WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Dziewczyny witam się z Wami. Niestety drugi transfer tym razem crio się nie udał. Nie mam więcej mrozaczków, a z moim niskim AMH i LUF-em małe szanse na naturalną ciążę.

Już od jakiegoś czasu myślałam o KD tylko prawie nic o tym nie wiem. Jedynie co to tyle, że dużo kosztuję.

Chętnie dowiedziałabym się o tym wszystkiego od doświadczonych koleżanek. Które z Was dziewczyny zdecydowała się na KD i z jakim skutkiem?

Jednak beta negatywna? Bardzo mi przykro. ..

Ja jestem w ciazy bliźniaczej dzięki KD :-) pytaj o co chcesz.

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny witam się z Wami. Niestety drugi transfer tym razem crio się nie udał. Nie mam więcej mrozaczków, a z moim niskim AMH i LUF-em małe szanse na naturalną ciążę.

Już od jakiegoś czasu myślałam o KD tylko prawie nic o tym nie wiem. Jedynie co to tyle, że dużo kosztuję.
    Bardzo mi przykro:(
    Jest u nas kilka dziewczyn,którym udało sie z KD. Na pewno chętnie pomogą.
    Możesz też przesiedzieć stare wpisy Lukrecji.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, niestety Kadetka :( Beta wyszła 0,51 a dwa dni temu była 0,58. Już nie liczę na cud.

Przede wszystkim gdzie podchodziłaś do KD bo może procedury są inne?

Ja od ponad dwóch lat leczę się we wrocławskim Invimedzie. Wiem, że tam koszt podstawowy to 17000zł plus tam dodatkowe koszty ok 2000zł.
    Ile Ty płaciłaś i czy całą kwotę płaci się od razu?

Jak wygląda proces kwalifikacyjny (ile trwa, jakie badania) i ile trwa czas oczekiwania na dawczynię?

Jak wygląda sam wybór dawczyni?

Może na razie tyle bo Cię zamęczę ;) Z góry dziękuję :*

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, niestety Kadetka :( Beta wyszła 0,51 a dwa dni temu była 0,58. Już nie liczę na cud.

Przede wszystkim gdzie podchodziłaś do KD bo może procedury są inne?

Ja od ponad dwóch lat leczę się we wrocławskim Invimedzie. Wiem, że tam koszt podstawowy to 17000zł plus tam dodatkowe koszty ok 2000zł.
    Ile Ty płaciłaś i czy całą kwotę płaci się od razu?

Jak wygląda proces kwalifikacyjny (ile trwa, jakie badania) i ile trwa czas oczekiwania na dawczynię?

Jak wygląda sam wybór dawczyni?

Może na razie tyle bo Cię zamęczę ;) Z góry dziękuję :*

Aaa czyli robilas juz 2 dni temu ..nie wiedziałam..

Może zacznę od tego, że ze stopki wynika, ze macie córeczkę 5 letnia! Cudownie gratuluje jesteś już mamusia :-) myślę ze w takich sytuacjach kobiety rzadziej decyduja sie na KD..

Jak niskie jest Twoje AMH?

