X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2019
Odpowiedz

Inseminacja 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 września 2019, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:)
    Jestem przed pierwszą inseminacja.
    Poprzedni cykl 30 dniowy.
    W piątek (11 dzien cyklu) miałam usg i pęcherzyk był 11mm, a endomendrium 6mm. W poniedziałek pęcherzyk 13mm, a endomendrium 8mm. Dzisiaj usg pęcherzyk 15mm, a endomendrium 10mm.
    Ginekolog mówi żeby zaczekać do soboty, rano usg i zdecydować czy robić inseminacje... Ale jakoś nie wierzę w to że nagle urośnie do 20mm :(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 września 2019, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka_sz wrote:
    Jaki ten świat mały, ja teraz mieszkam w Poznaniu ale pochodzę z Nakła 😃
    Gdzie w Poznaniu się leczysz?
    Z badań których nie wymieniłaś ja miałam robiony jeszcze panel urogenitalny w kierunku mycoplazmy, ureaplazmy i chlamydii. Podobno u kobiet te zakażenia często są bezobjawowe a mają wpływ na płodność, więc warto sprawdzić. Dodatkowo lekarz kazał mi zrobić badanie genetyczne sprawdzające predyspozycje do celiakii i wyszło mi że mam te geny uszkodzone, więc od stycznia jestem na diecie bezglutenowej. Nie wiem czy to pomogło przy iui ale zaszkodzić na pewno nie zaszkodziło ;)
    A czy na laktoze też badalas? Słyszałam że to idzie w parze.

  • Kaach Autorytet
    Postów: 984 1114

    Wysłany: 18 września 2019, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do ureaplazmy miałam tą paskudna bakterie objawów praktycznie nie ma żadnych, a powikłania spore myślę, że u mnie też wpłynęła na "zatkanie " moich jajowodów a bardzo często powoduje poronienia.. . Jeśli nie robilyscie badań pod kątem tych obu bakterii to lepiej sprawdźcie :)

    202105054972.png[/
    HSG
    laparoskopia
    MedART 06.19
    06.19 IUI :(
    MTHFR C677T/A1298C hetero
    07.19 IUI :( 08.19 IUI :( 10.19 ostatnia IUI :(
    12.19 Punkcja
    28.02 Transfer❄️5.1.1
    7t2d ❤️
    13+1 💔
    27.08 transfer mamy kropka
    7t2d❤️
    ♀️
  • Karola25 Koleżanka
    Postów: 56 14

    Wysłany: 19 września 2019, 08:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaach wrote:
    U mnie zależy od dnia mam nadzieję, że po tych tabletkach antykoncepcyjnych się zresetuje i może w końcu się uda, a jak nie to cóż mam jeszcze 2 refundację na IVF w końcu się uda :)

    Trzymam ✊ żeby się udało, ja też podejdę 3 i ostatni raz do IUI i wtedy już IVF... 😕

    Kaach lubi tę wiadomość

  • olka_sz Ekspertka
    Postów: 203 304

    Wysłany: 19 września 2019, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:
    A czy na laktoze też badalas? Słyszałam że to idzie w parze.
    Nie laktozy nie badałam, tego dr mi nie zalecił. Zdziwił mnie w ogóle tym glutenem, że to może mieć wpływ, ale zrobiłam jak kazał i przejścia na dietę nie żałuję.

    36l. PCOS, IO, hiperprolaktynemia
    15.02.2019 - 1 IUI - ciąża biochemiczna
    20.03.2019 - 2 IUI udana 😊
    7u220dw47mpcpzfo.png
  • Goś Znajoma
    Postów: 27 29

    Wysłany: 19 września 2019, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FollowMe wrote:
    Cześć:)
    Jestem przed pierwszą inseminacja.
    Poprzedni cykl 30 dniowy.
    W piątek (11 dzien cyklu) miałam usg i pęcherzyk był 11mm, a endomendrium 6mm. W poniedziałek pęcherzyk 13mm, a endomendrium 8mm. Dzisiaj usg pęcherzyk 15mm, a endomendrium 10mm.
    Ginekolog mówi żeby zaczekać do soboty, rano usg i zdecydować czy robić inseminacje... Ale jakoś nie wierzę w to że nagle urośnie do 20mm :(

