IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Mimbla wrote:No jasne, masz rację. Jestem świadoma że warto byłoby ją zrobić.
Z innej beczki, czy orientujesz się jaka jest definicja prawna w Polsce "usługi medycznej" w kontekście np VAT?
Czy klinikom opłaca się i wolno, zgodnie z prawem wystawiać rachunek za leki zatytułowany "usługa medyczna"?
Może ktoś inny wie lub działa w branży i byłby w stanie mi pomóc to ustalić?
Pewnie nie. Jeśli wystawiają to muszą mieć w tym biznes. Może chodzić o to, że "usługa medyczna" nie jest objęta Vat-em, a leki mają chyba 7%, no nie?
Myślę, że Rzecznik Praw Pacjenta jest odpowiednią osobą do zadania tego pytania.
-
nick nieaktualnyKontynuując pytanie Margo i temat kariotypów.
Jaki jest sens robienia badania kariotypów? Nie jest tak, że jak wyjdą jakieś nieprawidłowości to wtedy się martwimy i w ogóle przekreślamy temat starań, a jak badanie wyjdzie dobrze, to znaczy, że nie mamy się czym martwić i np., na powodzenia ivf nie ma to wpływu?
Przecież z genetyką nic nie zrobimy, więc tylko dla naszej świadomości to badanie? Czy np. w razie nieprawidłowych kariotypów korzysta się z komórki dawczyni/nasienia dawcy? -
rozmawiałam z paroma aptekami w Katowicach i twierdzą że klinika (nzoz, także przychodnia) ma prawo takie rachunki wystawiać za leki. Moim zdaniem to jest nadużycie ale polskie prawo chyba na to zezwala. Z rachunku za "usługę" nie wynika jednak wprost, jaki VAT klinika odprowadzi
i jaka była zniżka lub jej brak...
Usługi medyczne z podanym kodem PKWiU co do zasady są w większości zwolnione z VAT więc to klinice daje piękne pole do popisu w kreatywnej księgowości - jeśli tylko chce być nieuczciwa, to pewnie bedzie... Ot, takie mam wątpliwości ale apteki potwierdzają że klinika może to robić, bo ma prawo zabezpieczać zapasy leków jesli chodzi o specjalistyczne produkty jak Prolutex. -
Beata.D wrote:Dziewczyny przypomnijcie-byla z Was ktoras na naturalnym cyklu do crio??? Chyba Nadzieja?! Ja bralam tylko Progynova21 ale ona podnosi mi cisnienie
. I zastanawiam sie czy nie pogadac z lekarzem zeby nic nie brac(endo mam zawsze tak ok 9mm w 11-12 dc)Teraz jestem w punkcie w ktorym nie wie, co robic
Ja również byłam na cyklu naturalnym. Jedynie co brałam to progesteron - duphaston.Beata.D lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhej laski " my " w domu:)
2 blastusie mam
i pytanie PRG dziś 26,48 luteina 2x1 i profesor oraz pielęgniarki mówią że jest dobrze, dziewczyna która zaszła w ciąże z blastusią też miała ponad 20 tylko, ja już nie wiem a wy tu mówicie że u Was to ok 60
co ja mam zrobić biednaagniesia2569, Kava, Justine, Piggy, justa1234, Tosia 1981, Konwalia, czarownica_tea, Marta1986, Beata.D, sylvuś, Mimbla lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBeata.D wrote:Dziewczyny przypomnijcie-byla z Was ktoras na naturalnym cyklu do crio??? Chyba Nadzieja?! Ja bralam tylko Progynova21 ale ona podnosi mi cisnienie
. I zastanawiam sie czy nie pogadac z lekarzem zeby nic nie brac(endo mam zawsze tak ok 9mm w 11-12 dc)Teraz jestem w punkcie w ktorym nie wie, co robic
ja już 2 raz naturalnie -
Hej kochane.
Byłam na wizycie 5ttdz4dni, jest zarodek i to ciałko zolciowe czy coś i puls. Serca jako tako nie ma ale widać ze coś pika! Doktor mówi ze to zalazek serca fasolki.
Dodaje mi to otuchy i walki o dzieciatko.
Za 2 tyg wizyta po której doktor powiedział ze będzie można ssie cieszyć.
Pozdrawiam dziewczynki po transferach i te w których pewnie jeszcze nie wiedzą a rośnie w nich życie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 15:49
agniesia2569, nadzieja92, pinezka, Kava, shooa, Piggy, justa1234, iga 79, zai2014, Tosia 1981, Konwalia, czarownica_tea, Marta1986, Beata.D, Kaczorek, sylvuś, Aprilia, kapturnica, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Anko świetna wiadomość
widzisz maleństwo jest mega silne
ja w sobotę widziałam tylko pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym, a mam większą bete, widzisz to nie jest aż tak bardzo istotne
To teraz czekamy razem 2tyg.na wizyty serduchowe
Anko:-) lubi tę wiadomość
-
Anko bardzo się cieszę! trzymam za Was mocno kciuki!
Anko:-) lubi tę wiadomość
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
Anko cudowne wieści;) maluszek silny wiec życzę nudnej reszty ciąży;) następnym razem już będzie serduszko:)
Lenuś za was mocno trzymam kciuki i oczywiście modlitwa tez załatwiona:) Niech maluchom aż tak się nie spieszy.
A ja wpadam po wasze kciuki kochane jutro jadę na prenatalne. Jestem spokojna ale stres jest. Ja ogólnie czuje się lepiej choć dalej za dużo chodzić nie mogę bo brzuch się nadal stawia wiec nawet zakupy odpadają ale w miarę jakoś funkcjonuje.Lenuś, Mimbla lubią tę wiadomość
-
nadzieja92 wrote:hej laski " my " w domu:)
2 blastusie mam
i pytanie PRG dziś 26,48 luteina 2x1 i profesor oraz pielęgniarki mówią że jest dobrze, dziewczyna która zaszła w ciąże z blastusią też miała ponad 20 tylko, ja już nie wiem a wy tu mówicie że u Was to ok 60
co ja mam zrobić biedna2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
26.03.2015 - crio 2 x 4AA28.04.2015 - crio 4AA i 4BB
06.08.2015 - 2 x 4BB
08.09.2015 - 4BB i 3BC
06.10.2015 - 2BB i 1BB
11.12.2015 - 2X1BB
-
Minuśka wrote:Ginger, już się martwiłyśmy tutaj o Was
Ale jesteś cała i zdrowa. Uffff...
Jutro moje kciuki masz gwarantowane.
Dziękuję jesteście kochane;) ostatnio troszkę się wyizolowlam z życia internetowego. Dam znać jutro.
Kava lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPiggy wrote:no ja też sie ostatnio martwilam ze moj progesteron na poziomie 32 jest mały , ale lekarz mnie uspokoil i powiedzial ze jest przyzwoity i tym to mam sie nie martwic.
Kurde w sumie czyn się różni ivf od naturalnego jakoś nie wiem czy wyższy Prg to jakaś różnica ważne ze plamienie nie ma -
nick nieaktualny