INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
Aniu_84, w kwestii IUI z dawcą, na moje pytanie sprzed paru dni odpowiedziałam sobie w sumie sama, znajdując w międzyczasie dane z Wielkiej Brytanii, z NHS. Skuteczność jest dla kobiet w 34-35 lat,między 11-15%.
W Polsce - będzie więc tego realnie może 5%, prawda? Być może Białystok dobije do 10% jeśli z Mazur dobrze wiatr zawieje ...
http://www.nhs.uk/conditions/Artificial-insemination/Pages/Introduction.aspx
Jednak i tak, niezależnie od wszystkiego, poznałabym treść umowy którą Wasze kliniki proponują gdy jest dawca. Treść dotycząca samego materiału i "cech osobniczych". Oraz oczywiście, zapisy, deklaracje, oświadczenia - w kwestii (badań) kijanek. Żyję w Polsce i tu z procedurami bywa różnie. Ubezpieczenia od ryzyka nie ma. Jak słyszę, czasem przy IUI są wątpliwości kiedy i gdzie zastrzyk wbić, a lekarze zalecają w domu "poprawić" z mężem, (nie wiem jak sama zareagowałabym na taki tekst, chyba bym dostała czegoś..).
Jeśli więc masz umowę, Aniu_84 - możesz proszę zastrzec dane osobowe i wyświetlić ją w necie. Skoro już wiesz, że zaraz podchodzisz. Nam się do realizacji tego planu nie śpieszy.
A odnośnie genetyki, gdy nasionka słabe lub azoospermia jak u Was, polecam z maja 2015:
http://www.upmc.com/media/NewsReleases/2015/Pages/azoospermia.aspx
Trochę wody pewnie upłynie nim te wszystkie geny będą u nas badać na masową skalę.. -
Ewa84 - powinno być Ok. W czwartek byl zastrzyk, w piatek iui i owulacja. 11 dni po zastrzyku i 10 po iui / owulacji. Ja isc musze bo mam problem z progesteronem i w razie czego nie moge przerwać brania dupka, a we wtorek planowo ostatnia tabsa.
Ale w tym mcu raczej zasile rzesze tych nieudanych.
27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
2015 - 3 x poronienie
2016 - -
nick nieaktualnyMimi86 wrote:hej dziewczyny Lunka bardzo mi przykro, faktycznie jakiś ten lipiec do dupy, aż sie boje.... Ja wczoraj minimalnie plamiłam, tzn raz taki śluz brazowy zauważylam na papierze i tyle, ale ponoc to normalne, troszke mnie brzuch bolal, a dzis juz spoko.
Jutro jade do provity na usg sprawdzic czy pekly pecherzyki w niedziele przyjmuje zawsze lekarz dyzurny wiec zapewno bardzo wylewny nie bedzie ale moze powie deczko wiecej
Lilou super ja ostatnio mialam 4 pecherzyki powodzonka -
nick nieaktualnyMimbla jezeli chcesz wybrac dawce to chyba trzeba uderzac do banku spermy, bo w klinice to pewnie tyle co zrobia to podsuna umowe ze zgadzasz sie na zabieg IUI z dawca spermy i w nawiasie ze przebadany genetycznie i zdrowy i moze rasa, ze biała. Jezeli chodzi o szczegoły to wg mnie trezba uderzac do banku spermy, tam mozna powybierac wg cech osobniczych.
https://dk-pl.cryosinternational.com/sperma-od-dawcow/zamawianie-nasienia-dawcy/Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 07:49
-
co do cech..zależy .. my mamy w umowie ze sa zbadani pod wzgledem genetycznym, wirusologicznym..wyrazenie zgody meza i mojea.
z cech w klinice najpierw dostallismyinfo z jakich grup krwi mozemy skorzystac.. pozniej dostalismy info na temat.. wygladu, wzrost m, waga kolro oczu, czy ma dzieci czy nie, wykształcenie rasa,
w cyrosie dodatwkowo masz w niektorych przypadkach zdjecia jak dawca wygladal jak byl maly ..list dlaczego zostal dawca plus drzewo genealofggiczne do dwoch pokolen czyli od babcia i dziadka.. ( tzn te same dane co nam podano tyle ze siagajace troche dalej..czyli mozesz spr jak wygladal "teoretycznie " dziadek..
tak naparwde kazdy klinika ma inne niektore nie badaja genetycznie.. , nie psr kariotypów dlatego na to trzeba zwracac uwage..
jesli chodzi o cyrosa.. my mielismy zamawiac stamtad ale za dwie slomiki z przewozem wyszloby nam 4000 zl.. gdybysmy podchodzili do IVF to tak zamówielibysmy stamtad..niestety przy IUI.. nas przynajmniej poki co nie stac.. ale wiemjak przebadani sa mezczyzni w Novum.. prawda jest taka..ze jesli chodzi o dawce to najwazniejsze jest to co nam podano
co do skutecznosci IUI..to sa suche procenty .. ja siedze na watku AIDkowym na naszym bocianie.. i jest bardzo duzo dziewczyn ktore podeszly za 1 razem isie udalo.. jesli nasienie jest dobre to statystyka tu wynosi jak u zdrowej pary .. oraz jeslikobieta jest zdrowa..
