X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:45

Blastka lubi tę wiadomość

• Blastka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wyglada to z dnia na dzień lepiej. Z tego co pamiętam masz później niż w 14 dniu owulkę to jest jeszcze czas na piękne pęcherzyki :-)

Mimila lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia35 wrote:
    Wiadomo czasem udaje się pierwszy transfer a czasem nie udaje 10. Nie ma reguły.

Mimila skoro lekarz nie przerywa to jest nadzieja :)
    Lekarz mówi zeby nie przerywać,bo nie mamy gwarancji,że następnym razem będzie lepiej, a ja się muszę nad tym powaznie zastanowić,to nie są jego pieniądze i nie on ma problemy z mężem,to jest moje ostatnie podejście na pewno ale oczywiście;ze nastepnym razem może nie byc lepiej. Skoro przy amh 0,57 mialam 5 pęcherzyków to przy 0,28 3 pecherzyki to całkiem niezły wynik Ale oczywiście liczyłam na więcej. Zobaczymy co będzie we wtorek,leki jeszcze mam ,więc nie przerwałam,zobaczymy...Prawda jest taka,że wystarczy ta jedna komórka,byle dobra ale jaka jest gwarancja,że ona tam jest wśród tych trzech?Żadna,a w sumie szanse niewielkie...Wiadomo,że im więcej komórek tym lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 10:22

karolcia35 lubi tę wiadomość

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Blastka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Tak, oczywiście. Ja pisałam o statystyce. Wiadomo, że w indywidualnym przypadku może nie przyjąć się ani trzydniowy ani blastka. Lub odwrotnie. Ja sama miałam blastki w każdej procedurze i niestety wg kliniki żadna nie nadawała się do transferu. Klasy takie sobie: 5bc, 5cb. Najlepsza jaką miałam to była 5bb - także morfologicznie ładna, ale genetycznie już nie.
    To ja odwrotnie 4AB i 4BB

• Mimila Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blastka wrote:
    Mimila wyglada to z dnia na dzień lepiej. Z tego co pamiętam masz później niż w 14 dniu owulkę to jest jeszcze czas na piękne pęcherzyki :-)
    Kochana,ja mam owulacje bardzo szybko na naturalnym cyklu,bo mam krótkie cykle ale zawsze jak mi wycisza jajniki antykoncepcja to stymulacja idzie dlugo i pochłaniam duze ilości hormonów. On miał mi robic krotki protokół,bez antykoncepcji ale przez ta torbiel musiał mi dac krazek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 10:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:46

Blastka lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blastka wrote:
    To ja odwrotnie 4AB i 4BB
    Bea,Twoje wszystkie blastki były badane i były chore do tej pory?Ile ich mialas przy każdej procedurze?Czy teraz tez decydujesz się na pgs?Dr L tego nie poleca?Pisałaś już o tym chyba ale nie pamiętam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 10:24

• Blastka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Piękna jakość. Szkoda, że z takimi blastkami fajnymi się nie udało.
    Jak widać nawet z tymi "ładnymi" się nie udaje, nie trzeba na to patrzeć ale próbować implantować.

Mimila właśnie mówiłam o sztucznym. Ja do tej pory nie miałam tylu hormonów podawanych. Nie wiem jak była by reakcja mojego organizmu, czy bylyby jakieś komorki i jakiej jakości. Chyba wole mieć mniej komórek a lepszej jakości niż nie wiele więcej a jakości nie sprawdzonej pod znakiem zapytania.

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• Magdala Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila zaciskam kciuki za Twoje pecherzyki. Zeby rosly tluste i okragle!

Z tym wyciszaniem jajnikow jest takie ryzyko, ze jajniki moga byc leniwe w nastepnym cyklu. Szczegolnie przy niskim Amh. No ale u Ciebie bylo wskazanie.
    Tez mialam tylko trzy w ostatnim podejsciu.
    Z cyklu na cykl liczba dojrzewajacych pecherzykow sie waha. Sa cykle lepsze i gorsze. Opcja optymalna to sprawdzac ich ilosc pod koniec cyklu i wtedy decydowac czy wchodzimy ze stymulacja. (Przy krotkim protokole).

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • Blastka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila z tego co się orientuję to Novum nie robi Pgs.

• Kadetka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    Tak. Po poronieniach ciaz naturalnych. I kariotypy rowniez. Oczywiscie wszystko w normach bez wskazan do dalszej diagnostyki.

Ja osobiscie stawiam na slabe zarodki po prostu. Lub, jak powiedziala mi jedna doswiadczona ginekolog, ktora odkryla u mnie ta wade macicy, zarodek implantuje sie w nieodpowiednim miejscu (przegroda), gdzie nie ma szans na rozwoj. Ona tez mowila, ze w tym przypadku mozna i dziesiec razy transferowac bez skutku, a za jedenastym dopiero sie uda.

tak myślę a porpos tej przegrody.... próbowałaś scratchingu endometrium? ponoć to pomaga w zagnieżdżeniu... rzekomo tam gdzie rysa tam zarodki powinny się "wgryźć".. może to byłby jakiś sposób, żeby je przekonać do właściwego miejsca w macicy..

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Mi też bardzo przykro;ze sie nie udało.Ja to myslalam;że kd lub az to prawie pewniak Ale niestety,tak nie jest.Bardzo to wszystko trudne...

Dzięki Mimila... no niestety nie jest tak, że KD czy AZ to pewniak... chociaż o KD też tam myślałam.. tym bardziej, że nawet przed zbadałam immunologie, byłam na konsultacji, wzięłam 21 dni immunosurpresji.. wszystko miałoby dobrze.. ja nie jestem jeszcze taka stara.. ledwo po 30.. maż niewiele więcej.. dawczyni przed 30... i co? i dupa.. co do AZ to już w ogóle nie uważałabym tego na pewniak, bo przecież są to zarodki od innych leczących się par.. a przy KD mamy młodą, zdrową (w naszej klinice) posiadającą min 1 dziecko kobietę.. AZ ma taki plus, że z uwagi na potrzebne nakłady finansowe można próbować zdecydowanie więcej razy niż KD czy nawet na swoich komórkach przy tym samym budżecie..

