X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną *inseminacja 2025*
Odpowiedz

*inseminacja 2025*

Oceń ten wątek:
  • Paulina199012 Znajoma

Wysłany: 9 października, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    @Paulina199012 daj znać jak tak beta dzisiaj 🤞

U mnie z rana znaczny spadek temperatury do 36.51 :/ przygotowuje się mentalnie na negatywna betę jutro. U męża mocz z krwią dzisiaj w nocy, więc nie jest wesoło. Nie wiem co zrobimy z kolejnymi cyklami :(

@Vendigo odświeżanie Alabu czas start. Nie mam nadziei już prawdę mówiąc. Dziś jest 10 dzień po iui a test sikany to biel wizira :( jakoś szczególnie mi smutno bo w niedzielę mam urodziny i liczyłam na to że los mi da najpiękniejszy prezent ale zdaje się że dostanę jedynie menstruacje + brak szans na drugie podejście do IUI w październiku :(

• Choinka123 Przyjaciółka

Wysłany: 9 października, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina199012 wrote:
    @Vendigo odświeżanie Alabu czas start. Nie mam nadziei już prawdę mówiąc. Dziś jest 10 dzień po iui a test sikany to biel wizira :( jakoś szczególnie mi smutno bo w niedzielę mam urodziny i liczyłam na to że los mi da najpiękniejszy prezent ale zdaje się że dostanę jedynie menstruacje + brak szans na drugie podejście do IUI w październiku :(
    Wyniki z alabu zazwyczaj po 15 i dostaniesz SMS jak wynik będzie gotowy przynajmniej ja tak mialam wczoraj, a odświeżalam jak nakręcona co 10 min od 12, a dziś próbuje się wyczołgać z tego paskudnego samopoczucia i jakoś nie idzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 12:21

30 & 34
    ▪️starania od 11.2021
    ▪️AMH
    2022-2,83
    2024 -2,44
    ▪️Hormony w normie
    ▪️MUCH -OK
    ▪️ Drożności jajowodów z użyciem pianki EXEM FOAM - OK
    ▪️USG w kierunku endometriozy i ademiozy - nie wykryto
    ▪️PAI-1 4G/5G wykazano obecność polimorfizmu w układzie heterozygotycznym
    ▪️MTHFR C677T C/T
    ▪️STYMULACJE
    12.24 Lametta+Owitrelle+Duphaston
    01.25 Lametta+Owitrelle+Duphaston

04.2025 Laparoskopia + Histeroskopia?

ON
    ŻPN
    2024 zabieg
  • Vendigo Koleżanka

Wysłany: 9 października, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Choinka123, jakoś nie zarejestrowalam że wczoraj robiłaś badanie. To była beta? Trzymaj się, wiem, że Ci ciężko :(

Ja zawsze robię betę w mojej klinice, tam mają swoje laboratorium i są wyniki w ciągu 1 godziny od pobrania. A i tak ta godzina się dłuży...

@tosiekk u mnie dzisiaj 10 dpo (albo raczej po IUI, ale traktuję to równoznacznie). Slubny wlasnie siedzi w kolejce u urologa (to już 3 w ciągu tygodnia), mam nadzieję że coś mu pomoże.
    Popłakałam się dzisiaj w robo nad trudem tych starań, już mi się ulało, chyba to spadek nastroju przed @ :(

@Paulina199012, widzę że Ty też październikowa jesteś, ja mam urodziny za 2 tygodnie i też w cichości liczyłam na taki prezent urodzinowy :(

♀️91 ♂️87

Starania od: 01.2024

♀️AMH 4.17 (06.2024) ✅, TSH 1.00 (09.2024)=> 2.91 (01.2025)=>2.21 (09.2025) ✅, celiakia✅, V Leiden ✅, Protrombina ✅, Kariotyp ⏳
    Sono HSG (obydwa jajowody drożne) ✅, biopsja endometrium✅, cykle regularne ✅
    💊olej z wiesiołka (do owu) , zioła ojca sroki (do owu), NAC (3dc-7dc),inozytol 4000 mg, Wit D, omega 3, kwas foliowy, magnez, koenzym Q10

♂️ ŻPN (II stopień) ❌, morfologia 3.7% (06.2024) => 3% (09.2024) ❌, fragmentacja DNA ✅, przewlekłe niebakteryjne zapalenie prostaty ❌, nadciśnienie ❌
    💊olej z czarnuszki, Wit D, koenzym Q10, prostamol uno, triplixam, zioła na prostatę, Omnic ocas