Odpowiadając na Twoje pytania.. leczylam sie w Invimed Katowice wiec procedury te same :-) tak pakoet z KD to koszt 17 tys zl. Płaci się w 2 ratach, pierwsza kiedy podejmujecie decyzje, podpisujecie umowe i od momentu oplacenia tej połowy kwoty wszystkie wizyty i dr sa bezplatne az do pierwszego transferu. Druga polowe placi sie wlasnie w dniu transferu. Nie wiem skad wzielas ta kwote 2 tys zl jako dodatkowe koszty.. ja szxzerze tego nie liczylam ale napewno byla to znacznie wyższa kwota.. wszytskie badania jakie sa wymagane (i te nie wymagane ale ktore uznalismy z dr ze warto zrobic) ppzniejsze wizyty, wszystkie leki.. to nieststy sa znaczne sumy - ale czego aie nie robi :-) nie wiem co masz na mysli piszac proces kwalifikacyjny. .. każdy przypadek jeay inny tak naprawde idac na 1 wizyte mozesz powiedzieć ze kestes zdecydowana zawzec umowe wykonac badania i startować :-) oczekiwanie na dawczynie? InviMed ma mrozone oocyty z banku dawczyń qiec doatajesz dostep on line i przeglądasz . Tam masz podzial np. Na grupy krwi?, kolpr oczu, włosów.. jest zdjecie (z dziecinstwa albo aktualne) i kilka danych typu rodzenstwo, wykształcenie, zawód, zainteresowania, ile ma dzieci (musi miec min 1), ile wzrostu, wagi itp. I jest podany czas oczekiwania czyli na loedy oocyty beda dostępne.. dajesz znac koordynatorce o wyborze ona ja rezerwuje (baza 1 na wszystkie invi.. nam wybraną dawczynie ktoś sprzatnal sprzed nosa, widocznie tak mialo byc... ) i koorynatorka mowi Ci kiedy bedzie transport.. wtedy jestes przygotowywana - cykl sztuczny na czas koedy oocyty beda w klinice - partner oddaje nasienie i w 3 dobie rozwoju zarodków wykonywany jesy transfer. InviMed gwarantuje min 3 dobrej klasy zarodki w 3 dobie rozowju. W pakiecie masz 12 oocytow dawczyni - zapladniaja wszystkie. Gdyby warunke nie zostal spelniony (jak u nas) dostajesz palier reklamacyjny oocytow - 8 juz od innej dawczyni która wybiera embriolog z dr.. u nas udalo sie wlasnie z drugiego pakietu :-)

POF, Hashimoto,

Wysłany: 10 listopada 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję. Córeczka to mój jedyny powód dla którego jeszcze nie zwariowałam. Daję mi wiele szczęścia, ale jej i nam brakuję w domu jeszcze jednego małego szkraba. Moja wizja rodziny od zawsze to rodzice i minimum dwójka dzieci. Córka coraz częściej dopomina się rodzeństwa i walczymy głównie dla niej. Nie chcę by przez życie musiała iść sama jakby nas zabrakło.

Domyślam się, że 5 lat temu (jak się nam córka urodziła) to był cud. Po tej ciąży wszystko zaczęło się sypać. Zaczęło się od niedoczynności, a doszło do niepłodności.

Ostatnio jak badałam AMH (to było ok 1,5 roku temu) wynosiło ono 0,50. To było przed stymulacją do IVF. Musiałabym teraz powtórzyć. Dodatkowo stosunek LH do FSH jest dość niski, a samo FSH wysokie. Myślę po prostu, że moje komórki już do niczego się nie nadają i chyba lepiej się skupić na czymś osiągalnym.

Szkoda, że to tyle pieniędzy kosztuję. Te dodatkowe koszty to były wypisane na str Invimedu. Cytat ze strony: "Koszt badań kwalifikacyjnych: do 1 700 zł
    Koszt leków: ok. 400 zł".

Jakie trzeba wykonać badania przed całą procedurą?

A Ty z jakim AMH podchodziłaś do procedury z KD?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 18:02

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem... Znacznie korzystniejszą finansowo opcją jest AZ.. Rozmawialiscie o takim rozwiazaniu? Myślę że jeśli macie wspólne dziecko to było by rozsadne. .

Ojej jakie badania to teraz Ci nie powiem.. Większość standardo czyli hiv, hcv, toxo, różyczka, rozszerzone badanie nasienia i sdc... Te badania z krwi w szpitalu - dużo taniej niż w klinice a badanie nasienia już w invimed. Myślę że dobrze będzie powtórzyć AMH. U mnie bylo krańcowo niskie 0,04 w wieku 29lat.

