IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki dziewczyny za pomoc.
Santal dajesz nadzieję
Zdecydowałam się zrobić histeroskopię w poniedziałek jeśli posiewy wyjdą ok.
Planuje też przeleczyć się antybiotykiem nawet jak nie wykryją zapalenia, bo nigdy nie wiadomo czy nie kryje się za rogiem gdzie nikt nie zajrzał
Scania cieszę się że jest w porządku z tymi mięśniakami. Teraz duphaston i do przodu.
4me lubi tę wiadomość
-
Nadzieja90 wrote:Dziewczyny a jak ja siedzę i czytam na forum jestem co raz bardziej podłamana i watpię czy kiedyś sie uda Jafe do dr L we wrześniu na konsultacje mam miec wynik amh ale jiz postanowiłam ze go nie robie moze to dziecinne ale nie chve sie całkowicie załamać wole żyć w nieswiadomociStarania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
-
Niezapominajka5 wrote:4me, po przygodach Bea ja nie zdecydowalabym się na to badanie.
Tak jak pisze brenya77, przy niskim amh każdy zarodek jest na wagę złota.
Osobiście bałabym się,że biopsja tak oslabi zarodki,że żaden nie będzie nadawał się do transferu lub tak je osłabi,że się nie przyjmą (pomijając fakt,że ostatnio mialam tylko 1).
Już nie raz pisały tu dziewczyny o tym,że żałują,że poddały się temu badaniu,bo być może teraz miałyby już dziecko.
Rozwazcie wszystkie za i przeciw. Wierzę,że podejmiecie dobra decyzje. Trzymam kciuki:)Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb -
Blastka wrote:Dzięki dziewczyny za pomoc.
Santal dajesz nadzieję
Zdecydowałam się zrobić histeroskopię w poniedziałek jeśli posiewy wyjdą ok.
Planuje też przeleczyć się antybiotykiem nawet jak nie wykryją zapalenia, bo nigdy nie wiadomo czy nie kryje się za rogiem gdzie nikt nie zajrzał
Scania cieszę się że jest w porządku z tymi mięśniakami. Teraz duphaston i do przodu.
Ja tez się profilaktycznie przeleczylam doxycyklina (?). Tylko bierz coś osłonowego bo mnie ten antybiotyk rozwalił jelita i chyba przez trzy miesiące miałam niezła jazdęBlastka lubi tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
brenya77 wrote:A powiedziala, że to są komórki z trofoblastu, a nie zarodka? I ciekawe co miałaby do powiedzenia w kwestii tych dzieci które urodziły się zdrowe po podaniu przebadanych i chorych zarodków...
Ech, szkoda gadać. Moje zdanie jest takie, że namawianie kobiety, która ma szansę na dwie komórki i nie wiadomo ile zarodków na dodatkowe inwazyjne badanie to zwykle, nieetyczne naciągactwo. Inaczej tego się nazwać nie da.
Blastka dobrze, ze robisz to histero!
Blastka lubi tę wiadomość
-
Brenja dzięki za info.
Na szczęście dostałam osłonowo probiotyk na jelita i jeszcze nystatyne dopochwowo bo podobno lubi się wtedy grzybek zrobić. Dziś idę na posiew i czekam na wyniki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 08:10
-
Mergelka wrote:Powiedzcie mi kiedy jest zalecana kolejna stymulacji, ile ma być przerwy...chxialabym też zrobić badania przed kolejna stymulacja....teraz panikuje że już nic nie wyprodukuje...wiedzialam że za pierwszym razem się nie uda ale myślałam że nie wyprodukuje jajek a tu wg doktora takie ładne zarodki a nic z tego nie wyszło teraz się martwię że już ni będę miała takich zarodkow
Miałam podany dwudniowy teraz czy można na życzenie mieć podany 5 dniowyp
Pewnie zainteresuje Cię odpowiedź embriologa na to pytanie:
Ile należy odczekać by podejść do kolejnego transferu?
2018-8-13
Jestem po criotransferze na cyklu bezowulacyjnym, ciąża biochemiczna, ile należy odczekać by podejść do kolejnego transferu?
Jeśli lekarz prowadzący mający wgląd do Pani historii choroby nie stwierdzi żadnych przeciwwskazań, to zabieg kriotransferu może odbyć się już w kolejnym cyklu. Przerwy są wymagane tylko między cyklami stymulowanymi hormonalnie.
