X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • Kukuletka Przyjaciółka

Wysłany: 4 października 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka wrote:
    Też jestem ciekawa, bo w tym miesiącu będę tam się wybieram. Kiedy podchodzisz? I do kogo chodzisz w Vitro?

Chodzę do dr Glabowskiego i jestem bardzo zadowolona z jego podejścia. Wczesniej chodziliśmy do Sienkiewicza-ehhh szkoda gadać. W każdym bądź razie ponoć w Policach juz nie robią IUI, wiec chyba tylko Zdroje zostają. A ty gdzie robiłaś IUI?

Kamilam8 lubi tę wiadomość

3jgxs65g3cr45e1i.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena_83 wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

Ktore wiec badania sa takie podstawowe?

do IUI AID :

* grupy krwi ( Twoja i męża/ partenra)
    * wirusówka ( HIV, HPV, VDRL, AntyHBS, cytomegalia, HCV, HBV, ) ważne sa pół roku
    * Cytologia - ważna rok
    * wymaz w kierunku chlamydii i posiew - w cyklu poprzedzającym IUI
    * FSH, LH w 3 dc , TSH , Prl , estradiol
    * HSG - dopuszczalny jest podjescie do 1 IUI bez HSG ( w zaleznosci od kliniki

https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/aid-inseminacja-nasieniem-dawcy,4551.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 14:40

aszka lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Lena_83 Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to jedno mamy juz :-D - tzn grupy krwi ;).

dziekuje Aniu :)
    A napisze mi jeszcze ktos o badaniu drożności jajowodów?
    Bo podobno sa rozne metody. Bolesna i bezbolesna.

Zapiski Czekającej --->>> http://ovufriend.pl/pamietnik/zapiski-czekajacej,2153.html
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obie są nieprzyjemne. Mogą być bolesne obie, albo nic nie jest czuć w obu metodach. Wszystko zależy od tego co się dzieje w środku.

M&M
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba nie to ze bezbolesne czy bolesne..
    jest sono HSG pod kontrola USG , lub HSG pod kontrola RTG z tego co mi wiadomo RTG jest bardziej dokładne

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Lena_83 Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to trudno sie mowi - trzeba przejsc ;).

A powiedzcie czy jest szansa umowic sie na to na NFZ czy trzeba prywatnie i jaki koszt? Jakies przygotowania?

Zapiski Czekającej --->>> http://ovufriend.pl/pamietnik/zapiski-czekajacej,2153.html
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna na NFZ jeslli masz skierownie od gin umawiasz sie w spzitalku badanie wykonuje sie do okolo 10-12 dc w I fazie cyklu :)

prywatnie ceny sa rózne w zaleznosci od kliniki
    u nas w Gamecie kosztowało to 650 zł

aszka lubi tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam w gamecie w rzgowie 2 tygodnie temu za 540

M&M
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam sono hsg i mnie bolało a to metoda nowoczesna, wszystko zalezy od stanu jajowodów i ogolnie progu bolu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 17:15

• basiurka Ekspertka

Wysłany: 4 października 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sądzę że inseminacja może się udać, jak pokazują te statystyki to i tak sporo jest udanych. Na pewno jak macie dziewczyny raczej lekkie przyczyny to można próbować. U mnie z męża nasieniem było nie tak, w sumie lekarze zazwyczaj do invitro to biorą z czynnika męskiego, raczej nie spotkałam tam kobiet z małymi problemami. Owszem są ale to już niedrożne jajowody, a nie pisze tu o innych. Warto przynajmniej spróbować bo z invitro też róznie bywa nie zawsze się udaje mimo %, które podają kliniki. U mnie dopiero ciąża po invitro ale próbowac nikt nie zabroni :)

• asia-m-b Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :) i ja nieśmiało dołączam do wątku, co prawda dopiero w następnym cyklu jak Bóg pozwoli IUI z mrozaczków, bo mąż pracuje daleko :/
    Mieliśmy od razu spróbować in vitro, ale lekarz zaproponował IUI no i po naradach zdecydowaliśmy się :)
    U nas w sumie nie ma przyczyny, jajowody drożne (hsg i laparoskopia) cykle owulacyjne (monitorowanie) mam hashimoto, biorę euthyrox n 25, cykle 27 dniowe AMH 2,7 nasienie w porządku i od 4 lat nic :(