Co do kosztów leków nie wiem co oni liczą... Ja każdorazowo w aptece między 560 a 760zl zostawiam.. I to co 2 tygodnie średnio.
    Sam prolutex to 7 ampulek 150 zł (najtaniej) a codziennie 1 zużywam więc na miesiąc to 600zl za sam prolutex...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 18:13

POF, Hashimoto,
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 09:00

• Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajutka wrote:
    Jagoda7, zaczęłam leczenie jak miałam 36 lat. Konsultowałam się w kilku ośrodkach, ale przede wszystkim zbierałam sama informacje, czytając prace naukowe i szperając nie tylko w źródłach polskich, ale też zagranicznych. Jestem w ciąży, w 7 miesiącu, wszystko na razie dobrze się dzieje. Nie piszę na forach, raczej czytam, ale pomyślałam, że się podzielę tym, co udało mi się przez kilka lat starań dowiedzieć. Moje doświadczenia są takie, że warto weryfikować w różnych źródłach to, co słyszymy w klinikach. Często, co lekarz to opinia, nastawienie, preferencje, a w końcu gdzieś jest też obiektywna wiedza, do której można się odnieść…

Co do badań PGD (ja się zdecydowałam, choć nie od razu), z artykułów naukowych, które czytałam wynikało, że ok. 80% komórek jajowych (a potem zarodków) u kobiet po 38 roku życia ma nieprawidłową liczbę chromosomów. To ostatecznie prowadzi do zespołów wad takich jak zespół Downa (najlżejszy), Patau, Klinefeltera i wielu innych u zarodków. W praktyce, jeśli badań nie zrobisz, ryzykujesz najczęściej niepowodzenie programu i brak ciąży, albo poronienie na bardzo wczesnym etapie (do ok. 10-12 tyg.), albo urodzenie chorego dziecka. Oczywiście każdy sam podejmuje decyzję, czy akceptuje takie ryzyko, ma siłę walczyć po startach i niepowodzeniach itp. Do tego koszty, moim zdaniem, czasem lepiej wydać raz trochę więcej niż kilka razy mniej, bo suma summarum pierwsza strategia się zazwyczaj bardziej opłaca (taki był przynajmniej nasz tok myślenia).

(...)

Kajutka, jeszcze jeden komentarz z życia wzięty na temat badań PGD. Szukając kiedyś informacji na temat tych badań natknęłam się na blog prowadzony przez ojca, któremu z powodu wad serca zmarły dwie córeczki - jedna w wieku 11 miesięcy, druga w wieku 9 miesięcy.

Zdecydowali się więc na in vitro z PGD oraz jednocześnie PGS/NGS.

Przy pierwszej procedurze nie udało się. Następnie przechodzili również przez podwójną stymulację i z kilkunastu zarodków, kilka okazało się zdrowych (ze stymulacji w drugiej fazie cyklu (lutealnej) zdrowy okazał się tylko jeden). Mimo, że zarodki były przebadane i wysokiej klasy mieli w sumie cztery transfery i w końcu urodził im się synek.

Dzisiaj przeczytałam wpis z 31 października 2018.
    "Na echo serca wybraliśmy się z synkiem do szpitala. Badanie miało być czystą formalnością bowiem dzięki in vitro z diagnostyką preimplantacyjną PGD udało nam się uniknąć przekazania naszemu synkowi mutacji genetycznych odpowiedzialnych z kardiomiopatię restrykcyjną.. Jakie było nasze zaskoczenie gdy dowiedzieliśmy się, że zamieniliśmy najrzadszą wadę serca na najczęstszą..."

Badania te jak widać nie dają ani gwarancji implantacji zarodka (konieczne były aż 4 transfery) ani urodzenia zdrowego dziecka.

SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
    2017 - 2 x IMSI - PGS-NGS - transfer blastki - cb :(
    Prolaktyna wreszcie prawidłowa
    Histeroskopia zabiegowa
    2018 - IMSI - 25.10. - transfer blastki :(
    2019 - 09.03. - transfer 12A (3d) cb :(
    NK 6%, ANA ujemne, KIR: Bx, PAI-1 - 4G/4G homozygota

Wysłany: 10 listopada 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Rozumiem... Znacznie korzystniejszą finansowo opcją jest AZ.. Rozmawialiscie o takim rozwiazaniu? Myślę że jeśli macie wspólne dziecko to było by rozsadne. .

Ojej jakie badania to teraz Ci nie powiem.. Większość standardo czyli hiv, hcv, toxo, różyczka, rozszerzone badanie nasienia i sdc... Te badania z krwi w szpitalu - dużo taniej niż w klinice a badanie nasienia już w invimed. Myślę że dobrze będzie powtórzyć AMH. U mnie bylo krańcowo niskie 0,04 w wieku 29lat.