Embriolog nOvum
-
W nawiązaniu do badań genetycznych. Tutaj artykuł o matematycznym modelowaniu pojedynczej biopsji zarodka. Zrobiono model matematyczny na 6komorkowych biopsjach z 300komorkowych trofoblastow. Konkluzja jest taka, że należałoby pobrać przynajmniej 27 komórek, żeby w ogóle zbliżyć się do akceptowalnego poziomu wykrywania zrównoważonych mozaicyzmow (a takie są w dodatku bardzo rzadkie, wiec to scenariusz wyidealizowany). Przypomnę, że na świecie urodziło się już kilkoro dzieci z mozaikowych zarodków. Uprzednio zarodki takie były wywalane do kosza.
https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-017-0251-8
4me, klamka, Bea77_2 lubią tę wiadomość
1 x naturalna cb
brenya77 wrote:W nawiązaniu do badań genetycznych. Tutaj artykuł o matematycznym modelowaniu pojedynczej biopsji zarodka. Zrobiono model matematyczny na 6komorkowych biopsjach z 300komorkowych trofoblastow. Konkluzja jest taka, że należałoby pobrać przynajmniej 27 komórek, żeby w ogóle zbliżyć się do akceptowalnego poziomu wykrywania zrównoważonych mozaicyzmow (a takie są w dodatku bardzo rzadkie, wiec to scenariusz wyidealizowany). Przypomnę, że na świecie urodziło się już kilkoro dzieci z mozaikowych zarodków. Uprzednio zarodki takie były wywalane do kosza.
https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-017-0251-8Mimila lubi tę wiadomość
-
4me wrote:Dzieki ogarnę po pracy i podesle mężowi
Ten artykuł generalnie masakruje PGSa tutaj clue, tada!:
TE mosaicism significantly exceeds previously reported rates: Less than 20% of embryos were identically assessed on multiple biopsies in different PGS laboratories [11]. Over a-third of embryos initially reported as aneuploid, on repeat biopsy were found to be euploid-normal [11]. Evaluating multiple TEB biopsies from same embryos in same PGS laboratories, only approximately 50% of biopsies were congruent [11]. TE mosaicism, mosaicism, therefore, exists in, likely, at least 50% of embryos and with considerable certainty in close to 100%.Mimila, 4me, Bea77_2 lubią tę wiadomość
1 x naturalna cb
4me wrote:Dziewczyny dziekujeza wszystkie odpowiedzi. Co raz poważniej mysle ponownie, ze jednak nie zrobie tych badan.
Fakt za to mial byc moj wiek 37 lat i frgamentacja DNA na poziomie 19%.
Z jednej strony jak staramy sie z mezem naturalnie to marzymy o dwoch kreskach a nikt PGD wówczas nie zrobi! Zadaje sobie zatem pytanie po co mam to robić przy IVF?
Z drugiej jednak przy IVF ingerujemy w coś na co natura juz nie pozwala-moze naturalnie nie doszlo by do zaplodnienia a my pomogamy czemus co nie powinno sie zdarzyć.
A z trzeciej stron-prawda jest taka, ze te % sa tez przy mlodszym wieku ale tego juz mi nikt nie pokazal.
Pomysle jeszcze nad tym ale jeśli zdecyduje się, ze ich nie robie to musze komiecznie odwolac wizyte u genetyka bo juz wiem jak on mnie pieknie przestraszy.
Podejrzewam, ze 1, 2 komorki to bedzie cud po stymulacji. Takze jak dodamy do tego PGD to juz nic pewnie nie zostanie. A jakby się zdarzyl cud to juz pewnie mrozenia nie wytrzyma na 100% bo przeciez kolejne 2 tygodnie będziemy czekac na wynik...
Takze generalnie potwowrdzilyscie wszystkie moje obiekcje rowniez.
Aaa zdaniem mojej lekarki te zarodki nie maja juz szans na regeneracje jesli sa wadliwe bo oni robia badanie na blastocyscie 5,6 dnia i pobierają z niej kilka komorek. Kilka komorek daje juz pewność czy byla wada czy nie i przy kilku komórkach wadliwych do regeneracji juz nie dojdzie... Tak mi pomogla jeszcze lekarka;)
Dziewczyny nie licząc naszych forumowych problemow dzis dostalam tak zle wiadomości ze az mnie mdli. Mam dosc. Marze o urlopie i dniu w lozku pod koldra...
