X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną inseminacja 2017
Odpowiedz

inseminacja 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pi84 wrote:
    Staramy się od dwóch lat. W zeszłym roku zaczęliśmy się diagnozować. W nasieniu słaba morfologia i leniwie, ale całą armia żołnierzy :) Po suplementacji wyniki nasienia były slabsze, ale androlog ocenił, że w takim razie nie brakuje tego co jest w suplementach tylko są inne przyczyny. Ja podejrzewam, stres i może lekkie przegrzanie, bo w zimę trudno się oprzeć żeby nie włączyć podgrzewania fotela w aucie :) U mnie potwierdzona owulacja - co miesiąc i tak czuje, z którego jajnika. Kilka cykli z progesteronem - bez efektu. W tym roku zrobiona drożność i jest ok. Teraz jeszcze zrobiłam wszystkie hormony i też wszystko w normie. Na wstępnej wizycie Pani doktor oceniła, że może warto powalczyć jeszcze naturalnie. Jednak wczoraj stwierdziła, że spodziewała się wyższego AMH, więc przyspieszamy z działaniami. Wstępny plan to dwie inseminacje, a jak się nie uda to in vitro. W poniedziałek idę jeszcze na monitoring zobaczyć jak z tą owulacja czy pęka pęcherzyk i nie robią się torbiele.

To podobna historia jak u mnie. U mojego męża też po suplementach gorzej niż przed, usg też nic nie wykazało. Ja byłam jeszcze pare razy stymulowana na naturalnym cyklu (CLO + ovitrelle + duphaston), ale nie zaskoczylo, pecherzyki za kazdym razem pekaja. Nie miałam jeszcze laparo w celu wykluczenia ewentualnej endometriozy no i cała imunologia też nie ruszona. Na razie probujemy z IUI i w międzyczasie zaczynam sie interesowac immuno.

• Bea_ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninkali wrote:
    Hej, dziewczyny:) Widzę, że już się z pewnymi znam:) Mam pytanie- czy ktoś leczy się we Wrocławiu? Jestem po 1 IUI- wczoraj wynik negatywny. Tylko, że mój gin właśnie mi odpsiał by za MIESIAC?! się dopiero zgłosiła. Wkurzyłam się, bo mam czekać miesiąc o nie! I teraz myślę, czy nie iść do kogoś innego....
    Idź do kogoś innego. Zawsze to drugie spojrzenie, przekonasz się, które dokładniejsze. A poza tym trzeba działać, a nie marnować cykle. Twój gin pewnie na wakacje wyjeżdża...

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

gannkw7i858ouu0g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Idź do kogoś innego. Zawsze to drugie spojrzenie, przekonasz się, które dokładniejsze. A poza tym trzeba działać, a nie marnować cykle. Twój gin pewnie na wakacje wyjeżdża...

Bea patrzac na Twoja stopkę powiedz mi czy te wszystkie badania zwiazane z immumo to miałas zlecone przez jakiegos immunologa czy robiłas na wlasna reke? Z tego co doczytalam to niektóre robi sie przy nawracajacych pronieniach i nieudanych IVF a mi potrzebne bylyby ewentualnie tylko te, ktore zwiazane sa z samym problemem z zajsciem w ciaze. Niestety w mojej okolicy nie ma immunologa i na razie rozeznaje temat sama.

• Bea_ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Bea patrzac na Twoja stopkę powiedz mi czy te wszystkie badania zwiazane z immumo to miałas zlecone przez jakiegos immunologa czy robiłas na wlasna reke? Z tego co doczytalam to niektóre robi sie przy nawracajacych pronieniach i nieudanych IVF a mi potrzebne bylyby ewentualnie tylko te, ktore zwiazane sa z samym problemem z zajsciem w ciaze. Niestety w mojej okolicy nie ma immunologa i na razie rozeznaje temat sama.
    Sama robiłam te badania w stopce - w Alabie i w Diagnostyce. U immunologa też byłam, ale to była porażka. W ogóle nie zrobił wywiadu, nie dał dojść do słowa, za 250 zł przez godzinę musiałam słuchać jak plemniczek zapładnia komórkę jajową. Na koniec dostałam kwitek z listą badań, do wykonania u niego w gabinecie, komplet za 6500 zł. Potem okazało się, że podczas stymulacji i tak ich nie mogę zrobić (a wydałabym 6500 na darmo, bo lekarz nie zrobił wywiadu). W każdym razie jednym z badań (za 1800 zł u niego) były receptory KIR. Z forum dowiedziałam się, że w Krakowie - Prokocimiu można je zrobić za 360 zł. Ja w końcu ich nie zrobiłam, bo w międzyczasie miałam laparo i wyszła endomenda i liczę na to, że to jedyna przyczyna, zresztą już usunięta.

