X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2019, 21:32

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM80 wrote:
    Dobre pytanie, chyba nie potrafię się z tym pogodzić , mimo upływu czasu i kolejnych niepowodzeń. Wiem ze się "trafia" , stad doceniam możliwość próby ,myślę ze to pozwoli mi "spokojnie" pójść dalej czyli KD , bez tego bym wiecznie się zastanawiała: a może by się udało. Rzecz jasna najpierw muszę zrobić porządki z endometrium. Zresztą tyle rzeczy jeszcze przede mną , tyle czasu , tak odlegle plany , dobija mnie to, chciałabym mieć to za sobą po prostu i nawet nie nastawiam się na "wynik" , już tak to zmieniło moje życie (starania za wszelka cenę) ze chce to przejść i pójść dalej(poukładać sobie życie bez dzieci , bo mój m jest zdecydowanie na nie adopcji).

eM80, a jaki masz problem z endometrium ?

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    eM80, a jaki masz problem z endometrium ?

grube endo nie odpowiadające dniu cyklu, polip (histeroskopia w tym miesiącu -chyba)i wchodzący mięśniak do usunięcia, gdzie niestety histeroskopowo mi nie zrobią ,zobaczymy czy laparoskopia (wizytę u chirurga mam w poniedziałek) , a później trzeba czekać na wygojenie się z pol roku do 8 miesięcy.

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, to ja mam odwrotnie czyli cienkie plus „coś” lekarz widzi na ściance macicy ale nie wie co i na moje pytanie jak się dowiedzieć co to jest, jakie badanie itp powinnam zrobić mówi NIE WIEM. Dodam ze miałam histeroskopie w lutym i powiedział ten co robił ze Ok, ale wycinka nie pobrał. A teraz czytam ze często histero wydaje się Ok, a różne rzeczy wychodzą z badania histopato.

Nie wiecie może jak to jest z endo przy np. polipowate strukturze ? Endo wtedy cienkie czy grube ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci Syliwa że jak czytam, to cały czas coraz bardziej się denerwuje na nich i strasznie żałuje ze tu jestem...zażądaj jutro opisów histeroskopii i pisemnej info od lekarza że coś tam widzi mimo zrobionego u nich wcześniej badania. Powinni je powtórzyć na swój koszt, albo skonsultować wyniki z kimś mądrzejszym skoro lekarz nie wie co zrobić.
    Jak ja dziś usłyszę po raz setny - DOBRE PYTANIE, SAM NIE WIEM itd. itp. To zażądam konsultacji z kimś kompetentnym i tyle. Do jasnej cholery płace za to i nie robią mi łaski.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 11:40

• eM80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Rozumiem, to ja mam odwrotnie czyli cienkie plus „coś” lekarz widzi na ściance macicy ale nie wie co i na moje pytanie jak się dowiedzieć co to jest, jakie badanie itp powinnam zrobić mówi NIE WIEM. Dodam ze miałam histeroskopie w lutym i powiedział ten co robił ze Ok, ale wycinka nie pobrał. A teraz czytam ze często histero wydaje się Ok, a różne rzeczy wychodzą z badania histopato.

Nie wiecie może jak to jest z endo przy np. polipowate strukturze ? Endo wtedy cienkie czy grube ?

hmm , to jak powiedział ze ok to bym uznała ze ok, jakby podejrzewał jakaś zmianę (gdzie sa chyba charakterystyczne czy wygląd czy nieregularna budowa)to by skierował na usuniecie i wtedy histopato, jak się nie zmienia nie rośnie to chyba nie ma powodów do niepokoju , a jak ten opisał z histeroskopi ze co to ? czy nic nie napisał ?,wydaje mi się ze można zrobić rezonans np , ja na mięśniaki miałam wielokrotnie...

38 lat, starania od 2013
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Histeroskopie miałam w lutym i dr nic nie widział, a teraz podczas usg już w dwóch cyklach coś jest nie halo, ale nie wie co. A jak się ma mięśniaki to ma się obfita @ ? Czy nie ma reguły ?bo ja mam właśnie skąpa @.

• eM80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Histeroskopie miałam w lutym i dr nic nie widział, a teraz podczas usg już w dwóch cyklach coś jest nie halo, ale nie wie co. A jak się ma mięśniaki to ma się obfita @ ? Czy nie ma reguły ?bo ja mam właśnie skąpa @.

aaa nic nie było, ale raczej w dwa cykle by nic poważnego nie narosło. Ale tak czy inaczej powinien coś zaproponować. Przy mięśniakach zależny od jego położenia , przy podsluzowkowym jest obfita miesiączka, zależy od wielkości tez.