Tymczasem dobranoc bo po 5 dzwoni alarm do pracy - taka rzeczywistość zamiast tego łóżka na mnie czekaStarania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb -
brenya77 wrote:W nawiązaniu do badań genetycznych. Tutaj artykuł o matematycznym modelowaniu pojedynczej biopsji zarodka. Zrobiono model matematyczny na 6komorkowych biopsjach z 300komorkowych trofoblastow. Konkluzja jest taka, że należałoby pobrać przynajmniej 27 komórek, żeby w ogóle zbliżyć się do akceptowalnego poziomu wykrywania zrównoważonych mozaicyzmow (a takie są w dodatku bardzo rzadkie, wiec to scenariusz wyidealizowany). Przypomnę, że na świecie urodziło się już kilkoro dzieci z mozaikowych zarodków. Uprzednio zarodki takie były wywalane do kosza.
https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-017-0251-8
Moje dziecko jest pewnie z takiego mozaikowego zarodka gdyz badanie NIPT - wolnego DNA w krwi matki (krew ta pochodzi z lozyska, nie jest to krew dziecka) wykazalo wade a badanie krwi dziecka po porodzie pokazalo ze dziecko jest zdrowe.
Mimila, brenya77, Bea77_2 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKobitki- mam wynik kwasu foliowego (robiony wczoraj o godz 14): wynik 15,05 ng/ml; norma 3,1 — 17,5; biorę 0.6 zwykłego kwasu dziennie (w komplecie B complex forte).
czy jest dobrze czy mam włączyć metylowany czy większe dawki ? Jak sądzicie ???
Help -
Ciasteczko77 wrote:Kobitki- mam wynik kwasu foliowego (robiony wczoraj o godz 14): wynik 15,05 ng/ml; norma 3,1 — 17,5; biorę 0.6 zwykłego kwasu dziennie (w komplecie B complex forte).
HelpWiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 13:59
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb -
Ciasteczko77 wrote:Kobitki- mam wynik kwasu foliowego (robiony wczoraj o godz 14): wynik 15,05 ng/ml; norma 3,1 — 17,5; biorę 0.6 zwykłego kwasu dziennie (w komplecie B complex forte).
HelpCiasteczko77 lubi tę wiadomość
Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb -
Nadzieja90 wrote:Dziewczyny a jak ja siedzę i czytam na forum jestem co raz bardziej podłamana i watpię czy kiedyś sie uda Jafe do dr L we wrześniu na konsultacje mam miec wynik amh ale jiz postanowiłam ze go nie robie moze to dziecinne ale nie chve sie całkowicie załamać wole żyć w nieswiadomoci
Tez niepotrzebnie zrobilam amh miesiac po punkcji amh, wyszlo tragiczne 0,09, Nie wiem ile trzeba odczekac, aby sie odbilo. Lepiej nie stresowac sie takim wynikiem i zrobic za jakis czas...Nadzieja90 lubi tę wiadomość
07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
11.2018 amh 0,86
12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍 -
nick nieaktualnyMimila wrote:Wygląda na to;ze masz dobry wynik ale najlepiej zapytaj lekarza.Ja mam za duzo ,bo mi zwykły sie nie wchlania przez mutacje,biore wlasnie metylowany.
a lekarz właśnie potwierdził że jest bardzo dobrze i mam zostać przy tym zwykłym. Ufff
Czyli chyba nie mam mutacji- inaczej wynik byłby nieprawidłowy, tak ?
Ja badania na ta mutacje nie robiłam (mam tylko na V Leiden i jest negatywne).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 14:27
-
Dziewczyny dziś zrobiłam sobie badania.
BetaHcg oczywiście tak jak mówiłam 0.3
DHEAS - 205 norma od 60 do 400
Estradiol - 145
Progestreon 10 .
Jestem 12 dni po transferów dwóch 2 dn zarodków
Czy myślicie że powodem nie zagniezdxenia zarodków był niski progesteron
Pytałam czy brać accard. Nie kazali a może jednak by pomógł....
Czekam teraz na wizytę u dr Lewandowskiego.2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
AMH 0.78 czerwiec 2016 r. Fsh - 5, LH - 1.97 .
2007- poród cc ( córka) ciąża naturalna, mąż - obniżone parametry nasienia
37 lat