04.2025 stymulacja I Lametta+Zivafert+Luteina ❌
    05.2025 stymulacja II Lametta+Zivafert+Luteina ❌

29.09.2025 IUI 1 ❌
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 października, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    @Britkaa, miałaś szczęście z tym medicoverem. Ja też mam pakiet i poszłam do gina, mówiąc że po 11 latach odstawiam pigulki anty, bo chce się starać o dziecko i że może jakieś suple powinnam łykać, czy badania zrobić - lekarz mi nic nie wypisał, kazał się dużo przytulać i niczym się nie martwić. Po tym jak długo się nie udawało poszłam do innego, który miał 5.0 ocenę na znanym lekarzu, kilkaset opinii, mówię mu ze się staramy i się nie udaje, że może powinnam hormony sprawdzić, może jakieś badania zrobimy. Powiedział, że medicover nie jest od rozwiązywania problemów z płodnościa, od tego jest Invimed który jest częścią grupy medicover i że tam mogę porobić badania (oczywiście tam płatne), a w medicover nie wypisze mi żadnego skierowania nawet na podstawowe hormony. Po tak długim czasie antykoncepcji nawet naturalne wydaje się sprawdzić, czy organizm ruszył... Ale nie... Mega się zraziłam do medicover :/

Też mnie zaciekawiłaś tym, że się robi dodatnia ANA po antykoncepcji, nie kojarzę żebym to badała, chyba muszę się tym zainteresować.

A moje bóle czasem są, czasem ich nie ma. Np dzisiaj rano nic mi nie było, a teraz siedzę w pracy i normalnie brzuch mnie nawala, jakby już okres był, a dalej go nie ma. Plus bolą mnie nogi, myślałam że na przystanek nie dojdę, może to już starość 🤣

Zapytałam gina telefonicznie (ale innego niż ten co mnie leczy) czy mam się martwić tymi bólami, to powiedział że to normalne i nic to nie znaczy.

Wiesz co ja wykupilam medicovera sobie prywatnie- pod katem wlasnie ciazowym, myslalam, ze zajde przez ten rok w ciaze i ze bardziej oplaca sie prowadzic ciaze wlasnie przez medicover niz prywatnie, ale okazalo sie, ze nie zaszlam, a teraz jak wyliczyli mi skladke to zamknelam oczy😂 i stwierdzilam, ze bede chodzila prywatnie przez rok i zobaczymy czy taka kwote wykorzystam, a jak zajde to ewentualnie wykupię wtedy pakiet.

A ta lekarka tez byla z polecenia i wiedzialam, ze jest w medicoverze i ze jest nieplodnosciowa- dlatego tez taka decyzja.

No, niestety tak to jest z tym ANA u mnie...
    A jak tam ty i twoj maz? Jak sie macie? I jak twoje bóle i wyniki-testujesz??

😘😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 19:12

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
    10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm...
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 października, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina199012 wrote:

Trzymam kciuki 🫶
    Trzymaj się!! 😘
    Może nie bedzie tak źle!!

Paulina199012 lubi tę wiadomość

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

• Nowa202 Debiutantka

Wysłany: 10 października, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny muszę się z wami podzielić swoim szczęściem jestem 3 tygodnie po inseminacji i stwierdziłam że nie robię bety i testu bo pewnie nic z tego jak zwykle się nie udało zaczęłam się martwić że okres nie przychodzi super się czuje postanowiłam dziś zrobic test a tu szok dwie kreski lecę jeszcze dziś na betę żeby potwierdzić

Choinka123, Vendigo, Paulina199012 lubią tę wiadomość

• Choinka123 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa202 wrote:
    Dziewczyny muszę się z wami podzielić swoim szczęściem jestem 3 tygodnie po inseminacji i stwierdziłam że nie robię bety i testu bo pewnie nic z tego jak zwykle się nie udało zaczęłam się martwić że okres nie przychodzi super się czuje postanowiłam dziś zrobic test a tu szok dwie kreski lecę jeszcze dziś na betę żeby potwierdzić
    Gratulacje 🥰 życzę bardzo nudnej ciąży 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 09:16

