IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Mar2ska. Ciekawe to co piszesz. Czy u ciebie dawki też były zmniejszane pod koniec stymulacji? Moja druga stymulacja byla na 450 przez cały czas, komórki dojrzały bardzo szybko (punkcja w 9 dniu), ale miałam z tej stymulacji 9 komórek i 5 pięknych blastocyst 5AA i 5 AB. Kolejna dobra stymulacja to 11 jajek, ale już gorsze zarodki, choć trzy z nich podałam w 3 dobie wiec nie wiem jakie blastocysty by z nich wyrosły.
Strasznie to skomplikowane wszystko. Jak widać, to nie matematyka. Ale wydaje mi się, że trzeba próbować różnych protokolow i wyciągać wnioski.
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
U mnie, mój teraźniejszy lekarz juz na spotkaniu patrzył dokładnie na poprzednie dawki i efekt, leki, a potem jeszcze poprosił o zostawienie teczki z badaniami żeby mógł przejrzeć w wolnym czasie. Potem zrobił badanie macicy i próbny transfer i zrobił sobie rysunki w teczce z topografia mojej szyjki. M.in. tym podbił moje serce i polecalabym go w ciemno
dlatego nie zmieniam już kliniki, bo nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Choć ta Twoja Praga mnie kusi
Bea77_2 lubi tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
brenya77 wrote:Mar2ska. Ciekawe to co piszesz. Czy u ciebie dawki też były zmniejszane pod koniec stymulacji? Moja druga stymulacja byla na 450 przez cały czas, komórki dojrzały bardzo szybko (punkcja w 9 dniu), ale miałam z tej stymulacji 9 komórek i 5 pięknych blastocyst 5AA i 5 AB. Kolejna dobra stymulacja to 11 jajek, ale już gorsze zarodki, choć trzy z nich podałam w 3 dobie wiec nie wiem jakie blastocysty by z nich wyrosły.
Strasznie to skomplikowane wszystko. Jak widać, to nie matematyka. Ale wydaje mi się, że trzeba próbować różnych protokolow i wyciągać wnioski.Bea77_2, brenya77 lubią tę wiadomość
-
Ja tez zawsze dostawalam dawke 450. Ale u mnie jest tak ( niskie AMH), ze jezeli nie mam widocznych pecherzykow antralnych zanim zaczne stymulacje, to ile bym nie dowalila menopuru to pecherzykow bedzie ta sama ilosc ile na poczatku. Czyli ok cztery pelne oocyty. Raz roslo siedem, ale po punkcji znowu okazalo sie, ze sa cztery.
Bea77_2 lubi tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
eM80 wrote:maxa czyli tu 300 (u mnie puregon). Poczatkowo zamysl byl taki ze musze przeleczyc/wyciac miesniaki i odczekac az sie wygoi wiec rok z glowy , a ze czas leci to stwierdzili ze teraz bede miala lepsze komorki, wyniki, wiec wyciagna zamroza a juz 3 stymulacje zrobia po operacji. Okazalao sie na szczescie na histeroskopi ze nie ma tragedi, obraz z rezonansu i usg pokazywaly ze miesniak jest czescia w macicy , ale nie sa to okazuje sie dokladne badania , histeroskopia pokazala ze nic nie wchodzi. No wiec zaczeli mi tlumaczyc ze i tu najlepsze , ze dzieki temu ze zamroza te komorki bedzie wiecej na pierwsze podejscie i wieksza szansa generalnie bo przeciez zostaja kolejne procedury ! tiaa takze tak, tu zreszta pacjent ma malo do powiedzenia , cos w stylu ja tu jestem specjalista a Ty se mozesz czlowieku zmienic lekarza jak ci sie nie podoba.
U mnie puregon 300 się totalnie nie sprawdził. Mialam na nim tylko 3 komórki.
To już w trzeciej procedurze na samym Menopurze urosło ich 7.
Może warto spróbować z innymi lekami choćby w Polce lub Czechach?
Oby udało Ci się wyciągnąć od nich zaświadczenie, o którym wspominałaś,jeśli podtrzymaja decyzje,że nie chcą Cie leczyć.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Bea77_2 wrote:Mi L powiedział, że wg niego nie trzeba takich wysokich dawek, ale nie miał racji co pokazała moja stymulacja. Skrytykował Czechów, że ale mi dowalili...tylko że w Czechach miałam 11 komórek pobranych, 9 dojrzałych, 7 zarodków, 5 dobrej klasy zarodków trzydniowych, z których 3 pociągnęły do blastki. A w nOvum 5 komórek pobranych, 5 dojrzałych, 3 zarodki i 3 zarodki w trzeciej dobie. Ciekawe czy któryś by przeżył do blastki.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Mar2ska imie wyjatkowe.
Lojezu tyle tygodnii wymiotow to chyba strasznie wychudlas co?
Ale juz Ci duzo nie zostalo, jeszcze chwila i bedziesz tulic swoja ksiezniczke
Tak, juz slyszalam o kilku szczerych kolezanek, ze ciaza to nie takie hop siup. Wiem kochana, ze dobrze nam zyczysz, a ja jak dobrze pojdzie to zaczne stymulacje, jak Ty sie bedziesz rozpakowywac
A teraz pytanie merytoryczne:
czy slyszalyscie o pozytywnym dzialaniu testosteronu na komorki jajowe przy niskim AMH?
