IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdala wrote:A embriolog co radzi? Nie chcecie go podac?
To jest pytanie nie tyle do embriologa, bo zarodek morfologicznie jest całkiem ładny, tylko do genetyka - a problem sprowadza się do tego, co może wydarzyć się z trisomią w chromosomie 7.
Nie pójdę do genetyka z Invicty, bo wiadomo co powie, muszę poszukać innego - dla spokoju sumienia.SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
2017 - 2 x IMSI - PGS-NGS - transfer blastki - cb
Prolaktyna wreszcie prawidłowa
Histeroskopia zabiegowa
2018 - IMSI - 25.10. - transfer blastki
2019 - 09.03. - transfer 12A (3d) cb
NK 6%, ANA ujemne, KIR: Bx, PAI-1 - 4G/4G homozygota -
Dzień dobry dziewczyny, podczytuję Was z przyczajki, ale ze gdzieś w perspektywie wisi mi opcja KD to staram się być na bieżąco, a u Was tych informacji się trochę przewija.
Ale odzywam się ze względu na Jagodę.
Ja oczywiście genetykiem nie jestem i nie chcę Ci nic radzić, bo wiem, ze decyzję masz trudną do podjęcia, ale ze sama mam wadliwy kariotyp to sporo się naczytałam na ten temat.
Chciałabym Ci tak w skrócie zobrazować różnicę w trisomiach.
trisomia 21 chromosomu, to zespół Downa - zapewne nie raz spotkałaś się z ludźmi z tą przypadłością
trisomia 18 chromosomu to zespół Edwardsa - znacznie mniej popularny, bo częściej letalny. Tylko 10% wszystkich urodzonych dzieci dożywa 1 urodzin
trisomia 13 chromosomu to zespół Patau - najcięższy z tych trzech, rzadko spotyka się żywe urodzenia z tym zespołem, choć oczywiście się zdarzają. Większość jednak obumiera na wczesnym etapie ciąży.
trisomia 9 chromosomu jest w nauce znana, choć nie nazwana, bo do urodzeń dochodzi skrajnie rzadko.
Jeśli zwróciłaś uwagę to numerki tych chromosomów spadają. Im niższy numer chromosomu tym chromosom jest większy i zazwyczaj niesie większą ilość materiału genetycznego. Dlatego trisomia 21 jednego z najmniejszych chromosomów powoduje wady umożliwiające przeżycie, a trisomia 13 już nie.
Oczywiście zachęcam Cię żebyś poszła do genetyka, ale warto do tej rozmowy się trochę przygotować, bo to są duże emocje i warto choć liznąć ten temat by wiedzieć o czym do nas mówi.
Magdala lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Bea77_2 wrote:Też tak czytałam ale nadal nie mam pewności na ile na szanse zarodka ma wpływ wielkość wadliwego chromosomu.
Ja myślę, ze jednak ma, bo chromosom 21 przenosi 5 razy mniej materiału genetycznego, niż 7. -
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję, że zainteresowałyście się tym problemem, jesteście Kochane.
Obok tego o czym piszecie, pojawia się jeszcze wątpliwość taka, czy te kilka komórek z biopsji jest reprezentatywne dla całego zarodka.
I jeszcze to czy ta trisomia jest nieodwracalna, gdyż teoretycznie we wczesnym stadium zarodek ma zdolność do naprawy. Co prawda w stadium blastocysty teoretycznie powinien być naprawiony, ale nikt tego nie wie, bo w dalszym stadium zarodki nie mogą być trzymane już na szkiełku.
Wiem, że nikt nie rozwiąże tych dylematów, może genetyk, choć też nie jestem pewna.
SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
Histeroskopia zabiegowa
nick nieaktualny
-
Bea77_2 wrote:A możesz zasięgnąć informacji o rozwoju zarodka z laboratorium gdzie przeprowadzono PGS? Invicta ma Laboratorium Biologii Molekularnej w Gdańsku.
Dzięki Bea, będę próbowała. Wprawdzie wiesz jak jest z dzwonieniem do Invicta, gdzie wszystkie telefony odbierają Panie z recepcji i nie chcą łączyć dalej, ale faktycznie może jakoś to wymuszę.Bea77_2 lubi tę wiadomość
SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
Histeroskopia zabiegowa
Jagoda próbuj a nóż coś wymusisz. Dziwne ze wcześniej nic nie przyszło o tym zarodku ...a nie teraz bo opłata...
Niezapominajka super wieści teraz doczytałam. Kciuki nadal niech beta pięknie przyrastaNiezapominajka5 lubi tę wiadomość
29lat Słabe komórki
Amh 2.9
Październik 2019 nasienie
morfologia 0%
2*Iui
1 ivf p. Krótki wrześniem 2018
2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
Transfer 18.01 -
I ja dziekuje za odpowiedzio-podpowiedzi
chyba zdecyduje sie na invimed jednak ze wzgledu na koszty choc dzisiaj byl tak zwariowany dzien (dostalam propozycje zmiany pracy) o ktora staralam sie w lato wiec chwilowo chyba na kilka miesiecy bee musiala sie wstrzymac z procedura ale max do maja 2019
wszystko wyjasni sie w przyszlym tyg a invimed i tak nie ma teraz komorek do adoptacji na juz, tylko trzeba znowu czekam 3-4 miesiace. Bede oczywiscie informowac o swoich decyzjach. Jestescie nieocenione, dziekuje!
klamka lubi tę wiadomość
POF/ AMH 0.01 -
Niezapominajka5 wrote:Któraś z Was czytała już ta "Biologię przekonań"? Zastanawiam się,czy sobie nie zamówić i nie wiem,czy warto.
Tez jestem ciekawa
Niezapominajka, gratuluje imienniczkorobilas powtornie bete?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 17:12
Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
niezapominajka2017 wrote:Tez jestem ciekawa
Niezapominajka, gratuluje imienniczkorobilas powtornie bete?
W piątek na szczęście był przyrost.
Dziękuję,że pytasz
Wy kiedy startujecje ze stymulacja?
Bierzesz testosteron?niezapominajka2017 lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Niezapominajka5 wrote:Któraś z Was czytała już ta "Biologię przekonań"? Zastanawiam się,czy sobie nie zamówić i nie wiem,czy warto.
Warto! Tylko przygotuj sie, bo moze blow your mind.Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
Niezapominajka5 wrote:Jeszcze nie dziękuję, bo kolejna weryfikacja jutro. Lekarz zlecił.
W piątek na szczęście był przyrost.
Dziękuję,że pytasz
Wy kiedy startujecje ze stymulacja?
Bierzesz testosteron?
Trzymam kciuki &&&
A jakie masz poziomy bety w ktorym dpt?
Tak biore testosteron i zaczelam juz dlugi protokol.Niezapominajka5, mar2śka, karolcia35 lubią tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019