IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
będzie trochę długie, ale przybliżę trochę moją drogę
I procedura
Elonva, Cetrotide, Menopur
12dc
Estradiol:2200
Pęcherzyki 9 (13-18 mm)
4 pobrane -> 2 zapłodnione-> 1 transfer -> O dziecków
II procedura
Elonva, Cetrotide, Menopur
10 dc.
Estradiol:2168
pęcherzyki 8 szt. (18-21 mm)
3 pobrane -> 0 dojrzałych
III procedura
Gonapeptyl, Elonva, Menopur
10dc
Estradiol: 6205
Pęcherzyki- 12 szt (18mm)
6 pobranych-> w tym 3 komórki -> 2 dojrzałe + 1 niedojrzała
W tych 2 dojrzałych jedna miała dopisek embriologa „Gigant PB” (ciałko kierunkowe)
Zapłodnionio wszystkie 3
2 prawidłowo, ale jedna z nich miała różną wielkość przedjądrzy, a to nie rokuje dobrze, będzie degradacja
W 2 dobie ta jedyna komórka przestała się dzielić
IV procedura
decapeptyl, menopur, puregon, gonal,
podwójne wyzwolenie ovitrelle+dipherelina
13ds (24dc)
Estradiol 7727
przed punkcją gin był zadowolony
stawał na 4-7 jajek
2 pobrane-> zapłodniła się 1, ale zaczęła się dzielić od 3 doby przystopowała koło 4/5 doby
dzwonili prawie codziennie i umawiali się na transfer, w dniu transferu przed moim wyjściem z domu zadzwonili, że jednak nie..bo obumiera
trzy procedury w programie rządowym w szpitalu państwowym
4 Novum
AMH 2014 3,48, 2017 po 3 IVF 1,23 - ciekawe ile teraz
FSH we wrześniu 2017 6,80
nick nieaktualny, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
-
Bea77_2 wrote:
Dlaczego przy takim wysokim estradiolu za każdym razem nieproporcjonalnie mało jajek dojrzałych pobrane? Masz PCOS? Ja przy takim estradiolu 2200-2500 miałam zawsze pobrane 11 z czego było 7 lub 6 zarodków.
hmm ja miałam tez pod 2 tys przy tych moich 2 komórkach w tym jednej pobranej ostatnio...Gine się nie zdziwiła ja nawet nie sadziłam ze to dużo ?
nick nieaktualny lubi tę wiadomość
38 lat, starania od 2013
2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
2018, kumulacja komórek x2
2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI
-
Bea77_2 wrote:Oh shit! Ale estradiol mega w Novum! Najwięcej chyba miałam 2500. Dlaczego taki Estradiol wysoki? Przy takim estradiolu 7tys to powinno być koło 30 jajek dojrzałych. Jesteś pewna, że to 7tys było a nie 700? Bardzo dziwne te wyniki.
Ale bardzo dobre AMH i FSH. Ja mam FSH takie jak Ty mniej więcej. Zaczynałam od AMH 2,53 a dziś 1,38 po 4 procedurach.
Dlaczego przy takim wysokim estradiolu za każdym razem nieproporcjonalnie mało jajek dojrzałych pobrane? Masz PCOS? Ja przy takim estradiolu 2200-2500 miałam zawsze pobrane 11 z czego było 7 lub 6 zarodków.
no i własnie to jest zagadka
-
Bea77_2 wrote:Wróciłam, bo nie mogę się dobić do Niezapominajki. Maile nie dochodzą.
No nareszcie bo ja juz od zmyslow odchodze
Wyslalam chyba 7 maili haha
No to dawaj na priv
Tesknilam ❤️
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF
❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI
2.06.2017 crio
26.06.2017 crio

28.07.2017 ICSI
26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc

20.04.2018 ICSI
brak mrozakow
22.03.2019 IMSI
13.07.2019 
-
Bea77_2 wrote:Niezapominajka, powysyłałam ci dużo maili ale dziś dostałam automatyczny komunikat że nic nie przeszło. Wszystko do mnie wróciło.
No wlasnie nic nie dostalam
I juz sie mega martwilam
Przeklej mi maile na priv i juz lepiej nigdzie nie chodz, bo ja bez Ciebie zyc nie moge
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF
❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI
2.06.2017 crio
26.06.2017 crio