Mimbla co do badań to znam je .. az za dobrze niestety mój maz ma dodatkowy chormoosm.. gdyby u niego byla czyatsa genetyka to luz walczylibysmy..ale uniego najprawdopodobniej nigdy nie zaszedl prosces spermatogenezy .. a mój maz powiedzial zew reszcie chce byc tata a nie gdybac -
nick nieaktualny
-
noo ceny sa kosmiczne..jesczze jakis czas temu bylo taniej..teraz za słomke placi sie troche wiecej.. dwa niestety do IUI MOT musi byc wyzszy..5 to stanowczo za mało.. do IVF wystarczyłaby
niektore kliniki dobieraja tylko na podstawie gr krwi i tyle.. co dla mnie nie jest za dobre..bo np mielismy w kombbinacjach naszych grup krwi .. pochodzenie Romskie.. wiec scechy wygladowe jednak troche sie róznia.. a jakby nie bylo..to tez jest wazne .. coprawda moj maz twierdzi ze nawet jak niebedzie podobne to nic powie sie ze do dziadkowaszka lubi tę wiadomość
-
aa i jeszcze w oswiadczeniach sa wszytskie aspekty prawne..czyli ze dawca nie bedzie sobie roscil praw ,ze dziecko od chwili IUI mazłonek uzaje jako swoje, , ze dziecko jest jego prawowitym dzieckiem i w pelni przejmuje tez prawa spadkow, ze rezygnuje na zawsze z zaprzeczenia ojcostwa, ze w przypadku zapzeczenia ojcostwa bedzieponosil koszty jego utrzymania i nauki.. . ze my rezygnujemy z roszczen w stosunku do dawcy .. i takie tam
aszka lubi tę wiadomość
-
KWIETNIOWE 17 IUI
15.04 - Kamila8k /3
MAJOWE 20 IUI
16.05 - aszka /1
18.05 - Aga 1 /1
21.05 - kkkaaarrr /1
23.05 - glitterpink /1
31.05 - kmb / 6
CZERWCOWE 15 IUI
03.06 - karmela85 /2
08.06 - bartusiowa-mama /1
18.06 - MiliTu /2
29.06 - taśta /1
LIPCOWE 20 IUI
01.07 - lnkaa /2
01.07 - listek/4
02.07 - Viera Yves /2
03.07 - Malwa85 /3
03.07 - Eltasz /2
04.07 - sylwiaśta159 /1
04.07 - Karina90 /1
04.07 - fablous /1
06.07 - gocha04 /1
08.07 - katrina /2
09.07 - migot_ka /1
10.07 - india /1
10.07 - krysiak/1
13.07 - neo84/1
14.07 - Lunk_a /3
17.07 - bartusiowa-mama/2
17,07 - ewa84/1
21.07 - gaja13/3
24.07 - Mimi86/1
28.07 - lilou/3
- brak ciąży
- ciąża
- ciąża /poronienie
Ilość równe ilości prób IUI02 06 2015 26 06 2015
21 07 2015 14 09 2015
-
nick nieaktualny
-
aszka wrote:Ania to kiedy podchodzicie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 09:37
-
Dziś miałam kontrolne usg, przyjmowała fajna pani dr wiec ja troche podpytałam, sprawdzila mi dokladnie te pecherzyki (bo podczas iui nic nie wiedzialam) i okazuje sie ze te dwa co mialy po 15mm to sie zatrzymaly, jeden z nich nawet maleje juz, a ten pecherzyk co mial pare dni przed IUI 19 mm to w dniu IUI miał 27mm i teraz go nie było, więc pękł i było widoczne ciałko żółte Endometrium troszke tylko uroslo bo z 6,5 na 7,5
od dziś mam brać duphaston 2X1 i kwas foliowy.
No wiec teraz dwa dluuuuugie tygodnie czekania
krysiak, lipa lubią tę wiadomość
maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
Mimi to oby tylko te 2 tygodnie obrodziły, bo ten lipiec to fatalny u nas.
Dziewczyny z przytulam i staramy się dalej. Ja we śr mam sprawdzanie co w trawie piszczy, a później niech się dzieje co chce, bo wyjeżdzamy na kilka dni i albo zmajstrujemy jakiegoś marynarza, albo iui po powrocie u innego gin w klinice. A jak się uda to będzie najlepszy na świecie spóźniony prezent urodzinowy.
Miłej niedzieliMimi86, krysiak lubią tę wiadomość
👩 '85 👦'82
AMH 1.07
07.2015 - 1IUI ❌
08.2015 - 2IUI ❌
01.2022 AMH 0,24
02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
02.2022 OVIklinika
03.2022 krótki protokół IVF
31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
11.2022 w końcu jesteś z nami 👧
01.2023 🦀tarczycy
W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
10.2024 AMH 0,17
11.2024 krótki protokół IVF -
nick nieaktualny
-
naturalnie dzieczyny zachodza nawet z 0% ...prawidlowych jest tu kilka takich dziewczyn fakt sa to znikome przypadki ale sa..
z tego co kojarze to najbardziej biora pod uwage ruchliwosc ..