Serdeczne gratulacje dla Gaji i Krysiaka ♥
    A za testujące w najbliższym czasie trzymam mocno kciuki ♥

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 23:17

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2015, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia witaj i powodzenia :) przy takich wynikach to jest duza szansa na + po IUI.

asia-m-b lubi tę wiadomość

• sandra80 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny będę miała IUI pewnie w październiku. U nas problemem jest chyba moja minimalna endometrioza, chociaż lekarz uważa, że taką to ma 30% kobiet. Mój mąż ma dużo plemników ale jest aglutynacja ++ i lepkość +. Miałam laparoskopię, ale nie zrobili mi hsg ze względu na 3/4 stopień czystości(nie miałam żadnych objawów). Lekarz chce zrobić IUI bez hsg, ale mi się wydaje, że to będzie wyrzucanie kasy w błoto, skoro nie wiadomo jak jajowody wyglądają. Hsg miałam w 2010 roku jajowody drożne, ale po tym była cesarka i ciąża biochemiczna. Leczę stan zapalny i myślę zrobić Sono hsg i w tym samym cyklu inseminację. Myślicie, że jest taka możliwość?

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam dziewczyny odnośnie hsg, że dla niektórych ma ono wartość nie tylko sprawdzającą ale także leczniczą. We wrześniu 2010 miałam hsg rtg a w styczniu 2011 zaszłam w ciążę, mimo tego, że jajowody były drożne :), wcześniej staraliśmy się 2 lata bez rezultatu.

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra bo czasem jest tak ze kontrast przeleci przez jajowody i jakby je oczysci,przedmucha itd. Dlatego niby po hsg w ciagu 3 cykli jest najwieksza szansa na zaplodnienie, oczywiscie jezeli sa drozne. Jest szansa na hsg i IUI w jednym cyklu jak zdazysz z owulka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dzis mialam pierwsza inseminacje wiec zaczynam odliczanie :) nadzieji nie mam za duzych bo po spreparowaniu nasienia tych "dobrych" plemnikow bylo bardzo malo, no coz czekam i tak na cud :) tylko zdziwilo mnie to, ze nie mialam dzis usg, nie wiem czy pekly pecherzyki czy nie i czy to ma w ogole znaczenie? W sobote mialy dwa po 18mm i w niedziele zastrzyk na wywolanie i niby nie trzeba juz wiecej sprawdzac, troche dziwnie a u Was bylo usg zaraz przed?

• Kamilam8 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja za każdym razem mam usg tuż przed inseminacją.

aszka lubi tę wiadomość

ih9kcbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja dziś podchodziłam w Invikcie w Warszawie na niepękniętych pęcherzykach. (20 mm i 21 mm- po jednym na każdym jajniku). Pregnyl na 28h przed. I ja miałam USG przed inseminacją i teraz mam w środę, aby się upewnić czy pękły. Wtedy zaczynam luteinę.

Mam pytanie: Czy 8 mln podanych to dobra liczba?

• sandra80 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Sandra bo czasem jest tak ze kontrast przeleci przez jajowody i jakby je oczysci,przedmucha itd. Dlatego niby po hsg w ciagu 3 cykli jest najwieksza szansa na zaplodnienie, oczywiscie jezeli sa drozne. Jest szansa na hsg i IUI w jednym cyklu jak zdazysz z owulka.

No trochę się tego obawiam, bo będę brać aromka na stymulację i mogę mieć ovu wcześniej, no nic zobaczymy. Długo krwawiłaś po hsg? Tobie się udało po IUI?

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cosma wrote:
    Hej, dzis mialam pierwsza inseminacje wiec zaczynam odliczanie :) nadzieji nie mam za duzych bo po spreparowaniu nasienia tych "dobrych" plemnikow bylo bardzo malo, no coz czekam i tak na cud :) tylko zdziwilo mnie to, ze nie mialam dzis usg, nie wiem czy pekly pecherzyki czy nie i czy to ma w ogole znaczenie? W sobote mialy dwa po 18mm i w niedziele zastrzyk na wywolanie i niby nie trzeba juz wiecej sprawdzac, troche dziwnie a u Was bylo usg zaraz przed?
    mi robil usg przed IUI.

‹‹ 850 851 852 853 854 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