    Faktycznie bardzo wolny ten przyrost, czyli nie byłaś stymulowana? Jeżeli nie urośnie to przynajmniej taką obserwacja da Ci sygnał, że musisz być stymulowana.
    Ja dziś miałam pierwsza inseminacje i u mnie wzrost był następujący 12dc jeden pęcherzyk 18 mm drugi 22 mm, 13dc oba około 25 mm. Tzn wydaje mi się, że ten z 18 nagle na 25 nie skoczył ale już nie dyskutowalam z lekarzem, który robił mi usg.

    Jezeli chodzi o sam zabieg, to powiem Wam dziewczyny, ze jestem trochę zawiedziona jedynie faktem, że lekarz dziś nie sprawdził, czy pęcherzyki popekaly czy nadal są. Na moje naciski zareagował tak, że skoro zastrzyk był podany wczoraj to albo są pekniete albo lada moment to nastąpi. Także mam niedosyt informacji.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2019, 15:03

    09.2018 - rozpoczęcie starań
    12.2018 - zaburzona morfologia plemników: 3 %
    05.2019 - hsg (oba jajowody drożne), morfologia plemników bez zmian
    19.09.2019: 1 IUI: 14 dpo, beta 122 mlU/ml ❤❤❤
  • Goś Znajoma
    Postów: 27 29

    Wysłany: 19 września 2019, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze do Was pytanie, kiedy po IUI zaczynalyscie brać duphaston? Mi lekarz kazał dopiero od niedzieli, nie wcześniej....

    09.2018 - rozpoczęcie starań
    12.2018 - zaburzona morfologia plemników: 3 %
    05.2019 - hsg (oba jajowody drożne), morfologia plemników bez zmian
    19.09.2019: 1 IUI: 14 dpo, beta 122 mlU/ml ❤❤❤
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 września 2019, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goś wrote:
    Faktycznie bardzo wolny ten przyrost, czyli nie byłaś stymulowana? Jeżeli nie urośnie to przynajmniej taką obserwacja da Ci sygnał, że musisz być stymulowana.
    Ja dziś miałam pierwsza inseminacje i u mnie wzrost był następujący 12dc jeden pęcherzyk 18 mm drugi 22 mm, 13dc oba około 25 mm. Tzn wydaje mi się, że ten z 18 nagle na 25 nie skoczył ale już nie dyskutowalam z lekarzem, który robił mi usg.

    Jezeli chodzi o sam zabieg, to powiem Wam dziewczyny, ze jestem trochę zawiedziona jedynie faktem, że lekarz dziś nie sprawdził, czy pęcherzyki popekaly czy nadal są. Na moje naciski zareagował tak, że skoro zastrzyk był podany wczoraj to albo są pekniete albo lada moment to nastąpi. Także mam niedosyt informacji.



    Byłam stymulowana od 11 dnia cyklu...
    Czy pijecie ziółka o. Sroki?

  • Salome Autorytet
    Postów: 2749 3968

    Wysłany: 19 września 2019, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, Dziewczyny! :)
    Za dwa cykle chcielibyśmy podejść do IUI. Napiszcie mi, proszę, jakie badania najlepiej zrobić zawczasu, żeby uniknąć rozczarowania.

    U mnie problemem były niepękające pęcherzyki lub w ogóle ich brak. Już w pierwszym cyklu z zastrzykiem doszło do owulacji. Hormony mam w normie, AMH 1.48, endometrium ładne, jajowody drożne. Mam Hashimoto, walczę z obniżeniem TSH (obecnie powyżej 3 spowodowane jodem, nie polecam jodu!). Chcę sobie zrobić pakiet na trombofilię.