gannkw7i858ouu0g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Sama robiłam te badania w stopce - w Alabie i w Diagnostyce. U immunologa też byłam, ale to była porażka. W ogóle nie zrobił wywiadu, nie dał dojść do słowa, za 250 zł przez godzinę musiałam słuchać jak plemniczek zapładnia komórkę jajową. Na koniec dostałam kwitek z listą badań, do wykonania u niego w gabinecie, komplet za 6500 zł. Potem okazało się, że podczas stymulacji i tak ich nie mogę zrobić (a wydałabym 6500 na darmo, bo lekarz nie zrobił wywiadu). W każdym razie jednym z badań (za 1800 zł u niego) były receptory KIR. Z forum dowiedziałam się, że w Krakowie - Prokocimiu można je zrobić za 360 zł. Ja w końcu ich nie zrobiłam, bo w międzyczasie miałam laparo i wyszła endomenda i liczę na to, że to jedyna przyczyna, zresztą już usunięta.

Czyli w trakcie stymulacji nie mogę zrobić żadnych z tych badań? To jest wlasnie problem, że boje sie robic na wlasna reke, ze wydam kase a pozniej sie okaze ze trzeba zrobic jeszcze raz bo zrobilam je np. z zlym czasie :/ Myslalam poki co o ANA, ASA, AOA

• Bea_ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Czyli w trakcie stymulacji nie mogę zrobić żadnych z tych badań? To jest wlasnie problem, że boje sie robic na wlasna reke, ze wydam kase a pozniej sie okaze ze trzeba zrobic jeszcze raz bo zrobilam je np. z zlym czasie :/ Myslalam poki co o ANA, ASA, AOA
    Te można w trakcie stymulacji. Tylko nie podczas przyjmowania sterydów. Białko C i S oraz komórki NK (subpopulacje limfocytów) też zaliczyłabym do podstawowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 18:33

vaola86 lubi tę wiadomość

gannkw7i858ouu0g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Te można w trakcie stymulacji. Tylko nie podczas przyjmowania sterydów. Białko C i S oraz komórki NK (subpopulacje limfocytów) też zaliczyłabym do podstawowych.

Dzieki za informacje, ta immunologia to jakis mega ciezki temat jak dla mnie i jak sie okazuje kosztowny :/, ale pewnie stopniowo bede robic tez na wlasna reke

• nancy90 Koleżanka

Wysłany: 14 lipca 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cisza:) jakie plany na weekend?

Starania od lipca 2016
  • sunshine26 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nancy90 wrote:
    Ale tu cisza:) jakie plany na weekend?
    Ja jutro 3dc, jadę rano do kliniki na usg czy się nie zrobiły torbiele i czy wszystko Ok i po receptę do stymulacji przed kolejna IUI. Jeżeli się ta nie uda to chyba miesiąc przerwy zrobimy bo mamy mieć gości kuzyna z dziećmi, będzie wesoło w domu nie chce myśleć o lekach raczej wtedy. Poza tym z tego go wiem moja lekarka w sierpniu będzie na urlopie a ja za bardzo nie chce do kogo innego :-)

w57v3e3kxnsycn9c.png
    8 lat staran:
    2017- 3 x IUI :(
    01.2019- laparo- endometrioza II st, jajowody drożne
    09.06.2020 - II 🥰
    10.06.2020 - hcg- 1241 ✊🏼 Prog.- 43,40
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś 3 dc i startuje z purogenem. Weekend niestety w pracy:(

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • sunshine26 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety miesiąc przerwy od IUI. Porobiły się torbiele, wiec dajemy odpocząć jajnikom od stymulacji. Początkiem nowego cyklu mam się zgłosić.

w57v3e3kxnsycn9c.png
    8 lat staran:
    09.06.2020 - II 🥰
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine26 wrote:
    Ja niestety miesiąc przerwy od IUI. Porobiły się torbiele, wiec dajemy odpocząć jajnikom od stymulacji. Początkiem nowego cyklu mam się zgłosić.

