X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    To może słuszne jest to co w Czechach robią, że tam estradiolu nie sprawdzają bo jak się okazuje to niewiele mówi u niektórych. U mnie zawsze sprawdzało się idealnie i po estradiolu mogłam przewidzieć ile mi pobiorą w Invicta. Tam lekarka mi mówiła, że 200 jednostek estradiolu to jedno dojrzałe jajko. U mnie to akurat sie sprawdziło. Nie pamiętam jednostek.
    Chyba głównie mówi o ryzyku hiperki, więc lepiej badać.

Bea77_2 lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    No tak ale chyba u starszych pacjentek z niskim AMH to ryzyko hiperki znikome.
    Pamiętam przypadek dziewczyny z wątku IVF. Jej pobrano 7 kom z czego 2 dojrzałe i wylądowała w szpitalu z hiperką. Różne rzeczy się mogą wydarzyć. Nie mówię, że to częste ale jednak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2018, 10:36

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Lewandowski też uważa, że lepsze komórki są na krótkim ale to oczywiście duże uproszczenie bo to tez sprawa indywidualna.
    Ogólnie dobór właściwego protokołu to moim zdaniem nie jest taka prosta sprawa. W Norwegii pierwszy miałam krótki i było fatalnie ! Bo leki i dawki źle dobrane.
    Ja pierwszy mialam dlugi na 2 miesiące anty Ale tylko dlatego,że mój lekarz zmieniał kliniki nagle i musiał mi przedłużyć antki, to nie chciało w ogóle ruszyć po takim wyciszenie jajnikow,wchlonrlam niesamowite ilości leków wtedy ale wtedy amh mialam duzo wyższe niż teraz,drugi protokół byl krotki;bez niczego;z niego byla ciaza ale chora i poronilam,a trzeci byl na 1 miesiące antkow i byk najlepszy,było najwięcej blastocyst i były zdrowe zarodki Ale kompletnie nie wiem na jakim tetaz isc. Mój lekarz chciał na krótkim ale jeśli będzie nadal tprbiel to musi być 1 miesiac anty. Czyli Dr L tez jest za krótkim?

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Dr Aimee, ta lekarka z USA po Harvardzie, którą namiętnie oglądam na youtube twierdzi, że lepszy krótki.

Długi protokół polega na wyciszaniu pracy jajników przed stymulacją i wprowadzeniu w stan sztucznej menopauzy. Ponoć powoduje zebranie mniejszej ilości jajeczek. Dlatego wg niej jeśli ktoś jest starszy i/lub ma niską rezerwę to nie ma go co jeszcze dodatkowo wyciszać.

Z mojego osobistego doświadczenia nie było różnicy w ilości pomiędzy długim a krótkim protokołem, natomiast jakość była lepsza przy długim. Ale wtedy miałam AMH 2.53 i to było moje pierwsze podejście i byłam rok młodsza...także to też mogło mieć znaczenie.

Drugie i trzecie podejście jestem pewna że zniszczyłam za dużą ilością testosteronu. Czy dawki 75mg DHEA dziennie kiedy tej suplementacji nie potrzebowałam (Lewandowski teraz potwierdził że nie potrzebuję) i duże dawki Menopuru przez 25 dni w podwójnej stymulacji.

Nie wiem tylko dlaczego w Czechach tak słabo poszło. W trzeciej dobie mieliśmy 5 bardzo dobrych zarodków.
    Bea,właśnie mój lekarz twierdzi,ze przy krótkim jest więcej janeczek ale nie są różne,a przy długim rosną równo i sa lepszej jakości. Po tej mezoterapii to wydaje mi sie głupie trochę dawać dlugo protokół,bo ona miała pobudzić jajniki do pracy naturalnie,a anty wyciszaja.Jak myślicie?

