X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • mysza89 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś trzymaj sie i walczcie będzie dobrze :).

Sama jestem wcześniakiem urodzonym w 6 miesiącu waga 900 g ,wierze że z maluchami bedzie wszystko dobrze

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,mam pytanie: ile czeka się na in vitro? Mam kasę,ale nie wiem jak się za to zabrać? Straciłam 3 ciąże,teraz staram się od 8 m-cy i nic. W sumie będzie 2 lata jak nic z tego nie wychodzi,nie mamy dziecka:( Jeśli możecie mi tak w skrócie napisać co mam zrobić i ile czasu to zajmie,aź dojdzie do transferu? Będę baaardzo wdzięczna:)

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• ma_pi Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek211 wrote:
    Dziewczyny,mam pytanie: ile czeka się na in vitro? Mam kasę,ale nie wiem jak się za to zabrać? Straciłam 3 ciąże,teraz staram się od 8 m-cy i nic. W sumie będzie 2 lata jak nic z tego nie wychodzi,nie mamy dziecka:( Jeśli możecie mi tak w skrócie napisać co mam zrobić i ile czasu to zajmie,aź dojdzie do transferu? Będę baaardzo wdzięczna:)

Na tak zadane pytanie nie da się odpowiedzieć, ponieważ nikt nie wie, ile to zajmie. Zanim przejdziecie do ivf (jeśli będzie taka potrzeba), to sama diagnostyka może trwać tygodniami, ale ona jest bardzo ważna i nie warto jej pomijać.
    Pierwsze pytanie: Liczycie na dofinansowanie, czy nie?
    Jeśli nie i robicie komercyjnie, to musicie zdecydować się na konkretną klinikę i zacząć diagnostykę. Na pewno te poronienia trzeba zbadać. Zapewne będziecie musieli zbadać genetykę, to chwilę trwa, nawet odpłatnie kilka tygodni. Resztę już Wam lekarz prowadzący wytłumaczy.

Wybierzcie klinikę i umawiajcie się na wizytę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 14:01

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_pi wrote:
    Na tak zadane pytanie nie da się odpowiedzieć, ponieważ nikt nie wie, ile to zajmie. Zanim przejdziecie do ivf (jeśli będzie taka potrzeba), to sama diagnostyka może trwać tygodniami, ale ona jest bardzo ważna i nie warto jej pomijać.
    Pierwsze pytanie: Liczycie na dofinansowanie, czy nie?
    Jeśli nie i robicie komercyjnie, to musicie zdecydować się na konkretną klinikę i zacząć diagnostykę. Na pewno te poronienia trzeba zbadać. Zapewne będziecie musieli zbadać genetykę, to chwilę trwa, nawet odpłatnie kilka tygodni. Resztę już Wam lekarz prowadzący wytłumaczy.

Wybierzcie klinikę i umawiajcie się na wizytę.
    Tak komercyjnie. Nie robiliśmy jeszcze badań genetycznych,zrobiłam abtykoagulant toczniowy,przeciwciała przeciwtarczycowe,test insulinowy,wszystkie badania hormonalne ( prawie co miesiąc powtarzane ), hpv, toksoplazmoza, HSC, badanie nasienia- wszystkie wyniki bardzo dobre! Czeka mnie jeszcze HSG,no i te badania genetyczne. Mój lekarz twierdzi,że poronienia mogły być poprostu przypadkiem,ale badania gen.tak czy siak trzeba zrobić. Od 2 cykli biorę clo,pomimo że miałam wcześniej normalnie owulacje,tak zadecydował gin. Zaproponował inseminację,ale podobno daje ona tylko 20% szans na zajście. Nie chce już dłużej czekać,bo się nigdy nie doczekam,a lata lecą. Później może być tylko gorzej z naturalnym zajściem,więc zdecydowaliśmy z mężem,że może lepiej odrazu in vitro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 14:17

3277f92879.png

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek, co to za gin, ktory o 3 poronieniach mowi "przypadek"?! Na litosc boska... Od 3 to mowi sie juz o poronieniach nawykowych!

Wejdz na dzial "poronienia" i poczytaj, pogadaj z dziewczynami co nalezy zbadac w takiej sytuacji.

Po co HSG skoro zachodzisz w ciaze? Jajowody sa drozne skoro zachodzisz. Predzej histeroskopia, ktora moze pokazac wady w budowie macicy.

Kariotypy powinny byc zbadane. Badania na zespol antyfosfolipidowy wykonane. Cytomegalowirus i rozyczka zbadana.

Tu chyba nie in vitro tylko diagnostyka poronien sie klania w pierwszej kolejnosci. Poszukaj specjalisty. Podpytaj tam w watku dziewczyn, moze polecaja kogos sensownego w Twojej okolicy. TEn to jakos dziwnie dziala... "Przypadek...".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 14:25

Beata.D, Konwalia lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzy poronienia skłaniają ku badaniom genetycznym. Miałaś już widzę histeroskopię, to dobrze. Jeśli nie myślicie o insemkach, to powiedzcie o tym lekarzowi. Może nie będzie wtedy potrzebe HSG, skoro hiseroskopia wyszła ok.
    Trzeba szczerze porozmawiać z lekarzem prowadzącym. On Was już zna. Jeśli nadal będzie się upierał, że trzy poronienia są przypadkiem, to proponuję znaleźć innego lekarza.

• ma_pi Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatola tu dobrze napisała. Cała prawda Karmelku.

