X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    A czy ktoś może jest w invikcie we Wrocławiu?

Dziewczyny, Czy któraś z Was może ma endomende i stosowano wobec niej jakiejś dodatkowe leki albo procedury?

Bo w pytaniu do eksperta któraś dziewczyna o to pytała i Łukaszuk odpisał, że niby są jakieś sposoby na zwiększenie szans na powodzenie ivf u kobiet z endo. Chciałabym się dowiedzieć co to takiego i jakby mi nie zaproponowali to się upomnieć :)

i jeszcze mam jedno pytanie :) - czy ktoś mi może jak krowie na rowie wytłumaczyć czym się różni icsi od imsi i która jest lepsza dla kogo?

IVF - plemniki i jajko na szkle radzą sobie same. Same mają się połączyć. Najbardziej "naturalne" ze wszystkich sposobów zapłodnienia pozaustrojowego.

ICSI - wstrzykują plemnik do jajka - plemnik wybrany w powiększeniu jak się nie mylę 400-krotnym.

IMSI - to samo co ICSI praktycznie, ale powiększenie plemnika przy wyborze 6000 razy.

Ja mam endo - miałam IMSI. Chłop zdrowy.

shooa, Aprilia, renieczka lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki !
    Poczytałam właśnie troszkęna stronach klinik niepłodności w między czasie o tym imsi i icsi, bo w tych dokumentach z kliniki to język dla laika nie jest zbyt przystępny:/ niby imsi wydaje się 'najlepsze', ale w sumie to chyba nie ma 100% pewności, że prawidłowo wyglądający bez widocznych uszkodzeń materiału genetycznego plemnik gwarantuje sukces? zresztą, kto to wie od czego zależy powodzenie...

Anatolka, pytając o endobabki miałam na myśli jakieś dodatkowe szprycowanie lekami, czy coś stosują. Jakieś inne dodatkowe leki miałaś zalecane czy standardowa stymulacja?

Biała, życzę pięknie przyrastającej bety na koniec kwietnia :)

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam diphereline 3.75 za drugim razem + encorton oba razy.

shooa lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety co mogę wziąźć na ból głowy?rozsadza mi czaszkę :-(

• Aprilia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa ja jestem w invikcie we Wro :)

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Kobiety co mogę wziąźć na ból głowy?rozsadza mi czaszkę :-(

Ja przy staraniach przestałam brać leki przeciwbólowe, chyba że koniecznie potrzebuję. Za to używam amolu na skronie I często mi pomaga. Może spróbuj, dla grosza raczej nie zaszkodzi :)

• agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko ok po wizycie, beta rośnie, wolniej, ale mam się tym nie przejmować, pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym widziałam, teraz czekamy na serducho :)

Moniaa, Sysiaaaaa, shooa, Biała, Requiem, Konwalia, czarownica_tea, Marta1986, justa1234, Tosia 1981, takasobieja, Beata.D lubią tę wiadomość

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka w takim razie trzymam kciuki za serducho <3 <3 <3 .

agniesia2569 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Aprilia, a na jakim jesteś etapie? :)

• Biała Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    dzięki !
    Poczytałam właśnie troszkęna stronach klinik niepłodności w między czasie o tym imsi i icsi, bo w tych dokumentach z kliniki to język dla laika nie jest zbyt przystępny:/ niby imsi wydaje się 'najlepsze', ale w sumie to chyba nie ma 100% pewności, że prawidłowo wyglądający bez widocznych uszkodzeń materiału genetycznego plemnik gwarantuje sukces? zresztą, kto to wie od czego zależy powodzenie...

Warto wykonać wcześniej badania: kariotypy (wady genetyczne), a jeżeli chodzi o plemniory, oprócz seminogramu (nawet jeśli jest super) chromatynę plemnikową.

