy a jedno i drugie przyda sie bardziej na kolejna procedurę ;)

Trzymaj sie dzielnie. Moze w końcu Novum i L. podejda do sprawy inaczej.

Ja mam 39 lat, i ze wzgledu na doświadczenia, ktore opisała Bea, własne poszukiwania oraz doswiadczenia, w wyniku których całkowicie nie dowierzam lekarzom, zdecydowanke nie dam sie nakręcic na żadne badanie blastocyst, nikt mi nie wmówi, ze nie ma to wplywu na ich stan, wklucie się igla w zdrowego czlowieka moze wywołac wstrząs, a co dopiero w tak małą zawiązkę, nawet jesli nie zawsze to szkodzi to z pewnoscią nie pomaga, a z moim amh i w moim wieku kazdy zarodek jest na wage złota.

Bea77, Lukrecja lubią tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Bea wielkie dzieki! Ja intensywnie myślę nad badaniami genetycznymi właśnie ze wzgledu na swoj wiek i na slaba jakosc komorek.Tez sobie tak mysle, ze jesli natura nie pozwala mi juz miec dzieci to moze wie lepiej :/przeraza mnie to. Ale z drugiej stronu boje sie, ze właśnie moje komórki i tak będa za slabe, zeby dożyć do badan lub przeżyć te badania. Szczerze narazie to moja najwieksza zagwostka-czy je robic czy nie. Wiadomo w Invicta mi je pewnie doradza twierdzac, ze nie wplywa to na jakosc... Ale ja nie jestem przekonana czytajac Was tutaj.

A jest tu ktos jeszcze oprocz mnie i Bei po 37 roku zycia?

Bea ja bym odpuscila. Wiem, ze tak być nie powinno ale to by Cie kosztowalo i duzo nerwow i kasy a jedno i drugie przyda sie bardziej na kolejna procedurę ;)

Trzymaj sie dzielnie. Moze w końcu Novum i L. podejda do sprawy inaczej.
    Ja mam 44,5 dokladnie. Nie ma tu starszej ode mnie...

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea,nie musi być tak jak piszesz. Ja na 3 blastki mialam 1 lub 2 prawidłowe,no ta druga nie dała się 2 razy zbadac.ROznawialam o tym z embriologiem.Mowil,ze ta sama osoba noze miec przy jednym stymulacji wszystkie chore,a przy innej wszystkie zdrowe,tak się zdarza czasami.Sami nie wiedzą od czego to zależy.

• niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila, ale obie blastki mimo, ze byly zdrowe sie nie przyjely?

Dani, Mimila lubią tę wiadomość

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Ja mam 44,5 dokladnie. Nie ma tu starszej ode mnie...

Dana jest chyba w podobnym wieku jakoś i Kayama jest starsza.

Mimila lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Bea,nie musi być tak jak piszesz. Ja na 3 blastki mialam 1 lub 2 prawidłowe,no ta druga nie dała się 2 razy zbadac.ROznawialam o tym z embriologiem.Mowil,ze ta sama osoba noze miec przy jednym stymulacji wszystkie chore,a przy innej wszystkie zdrowe,tak się zdarza czasami.Sami nie wiedzą od czego to zależy.

Ja mówiłam o statystykach a nie o indywidualnych przypadkach. Wiadomo, że ktoś będzie miał lepsze wyniki niż statystyczna średnia i ktoś może też mieć gorsze niż średnia. Ja na 9 blastocyst ani jednej zdrowej, jeśli wierzyć wynikom PGS. Czyli ja mieszczę się w tej statystyce albo nawet może mam gorszy wynik niż statystycznie. Kiedyś na angielskim forum czytałam, że dziewczyna testowała 21 blastocyst (nie wiem z ilu procedur) i miała jedną zdrową, która się przyjęła i urodziła syna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 15:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    Mimila, ale obie blastki mimo, ze byly zdrowe sie nie przyjely?