30 & 34
    ▪️starania od 11.2021
    ▪️AMH
    2022-2,83
    2024 -2,44
    ▪️Hormony w normie
    ▪️MUCH -OK
    ▪️ Drożności jajowodów z użyciem pianki EXEM FOAM - OK
    ▪️USG w kierunku endometriozy i ademiozy - nie wykryto
    ▪️PAI-1 4G/5G wykazano obecność polimorfizmu w układzie heterozygotycznym
    ▪️MTHFR C677T C/T
    ▪️STYMULACJE
    12.24 Lametta+Owitrelle+Duphaston
    01.25 Lametta+Owitrelle+Duphaston

04.2025 Laparoskopia + Histeroskopia?

ON
    ŻPN
    2024 zabieg
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Vendigo czy Ty dziś robisz betę? 🤞🏻

@Paulina199012 przytulam za te smuteczki :( wszystkie znamy to uczucie kiedy wszystko idzie nie tak. Ale jestem pewna, że dla każdej z nas w końcu zaświeci słońce, uda się 🙏🏻

♀96’ Regularne cykle, owulacje pomimo PCOS✔️
    drożność ✔️ KIR Bx (5/5) ✔️ AMH 3,6 ✔️ ANA ✔️ PAI hetero ❌ niedoczynność tarczycy❌

♂88’ hormony, nasienie✔️
    DFI 10% ✔️ HBA 80% ✔️ stres oxy ❌

12 cykli naturalnych, 5 cykli stymulowanych❌
    wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
    ⏳ 2. IUI 10/2025 - lametta, ovitrelle, cyclogest, acard
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa202 wrote:

Gratulacje 🤗 które to podejście do inseminacji?

drożność ✔️ KIR Bx (5/5) ✔️ AMH 3,6 ✔️ ANA ✔️ PAI hetero ❌ niedoczynność tarczycy❌

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @tosiekk

Jak tam po inseminacji, jak sie czujesz?

• Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa202 wrote:

Gratulacje, daj znac co wyjdzie z bety😁

• Vendigo Koleżanka

Wysłany: 10 października, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje @Nowa202 ❤️❤️❤️ ale super wieści!!!

Jestem po becie i wizycie u gina. Beta wyszła 0.985 - zawsze wychodzila mi <0.2, ale może to resztki zastrzyku? Po pęcherzykach śladu nie ma, więc się wchlonely. Mam odstawić luteinę, jakbym nie dostała okresu, to za tydzień powtórzyć betę. Powiedział, że beta negatywna, ale jest cień szansy, że się wszystko przesunęło o kilka dni.

Pytałam o te bole brzucha, które miałam w zeszłym tygodniu. Powiedział, że miałam bardzo duże te pęcherzyki i mogły nie pęknąć w dniu IUI, pomimo zastrzyku, tylko kilka dni później i mogło to się wtedy dziać.

Ogólnie był bardzo pesymistycznie nastawiony do IUI, że skuteczność tej procedury jest znikoma i tylko w Polsce się to robi, bo na zachodzie nikt w to nie wierzy :(
    I że zrobi mi IUI ile chce, ale nie ma sensu więcej niż 2-3 razy, oraz że skończyła się kasa na IVF, więc dopiero w przyszłym roku zaprasza gdybyśmy chcieli.

Mój mąż nadal cierpi. Kolejny urolog przepisał mu masę badań i posiewow, ale dopiero w przyszłym tygodniu je zrobi i po nich ma 2 tygodnie brać antybiotyk, więc się wstrzymujemy ze staraniami na razie.

Juz wczoraj czułam, że się nie udało. Na spotkaniu z szefowa ulało mi się i nie wytrzymałam, popłakałam się i przez godzinę jej opowiadałam o naszych staraniach, o IUI, o tym że się nie udaje, że jestem jakaś popsuta. Bardzo mnie pocieszyła, powiedzkala że trzyma za nas kciuki, że nie wyobraża sobie, co przeżywam i czy może nie chce trochę wolnego, a na koniec rozmowy powiedziala, że zgłosiła mnie do awansu 🫣