Co do kosztów leków nie wiem co oni liczą... Ja każdorazowo w aptece między 560 a 760zl zostawiam.. I to co 2 tygodnie średnio.
    Sam prolutex to 7 ampulek 150 zł (najtaniej) a codziennie 1 zużywam więc na miesiąc to 600zl za sam prolutex...

O AZ to na razie nie ma mowy. Mąż nawet o KD na razie nie chcę słyszeć, ale ja wiem, że jest to najlepsza opcja. Mam nadzieję, że przekona się do tego pomysłu. Musze koniecznie zrobić AMH.
    Kadetka w którym dc robiłaś to badanie? Na stronie invimedu jest napisane, że dc nie ma znaczenia. Dodatkowo powtórzę sobie FSH i LH na początku cyklu. To da mi szerszy obraz i zdecydujemy co dalej. Zwykłe IVF czy jednak KD. Ciekawa też jestem co teraz mój gin mi zaproponuje.

Kadetka a ile mniej więcej trwała cała procedura z KD (od momentu podjęcia decyzji do transferu)? Nie wiem na ile się nastawiać. Chciałabym zacząć nowy rok z nową nadzieją ...

Z leków to ja na pewno będę musiała przyjmować acard, encorton i heparynę. Wiadomo, że tanio też nie będzie, ale czego się nie robi ;)

km5sio4pjn03nphx.png
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

• Dana721 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blastka wrote:
    Cześć dziewczyny, witam się po krótkiej przerwie.

U mnie też dużo zmian. Jestem w ciąży. Udało się za 3 razem. Na razie cieszę się umiarkowanie bo raz już przeżyłam brak serduszka, no i po ostatnim podejściu do crio jestem ostrożna i bardziej wycofana.

Chciałam podziękować dziewczynom za wsparcie i rady oraz za wiedzę, którą się dzielicie. W szczególności dziękuję Bea i 4me, Magdala, Mar2aśka i wielu dziewczynom z którymi miałam kontakt, a ich nie wymieniłam.

Dziewczyny trzymam kciuki za wszystkie starające się &&&
    Blastka, calym sercem gratuluje!!!❤

Blastka lubi tę wiadomość

Rocznik 1973,AMH 0.47,slabe nasienie
    Starania na powaznie od 2012
    2014 ciaza (poronienie )
    2014 IUI (3 razy)
    2014 IVF
    2015 IVF (ciaza ,bez serduszka)
    2015 IVF
    2016 ciaza naturalna- blizniacza, 1 serduszko (coreczka 2017)
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O AZ to na razie nie ma mowy. Mąż nawet o KD na razie nie chcę słyszeć, ale ja wiem, że jest to najlepsza opcja. Mam nadzieję, że przekona się do tego pomysłu. Musze koniecznie zrobić AMH.
    Kadetka w którym dc robiłaś to badanie? Na stronie invimedu jest napisane, że dc nie ma znaczenia. Dodatkowo powtórzę sobie FSH i LH na początku cyklu. To da mi szerszy obraz i zdecydujemy co dalej. Zwykłe IVF czy jednak KD. Ciekawa też jestem co teraz mój gin mi zaproponuje.

Kadetka a ile mniej więcej trwała cała procedura z KD (od momentu podjęcia decyzji do transferu)? Nie wiem na ile się nastawiać. Chciałabym zacząć nowy rok z nową nadzieją ...

Z leków to ja na pewno będę musiała przyjmować acard, encorton i heparynę. Wiadomo, że tanio też nie będzie, ale czego się nie robi ;)
    A na jakiej podstawoe tzn badan takie leki bedIeszr brac?

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla jasności to kd - komórka dawczyni, az - zarodek tak? A z nasieniem z banku?
    My z mężem też zaczwlismyr prowadZić rozmowy na temat wzięcia zarodka z banku. Innej opcji moj mąż nie chce ale do tego też mało narazie jest przekonany czy zdoła zaakceptować.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś

Aaaaa w takim razie narazie to takie wróżenie z fusów. .. po pierwsze nusicie z mężem być jednomyślni, musisz mu dać czas.. u nas najwięcej to wlasnie zajelo.. procedura to juz potem leci bo cos sie dzieje i dazysz do celu.. czekanie na decyzje bylo najgorsze..