Kariotypy obojga, a dla Ciebie: zespol antyfosfolipidowy, CMV i różyczkę zbadacie z krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 14:33

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kariotypy jak sie dobrze poszuka to nawet ponizej 400zl/os sie znajdzie w klinikach. Tu jest panel badan zw. z poronieniami: http://www.invicta.pl/1406/panel_poronienia_samoistne.html Szybko i sprawnie, zamawialam stad inny zestaw.

Karmelek211 lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Karmelek, co to za gin, ktory o 3 poronieniach mowi "przypadek"?! Na litosc boska... Od 3 to mowi sie juz o poronieniach nawykowych!

Wejdz na dzial "poronienia" i poczytaj, pogadaj z dziewczynami co nalezy zbadac w takiej sytuacji.

Po co HSG skoro zachodzisz w ciaze? Jajowody sa drozne skoro zachodzisz. Predzej histeroskopia, ktora moze pokazac wady w budowie macicy.

Kariotypy powinny byc zbadane. Badania na zespol antyfosfolipidowy wykonane. Cytomegalowirus i rozyczka zbadana.

Tu chyba nie in vitro tylko diagnostyka poronien sie klania w pierwszej kolejnosci. Poszukaj specjalisty. Podpytaj tam w watku dziewczyn, moze polecaja kogos sensownego w Twojej okolicy. TEn to jakos dziwnie dziala... "Przypadek...".
    Już zmieniłam lekarza właśnie i to on zlecił mi te badania,które do tej pory zrobiłam. I nowy powiedział wprost: poronienia nawykowe. histeroskopie miałam-wszystko gra,pięknie,ładnie. A zlecił hsg,bo od 8 m-cy pomimo starań,monitoringów nic,a wczesniej zawsze po 2,max 3 miesiącach nawet mniejszych starań zachodziłam bez problemu,dlatego lekarz chce sprawdzic stan jajowodów na chwile obecna.

3277f92879.png

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten antykoagulant toczniowy nie jest juz jedna z form zbadania zespołu antyfosfolipidowego?

3277f92879.png

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cmv i różyczkę zrobie sobie w takim bądź razie sama! Tak jak piszecie:) Oo dziekuje za str o badaniach!

3277f92879.png

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze, ze cos robi.

Na zespol antyfosfolipidowy skladaja sie 3 badania: antykoagulant tocznia, beta2glikoproteina - przeciwciala w klasach igg i igm, p/c antykardiolipniowe igg, igm.

Dopiero jak cala trojka wyjdzie dobrze to sie wyklucza.

Przeciwciala ANA1 warto zbadac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 14:42

Anna255, Karmelek211 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenus jestem z wami i modlę się o maluchy:(
    Dziewczyny jeszcze nie miałam odwagi ale może powinnam bo mało owocne od miesiąca na forum.
    Rozsylam wiruski na prawo i lewo, proszę zarazajcie się!!!!:-*
    Dziś 9 tydz 3 dni maluch ma 3.3cm rośnie bardzo ładnie, mam nadzieje i wierzę w to że to nasz czas i w grudniu zostaniemy szczesliwymi rodzicami. Każdej z was życzę tego malego-wielkiego szczęścia.

niecierpliwa, Kava, Anna255, roletka, Tosia 1981, Beata.D, nadzieja92, duza, agniesia2569, mysza89, justa1234, sylvuś, Asiula86, czarownica_tea lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    To dobrze, ze cos robi.

Na zespol antyfosfolipidowy skladaja sie 3 badania: antykoagulant tocznia, beta2glikoproteina - przeciwciala w klasach igg i igm, p/c antykardiolipniowe igg, igm.

Dopiero jak cala trojka wyjdzie dobrze to sie wyklucza.

Przeciwciala ANA1 warto zbadac.

a na te badania potrzebne jest skierowanie od lekarza?

• Idgie Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, dzis ostatni raz biore antykoncepcyjny Ovulastan.
    Caly czas ze mnie leci, jakby na średni/lekki okres. Zastanawiam sie, ile jeszcze moze ze mnie leciec. Juz dwa tygodnie to trwa.

Dr powiedzial, ze po odstawieniu leku dostane cos a la okres. Mam sobie zapisywac, jak bedzie wygladac, itp.
    Czego mam sie spodziewac? Mocno z Was lecialo?

Zireael lubi tę wiadomość

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    a na te badania potrzebne jest skierowanie od lekarza?

Nie. Idziesz do labu, placisz to robia.

Anna255, Mimbla lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idgie ja mam jeszcze 1 i tak nie mialam

Jutro ostatni tabs i czekam na @
    W 2 dc zaczynamy
    dostalam gonal 150 i menopur 75
    pierwsze podgladanie w 6 dniu stymulacji :)

gretka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko - a w Invicta prowadza ciaze np do pierwszego trymestru jak by ktos chcial, czy od razu trzeba poszukac dla siebie lekarza prowadzacego? <3

• Idgie Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytalam dr, czy to ok, ze ze mnie leci. Powiedzial, ze to normalne.
    Ciekawe, jak bedzie, gdy odstawie Ovulastan.
    Biore teraz tez Gonapeptyl, dzis byl 3 zastrzyk z 8 (co drugi dzien).

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A możecie polecić jakiegoś dobrego lekarza z Wrocławia? Może być też np.na Lux Med.

3277f92879.png

‹‹ 1197 1198 1199 1200 1201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