Biała, życzę pięknie przyrastającej bety na koniec kwietnia :)

<3 dzięki <3

• Aprilia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie ciągle jeszcze na etapie badań i szukania lepszego rozwiązania bo co lekarz to inna opinia... Prof na dzień dobry zasugerował in vitro, mój gin i lekarka z kliniki inseminację. U nas chodzi o czynnik męski choć urolog patrząc na wyniki nie stwierdził nieprawidłowości... Mamy mętlik w głowach :/

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja do środowego HSG myślałam, że mamy problem męski...ale niestety słaba ruchliwość i kiepska morfologia przy moich niedrożnych jajowodach to pikuś.
    i tym sposobem trafiliśmy do invicty i na dzień dobry dostaliśmy kwalifikację do rządówki.
    życzę Wam, aby groszek pojawił się naturalnie i nie było potrzeby ivf.
    idę do wyrka! :) miłej niedzieli

• Requiem Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plimka_bum wrote:
    mam jeszcze jedno pytanie, czy bierzecie np urlop albo l4 podczas brania zastrzyków i całego tego procesu? czy można normalnie pracować i funkcjonować ?
    Można spokojnie pracować i normalnie funkcjonować. Ja przyjmowałam zastrzyki 30 dni urlopu by mi nie starczyło ;)

Kwiecień 2015 ICSI brak mrozaczków :(
    Grudzień 2015 IMSI brak mrozakow :(
    Kwiecień 2016 ICSI transfer 2 :(
    Lipiec 2016 Crio 1 śnieżynki :( KONIEC!
    Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz mu o swoich planach...
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy jak się podchodzi po ok 2 cyklach do kolejnej pełnej procedury in-vitro to trzeba znowu wszystkie badania powtarzać? amh, wirusówki ect? czy poprzednie będą jeszcze "ważne"

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 02:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie byly wazne. Wirusowki powiedzieli, ze do pol roku.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Biała Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o mnie to część badań miałam po terminie. Kiedy podchodziłam w grudniu do rządówki to badania które zlecił poprzedni gin. były jak znalazł, teraz okazały się za stare ;) Powtarzałam posiew, cytologię, tokso, cyromegalie, chlamydie itd. Natomiast gin. w klinice zlecił dodatkowe przeciwciała i chromatynę plemnikową, jako głębsze szukanie przyczyny niepowodzenia w pierwszym podejściu. Oczywiście kariotypy, grupy krwi, (podobno) różyczka są bezterminowe. Natomiast jeżeli chodzi o AMH to ono kwalifikuje do programu, więc jeśli miałaś na średnim poziomie to pewnie nie będziesz piwtarzać. Dla przykładu: moje 1,34 i po pół roku aktualne :D

• plimka_bum Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fistaszek wrote:
    Plimka co do Katowic to tak. W provicie cie nie zakwalifikuja, bo conajmniej do polowy roku nie beda mieli pieniedzy, skonczyly im sie, a jest kolejka oczekujacych. z Invimedem ja osobiscie mamnieciekawe przejscia finansowe i nie tylko ja tzn kasowali za cos, za co nie powinni, no i nam nie pomogi. wiem, ze w Invimedzie nie maja kolejek. Ja jestem w Gyncentrum u Dr Mercika. Dziewczyny polecja tez Dr Piekarz. Ja jestem bardzo zadowolona. Z tego co wiem nie ma kolejki, zaraz po kwalifikacji mozes zaczac stumulacje. Ja jestem teraz na antkach i jak bedze ok wszystko na usg to w maju zaczynam i w maju bede miala transfer. To tyle z Katowic.
    dziękuję ci fistaszek za odpowiedź, a jakie to są koszty w gyncrentrum ? jakich badań wymagają podczas zgłaszania się ? badania należy wykonać u nich ? ja dużo czytałam o gyncentrum i chyba faktycznie jest warte polecenia

Edyta
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja historia w dużym skrócie wygląda tak że mam stwierdzone PCO , nie miałam owulacji, przez 6 miesięcy brałam clo , duphastan i nadal nic. Później miałam 6 miesięcy przerwy z clo i poszłam na laparoskopię. Jajowody drożne, brak zrostów, lekrz zrobił kauteryzację jajników. Teraz jestem już 3 miesiąc na clo , w poprzednich dwóch w ogóle nie urosły pęcherzyki. W tym miesiącu zobaczymy.. ale nie mam dobrych przeczuć.
    Wydaje nam się że nie ma na co czekać i lepiej postarać się o invitro.
    Tylko czy ono pomoże :/

Edyta
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH w którym dniu cyklu najlepiej zrobić?

Edyta
  • Lila84 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plimka_bum wrote:
    AMH w którym dniu cyklu najlepiej zrobić?
    Można robić w każdym dniu cyklu

renieczka lubi tę wiadomość

Lenka <3 35t1d 2522 gramy szczęścia <3

Czekamy na Ciebie córeczko <3
    d76e967a38.png
‹‹ 1093 1094 1095 1096 1097 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