38 lat, starania od 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mialas histo diagnostyczna czy operacyjna? bo moze sie zrosty porobily jak naruszyli i trzeba powtorzyc?
    u mnie na usg widzieli 'coś, niewiadomo co' i jednak byly zrosty. Miesniaki podobno konkretnie widac.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM80 wrote:
    aaa nic nie było, ale raczej w dwa cykle by nic poważnego nie narosło. Ale tak czy inaczej powinien coś zaproponować. Przy mięśniakach zależny od jego położenia , przy podsluzowkowym jest obfita miesiączka, zależy od wielkości tez.
    Dzięki. Gdzieś czytałam ze np. polipowate endometrium wyszło w histopatologicznym badaniu a nie gołym okiem widziane podczas histeroskopii. A ja wycinka nie miałam pobranego.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mojnick wrote:
    a mialas histo diagnostyczna czy operacyjna? bo moze sie zrosty porobily jak naruszyli i trzeba powtorzyc?
    u mnie na usg widzieli 'coś, niewiadomo co' i jednak byly zrosty. Miesniaki podobno konkretnie widac.

Diagnistyczna. Dr Z z Novum jak byłam na konsultacji tez „coś” widział i mu mówię ze 3 cykle wcześniej miałam histero, a on do mnie miejmy nadzieje ze dr który pani robił nic pani nie uszkodził. Nie wiedziałam czy sie śmiać czy płakać. Chyba będę musiała się umówić do dr Donca. Tylko czy w takiej beznadziejnej sytuacji jak nie wiem co to jest brać teraz zarodek czy nie ? Endo będę miała podglądane jutro.

• eM80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Dzięki. Gdzieś czytałam ze np. polipowate endometrium wyszło w histopatologicznym badaniu a nie gołym okiem widziane podczas histeroskopii. A ja wycinka nie miałam pobranego.

może nie miałaś wskazań żeby pobrali, tzn nigdy żadnych problemów polipów itp, zawsze tez biopsje endometrium można zrobić i pobrać kawałek (bezbolesne badanie), ja tak miałam ostatnio , ale u mnie właśnie polip siedzi.

38 lat, starania od 2013
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś właśnie o biopsji endo tez myślałam, jutro może pójdę na dokładniejsze usg poza klinika.
    Zielona jestem w temacie, taka biopsje to lekarz na wizycie może zrobić ? Jak to wyglada ?

• eM80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Dziś właśnie o biopsji endo tez myślałam, jutro może pójdę na dokładniejsze usg poza klinika.
    Zielona jestem w temacie, taka biopsje to lekarz na wizycie może zrobić ? Jak to wyglada ?

tak normalnie na wizycie , wcześniej można łyknąć jakiś ibuprom, tak na internecie pisali, mi nic nie kazali brać , ale i tak wzięłam ;). Badanie przypomina IUI, podobny "sprzęt" czy tez zapewne transfer, trzeba się dostać do środka wprowadzić mały cewnik czy jak to się tam fachowo nazywa i wyciągnąć kawałek endometrium. Trwa chwilkę i nawet nie wiem w którym momencie mi pobrała wycinek bo nie czułam tego, czytając internet natrafiłam na opinie ze ten moment jest nieprzyjemny itp, co mnie tylko zestresowało, niepotrzebnie bo na prawdę nic nie czuć , chyba ze to zależny od wprawy lekarza. Na wyniki się czeka do 2 tyg.

sylwia80 lubi tę wiadomość

38 lat, starania od 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po wizycie. Punkcja w piątek. Są moze 3-4 pecherzyki....estradiol wskazuje na 5 ale podobno tylu nie widać, idealny rozmiarowo i widoczny jest na pewno jeden...

Bea77_2, Kitty.Noir, eM80, sylwia80, Lukrecja, klamka, mar2śka, never_lose_hope, 4me, karolcia35 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 20:03

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    To się nazywa mikropolipowatość. I jest zdaje się przy za grubym endometrium. Boję się, żebym ja tego właśnie nie miała.

Też mi się tak wydaje, że to dotyczy grubszego endometrium.
    Bea, wyników jeszcze nie masz ?

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Z tym trzeba bardzo uważać. Kliniki lubią transfery na cyklu sztucznym bo tak im wygodnie, nie muszą robić kilku wizyt monitoringu. Niestety na lekach do cyklu sztucznego estradiol wywala w kosmos, a to powoduje podwyższoną kurczliwość macicy, która "wypluwa" zarodek uniemożliwiając implantację. Przed transferem na cyklu sztucznym badajcie poziom estradiolu i jak będzie ponad 1000 to kwestionujcie zasadność wykonania transferu. Poczytajcie o tym!

A podeślesz coś na ten temat ? Nie słyszałam nic na ten temat.Co ciekawe większość nie zleca badania hormonów przy crio na sztucznym. To moja inicjatywa że zrobiłam. Mój wynik jest masakryczny ponad 5000 w poniedziałek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

sylwia80 lubi tę wiadomość

‹‹ 245 246 247 248 249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