X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • Beta84 Debiutantka

Wysłany: 17 września 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilou wrote:
    Kupiłam sobie książkę "In Vitro" Ważne rozmowy na trudny temat, Bogdy Pawelec.
    Właśnie ją czytam i cytuję:

"Już w tej chwili podczas dyskusji o inseminacji mówi się, że jej skuteczność jest bardzo niska. Z tego powodu w Anglii już się tego zabiegu prawie wcale nie wykonuje."

"Pacjentki powinny mieć świadomość, że inseminacja przechodzi do lamusa, a często także odbiera kobiecie szansę na własne dziecko."

Co o tym sądzicie?
    Ja myślę, że trzeba próbować na różne sposoby, aż do skutku, a inseminacja jest jedną z tańszych metod. Nie można też porównywać się do innych osób, bo każda osoba jest inna, ma inny problem i możliwe, że dlatego nie każda inseminacja kończy się powodzeniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 11:59

Beta84
    05.09.2015 1 AID :-(
  • bartusiowa-mama Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka

Dziewczyny przykre niusy o tych waszych nieudanych próbach :( trzymam kciuki za wrzesniowe IUI!

U mnie nudy na pudy i wiem, że nic nie wiem. Czyli leżę sobie od niedzieli na ginekologii i powoli się irytuje. Czeski film. Codziennie pytanie jak się czuję. I tyle. Krwawienia od niedzieli nie mam. Odpukać. Chcę już do domu :( :(

Kamilam8 lubi tę wiadomość

oar89n7355899ln7.png

27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
    2015 - 3 x poronienie
    2016 - :)
  • lipa Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bartusiowa leż jak ci dobrze i grzej maleństwo :)
    WAżne że się normuje, potraktuj pobyt w szpitalu jak odpoczynek od domowych obowiązkow :P

aszka lubi tę wiadomość

age.png
  • Kamilam8 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bartusiowa-mama wrote:
    Hejka

Dziewczyny przykre niusy o tych waszych nieudanych próbach :( trzymam kciuki za wrzesniowe IUI!

U mnie nudy na pudy i wiem, że nic nie wiem. Czyli leżę sobie od niedzieli na ginekologii i powoli się irytuje. Czeski film. Codziennie pytanie jak się czuję. I tyle. Krwawienia od niedzieli nie mam. Odpukać. Chcę już do domu :( :(

Mocno, mocno trzymam kciuki

ih9kcbx.png
  • Karo85 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny,
    chciałam dołączyć.
    Przygotowuję się do kolejnej w swoim życiu insemki.
    Miałam ich w sumie 5. 2 ze skutkiem ale niestety stratą. Poronienie 8 tc i śmierć dziecka 23 tc:(

Teraz mam jeszcze przerwę ale pod koniec października chcę stanąć do walki i spróbować jeszcze IUI.
    Leczę się w Invicta Warszawa, będzie to moja pierwsza insemka tam.

06.2010- córeczka :)
    5.06.2014- Aniołek [8 tc]
    21.06.2015- córeczka[24 tc] :(
    niedrożny LJ., AMH 4,78 PCO, IO.Mutacja MTHFR CT i AC
    02.02- INV Bocian BS,krótki p. 6 komórek/3 zarodki
    16.02- transfer 2 x 8A. - :(
    CRIO 28.04.- :( 3 BA
    II pro. Novum- długi p.19.08-transfer 1x8A.
    4 sniezynki na zimowisku

Wysłany: 17 września 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo85.... wspolczuje z powodu straty :( niewyobrazalnej... :( czy wiadomo co bylo pryczyna poronien?

oar89n7355899ln7.png

2015 - 3 x poronienie
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo powodzenia, a czy diagnozuja Cie w Invikcie pod katem wlasnie co sie dzieje dalej?

• Karo85 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze poronienie - nie znam przyczyny w ogóle- powiedziano mi że tak się zdarza.
    Strata kolejnej ciąży- lekarze twierdzą że powodem przedwczesnego odejścia wód i śmierci dziecka była infekcja wewnątrzmaciczna. Nie ma to jednak potwierdzenia w badaniach bo CRP było niskie, posiew wykazał tylko paciorkowca naturalnie żyjącego w organizmie.
    Także nie bardzo wiem do końca co się stało.

Podczas badań teraz w Invicta wyszła mi mutacja genu MTHF- heterozygota CT i AC. To mogło odpowiadać za pierwsze poronienie ale na pewno nie za drugą stratę.

Niestety nie miałam robionych badań genetycznych dzieciątek:(

Jutro mam wizytę w Klinice to może dowiem się jeszcze czegoś nowego

06.2010- córeczka :)
    5.06.2014- Aniołek [8 tc]
    21.06.2015- córeczka[24 tc] :(
    niedrożny LJ., AMH 4,78 PCO, IO.Mutacja MTHFR CT i AC
    02.02- INV Bocian BS,krótki p. 6 komórek/3 zarodki
    16.02- transfer 2 x 8A. - :(
    CRIO 28.04.- :( 3 BA
    II pro. Novum- długi p.19.08-transfer 1x8A.
    4 sniezynki na zimowisku
  • mkl Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim, nazywam się Magdalena i chyba powoli przymierzam się do inseminacji. Staramy się z mężem 2,5 roku, oprócz trochę podwyższonej prolaktyny, którą już dawno unormowałam wszystko jest idealnie, miałam robione wszystkie hormony, drożność jajowodów, monitoring owulacji, badanie nasienia męża- wszystko jest w jak najlepszym porządku. Po zbiciu prolaktyny udało mi się zajść w ciąże po 2 miesiącach (wcześniej starania ponad rok), niestety puste jajo...od poronienia minęło 9 miesięcy i dalej nic, jak myślicie czy mając wszystko w normie są duże szanse, że inseminacja się uda??