    Mąż ma sporą ilość plemników, ogólnie parametry dobre, oprócz morfologii 3%, którą od kilku miesięcy próbujemy podnieść witaminami. W przyszłym tygodniu będzie fragmentacja DNA i HBA.

    Co byście jeszcze polecały zrobić?

    Starania od 10.2018

    👩 zero ciąż
    AMH 1,6
    Hashimoto
    HSG, histeroskopia, laparoskopia - wszystko ok
    biopsja endometrium ok
    hormony w normie (insulina też)
    PAI-4 G homo, MTHFR hetero
    homocysteina ok
    lekko obniżone białko C i białko S
    panel antyfosfolipidowy, antykoagulant tocznia ok
    KIRy Bx, wszystkie implantacyjne
    NK 24%
    cytokiny - wysokie TNF alfa, interferon gamma
    kariotyp ok

    👦
    podstawowe wyniki nasienia w normie, duża liczba plemników (ponad 600mln)
    HBA 96%
    DFI 27%
    mioxsys 0,3
    kariotyp ok

    FET nr 1: 5.1.1 - 10.2020 (metypred 4mg + neoparin) :(
    FET nr 2: 3.2.2 - 03.2021 (encorton 5mg + intralipid + atosiban + neoparin) :(

    IUI nr 1 (+fertile chip) - 02.2022 (encorton 7,5mg + accofil + neoparin) :(

    Brak jednoznacznej przyczyny niepowodzeń.

  • e.wela Autorytet
    Postów: 1090 603

    Wysłany: 20 września 2019, 07:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:37

    Karola25 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 września 2019, 07:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela wrote:
    Więc i moja przygoda z iui się kończy. Test negatywny ,15dpo. Zbieramy na in vitro
    Mimo że wiedziałam że tak będzie jednak jest mi strasznie przykro....
    Ewela czekalam na ciebie i liczylam ze moze...

    Tule

  • e.wela Autorytet
    Postów: 1090 603

    Wysłany: 20 września 2019, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:37

  • MegiMal Autorytet
    Postów: 322 172

    Wysłany: 20 września 2019, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czytam Was od jakiegoś czasu. Postanowiłam do Was dołączyć z moja historią. Mam za sobą 2 inseminacje. Pierwszą na naturalnym cyklu - nieudaną. Termin był przestrzelony. Miałam ją robioną 10 dc a owu była 13. W ten poniedziałek odbyła się 2 iui. Tym razem byłam stymulowana clo od 2 do 5 dnia cyklu. Miałam 2 pęcherzyki. Inseminacja odbyła się w 12 dc, 30h po podaniu ovitrelle na niepèkniętych pęcherzykach. Nie wiem kiedy była owu. Jajniki przestały mnie bolec 13 dc ale nie miałam typowego bólu owulacyjnego. Wczoraj byłam na usg. Okazało się,ze pękł tylko 1 pęcherzyk. 2 powoli się wchłania. Pozostaje czekać. U nas problem jest złożony. M nie upłynnia się nasienie i ma zwiekszona lepkość + słaba morfologię. Pozostałe parametry bardzo dobre. Ja mam hashimoto i dużego (4cm) mięśniaka. Natomiast większość ginekologów zaleca żebym go na razie nie usuwała. Owulacje mam naturalna. O pierwsze dziecko staramy się już ponad rok. Trzymam kciuki za Was wszystkie :)

    Monia1990tiger lubi tę wiadomość

    Starania od 09.18
    Angelius Provita od 02.19
    Hashi (Euthyrox)
    miesniak macicy 4cm
    Hsg ok
    Amh 3,12
    Hormony ok
    Przeciwciała przeciwplemnikowe i ANA brak
    M - morfologia 3%, brak upłynnienia, hormony ok
    07.19 pierwsza iui na naturalnym :(
    09.19 2 iui z clo - cb :(
    11.19 3 iui z clo :(
    12.19 naturalna cb :( + wykryte bakterie e-coli w nasieniu
    KIR AA-brak wszystkich kirów implantacyjnych
    02.20 - naturalny cud, accofil włączony po pozytywnej becie, poród zdrowej dziewczynki
    2022 - rozpoczęcie kolejnych starań
  • Natka17 Przyjaciółka
    Postów: 109 116