Sylaada lubi tę wiadomość

♀️91 ♂️87

Starania od: 01.2024

♀️AMH 4.17 (06.2024) ✅, TSH 1.00 (09.2024)=> 2.91 (01.2025)=>2.21 (09.2025) ✅, celiakia✅, V Leiden ✅, Protrombina ✅, Kariotyp ⏳
    Sono HSG (obydwa jajowody drożne) ✅, biopsja endometrium✅, cykle regularne ✅
    💊olej z wiesiołka (do owu) , zioła ojca sroki (do owu), NAC (3dc-7dc),inozytol 4000 mg, Wit D, omega 3, kwas foliowy, magnez, koenzym Q10

♂️ ŻPN (II stopień) ❌, morfologia 3.7% (06.2024) => 3% (09.2024) ❌, fragmentacja DNA ✅, przewlekłe niebakteryjne zapalenie prostaty ❌, nadciśnienie ❌
    💊olej z czarnuszki, Wit D, koenzym Q10, prostamol uno, triplixam, zioła na prostatę, Omnic ocas

04.2025 stymulacja I Lametta+Zivafert+Luteina ❌
    05.2025 stymulacja II Lametta+Zivafert+Luteina ❌

29.09.2025 IUI 1 ❌
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    @tosiekk

Jak tam po inseminacji, jak sie czujesz?

A dziękuję, czuję się dobrze. Dzisiaj zaczynam proga, więc pewnie zaraz się zacznie już spadek nastroju 😅
    w tym cyklu planuje testować od 10 dpo, może im szybciej będę oglądać tą biel to się już nastawię i mniej będę przeżywać kolejną porażkę. Albo porządnie zdziwię i zobaczę na teście coś innego niż zwykle, czas pokaże.

a Ty jak się czujesz? nastrój już troszkę lepszy? nic nie boli, nie kłuje w tym jajniku?

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:

Jestem po becie i wizycie u gina. Beta wyszła 0.985 - zawsze wychodzila mi <0.2, ale może to resztki zastrzyku? Po pęcherzykach śladu nie ma, więc się wchlonely. Mam odstawić luteinę, jakbym nie dostała okresu, to za tydzień powtórzyć betę. Powiedział, że beta negatywna, ale jest cień szansy, że się wszystko przesunęło o kilka dni.

Pytałam o te bole brzucha, które miałam w zeszłym tygodniu. Powiedział, że miałam bardzo duże te pęcherzyki i mogły nie pęknąć w dniu IUI, pomimo zastrzyku, tylko kilka dni później i mogło to się wtedy dziać.

Ogólnie był bardzo pesymistycznie nastawiony do IUI, że skuteczność tej procedury jest znikoma i tylko w Polsce się to robi, bo na zachodzie nikt w to nie wierzy :(
    I że zrobi mi IUI ile chce, ale nie ma sensu więcej niż 2-3 razy, oraz że skończyła się kasa na IVF, więc dopiero w przyszłym roku zaprasza gdybyśmy chcieli.

Mój mąż nadal cierpi. Kolejny urolog przepisał mu masę badań i posiewow, ale dopiero w przyszłym tygodniu je zrobi i po nich ma 2 tygodnie brać antybiotyk, więc się wstrzymujemy ze staraniami na razie.

Juz wczoraj czułam, że się nie udało. Na spotkaniu z szefowa ulało mi się i nie wytrzymałam, popłakałam się i przez godzinę jej opowiadałam o naszych staraniach, o IUI, o tym że się nie udaje, że jestem jakaś popsuta. Bardzo mnie pocieszyła, powiedzkala że trzyma za nas kciuki, że nie wyobraża sobie, co przeżywam i czy może nie chce trochę wolnego, a na koniec rozmowy powiedziala, że zgłosiła mnie do awansu 🫣

Mi się kiedyś zdarzył wynik bety <2,5 i też się zdziwiłam, ale każdy gin mówi, że wynik poniżej 5 oznacza, że nic się nie zadziało 🙄
    Co do opinii Twojego lekarza to ja akurat się z nim zgadzam… tylko w Polsce wymagają podejść do IUI, żeby ruszać dalej. Czytałam też opinie, że te udane inseminacje to cykle, które w 90% udałoby się po prostu naturalnie, taka zbieżność. No ale jednak jest to metoda wspomagania, skraca drogę plemniczkom, więc czasem warto próbować 🤷🏼‍♀️

Przykro mi, że tak się to u Was wszystko paskudnie zbiegło w czasie :( ale ogromny plusik dla szefowej, że Cię tak miło potraktowała. Dobrze mieć wsparcie w miejscu pracy, tylko się cieszyć 🤗
    Ja u siebie nic nie mówię póki co o staraniach. Ale przyznam szczerze, że czasem już mi się kończą wymówki na te wszystkie wcześniejsze wyjścia, wolne brane z dnia na dzień…

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:

Kurde, to jeszcze jakaś szansa jest....
    Przykro mi z powodu męża i starań, to boli jak cholera....sama teraz mam przerwę i na nic nie liczę😢 ściskam cię!!!