28.07.2017 ICSI
26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc

20.04.2018 ICSI
brak mrozakow
22.03.2019 IMSI
13.07.2019 
-
Reni pytałaś lekarza i nie potrafił wyjaśnić tak wysokiego estradiolu przy malej ilość komórek ? , czy maja na to jakaś teorie ?
Jutro mam wizytę , zapytam o te wyniki.
Reni lubi tę wiadomość
38 lat, starania od 2013
2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
2018, kumulacja komórek x2
2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI
-
niezapominajka2017 wrote:Mar2ska odzywaj sie, bo jestes moim natchnieniem i bardzo Ci kibicuje

Powiedz mi prosze mialas laparo przed IVF czy podchodzilas z endometrioza do ivf?
Jakiego stopnia endo u Ciebie i gdzie umiejscowiona?
Dziewczyny ja mam zgryz czy robic laparo czy nie. Lekarz od endomendy mowi, zeby robic, jajniki i macica w zrostach, miesniak i andenomioza w macicy. Dr Lewandowski mowi, zeby nie ruszac, bo mi obniza rezerwe. Jestem w kropce. 4ta procedura pokazala, ze jest slabo, bo tylko 4 komorki z lewego jajnika, prawy jest gorszej jakosci i z 4 komorek tylko jedna morula, co na nas jest naprawde kiepskim wynikiem.
I badz tu madry czlowieku, dwaj super lekarze, kazdy doswiadczony w swojej dziedzinie i dwie rozne diagnozy.
Ja mam endomendę I stopień. Byłam w 4 klinikach i w każdej to samo zdanie. Nie leczymy, ciąża leczy enomendę. Ale na Twoim miejscu chyba bym zrobiła. Jakie masz amh? Sama rozważam u siebie laparao, ale dr L powiedział, że tylko wkurzę jajniki...
-
nick nieaktualnyBea77_2 wrote:Dziewczyny, słyszałyście piosenkę Nosowskiej "Ja pas"? Normalnie uwielbiam, w głowie mi tkwi ta piosenka dziś cały dzień
Genialna piosenka
W ogóle uwielbiam Nosowską...
Reni, też sporo za Tobą.. w pierwszej procedurze też byłam umówiona na transfer, jechałam już do Gdyni gdy zadzwonił lekarz i kazał mi nie łykać relanium, bo transferu nie będzie, zarodek stanął.. Ryczałam całą dalszą drogę i pod gabinetem też
-
Dziewczyny,jak wpisuje sie te wszystkie informacje tak jak wy macie od kiedy starania itd?
Rocznik 1973,AMH 0.47,slabe nasienie
Starania na powaznie od 2012
2014 ciaza (poronienie )
2014 IUI (3 razy)
2014 IVF
2015 IVF (ciaza ,bez serduszka)
2015 IVF
2016 ciaza naturalna- blizniacza, 1 serduszko (coreczka 2017) -
Bea o ile dobrze pamietam tam są jakieś inne jednostki i po przeliczeniu mniej wychodzi.Bea77_2 wrote:Oh shit! Ale estradiol mega w Novum! Najwięcej chyba miałam 2500. Dlaczego taki Estradiol wysoki? Przy takim estradiolu 7tys to powinno być koło 30 jajek dojrzałych. Jesteś pewna, że to 7tys było a nie 700? Bardzo dziwne te wyniki.
Ale bardzo dobre AMH i FSH. Ja mam FSH takie jak Ty mniej więcej. Zaczynałam od AMH 2,53 a dziś 1,38 po 4 procedurach.
Dlaczego przy takim wysokim estradiolu za każdym razem nieproporcjonalnie mało jajek dojrzałych pobrane? Masz PCOS? Ja przy takim estradiolu 2200-2500 miałam zawsze pobrane 11 z czego było 7 lub 6 zarodków. -
Bea77_2 wrote:Dziewczyny, słyszałyście piosenkę Nosowskiej "Ja pas"? Normalnie uwielbiam, w głowie mi tkwi ta piosenka dziś cały dzień