W Twoim przypadku jeśli AMH bardzo nie spadlo to warto próbować na wlasnych komorkach - 0.50 to wcale nie taki zly wynik (porownaj z moim) zawsze to genetycznie dziecko Twoje i meza a i koszta sa znaaaaacznie nizsze niz KD.

Nie miało znaczenia dla mnie dzień cykly bo ja bylam na HTZ.. z reszta w przypadku AMH chyba i tak dzien cyklu nie ma znaczenia w koncu chodzi o rezerwe jajnikowa.

Ile trwala procedura? U mnie troche trwala bo mialam bardzo wysoka homocysteine i musialam zsczac od jej zbicia a to trwało ok 3 m-ce (i tak bardzo krotko jak na tak wysoki wynik) i zdecydowalismy sie zbadac immunologie juz przed 1 podejsciem bo tam czesti jast jakis problem a wiedzialam ze na kolejna procedure (kolejne 17 tys) nie bedzie nas stac.. wiec badania, wizyta w Łodzi, leczenie immunosupresyjne i pozniej transfer.. w lipcu nieudany.. kolejny dopiero za 2 miesiace bo nie mielosmy mrozakow czekalismy na sciagniecie drugiego pakietu oocytow.. ale jak tak teraz licze to i tak nie bylo zle... od podjecia decyzji - idziemy w KD do ciazy minelo jakieś pół roku :-)

Accard, encorton, heparyna to akurat sa groszowe sprawy - tez przyjmuje ale do tego masa innych lekow i supli.

POF, Hashimoto,
  • Mika10 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka jaka miałaś homocysteine przed zbiciem i do jakiego poziomu zeszłas w te 3 miesiące ?

Wysłany: 11 listopada 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Dla jasności to kd - komórka dawczyni, az - zarodek tak? A z nasieniem z banku?
    My z mężem też zaczwlismyr prowadZić rozmowy na temat wzięcia zarodka z banku. Innej opcji moj mąż nie chce ale do tego też mało narazie jest przekonany czy zdoła zaakceptować.

Ewi28 Po pierwszym poronieniu zdecydowałam się na badania genetyczne i wyszła mi mutacja MTHFR 1298 hetero i PAI hetero (stąd acard i heparyna i zmetylowane formy witamin). Po drugim poronieniu w klinice zdecydowali mi dołożyć jeszcze encorton.

Kd= komórka dawczyni (czyli komórka od anonimowej dawczyni a nasienie od partnera/męża)
    AZ= adopcja zarodka (komórka i nasienie od anonimowych dawców)

Rozumiem, że u Was obojga są problemy z płodnością skoro chcecie się zdecydować na adopcje zarodka?
    Niestety to ciężki temat. Ja też muszę zacząć rozmawiać z mężem na ten temat. Bo ja jestem zdecydowana na 100% (do KD)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 10:59

km5sio4pjn03nphx.png
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

Wysłany: 11 listopada 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Aaaaa w takim razie narazie to takie wróżenie z fusów. .. po pierwsze nusicie z mężem być jednomyślni, musisz mu dać czas.. u nas najwięcej to wlasnie zajelo.. procedura to juz potem leci bo cos sie dzieje i dazysz do celu.. czekanie na decyzje bylo najgorsze..

W Twoim przypadku jeśli AMH bardzo nie spadlo to warto próbować na wlasnych komorkach - 0.50 to wcale nie taki zly wynik (porownaj z moim) zawsze to genetycznie dziecko Twoje i meza a i koszta sa znaaaaacznie nizsze niz KD.

Nie miało znaczenia dla mnie dzień cykly bo ja bylam na HTZ.. z reszta w przypadku AMH chyba i tak dzien cyklu nie ma znaczenia w koncu chodzi o rezerwe jajnikowa.