• eM80 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny,

ja już po wizycie , niestety nie było mojej lekary i inna mi usg robiła. 4 komórki - szaleństwo (poprzednio przy tej jednej pobranej na pierwszym podglądzie miałam 5)
    Pytałam o ten estradiol , dlaczego na jedna dojrzałą komórkę miałam pod 2 tys , odpowiedziała trochę na odczepnego bo cóż nie jestem jej pacjentka, ze to problem niskiej rezerwy , ze puste pęcherze i cysty się do tego poziomu tez liczą i widocznie musiały być skoro taki poziom a tak mało komórek ... spytam jeszcze mojej w poniedziałek możne dokładniej coś wyjaśni.
    Generalnie endometrium brzydkie , grube z polipami - histeroskopia , jeszcze nie wiem kiedy.
    Dobrze ze ja za darmo mam te FIV , fatalne wyniki tych stymulacji , ale chociaż mam biało na czarnym ze z pustego to i Salomon nie naleje :/
    Nic to, zaraz zorganizuje sobie jakiś wypad weekendowy, trzeba pożyć coś normalnie, już co i ile będzie to będzie...
    pozdrawiam i życzę miłego weekendu

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lil_m wrote:
    Mimila moja torbiel też jeszcze nie zeszła całkiem, więc podłączam się do pytania!

Dana: ustawienia->społeczność->tam jest pole na podpis
    Kochana,jak długo masz ta torbiel już?Jakiej wielkości?Moja 25 mm,lekarz mówi,ze nieduza i ze powinna zejść z miesiaczka Ale ja jakoś w to nie wierzę...

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w jednej i drugiej procedurze miałam długi protokół. Niestety nie mam porównania z krótkim, bo takiego u mnie nie zastosowano. Za 1. razem było 6 pęcherzyków i 4 dojrzałe komórki, a za 2. razem 8-9 pęcherzyków, pobrano 5 komórek, ale tylko 2 były dojrzałe.
    Ciekawa jestem jak zareagowałabym na krótkim, ale nie będę już tego sprawdzać..

Bea, a Lewandowski napomknął jaki zastosuje u Ciebie czy nie uciekał tak do przodu?

Mimila lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Kochana,jak długo masz ta torbiel już?Jakiej wielkości?Moja 25 mm,lekarz mówi,ze nieduza i ze powinna zejść z miesiaczka Ale ja jakoś w to nie wierzę...

Ja miałam 40mm i zeszła po jednym cyklu z duphastonem, także uszy do góry :)

Mimila lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never_lose_hope wrote:
    Ja miałam 40mm i zeszła po jednym cyklu z duphastonem, także uszy do góry :)
    Mi nie dał duphastonu,bo powiedzial;ze wyedy wywoła miesiączka sztucznie,a on chce żeby mój organizm sam doszedł do siebie po tej mezoterapii i zeby przyszła miesiączka kiedy bedzie gotowy.Zobaczymy czy zejdzie sama.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em, a to pierwszy podgląd? Może nadgonią komórki.. I plan jest taki, że zamrożą zarodki, zrobią histero i jak będzie ok to wtedy transfer? Miałaś już wcześniej problemy z endo?
    Czemu się tyle nawarstwia :/ Jakbyśmy wszystkie nie dość już przeszły :/

Bea77_2, eM80 lubią tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko jak mi zejdą z 3 miesiączka to mi wszystko przedłuży...To są torbiele czunnosviowe jak nie pęknie pecherzyk?Będzie mi musiał dac antki akurat do Grecji jedku nie zejdzie,bo po powrocie z Grecji,w połowie lipca podchodzę do ivf.

• Mimila Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Ja bym wolała krótki w Twoim przypadku. Ale nie zgadzaj się na stymulację samym Menopurem. Niech ci dobrze leki dobiorą.
    Bea,mój lekarz nigdy nie daje samego menopur,daje na początku Gonal i menopur pod koniec Ale osobno. Co mam mu powiedzieć?Ze menopur jest zły dla starszych pacjentek?A przypomnisz mi dlaczego,bo nie pamietam...Ja z nim zawsze dyskutuje jak z równym Ale muszę mieć wiedzę na te temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2018, 11:12