Czy mozna brac i testosteron i dhea?eM80 lubi tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
nick nieaktualny
-
Niezapominajka5 wrote:Stymulowali Cie tylko puregonem?
U mnie puregon 300 się totalnie nie sprawdził. Mialam na nim tylko 3 komórki.
To już w trzeciej procedurze na samym Menopurze urosło ich 7.
Może warto spróbować z innymi lekami choćby w Polce lub Czechach?
Oby udało Ci się wyciągnąć od nich zaświadczenie, o którym wspominałaś,jeśli podtrzymaja decyzje,że nie chcą Cie leczyć.
pierwsza stumulacja byla to elonva , totalna porażka bo jedynie jedna komórkę udalo sie wyciągnąć , a 2 i 3 właśnie puregon i choć ostatnio było ich 6 w 8dc , ostatecznie 3 były zdatne. Menopur mialam (do IUI) na pewno mocno na mnie działał niestety bardzo nierówno mi na nim komórki rosną i endomertium w kosmos ponad 20 mm, skończyło sie histeroskopia , miałam jeszcze gonal do IUI i chyba najlepiej na nim wyszło, no ale nic sie nie udaje ,może zmiana protokolu, moze na naturalnym, może male/duuuze dawki , no loteria....ale wszyscy zgodnie twierdza ze jeśli choc raz sie udało, cos ruszyło to jest szansa a ja w życiu nie zobaczyłam pozytywnego testu , no "coś" jest i cholera wie co...
poszperałam dzis , wydaje sie ze będzie możliwe złożyć wniosek o refundacje za granica , inny sprawa czy mi przyznają ta refundacje , no ale "pilka w grze" jeszcze.38 lat, starania od 2013
2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
2018, kumulacja komórek x2
2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI -
niezapominajka2017 wrote:
czy slyszalyscie o pozytywnym dzialaniu testosteronu na komorki jajowe przy niskim AMH?
Czy mozna brac i testosteron i dhea?
nie slyszalam, mogę jedynie napisać ze swoich doświadczeń ze ja mam 3 x norma testosteron (ponoc nie przeszkadza mi embriolog i lekara mówili, choc dziwne po co w takim układzie badają ?, może niedobory sa niekorzystne ..) , no a mimo to komórki to marne raczej.38 lat, starania od 2013
Bea77_2 wrote:Raczej transfer po rozmrożeniu...jakoś nie wierzę, że się w ogóle rozmrozi. Transfer już w przyszłym roku. A w tym będę się diagnozować w kierunku endometriozy.
widzialam ze gdzies pisalas ze cos wypatrzył lekarz na usg , (o ile to jest mozliwe ?), a masz jakieś objawy ? bo z tego co kojarzę sa objawy , moja mama miała endomende i zawsze mnie wypytują o bóle , krwawienie takie smakie i pełny wywiad chyba właśnie pod tym katem ...38 lat, starania od 2013
brenya77 wrote:Ciekawe skad masz ten progesteron? Masz jakies torbiele?Jeden jajnik od 2001
VI 2013 AMH 0.21 (7dc); VIII 2013 AMH 0.45 (3dc)
IX 2013 IMSI: 4A&4B
XII 2013 - II 2014 kolekcja oocytów - IMSI: 2x4B
II 2015 synek - "wpadka" urlopowa
II 2018 kriotransfer - 2cc - ciąża biochemiczna
V 2018 mezoterapia -
nick nieaktualny
-
Bea77_2 wrote:Tylko bardzo bolesne i od zawsze obfite okresy.
czyli laparoskopia ?38 lat, starania od 2013
Joanna1212 wrote:Ja też zamierzam brać powiedz mi ile zapłaciłaś za badanie dhea ???czy jest to ważne w jakim dniu cyklu czy coś???
-
scania wrote:Pewnie ten mój nieszczęsny pęcherzyk 14mm to jednak nie pęcherzyk a torbiel. A ja się cieszyłam, że rośnie ... . Ale mnie mój własny organizm wyrolował.
Kazda z nas tutaj organizm roluje. Nie tak to inaczej.
Bo co to jest zrobic dziecko? Normalnie powinno byc co rok to prorok.
Piatek!Bea77_2, Mika10 lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
niezapominajka2017 wrote:Mar2ska imie wyjatkowe.
Czy mozna brac i testosteron i dhea?
Tak na babski rozum raczej nie można brać razem dhea i testosteronu, bo DHEA jest przemieniane (poprzez androstendion) w testosteron. A za dużo to też raczej nie dobrze.
Coś o pozytywnym działaniu gdzieś czytałam, ale nie pamiętam gdzie. Czasem przeglądam najnowsze badania na pudmed. Polecam.
A ja się głowię ile sobie tego DHEA zapodać, bo ilość pośrodku normy, ale za to testosteron poniżej normy...Bea77_2, Domili lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny