X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Bitter kadetka dobrze Ci radzi na KD będzie jeszcze czas , zbadaj amh lh i fsh. Ja do trzeciej udanej procedury podchodziłam z amh 0,43 a stosunek lh do fsh wynosił tylko 0,33. Bardzo duże znaczenie ma dobór leków. Niestety nie ma tutaj scenariusza który pasuje wszystkim. Oczywiście klinika ,lekarz, embriolodzy i laboratorium jakim dysponuje klinika również ma znaczenie .

Owszem, ale nie stać mnie na podchodzenie najpierw do IVF, a w wypadku kolejnego niepowodzenia, do KD. I tak te pieniądze które mamy miały być przeznaczone na budowę nowego warsztatu mojego męża. Niestety znowu będziemy musieli wykorzystać oszczędności na dalsze leczenie niepłodności :/

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)

Wysłany: 11 listopada 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Nie do końca... Az to adopcjia zarodka owszem.. Ale nie od anonimowych dawców tylko od innej leczącej się pary ktora zdecydowala się oddać swoje zarodki do adopcji (prawdopodobnie osiągając już tyle potomstwa ile wymarzyli).

Takie podwojce dawstwo - od obojga anonimowych dawców, nie będących pacjentami i i nie tworzących pary jest możliwe ale to nie jest AZ tylko podwojne dawstwo i kosztuje jeszcze wiecej niż KD

Oj to dobrze, że sprostowałaś. Jestem trochę nowa w tym temacie.

Czyli jeśli chciałabym podejść do KD to dostałabym komórkę pacjentki? Ale jak Ona może dać zdrową komórkę skoro sama leczy się na niepłodność? Chyba, że chodzi o taką parę z problemem męskim.
    Byłam pewna, że komórki oddają całkiem zdrowe kobiety nie leczące się w klinice.

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Kadetka, wspaniałe wieści i zazdraszczam!!! Ale tak pozytywnie, żeby mi ktoś znów nie zarzucił niezdrowej zawiści. Super, że bliźniaki.
    Bea bardzo dziękuję! :) taka "zazdrość" to naturalne uczucie... Nie chodzi o to, że chciałby się "za kogoś" tylko "tak jak ktoś" .. A blizniaki..to spełnienie naszych marzeń :) jeszcze zanim dowiedzieliśmy się o naszych marzyliśmy o bliźniętach.. A potem to już z czysta premedytacją transferowaliśmy po 2 zarodki ;) przyznam, że strach jest chyba jeszcze wiekszy niż przy jednym dzieciątku... Podczas każdego badania oddychsm z ulga dopiero kiedy usłyszę też o drugim dzieciątku.

Bea życzę Ci żeby i Tobie spełniło się to największe marzenie.. Walka jest trudna zwlaszcza psychicznie ale wszystko zostanie wynagrodzone!

Bea77_2 lubi tę wiadomość

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Oj to dobrze, że sprostowałaś. Jestem trochę nowa w tym temacie.

Czyli jeśli chciałabym podejść do KD to dostałabym komórkę pacjentki? Ale jak Ona może dać zdrową komórkę skoro sama leczy się na niepłodność? Chyba, że chodzi o taką parę z problemem męskim.
    Byłam pewna, że komórki oddają całkiem zdrowe kobiety nie leczące się w klinice.

Nie.... Zle zrozumialas... O KD napisalas prawdę - komórka dawczyni. Anonimowej, zdrowej np u mnie w klinice posiadającej min. 1 dziecko. Nie zadnej pacjentki!

AZ do adopcja zarodka juz istniejacego czyli od innej leczacej sie pary, nie stworzonego dla Was z plemnika dawcy i oocytu dawczyni... Teraz rozumiesz roznice?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 12:14

POF, Hashimoto,
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:58

karolcia35 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małe sprostowanie, AZ to adopcja zarodkow pochodzących też od zdrowych, nie leczących się dawców. Możliwa np. w Czechach.
    W Polsce zarodki są od par przechodzących leczenie, którzy dzięki ivf posiadają już swoje dzieci i oddali „nadliczbowe” zarodki.

Wysłany: 11 listopada 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Nie.... Zle zrozumialas... O KD napisalas prawdę - komórka dawczyni. Anonimowej, zdrowej np u mnie w klinice posiadającej min. 1 dziecko. Nie zadnej pacjentki!

AZ do adopcja zarodka juz istniejacego czyli od innej leczacej sie pary, nie stworzonego dla Was z plemnika dawcy i oocytu dawczyni... Teraz rozumiesz roznice?

Jasne. Teraz już rozumiem :D Dziękuję za wyjaśnienie.

km5sio4pjn03nphx.png
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    Małe sprostowanie, AZ to adopcja zarodkow pochodzących też od zdrowych, nie leczących się dawców. Możliwa np. w Czechach.
    W Polsce zarodki są od par przechodzących leczenie, którzy dzięki ivf posiadają już swoje dzieci i oddali „nadliczbowe” zarodki.

Male sprostowanie. Nie "oddali", tylko prawnie zmuszeni byli oddac albowiem w Polsce nie można zniszczyć niewykorzystanych zarodków.

Kat777 lubi tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Male sprostowanie. Nie "oddali", tylko prawnie zmuszeni byli oddac albowiem w Polsce nie można zniszczyć niewykorzystanych zarodków.
    To zbyt ogólne stwierdzenie. Wiem jakie mamy prawo. Niestety.
    Nie wszyscy oddają bo są zmuszeni.... są tacy co oddają z woli serca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 13:42

sylvuś, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    To zbyt ogólne stwierdzenie. Wiem jakie mamy prawo. Niestety.
    Nie wszyscy oddają bo są zmuszeni.... są tacy co oddają z woli serca.

Masz rację.
    Jednak robiąc AZ nie wiemy, na którą parę trafiamy. Jestem przekonana, że ludzie, którzy nie chcą oddać zarodków znajdą sposób aby tego nie zrobić np. przeniosą je za granicę, ale jednak jest ta niepewność, klinika nie ma obowiązku informowania od której pary jest zarodek.

1 x naturalna cb
  • Magdala Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Masz rację.
    Jednak robiąc AZ nie wiemy, na którą parę trafiamy. Jestem przekonana, że ludzie, którzy nie chcą oddać zarodków znajdą sposób aby tego nie zrobić np. przeniosą je za granicę, ale jednak jest ta niepewność, klinika nie ma obowiązku informowania od której pary jest zarodek.

A ma to jakies znaczenie dla biorcow?

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    A ma to jakies znaczenie dla biorcow?

Nie mialoby dla Ciebie znaczenia, czy zarodek który wzielas został oddany dobrowolnie? Dla mnie to informacja fundamentalna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 14:39

1 x naturalna cb
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Nie mialoby dla Ciebie znaczenia, czy zarodek który wzielas został oddany dobrowolnie? Dla mnie to informacja fundamentalna.
    Dlatego nigdy się o tym nie dowiesz

POF, Hashimoto,
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Dlatego nigdy się o tym nie dowiesz

Czego oczy nie widzą...? Hmmm. Bardzo watla podstawa zostania rodzicem dziecka z AZ.

1 x naturalna cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• eM80 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:

Hmm, byłam na spotkaniu dla wszystkich podchodzących do in vitro i była poruszona kwestia ze nie wolno zniszczyć zarodków , w takim wypadku kazali sie zastanowić każdemu czy chce oddać zarodek czy tak dopasować procedure żeby powstał tylko jeden zarodek (obowiązkowy miesiąc czasu na przemyślenia przed procedura dla każdego). Mozna zdecydować wcześniej, chyba mamy pojecie i świadomość ze zarodków może być więcej.
    Prawo jest oczywiście beznadziejne , tu nie wolno niszczyć zarodków ale już aborcja jest dozwolona, etyka francuzów mnie zadziwia ...

brenya77 lubi tę wiadomość

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Dla mnie to informacja bez znaczenia. Zakładam, że para świadomych ludzi podchodząc do ivf w Polsce liczy się z konsekwencjami. Gdyby oddanie zarodka było dla nich nie do przyjęcia, to by pojechali robić in vitro do kraju gdzie zdrowe zarodki z potencjałem można bez problemu niszczyć.

Drugą opcją jest zrobienie transferu w niesprzyjających warunkach (np bez przyjęcia zaleconych leków itp). Jeśli ktoś ma z tym duży problem to znajdzie sposób żeby zarodki zniszczyć w taki czy inny sposób.

Niby tak, ale jednak zawsze miałabym z tyłu głowy, że ktoś nie przemyślał, nie doczytał, nie nie miał świadomości, nie do końca się z tym zgadzał i oddał zarodki wbrew swojej woli. Dla mnie to absolutnie fundamentalna kwestia. Prawo w tej kwestii jest beznadziejne i zamiast usuwac dylematy moralne, to je tworzy. A ludzie bardziej świadomie lub nie zamykają oczy, nie zadają niewygodnych pytań itp. byle mieć dziecko. Reszta się nie liczy. Chore prawo i tyle.

1 x naturalna cb
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM80 wrote:
    Hmm, byłam na spotkaniu dla wszystkich podchodzących do in vitro i była poruszona kwestia ze nie wolno zniszczyć zarodków , w takim wypadku kazali sie zastanowić każdemu czy chce oddać zarodek czy tak dopasować procedure żeby powstał tylko jeden zarodek (obowiązkowy miesiąc czasu na przemyślenia przed procedura dla każdego). Mozna zdecydować wcześniej, chyba mamy pojecie i świadomość ze zarodków może być więcej.
    Prawo jest oczywiście beznadziejne , tu nie wolno niszczyć zarodków ale już aborcja jest dozwolona, etyka francuzów mnie zadziwia ...

W Polsce te kwestie są w ogóle nie poruszane, nie tłumaczone, masz podpisać papier, a potem lekarze proponują AZ jakby to było kupowanie pieska albo kotka.

1 x naturalna cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

brenya77 lubi tę wiadomość

• Koralik Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:

Są kliniki, które wykonują in vitro z KD od leczacych się pacjentek.

Endometrioza 3/4 st.
    Obniżone AMH
    Oligoasthenoteratozoospermia
    07.2018 PICSI :(
    AZ 04.12.2018 :)
    02.01.2019 ♡

127689cf28.png
‹‹ 597 598 599 600 601 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