X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 na młodszych zarodkach tez można wykonać AH. Pewnie jak zwykle zależy od decyzji embriologa

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:39

• KateKum Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    KateKum, moze to blad labu. Ja bym powtórzyła. a jakie masz FSH w 3dc? Jak wyglada obraz jajników na początku cyklu?

Tego jeszcze nie wiem, bo czekam na @

xnw4lbete8c7uekt.png

10.2017 [*] 8tc
  • Muchacha Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak miałam w N. transfer i też chciałam podpytać o ten klej, to powiedzieli mi, że on jest już w standardzie. Ale Blastka napisała co innego, więc może to zależy od przypadku i takim mniej rokującym dają z automatu?

Bea77_2 lubi tę wiadomość

starania od 4 lat, AMH 0,58, 41 lat
    1 ivf - 1 zarodek, beta - 0
    2 ivf - 2 zarodki, beta +, brak serduszka w 8 tyg.
    3 ivf - brak zarodków
    4 ivf - 2 zarodki, beta <1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateKum, w takim razie za lepszy wynik ✊️✊️

Dziewczyny,
    A miała któraś nacięcie otoczki przy dwudniowym zarodku? A może jakieś inne bajery wam serwowano? ;)

KateKum lubi tę wiadomość

• KateKum Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja wrote:
    W którym dniu cyklu robiłaś AMH? Ile masz lat? Myślę, że badanie trzeba powtórzyć, oby to był błąd laboratoryjny.

Lukrecja badanie robiłam w 35dc, spóźniająca się @. Lat mam 33
    Dziewczyny ale jeżeli chodziłam przez 6 cykli na monitoring, to lekarz nie zauważyłby, że coś jest nie tak?

Przepraszam, że tak w ogóle wtargnęłam w wątek, ale ten wynik to był szok dla mnie :(

xnw4lbete8c7uekt.png

10.2017 [*] 8tc
  • Magdala Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Tylko embryoglue. Otoczkę chyba się na blastkach nacina a nie na trzydniowych, choć mogę się mylić. Jak miałam blastki to zawsze same się wykluwały także chyba z tym nie będzie problemu.

Ja bym chciała mieć świeży transfer.

Ja zawsze zostawiam do decyzji embriologa, czy nacinac otoczke.
    Zalecenia do naciecia to: wiek ponad 39, wysokie FSH, gruba otoczka (co ocenia embriolog).
    Mi czasami nacinaja przy criotransferach. Zawsze trzydniowce u mnie byly.

A jakie masz zwykle endo? Bo jesli ladne i puchate to embrioglue nie potrzebne. ;-)

Bea77_2, Lukrecja lubią tę wiadomość

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • Blastka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardziej chodziło mi o EmbryoGen którego koszt to 755 zł
    Znalazłam taką odpowiedź na forum:
    Czy media, w których rozwijają się zarodki w laboratorium rzeczywiście mają wpływ na ich rozwój? Czytałam, że są dwa: EmbryoGlue i EmbryoGen. Co daje stosowanie każdego z nich? Kto podejmuje decyzję o wyborze odpowiedniego medium? Czy można samodzielnie poprosić, żeby zarodki były hodowane w konkretnym medium? Czy wiążą się z tym dodatkowe koszty? Czy w ramach programu finansowania in vitro przez MZ można skorzystać z tych mediów? Przepraszam za tyle pytań naraz, ale poprzednie moje in vitro nie powiodły się pomimo transferów i teraz chciałabym zrobić wszystko co się da, żeby zwiększyć swoje (nasze!) szanse.

Medium (pożywka) do transferu embrionów o handlowej nazwie EmbryoGlue ma w swoim składzie kwas hialuronowy, który zwiększa lepkość roztworu i ma ułatwiać przyleganie embrionu do śluzówki macicy, co według producenta zwiększa szanse na implantację. Ukazało się wiele prac naukowych badających czy rzeczywiście kwas hialuronowy dodany do płynu, w którym podawane są zarodki do macicy zwiększa szansę na ciążę. W nOvum EmbryoGlue stosujemy rutynowo, w tym także do transferów u pacjentek objętych programem refundacyjnym.

Pacjentkom, które w przeszłości doświadczyły poronień (w tym także pustego jaja płodowego), po wykluczeniu wszystkich innych przyczyn tego stanu rzeczy, oferujemy specjalne medium do hodowli zarodków (EmbryoGen), zawierające naturalny cytokinowy czynnik wzrostu (GM-CSF), który  może zwiększać nieco szansę na pomyślną implantację zarodka i jego dalszy rozwój w sytuacji, gdy podejrzewa się, że niedobór tego czynnika jest przyczyną poronień. Użycie tego medium hodowlanego wiąże się z koniecznością wniesienia dodatkowej opłaty, przez co pacjentki przystępujące do zabiegu in vitro w ramach programu refundacji nie mogą samodzielnie poprosić o zastosowanie EmbryoGenu bez wyraźnych wskazań medycznych.