Ja czytałam, że mimo że genetyka jest dobra to u starszej kobiety rolę odgrywają też mitochondria komórki jajowej. Prawidłowa ilość chromosomów to jeszcze nie wszystko, jeśli komórka jajowa jest stara. Przeklejam artykuł:

"Kolejną rzeczą jest fakt, że w oocytach ludzkich z wiekiem spada ekspresja kohezyn, które przytrzymują chromatydy w trakcie replikacji DNA, od prometafazy do anafazy. Obniżenie ekspresji tych białek wiąże się ze wzrostem niestabilności chromosomów przy podziale i w efekcie występuje większe ryzyko abberacji genetycznych, co jest jedną z przyczyn zwiększonego prawdopodobieństwa pojawienia się np. Zespołu Downa. W trakcie mejozy dochodzi także do wyrzucenia ciałek kierunkowych z oocytu – nadmiaru DNA. W przypadku plemników tego nie ma, bo każdy plemnik może hipotetycznie zapłodnić oocyt, natomiast tylko jeden oocyt może (powinien) być w danym momencie zapłodniony. I tu także wraz z wiekiem kobiety, problemy z wyrzuceniem drugiego ciałka kierunkowego (wyrzucanego gdy plemnik dotrze do osłonki przejrzystej) nasilają się. A niepozbycie się nadmiaru DNA w postaci ciałka kierunkowego wiąże się z wystąpieniem poliploidii (posiadaniem więcej, niż dwa zestawy chromosomów) i najczęściej poważnym upośledzeniem lub śmiercią płodu.

Mitochondrialne DNA (mtDNA) zawiera u człowieka 37 genów. Są to głównie geny kodujące białka niezbędne do przeprowadzenia łańcucha oddechowego, zachodzącego w mitochondriach. Ponieważ plemnik do oocytu dociera bez mitochondriów, to dziedziczone są one wyłącznie (nie licząc pojedynczych, specyficznych przypadków) od matki. A ponieważ mtDNA szybko się starzeje, z uwagi na brak mechanizmów naprawczych oraz większą aktywność wolnych rodników (wolne rodniki powstają podczas oddychania komórkowego, zachodzącego głównie w mitochondriach), to wraz z wiekiem matki jakość mtDNA przekazywanego potomstwu także spada.

Zarodek w początkowych stadiach rozwoju (u człowieka do około 4-8 blastomerów) korzysta z matczynego RNA. Co to znaczy? By DNA zostało odczytane, musi być przepisane na RNA, a następnie na białka. Ponieważ zarodek własnej transkrypcji nie przeprowadza od początku, to musi korzystać z mRNA od matki, zgromadzonych przed zapłodnieniem w oocycie. A jakość tych transkryptów także będzie zależała od wieku, zdrowia matki. Czynniki transkrypcyjne determinują wiele ważnych procesów rozwojowych jak kształtowanie osi zarodka, polaryzacja, predyspozycja do zostania trofoblastem itd. Zaburzenia w ich regulacji mogą prowadzić do różnych wad rozwojowych czy w ogóle zamierania zarodka".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 16:17

Mimila, klamka lubią tę wiadomość

• Kitty.Noir Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, malo optymistyczne, ale ciekawe...

Bea77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitty.Noir wrote:
    Ciekawe, malo optymistyczne, ale ciekawe...

No niestety, dla mnie mocno mało optymistyczne. Ale dobrze, że jest możliwość ivf z KD. Szkoda, że Novum ma beznadziejne warunki takiego programu bo inaczej chętnie bym u nich robiła.

• Mimila Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea,Ty wiesz jaka ja mam teorię dlaczego się nie udało,przez podwojne pgs i tak mowilo kilku lekarzy,jeden sie przyjął,beta wzrosła i zaraz poleciał,był za słaby o nie dał rady,tak uważam Ale czasu nie cofnie.

• Mimila Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Dana jest chyba w podobnym wieku jakoś i Kayama jest starsza.
    Myslalam,ze nie ma starszej ode mnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Bea,Ty wiesz jaka ja mam teorię dlaczego się nie udało,przez podwojne pgs i tak mowilo kilku lekarzy,jeden sie przyjął,beta wzrosła i zaraz poleciał,był za słaby o nie dał rady,tak uważam Ale czasu nie cofnie.
    Może tak być. Wszystko może być. Dla mnie te wszystkie zagadnienia związane z zajściem w ciążę to jedna wielka zagadka. Wszystko w dużej mierze zależy od szczęścia. Niektórzy mają słabe wyniki i zachodzą, a inni książkowe wyniki i nic. Ja w zeszłym roku oprócz niedoczynności tarczycy nic nie miałam i z dobrym AMH i FSH nie zaszłam.

Mimila lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,a ja właśnie wymyslilam wyjazd do Grecji do siostry na 2 tygodnie na początku wakacji,a potek stymulacja i akurat minie od mezo 3 miesiące,to myślę,ze optymalny termin.Grecje uwielbiam,zawsze laduje tam baterie i dostaje zastrzyk energii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 17:47

Bea77, Magdala lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Dziewczyny,a ja właśnie wymyslilam wyjazd do Grecji do siostry na 3 tygodnie na początku wakacji,a potek stymulacja i akurat minie od mezo 3 miesiące,to myślę,ze optymalny termin.Grecje uwielbiam,zawsze laduje tam baterie i dostaje zastrzyk energii.
    Ja też do Grecji w tym roku na urlop, ale dopiero we wrześniu.

Mimila, Magdala lubią tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Ja też do Grecji w tym roku na urlop, ale dopiero we wrześniu.
    Jak coś to służę fajną ofertą do siostry. Rozumiem,Bea,ze planujesz urlop w Grecji już w ciazy!Oby tak bylo,tego Ci życzę z całego serca!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 17:51

Bea77, Lukrecja lubią tę wiadomość

• Dana721 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 21 lipca koncze 45 lat a moja coreczka 15 lipca roczek, nadal jestem w szoku ze mi sie udalo,dlatego bardzo wierze ze i Wam sie uda,kiedys myslalam ze to niemozliwe ze po nie udanych IUI i IVF zostane matka ale jednak sie stal,lekarka mi mowila o wielu takich przypadkach gdzie pacjentki starsza zachodzily naturalnie po nieudanych IVF ale nigdy nie myslalam ze bede jedna z nich,trzymam za Was kciuki bardzo mocno i wierze.

Bea77, sylwia80, Magdala, karolcia35, Alberta lubią tę wiadomość

Rocznik 1973,AMH 0.47,slabe nasienie
    Starania na powaznie od 2012
    2014 ciaza (poronienie )
    2014 IUI (3 razy)
    2014 IVF
    2015 IVF (ciaza ,bez serduszka)
    2015 IVF
    2016 ciaza naturalna- blizniacza, 1 serduszko (coreczka 2017)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Jak coś to służę fajną ofertą do siostry. Rozumiem,Bea,ze planujesz urlop w Grecji już w ciazy!Oby tak bylo,tego Ci życzę z całego serca!
    Hahaahaha, nawet o tym tak nie pomyslalam. No daj Boże!

Mimila, Magdala, Alberta lubią tę wiadomość

• Kadetka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77 wrote:
    Witaminę D3 przyjmuję w dawce 4000 już dobrych kilka miesięcy. Robiłam badanie wcześniej i miałam trochę ponad poziom niewystarczający. Dziś endokrynolog w Novum powiedziała mi, że w ciąży 2000 witaminy D3 to maksymalna dopuszczalna dawka.

AMH nie jest już na poziomie 2.53. Było w zeszłym roku, ale teraz jest na poziomie 1.38. No ale mam prawie 41 lat i jestem po 4 ivfs.

A jestem na tym wątku bo tu są fajne dziewczyny :-) i czuję się jak w domu.

myślę, że to jest piękne AMH... byłabym bardzo szczęśliwa gdybym zobaczyła taki wynik... dlatego było to dla mnie mylące.. myślałam, że przeważająca większość tutaj zmaga się z przedwczesnym wygasaniem funkcji jajników i wybawienia szuka w KD..

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    myślę, że to jest piękne AMH... byłabym bardzo szczęśliwa gdybym zobaczyła taki wynik... dlatego było to dla mnie mylące.. myślałam, że przeważająca większość tutaj zmaga się z przedwczesnym wygasaniem funkcji jajników i wybawienia szuka w KD..

Ja się zmagam ze starością :-) i też pewnie moje wybawienie jest w KD. Jajka jeszcze są i w każdej procedurze dotąd pobierali mi 11. Ale co z tego jak stare i nie nadają się do niczego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ogólnie to się stara nie czuję, to in vitro mi przypomina ile mam lat. Moje jajka są starsze niż wiek, na który sama się czuję :-D

Mimila lubi tę wiadomość

‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