Kurde, ale masz szefową😅 na medal!!
    Oddaj mi ją. Ja jestem sama sobie szefową i jestem dla siebie surowa😅

Teraz czas zeby sie wyluzowac, odpocznij troche, zrob cos dla siebie- moze nawet wez to wolne??? A czemu by nie? 🫶😘

• Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tosiekk wrote:
    A dziękuję, czuję się dobrze. Dzisiaj zaczynam proga, więc pewnie zaraz się zacznie już spadek nastroju 😅
    w tym cyklu planuje testować od 10 dpo, może im szybciej będę oglądać tą biel to się już nastawię i mniej będę przeżywać kolejną porażkę. Albo porządnie zdziwię i zobaczę na teście coś innego niż zwykle, czas pokaże.

a Ty jak się czujesz? nastrój już troszkę lepszy? nic nie boli, nie kłuje w tym jajniku?

No to ciesze sie, ze na ten moment jest dobrze, oby tak zostalo, ja o dziwo po progesteronie mialam dobry nastroj- lepszy niz zwykle- moj maz sie smial, ze tez wezmie jak tak jest fajnie po nim😅

U mnie jako tako, zrobilam w 5dc badania estrogenu, lh i fsh i wychodzi, ze torbiel nie jest aktywna hormonalnie, ale jeszcze jestem 'stymulowana'.
    Ale jestem przynajmniej spokojna, ze to tylko torbiel czynnościowa i wchlonie sie sama najpewniej.
    Psychicznie jeszcze do siebie wracam, ale juz jest lepiej. Torbiel nie przeszkadza, nie odzywa sie, wszystko jest git☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 11:50

• Paulina199012 Znajoma

Wysłany: 10 października, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa202 wrote:

@Nowa202 ogromne gratulacje ❤️ to takie budujące kiedy czytam że się Wam udaje ❤️

U mnie dziewczyny wyniki przyszły dopiero dziś. Beta 6,0 ale czuję się typowo okresowo

• Luizaczek Koleżanka

Wysłany: 10 października, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny można do Was dołączyć?? Za miesiąc pochodzę do pierwszej inseminacji to będzie ostatni cykl przed zamknięciem roku starań 🤗

Sylaada lubi tę wiadomość

⏳ Listopad 2024
    MUCHA nie siada 🪰✅
    Jajowody ✅(lewy bez szału)
    🥺Podejrzenie adenomiozy
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    No to ciesze sie, ze na ten moment jest dobrze, oby tak zostalo, ja o dziwo po progesteronie mialam dobry nastroj- lepszy niz zwykle- moj maz sie smial, ze tez wezmie jak tak jest fajnie po nim😅

U mnie jako tako, zrobilam w 5dc badania estrogenu, lh i fsh i wychodzi, ze torbiel nie jest aktywna hormonalnie, ale jeszcze jestem 'stymulowana'.
    Ale jestem przynajmniej spokojna, ze to tylko torbiel czynnościowa i wchlonie sie sama najpewniej.
    Psychicznie jeszcze do siebie wracam, ale juz jest lepiej. Torbiel nie przeszkadza, nie odzywa sie, wszystko jest git☺️

To chociaż tyle dobrego, jestem dobrej myśli, że w tym cyklu zamkniesz ten temat 🙏🏻 a jak tam plany zmiany lekarza?

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
  • tosiekk Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina199012 wrote:
    @Nowa202 ogromne gratulacje ❤️ to takie budujące kiedy czytam że się Wam udaje ❤️

U mnie dziewczyny wyniki przyszły dopiero dziś. Beta 6,0 ale czuję się typowo okresowo

A ile jesteś to było po zaatrzyku? Bo jak jakieś 12-13 dni to może to raczej już wypłukany i coś tam kiełkuje? 🤞🏻

♂88’ hormony, nasienie✔️

wyleczona ureaplasma ✔️

❌ 1. IUI 09/2025
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