Embriolog nOvum

• Magdala Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateKum wrote:
    Dziewczyny ale jeżeli chodziłam przez 6 cykli na monitoring, to lekarz nie zauważyłby, że coś jest nie tak?

Nie. Monitoring w srodku normalnego cyklu nie pokaze, ze cos jest nie tak z AMH. Gdybys poszla na ocene ilosci pecherzykow antralnych w pierwszym dniu cyklu lub jeszcze w koncowych dniach cyklu poprzedniego, to wtedy mozna policzyc potencjalne oocyty i skorelowac ich ilosc z AMH.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:40

• Magdala Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Ponoć ja mam za grube endo. Tak L mówił, trójlinijne czy trójwarstwowe czy jak to tam się nazywa. Puchate bardzo.

On tak mowil, ze za grube, ale w badaniu wyszlo, ze wszystko z Twoim endo ok z tego, co pamietam.
    Zarodki lubia grube.

Ja zawsze sie denerwuje, czy trafiam w okno implantacyjne, bo to taki krotki okres optymalnego zagniezdzenia. Trzeba pilnowac i liczyc dni.

Musisz w koncu miec transfer. Wznosze dzis szklanke czerwonego za to!

Lukrecja, klamka, Mika10 lubią tę wiadomość

• Blastka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odwrotnie endo słabo rośnie 7, czasem 8-9, nie ma reguły

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Mimila, Blastka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

edloteh lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    Muchacha, za dorodne jaca ✊️✊️
    Mimila, za kurnik ✊️✊️

A ja jutro mam punkcję... ciekawe co z tego będzie
    Trzymam kciuki!

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was brała embryoglue przy transferze 3 dniowego zarodka? Warto?

Rozmawiałam na ten temat z embriologiem.. powiedział wprost przy 3 dniowych zarodkach embrioglue nie podaje bo to bez sensu.. mówiąc kolokwialnie ale obrazowo - taki zarodek "nie wiedziałby co z tym zrobić" .. przy blastocysta jeśli ktoś chce można podać.. choć nie jest udowodnione że pomoże..ale nie zaszkodzi.. przy młodszych zaś zupełnie mija się to z celem

Co do AH u nas o tym decyduje embriolog.. jeśli otoczka jest za gruba wtedy robią AH i tylko informują pacjentów.. ale "na życzenie" bez wskazań nie robią.. tłumaczył jeszcze że często przy starszych pacjentkach oocyty mają już grube otoczki ale też zdążą się taka otoczka przy pacjentce ledwo po 20rż.. więc dopiero jak widzą to decydują.. czytałam też że przy crio robi się AH ale dopiero kiedy zarodek był zamrożony powyżej roku bodajże...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 22:34

Magdala, Bea77_2 lubią tę wiadomość

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • Blastka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Niestety za chude nie dobrze i za grube też niedobrze. I bądź tu mądry. Ale Ty masz córkę więc znaczy że kilka lat temu było dobrze bo zaszłaś i utrzymałaś ciążę.

Wtedy nie wiedziałam co to endo :-)

Bea77_2, Magdala, sylwia80 lubią tę wiadomość

• Magdala Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Dzięki Magdala. Histeroskopia pokazała że endometrium jest zdrowe i nie ma stanów zapalnych itp. co nie zmienia sytuacji że jest grube. Dr L twierdzi że jest patologicznie przerośnięte i mogę nie mieć szans nawet na ciążę z KD. Nie wiem czy jest przesadnie pesymistyczny czy ma rację.

Jak policzyć okno implantacyjne? A kiedy jest najlepszy moment na implantację zarodka trzydniowego?

"Gotowość endometrium do implantacji jest uwarunkowana przez działanie progesteronu polegające na wywoływaniu przemian wydzielniczych a następnie doczesnowych. Pod wpływem tego hormonu dochodzi do pojawienia się pinopodów, struktur odpowiedzialnych za procesy endocytozy i pinocytozy. Znajdują się one na powierzchni wyściółki nabłonka endometrium. Znaczenie pinopodów dla procesu implantacji nie jest do końca poznane. Badania przy pomocy analizy obrazów w mikroskopie skanningowym wykazały, że struktury te pojawiają się w ściśle określonym czasie (największe stężenie w szóstym dniu fazy poowulacyjnej)"

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 19:41

• Magdala Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, ale mozna zapamietac, ze gotowosc endo uwarunkowane jest dzialaniem proga i ze najwieksze stezenie pinopotow (:-)) jest w szostym dniu p owulacji.

Okno pomiedzy 16 a 20/21 dniem cyklu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 23:20

Bea77_2, tolerancyjna, sylwia80, Mika10, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