    Wysłany: 20 września 2019, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MegiMal wrote:
    Hej dziewczyny, czytam Was od jakiegoś czasu. Postanowiłam do Was dołączyć z moja historią. Mam za sobą 2 inseminacje. Pierwszą na naturalnym cyklu - nieudaną. Termin był przestrzelony. Miałam ją robioną 10 dc a owu była 13. W ten poniedziałek odbyła się 2 iui. Tym razem byłam stymulowana clo od 2 do 5 dnia cyklu. Miałam 2 pęcherzyki. Inseminacja odbyła się w 12 dc, 30h po podaniu ovitrelle na niepèkniętych pęcherzykach. Nie wiem kiedy była owu. Jajniki przestały mnie bolec 13 dc ale nie miałam typowego bólu owulacyjnego. Wczoraj byłam na usg. Okazało się,ze pękł tylko 1 pęcherzyk. 2 powoli się wchłania. Pozostaje czekać. U nas problem jest złożony. M nie upłynnia się nasienie i ma zwiekszona lepkość + słaba morfologię. Pozostałe parametry bardzo dobre. Ja mam hashimoto i dużego (4cm) mięśniaka. Natomiast większość ginekologów zaleca żebym go na razie nie usuwała. Owulacje mam naturalna. O pierwsze dziecko staramy się już ponad rok. Trzymam kciuki za Was wszystkie :)
    Trzymam kciuki. U mnie też pękł tylko jeden pęcherzyk z dwóch i IUI okazała się szczęśliwa. Mój M też miał m.in. zwiększoną lepkość i lekarz zalecił picie flegaminy. Pomogło.

    starania od 06.2017 r.
    AMH - 2,23
    LH, FSH, TSH, prolaktyna - w normie
    kwiecień 2018 HSG - oba jajowody drożne
    problem męski - żylaki powrózka nasiennego
    18.04 - 1 IUI -> 05.05.2019 r. II kreski na teście, 6.06 beta 802 -> 08.05 beta 1829, 22.05 jest ❤️
    p19udqk3b8x2lnei.png
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1090 603

    Wysłany: 20 września 2019, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:37

  • MegiMal Autorytet
    Postów: 322 172

    Wysłany: 20 września 2019, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka17 wrote:
    Trzymam kciuki. U mnie też pękł tylko jeden pęcherzyk z dwóch i IUI okazała się szczęśliwa. Mój M też miał m.in. zwiększoną lepkość i lekarz zalecił picie flegaminy. Pomogło.

    Dziękuje! Dobrze to słyszeć ❤️ I bardzo Ci gratuluje! Moj M codziennie przyjmuje zestaw witamin (wit. e 4 tys., c 1500, folik, koenzym q10, selen na zmianę z cynkiem + na rozrzedzenie acc optima).

    Gdyby nie wyszło to zastanawiam się czy przy 3 razie nie prosić o podwójna inseminacje (dzień po dniu). Ale sama nie wiem czy jest sens.

    Starania od 09.18
    Angelius Provita od 02.19
    Hashi (Euthyrox)
    miesniak macicy 4cm
    Hsg ok
    Amh 3,12
    Hormony ok
    Przeciwciała przeciwplemnikowe i ANA brak
    M - morfologia 3%, brak upłynnienia, hormony ok
    07.19 pierwsza iui na naturalnym :(
    09.19 2 iui z clo - cb :(
    11.19 3 iui z clo :(
    12.19 naturalna cb :( + wykryte bakterie e-coli w nasieniu
    KIR AA-brak wszystkich kirów implantacyjnych
    02.20 - naturalny cud, accofil włączony po pozytywnej becie, poród zdrowej dziewczynki
    2022 - rozpoczęcie kolejnych starań
  • MegiMal Autorytet
    Postów: 322 172

    Wysłany: 20 września 2019, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka17 wrote:
    Trzymam kciuki. U mnie też pękł tylko jeden pęcherzyk z dwóch i IUI okazała się szczęśliwa. Mój M też miał m.in. zwiększoną lepkość i lekarz zalecił picie flegaminy. Pomogło.