Mimila lubi tę wiadomość

POF, Hashimoto,
  • Magdala Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myslisz, ze lekarz wceluje sie z drapakiem w dobre miejsce? Czy siekaja gdzie popadnie? Serio pytam. Nie robilam.

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

karolcia35 lubi tę wiadomość

• Kadetka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    A myslisz, ze lekarz wceluje sie z drapakiem w dobre miejsce? Czy siekaja gdzie popadnie? Serio pytam. Nie robilam.

ja też nie robiłam ale teraz mocno nad tym kombinuje.. tym bardziej, że immunolog mi odpisał, że mogę zrobić.. myślę, że jak transfer robią pod obrazem USG to tak samo mogą zrobić scratching.. i wycelować w odpowiednie miejsce.. chyba to nie jest problem dla lekarza...

Magdala lubi tę wiadomość

POF, Hashimoto,
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    W pierwszej procedurze cztery blastki. To był długi protokół. Następną procedurę chyba zaczęłam za szybko, bo po półtora miesiąca po pierwszej. Tyle samo pobranych komórek ale tylko 1 blastka. Kolejna procedura w fazie lutealnej (bardzo zła, rozpoczęta 5 dni po drugiej punkcji) - 1 bardzo złej jakości blastka.

No i ostatnia procedura - 3 blastki ale jakości "cc". W Czechach to nie wiemy co się dokładnie stało. Mieliśmy 7 zarodków, do trzeciej doby dzieliły się jak w podręczniku, w trzeciej dobie 5 dobrych zarodków (z czego 3 bardzo dobre), i nagle informacja że w piątej dobie wszystkie się zatrzymały. Embriolodzy poinformowali, że do zapłodnienia użyli nasienia pierwszej klasy (wykonano PICSI). Także to by sugerowało, że z mojej strony jest problem.

W Invicta mieliśmy to samo - informacja że nasienie było pierwszej klasy. Wykonano FAMSI (to wynalazek Invikty ale generalnie to jest to samo co połączenie PICSI +IMSI).

Nie robię teraz PGS, bo w nOvum tego nie robią i dr L jest całkowicie przeciwny tym badaniom. I nie chcę już hodowli do piątej doby. Chciałabym mieć podanie w trzeciej dobie na świeżo.
    Bea ale przy świeżych sa mniejsze szanse,ponoc przy mrozakach jest 73% ciaz, a przy świeżych 27%. Ja sie właśnie o to martwie;ze jak będzie u mnie malo to mi podadzą wcześniej i świeże. Bea;a co z reszta,która zostanie?Zakładamy,że będzie więcej niż 1. Zanriza w 3 dobie?W mojej klinice nie mroza w 3 dobie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Mimila lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Dzięki Mimila... no niestety nie jest tak, że KD czy AZ to pewniak... chociaż o KD też tam myślałam.. tym bardziej, że nawet przed zbadałam immunologie, byłam na konsultacji, wzięłam 21 dni immunosurpresji.. wszystko miałoby dobrze.. ja nie jestem jeszcze taka stara.. ledwo po 30.. maż niewiele więcej.. dawczyni przed 30... i co? i dupa.. co do AZ to już w ogóle nie uważałabym tego na pewniak, bo przecież są to zarodki od innych leczących się par.. a przy KD mamy młodą, zdrową (w naszej klinice) posiadającą min 1 dziecko kobietę.. AZ ma taki plus, że z uwagi na potrzebne nakłady finansowe można próbować zdecydowanie więcej razy niż KD czy nawet na swoich komórkach przy tym samym budżecie..
    Ja miałam na myśli az ale nie od par leczących się,tylko od zdrowych,tak jak robia w Czechach i podają,że maja 70% ciaz. To bardzo duzo ale nadal nie 100%. Nie rozumiem czemu sie u Ciebie nie udalo,zupelnie nie rozumiem,może to w ogole nie chodzi o jakość komórek,tylko o inne sprawy,że zarodki się nie zagbiezdzaja. Masz 2 czy 3 mrozaczki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 11:22

• Mimila Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Jeszcze o tym nie rozmawiałam, ale zdaje się że w nOvum mrożą w trzeciej dobie bez problemu. Też słyszałam, że z mrożonych szanse mogą być nieznacznie większe (nie sądzę, że to jest 73% do 27%), ale zawsze jest ryzyko że zarodek się nie odmrozi. Nigdy nie miałam świeżego transferu więc chciałabym spróbować.
    Ja mam znajoma,która w Novum robila kilka razy,chyba 2 czy 3 ale to już parę lat temu i namrozili jej pelno zarodków w 2 i 3 dobie i z tego nic nie wyszlo,potem zrobila ivf w Krakowie w mojej klinice u mojego lekarza i z tego 1 dziecko zdrowe i za 2 lata znowu zrobila u niego i znowu 1 dziecko,miala podane blastki, była cos z dwa lata mlodsza ode mnie ale poznalam ja przy mojej pierwszej procedurze,także 3 lata temu . Amh miala trochę wyższe od mojego Ale partner mial bardzo kiepskie nasienie. Pamietam tylko,ze narzekala wtedy na Novum,ze tam wszystko mroza i nic z tego nie wynika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 11:31

• Mimila Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea, z tego co pamiętam to Ty nie miałaś żadnego transferu jeszcze,bo badalas zarodki.

‹‹ 345 346 347 348 349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