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• mkl Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chodzi o to że skuteczność inseminacji jest na poziomie 15-20% ale podejrzewam, że na inseminację więcej procentowo zgłasza się osób mających z czymś problem dlatego taka niska skuteczność

f2w3rjjge8qi32en.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skutecznosc iui to max 10-15 % wg mojej Pani dr. Teoretycznie wiec macie max 15% szans. Warto probowac skoro naturalnie sie nie udaje. Czesto pomaga osobom z niewielkimi problemami ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 20:08

• mkl Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ołowiana wrona wrote:
    Ponad rok starań, prawie pełna diagnostyka. Mąż komputerowe rozszerzone badanie nasienia które wg oceny każdego lekarza jest rewelacyjne /tylko ta morfologia coś niska??/
    A ja HSG, laparoskopia - uwolnienie niewielkich zrostów więc jestem drożna. Bez problemów hormonalnych, owulacja idealna, faza lutealna prawidłowa, biocenoza czysta, brak wad anatomicznych, nawet poziom witamin sobie określiłam - OK.Jedyne podejrzenie to wrogi śluz szyjkowy - tst robiony na 3 dni przed owu wyszedł negatywny - tzn plemniki unieruchomione, ale test niestety niemiarodajny bo zrobiony za wcześnie. Chociaż może mój organizm tak zareagował na jakieś obce przeciwciała w spermie?... Niby każde schody dokądś prowadzą ...

moich 3 lekarzy powiedziało, że nie bada się już tzw. wrogiego śluzu, otóż nasz śluz posiada fragmety tzw. wrogie i nie ma co badać takiego śluzu bo nigdy nie wiadomo jaki fragment się pobierze

f2w3rjjge8qi32en.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo wspolczuje.

Mkl jak sa małe problemy to sie powinno udac.

• lilou Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl, witaj moja imienniczko :)
    co do wrogiego śluzu, to mnie tak samo lekarze mówili, że od tego badania się już odchodzi. Ale miałam badane z krwi czy nie ma przeciwciał p/plemnikom.
    Czy robiłaś posiew na chlamydie, ureaplasme i hormony u męża??
    U mnie też było cały czas wszystko dobrze przez 2,5 roku nie umieliśmy znaleźć przyczyny. Dopiero teraz okazało się, że mąż ma ureaplasmę.
    Gdybym mogła cofnąć czas, to nie wahałabym się zrobić wszystkich badań jakie są możliwe na starcie! Znacznie ułatwiło by nam to starania. A nie wiem czemu, ale lekarze nie zbyt chętnie wysyłają nas na badania. Wolą leczyć w ciemno, albo pomoże albo nie.

Peonia88
  • lilou Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo85, życzę powodzenia. Nie zazdroszczę przeżyć. Dobrze, że macie tą Milenkę :) drugiego dzieciątka też się jeszcze doczekacie. Trzymam kciuki :)

Karo85 lubi tę wiadomość

Peonia88

Wysłany: 18 września 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo polecam zrobić badania pod kątem zespołu antyfosfolipidowego.

Mkl - No wiesz.... u mnie skutecznosc IUI to 66% ;) 2 na 3 próby - udane. Chyba trzeba próbować. Dużo zależy od problemu....

oar89n7355899ln7.png

2015 - 3 x poronienie
  • _analiza Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, widzę ze obcykane jesteście w tych wszystkich badaniach. Przed nami prawdopodobnie inseminacja i tak czytam o tym ureaplasmach, mykoplasmach i innych świństwach i nie wiem czy w normalnym posiew ie to wychodzi? Czy muszę robic z krwi mi i mężu ?

<3 19.07.2016 r. Aleksander <3
    dqpri09ktfkq6z2z.png

3jgxgzu3myzlo4jg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W posiewie nie wyjdzie. Chlamydie ureo i mycoplasme najlepiej u obojga wymaz z cewki moczowej.

aszka lubi tę wiadomość

• _analiza Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    W posiewie nie wyjdzie. Chlamydie ureo i mycoplasme najlepiej u obojga wymaz z cewki moczowej.
    Czyli ja u ginekologa a mąż u urologa? ??
    A to nie miarodajne z krwi wychodzi?? Czy z krwi nie robią?

<3 19.07.2016 r. Aleksander <3
    dqpri09ktfkq6z2z.png

3jgxgzu3myzlo4jg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bartusiowa grunt ze dobrze, siedz jak sie poprawia :p

Kamilam8 lubi tę wiadomość

‹‹ 834 835 836 837 838 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