Ile trwala procedura? U mnie troche trwala bo mialam bardzo wysoka homocysteine i musialam zsczac od jej zbicia a to trwało ok 3 m-ce (i tak bardzo krotko jak na tak wysoki wynik) i zdecydowalismy sie zbadac immunologie juz przed 1 podejsciem bo tam czesti jast jakis problem a wiedzialam ze na kolejna procedure (kolejne 17 tys) nie bedzie nas stac.. wiec badania, wizyta w Łodzi, leczenie immunosupresyjne i pozniej transfer.. w lipcu nieudany.. kolejny dopiero za 2 miesiace bo nie mielosmy mrozakow czekalismy na sciagniecie drugiego pakietu oocytow.. ale jak tak teraz licze to i tak nie bylo zle... od podjecia decyzji - idziemy w KD do ciazy minelo jakieś pół roku :-)

Accard, encorton, heparyna to akurat sa groszowe sprawy - tez przyjmuje ale do tego masa innych lekow i supli.

Wiem właśnie. Mam jednak nadzieję, że mąż się przekona i to szybko bo ja niestety nie mam już czasu a jeśli się nie zgodzi to pozostaje zwykłe IVF. Rezerwa maleje z każdym cyklem i musimy się na coś zdecydować.

To AMH zrobię sobie w tym tygodniu a na początku cyklu FSH i LH. Potem na wizytę do lekarza i zdecydujemy co dalej.
    Myślę, że to AMH znacznie mi spadło zwłaszcza po stymulacji (która była dosyć silna) do IVF w tamtym roku.

Ja poziomy witb12, kwasu i homocysteiny mam unormowane. Bardzo tego pilnuje.

W sumie z leków dojdzie mi jeszcze duphaston i luteina, ale tak jak piszesz w porównaniu do całej procedury to groszowe sprawy.

km5sio4pjn03nphx.png
    2). 03.10.19r. II Laparo

Moje ANIOŁKI:

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bitter kadetka dobrze Ci radzi na KD będzie jeszcze czas , zbadaj amh lh i fsh. Ja do trzeciej udanej procedury podchodziłam z amh 0,43 a stosunek lh do fsh wynosił tylko 0,33. Bardzo duże znaczenie ma dobór leków. Niestety nie ma tutaj scenariusza który pasuje wszystkim. Oczywiście klinika ,lekarz, embriolodzy i laboratorium jakim dysponuje klinika również ma znaczenie .

Kadetka lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 Po pierwszym poronieniu zdecydowałam się na badania genetyczne i wyszła mi mutacja MTHFR 1298 hetero i PAI hetero (stąd acard i heparyna i zmetylowane formy witamin). Po drugim poronieniu w klinice zdecydowali mi dołożyć jeszcze encorton.

Kd= komórka dawczyni (czyli komórka od anonimowej dawczyni a nasienie od partnera/męża)
    AZ= adopcja zarodka (komórka i nasienie od anonimowych dawców)

Rozumiem, że u Was obojga są problemy z płodnością skoro chcecie się zdecydować na adopcje zarodka?
    Niestety to ciężki temat. Ja też muszę zacząć rozmawiać z mężem na ten temat. Bo ja jestem zdecydowana na 100% (do KD)

Nie do końca... Az to adopcjia zarodka owszem.. Ale nie od anonimowych dawców tylko od innej leczącej się pary ktora zdecydowala się oddać swoje zarodki do adopcji (prawdopodobnie osiągając już tyle potomstwa ile wymarzyli).

Takie podwojce dawstwo - od obojga anonimowych dawców, nie będących pacjentami i i nie tworzących pary jest możliwe ale to nie jest AZ tylko podwojne dawstwo i kosztuje jeszcze wiecej niż KD

POF, Hashimoto,
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika10 wrote:
    Kadetka jaka miałaś homocysteine przed zbiciem i do jakiego poziomu zeszłas w te 3 miesiące ?

Ojej musialabym poszukać wyników badań bo nie pamiętam dokładnie.... Coś ok 23 na starcie i spadek do 8... Albo zerknij w moje starsze posty tam opisywalam dokładnie

Mika10 lubi tę wiadomość

POF, Hashimoto,
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:58

Kadetka, Skittles lubią tę wiadomość

‹‹ 596 597 598 599 600 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