Szkoda :(

Ale będziesz przynajmniej miała miesiąc spokoju psychicznego, wiem, że to marna pociecha i mogłam Ciebie tylko wkurzyć, ale jak jesteś zmuszona odpocząć od starań, to złapiesz trochę świeżego powietrza. W następnym miesiącu podejdziesz z nową energią i na pewno się uda :)

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tu mam odpowiedź na pytanie sunshine 26 :) biegam po jednym i drugim wątku, trochę tu zapytam, trochę tam:)

12.2014-Aniołek
    Nasienie ok, drożność ok
  • EmWu Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, u mnie jakies dziwne rzeczy się dzieją i @ się nie chce pojawić. Zawsze była 2 dpo odstawieniu dupka a tu juz 5 dzien i nic. Miałam na wczoraj ustaloną wizyte przed kolejną stymulacja która miała być na początku cyklu i musiałam ją odwołać. Z wrażenia poleciałam na bete, która oczywiście wyszła negatywnie. Zbadałam też progesteron który nagle z 0.78 w 8dpo urósł do 10,71 w 18 dpo. Nic z tego nie rozumiem, obawiam się czy też czasem nie mam jakiegos torbiela...

thgfjqivwajyo5w1.png
    Starania od 10.2014
    1.2015 puste jajo płodowe
    12.2015 rozpoznanie: oligoteratozoospermia
    31.03.2017 sonoHSG jajowody drożne
    4 x cykle stymulowane
    3xIUI bez powodzenia
    20.11.2017 histero+laparo+drożność-ok
    4.2018 start imsi
  • sunshine26 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    O tu mam odpowiedź na pytanie sunshine 26 :) biegam po jednym i drugim wątku, trochę tu zapytam, trochę tam:)
    Nie wiem gdzie pisać :P przenosimy się tu?
    EmWu, dziwna sytuacja, u mnie torbiele ale okres o czasie. Wiec nie wiem, zgłupiałam..

w57v3e3kxnsycn9c.png
    8 lat staran:
    09.06.2020 - II 🥰
  • EmWu Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine26 wrote:
    EmWu, dziwna sytuacja, u mnie torbiele ale okres o czasie. Wiec nie wiem, zgłupiałam..

No właśnie, też już miałam sytuacje z torbielem w 1. cyklu ze stumulacją i też mi okres przyszedl w terminie i dostałam antyki na pozbycie, podobnie jak Ty. Teraz nie wiem, przychodzi mi trochę poczekać. Najgorsze jest to, że objawy 2 fazy w pełni sił, piersi spuchnięte, temperatura w ciągu dnia dobrze ponad 37C... ehh wczoraj cały dzień żyłam nadzieją dopóki nie dostałam wyniku z labu...

thgfjqivwajyo5w1.png
    Starania od 10.2014
    1.2015 puste jajo płodowe
    12.2015 rozpoznanie: oligoteratozoospermia
    31.03.2017 sonoHSG jajowody drożne
    4 x cykle stymulowane
    3xIUI bez powodzenia
    20.11.2017 histero+laparo+drożność-ok
    4.2018 start imsi
  • nancy90 Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sun szkoda ale czasami taka przerwa pomaga;) może i u Was zaowocuje fasolka;)

Starania od lipca 2016

Wysłany: 15 lipca 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine26 wrote:
    Nie wiem gdzie pisać :P przenosimy się tu?

Przenosimy, bo pisanie na kilku wątkach o tym samym i pilnowanie odpowiedzi jest męczące :P

sunshine26 lubi tę wiadomość

mam Córeczkę <3

Wysłany: 15 lipca 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EmWu, może nie trzeba było odwoływać wizyty i pokazać się lekarzowi? Wiem, wiem, już po fakcie.
    Przez weekend i tak nic nie zdziałasz, ale może w następnym tygodniu skontaktuj się z ginem o co chodzi?

EmWu lubi tę wiadomość

mam Córeczkę <3
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okej to zostajemy tutaj :) to napisz mi już tutaj Sunshine jak wygląda Twój cykl bez stymulacji :)
    Czy stosujecie jakąś dietę? Tyle się naczytałam o tym, że powraca ovu i @ bez leków, ale ciężko mi się za to wziąć. Raczej też mój przypadek jest za ciężki na działanie samej diety :/

12.2014-Aniołek
    Nasienie ok, drożność ok
‹‹ 3 4 5 6 7 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