• Mimila Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea,Skarbnico Wiedzy,czy q10,melatonine i astaksantyne mam odstawic przed stymulacja,tak jak dhea?Czy mogę dawać tez q10 mezowi?Kupilam nowy 100 i jest to dużo,nie zyzyje całego do stymulacji,na plemniki tez pomaga?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:27

• eM80 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never_lose_hope wrote:
    Em, a to pierwszy podgląd? Może nadgonią komórki.. I plan jest taki, że zamrożą zarodki, zrobią histero i jak będzie ok to wtedy transfer? Miałaś już wcześniej problemy z endo?
    Czemu się tyle nawarstwia :/ Jakbyśmy wszystkie nie dość już przeszły :/

tak pierwszy tej stymulacji, nie nadrobią :( a jeszcze znikną jak poprzednio z 5 sie zrobiły 2 i finalnie jedna się nadawała , zamrożą komórki nie zarodki , zrobią histero, ale ja juz nie wiem jaki jest dalszy plan miałam po tej stymulacji pobać pol roku esmya żeby zmiejszyc mięśniaki , żeby je wyciachac z możliwie jak najmniejsza blizna , ale esmya zatrzymuje okres , i endometrium sie robi siłą rzeczy grubaśne , nie wiem czy w moim przypadku jest wskazane zatem żeby jeszcze je pogrubić , pewnie wybiorą mniejsze zlo ... zobaczymy.

38 lat, starania od 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:28

Mimila lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie endo zawsze cienkie, miesiączki skąpe, ale na szczęście przy lekach rosło i transfer był możliwy.. Ciekawe jak będzie teraz..

Ja w trakcie stymulacji dostawałam 300j menopuru dziennie!! Przez 7 dni! A zaczynałam od 75. Dopiero po takich dawkach zaczęło rosnąć.. A przez pierwsze 3dni miałam Fostimon.

Em, a czemu nie zapłodnią komórek i nie zamrożą zarodków? Chyba większe bezpieczeństwo mrozić już gotowe zarodki? W innym kraju podchodzisz?? Ja jednak kciukam, żeby podrosły, obyś miała miłą niespodziankę! Kiedy podgląd kolejny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2018, 11:25

eM80 lubi tę wiadomość

• eM80 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never_lose_hope wrote:
    U mnie endo zawsze cienkie, miesiączki skąpe, ale na szczęście przy lekach rosło i transfer był możliwy.. Ciekawe jak będzie teraz..

Em, a czemu nie zapłodnią komórek i nie zamrożą zarodków? Chyba większe bezpieczeństwo mrozić już gotowe zarodki? W innym kraju podchodzisz?? Ja jednak kciukam, żeby podrosły, obyś miała miłą niespodziankę! Kiedy podgląd kolejny?

tak w innym kraju, tu nie można zrobić zarodka jak wiadomo ze nie będzie transferu i go zamrozić. Kolejny podgląd w poniedziałek , już pewnie będą gotowce (o ile coś będzie).
    heh odnoszę wrażenie ze te stymulacje , leki, hormony, na jedno pomagają , pierdziela resztę i ot jak nie urok to ...

38 lat, starania od 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślałam właśnie, że inne przepisy u Ciebie obowiązują.. No niestety ale masz rację, na jedno pomaga na drugie szkodzi, jakoś trzeba wybrać mniejsze zło, od tego są lekarze, a z nimi to też różnie..
    Ale co my możemy zrobić, jedynie się temu poddać..
    A nie rozważałaś kd albo az skoro tak słabo się stymulujesz?

eM80 lubi tę wiadomość

• eM80 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never_lose_hope wrote:
    Tak myślałam właśnie, że inne przepisy u Ciebie obowiązują.. No niestety ale masz rację, na jedno pomaga na drugie szkodzi, jakoś trzeba wybrać mniejsze zło, od tego są lekarze, a z nimi to też różnie..
    Ale co my możemy zrobić, jedynie się temu poddać..
    A nie rozważałaś kd albo az skoro tak słabo się stymulujesz?

chcialam wczesniej choc jedno in vitro na swoich zrobic , pozniej endometium sie zajac plus te miesniaki , zejdzie mi kolejny rok.

38 lat, starania od 2013
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