Ja też uwielbiam!
starania od 4 lat, AMH 0,58, 41 lat
1 ivf - 1 zarodek, beta - 0
2 ivf - 2 zarodki, beta +, brak serduszka w 8 tyg.
3 ivf - brak zarodków
4 ivf - 2 zarodki, beta <1 -
Dziewczyny,mam pytanie,jaki protokół Waszym zdaniem,z Waszych doświadczeń,jest najlepszy przy niskim amh?Ja miałam różne Ale chciałabym poznać Wasze zdanie,bo w lipcu podchodzę do ostatniego ivf,albo na krotkim protokole albo na 1 miesiac u antykoncepcji,przez ta torbiel. Jako że to jest moje ostatnie podejście to chciałabym żeby było na najlepszym protokole. Jakie jest Wasze zdanie?Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
-
Mimila moja torbiel też jeszcze nie zeszła całkiem, więc podłączam się do pytania!
Dana: ustawienia->społeczność->tam jest pole na podpis
Mimila, Dana721 lubią tę wiadomość
Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
nick nieaktualny
-
Ale zależy w jakich jednostkach. Ja po 5 dniach stymulacji miałam 1700 a po 7 dniach ok 3400 , dokładnie nie pamiętam. A miałam 4 kom . Estradiol chyba ogólnie zależy od ilości pęcherzyków bo nawet puste produkują ten hormon- gdzieś wyczytałam taka informację, mogę się mylić.Bea77_2 wrote:W Novum używają innych jednostek?
No a wcześniej w tych programach rządowych u Reni też było ponad 2000 estradiolu a pobierali mniej komórek.
Tak jak pisałam, w Invicta mi pobierali po 11. W Gennet też pobrali 11 ale w Czechach kliniki rutynowo w ogóle nie sprawdzają estradiolu tylko patrzą na obraz USG i po wielkości pęcherzyków decydują kiedy punkcja. Ja myślę że w Czechach mi dali za duże dawki. Lewandowski to potwierdził.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2018, 10:17
-
nick nieaktualny
-
Lewandowski też uważa, że lepsze komórki są na krótkim ale to oczywiście duże uproszczenie bo to tez sprawa indywidualna.Bea77_2 wrote:Dr Aimee, ta lekarka z USA po Harvardzie, którą namiętnie oglądam na youtube twierdzi, że lepszy krótki.
Długi protokół polega na wyciszaniu pracy jajników przed stymulacją i wprowadzeniu w stan sztucznej menopauzy. Ponoć powoduje zebranie mniejszej ilości jajeczek. Dlatego wg niej jeśli ktoś jest starszy i/lub ma niską rezerwę to nie ma go co jeszcze dodatkowo wyciszać.
Z mojego osobistego doświadczenia nie było różnicy w ilości pomiędzy długim a krótkim protokołem, natomiast jakość była lepsza przy długim. Ale wtedy miałam AMH 2.53 i to było moje pierwsze podejście i byłam rok młodsza...także to też mogło mieć znaczenie.
Drugie i trzecie podejście jestem pewna że zniszczyłam za dużą ilością testosteronu. Czy dawki 75mg DHEA dziennie kiedy tej suplementacji nie potrzebowałam (Lewandowski teraz potwierdził że nie potrzebuję) i duże dawki Menopuru przez 25 dni w podwójnej stymulacji.
Nie wiem tylko dlaczego w Czechach tak słabo poszło. W trzeciej dobie mieliśmy 5 bardzo dobrych zarodków.
Ogólnie dobór właściwego protokołu to moim zdaniem nie jest taka prosta sprawa. W Norwegii pierwszy miałam krótki i było fatalnie ! Bo leki i dawki źle dobrane.
nick nieaktualny, Mimila lubią tę wiadomość