    Czy Twój m zdecydował się na operacje żylaków i dopiero się udało? Czy sama flegamina pomogła? Zapomniałam dodać, ze u mojego m wykryto nieliczne zylako 1 stopnia i lekarz odradzał operacje.

    Starania od 09.18
    Angelius Provita od 02.19
    Hashi (Euthyrox)
    miesniak macicy 4cm
    Hsg ok
    Amh 3,12
    Hormony ok
    Przeciwciała przeciwplemnikowe i ANA brak
    M - morfologia 3%, brak upłynnienia, hormony ok
    07.19 pierwsza iui na naturalnym :(
    09.19 2 iui z clo - cb :(
    11.19 3 iui z clo :(
    12.19 naturalna cb :( + wykryte bakterie e-coli w nasieniu
    KIR AA-brak wszystkich kirów implantacyjnych
    02.20 - naturalny cud, accofil włączony po pozytywnej becie, poród zdrowej dziewczynki
    2022 - rozpoczęcie kolejnych starań
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 września 2019, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    e.wela wrote:
    Mallaga czemu pół roku do invitro? Takie są terminy w klinikach?
    Nie nie, musze uzbierac hajsik :) nie chcemy brac kredytu :)

  • Karola25 Koleżanka
    Postów: 56 14

    Wysłany: 20 września 2019, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂
    Odebrałam dziś wyniki z krwi TSH- 2.03, Ft3-5.32,Ft4-17.36,prolaktyna 4,7(mam hiperprolaktynemie) także dość ładnie mi zeszła.
    Zrobiłam też wynik na Wit D i wynik 30,3?!
    I tak się zastanawiam czy jest ok, ponieważ poziom wystarczający jest od 30-100ng/ml
    Podzielcie się, waszymi doświadczeniami przy badaniu Wit D? Jakie mialyscie wyniki

  • MegiMal Autorytet
    Postów: 322 172

    Wysłany: 20 września 2019, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola25 wrote:
    Cześć dziewczyny 🙂
    Odebrałam dziś wyniki z krwi TSH- 2.03, Ft3-5.32,Ft4-17.36,prolaktyna 4,7(mam hiperprolaktynemie) także dość ładnie mi zeszła.
    Zrobiłam też wynik na Wit D i wynik 30,3?!
    I tak się zastanawiam czy jest ok, ponieważ poziom wystarczający jest od 30-100ng/ml
    Podzielcie się, waszymi doświadczeniami przy badaniu Wit D? Jakie mialyscie wyniki

    Super wyniki.

    Co do witaminy D to ja miałam 27,58 i dostałam zalecenie żeby przyjmować 3 tys. dziennie. W lato zeszłam do 2 tys. dziennie. Za jakiś czas wybieram się ponownie zbadać. Podobno dorosły człowiek powinien przyjmować 2 tys. dziennie cały rok.

    Starania od 09.18
    Angelius Provita od 02.19
    Hashi (Euthyrox)
    miesniak macicy 4cm
    Hsg ok
    Amh 3,12
    Hormony ok
    Przeciwciała przeciwplemnikowe i ANA brak
    M - morfologia 3%, brak upłynnienia, hormony ok
    07.19 pierwsza iui na naturalnym :(
    09.19 2 iui z clo - cb :(
    11.19 3 iui z clo :(
    12.19 naturalna cb :( + wykryte bakterie e-coli w nasieniu
    KIR AA-brak wszystkich kirów implantacyjnych
    02.20 - naturalny cud, accofil włączony po pozytywnej becie, poród zdrowej dziewczynki
    2022 - rozpoczęcie kolejnych starań
‹‹ 499 500 501 502 503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