WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie to czytalam, ale mialam nadzieje ze sa jakies odstepstwa... no to swietnie... :( czyli jedyne wyjscie ro prosic o stymulacje pol roku i jak nie da rady to moze zakwalifikuja
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 14:55

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi83 wrote:
    Przy pierwszej próbie wzięłam L4, ale nie leżałam, żyłam normalnie. Za drugim razem leżałam od dnia transferu do bety, a po becie od razu L4 i dalsze leżenie (tak profilaktycznie). Wszystkie obowiązki domowe spadły na męża, ja dużo drzemałam, brałam No-Spę,- mimo, że nie działo się kompletnie nic, 0 jakichkolwiek objawów, a na noc relanium. Teraz twierdzę, że to było najlepsze co mogłam zrobić :-)
    Udostępniłam wykres- tam można zobaczyć jak to u mnie wyglądało- starałam się dokładnie notować.
    Fajnie ze masz mozliwosc brac tyle L4, ja tylko tydzien moglam wziac.

Dzieczyny widac ze zlotego srodka w sumie nie ma, a szkoda, ale odpoczynek nam po transferze na pewno sie przyda:)

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaśta ja nigdy nie robiłam insemki, co prawda jeden lekarz mnie kiedyś zachęcał żeby zrobić na początek.. ale nasze parametry zawsze były niskie, zbyt niskie na inseminację i uznałam to za stratę czasu i pieniędzy. Plemniki mamy na pewno gorsze niż u Was bo u nas wszystkie plemniki poruszały się w miejscu, prawidłowa budowa jeśli pamiętam na poziomie 2 lub 3%...Ogólnie, lipa, zero szans na powodzenie IUI.
    Jeśli chcesz korzystać z dobrodziejstw rządówki:

Zbierz na kwalifikację to co możesz, czyli kserokopie z kartotek w poradniach , z klinik, oraz wyniki seminogramów małża i pozostałych badań jeśli coś robiłaś na własną rękę, prywatnie. Moim zdaniem od lekarza zależy, czy Was zakwalifikuje czy nie. Reguły nie są sztywne, natomiast ważne aby jasno wynikało co jest czynnikiem decydującym o tej metodzie leczenia.

Dla niejednego lekarza, Twoje oświadczenie o czasie starań będzie tożsame z zaświadczeniem (dokument w którym wołami pisze od kiedy planujesz ciążę). Zwłaszcza gdy czynnik męski jest ewidentny.
    - Po Twojej stronie masz AMH, LH, FSH do zrobienia na pewno.
    - Skoro macie być kwalifikowani w oparciu o czynnik męski, to stronie małża potrzebne są minimum 2 wyniki nasienia,ewentualnie z testem chromatynowym (niestety, drogi!) i posiewem. USG jąder zrobicie ewentualnie u urologa, ale to już raczej dla siebie.

sylwiaśta159 lubi tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za info!! Fsh i lh mam ok stosunek fsh do lh 0,9 to ttlko amh zostanie w razie co. Dzieki za info :)

• Tilka Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renieczka wrote:
    Tilka ale program teoretycznie kończy się za rok. Więc mam rozumieć, że planujesz stymulację w czerwcu 2016r? Jeżeli tak to jest to wielka niewiadoma co się będzie działo za 12 miesięcy biorąc pod uwagę zmiany polityczne.

Cykl stymulacji do ivf trwa tyle samo co naturalny, czasem ciut dłużej, a często wydłuża się do 9 miesięcy :) Zarodki mrożone można wykorzystywać wg potrzeb. Np po nieudanej próbie w kolejnym cyklu podaje się zarodek z mrożenia, albo po roku wraca się po koleje dziecko ;)

Chodzi mi o to, że termin drugiej procedury w mojej klinice mam zaplanowany na listopad, jeżeli nie wyjdzie to pewnie koło maja/czerwca by mi wypadła trzecia procedura. I tak sobie myślę czy się wyrobię czy zmienić realizatora i druga procedurę zrobić wcześniej.

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • MałaMi83 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    MałaMi, a z jakiego powodu brałaś lactovaginal? w sensie miałaś jakąś infekcję wcześniej czy profilaktyka?:)

Pod koniec poprzedniego cyklu miałam infekcję i to była trochę kontynuacja leczenia.

shooa lubi tę wiadomość

3jgxw1d38c6jwcsz.png
  • daynerys Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nastraszylyscie mnie z tym wolnym po transferze. Zobacze kiedy u mnie wyjdzie transfer bo ma być niedziela albo wtorek a do wtorku mam wolne. Niby prace mam biurowa ale czasami bywa nerwowo. Zawsze pozostaje l4

34bwe6hhd9swf05a.png
  • asieńka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fistaszek wrote:
    asienka, jak tylko bedziesz sobie mogla wkleic to pewnie nasze suwaki beda bardzo podobne :-)Chyba jeszcze w pt powtorze tez bete

cały czas czekam na piątek,,,,
    jeszcze środa, czwartek i piątek :)

Elmirka lubi tę wiadomość

mama Aniołka [*] ♡ Kocham Cię i tęsknię ogromnie...

Cykl starań...☆☆☆☆☆☆
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka wrote:
    Chodzi mi o to, że termin drugiej procedury w mojej klinice mam zaplanowany na listopad, jeżeli nie wyjdzie to pewnie koło maja/czerwca by mi wypadła trzecia procedura. I tak sobie myślę czy się wyrobię czy zmienić realizatora i druga procedurę zrobić wcześniej.

Oczywiście, możesz dowiedzieć się o terminy w innych klinikach i ew zmienić realizatora. Ale po co od razu zakładać ze się nie uda przy kolejnej próbie? Musisz wierzyć że najbliższa procedura zakończy się ciążą i nie będziesz planować kolejnych :) Trzymam kciuki

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daynerys wrote:
    No i nastraszylyscie mnie z tym wolnym po transferze. Zobacze kiedy u mnie wyjdzie transfer bo ma być niedziela albo wtorek a do wtorku mam wolne. Niby prace mam biurowa ale czasami bywa nerwowo. Zawsze pozostaje l4
    Jesli masz nerwowa atmosfere w pracy to przynajmniej zalatw sobie 3dni wolnego po ET:)

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczynki powiedźcie, czym się różni długi protokół od krótkiego?

Przy naszych wynikach badań co byście stwierdziły? Długi czy krótki i dlaczego?

MOJE WYNIKI BADAŃ:

PCO,
    AMh: 8,2 ng/ml

Detekcja 2 mutacji w genie CFTR -krew

Detekcja mutacji delF508 w genie brak mutacji _
    CFTR
    Detekcja mutacji dele2,3 w genie brak mutacji _
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2
    spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.
    Informacje dodatkowe: Metoda wykrywania: PCR

Detekcja mutacji w genie MTHFR -krew

Detekcja mutacji C677T w genie homozygota CC _
    MTHFR
    Detekcja mutacji A1298C w genie heterozygota AC _
    MTHFR
    Interpretacja:
    Stwierdzono genotyp homozygotyczny C/C wariantu C677T w genie kodującym enzym reduktazę
    metylenotetrahydrofolianu (MTHFR). Obecność genotypu C/C nie wpływa na zmianę aktywności tego enzymu. W populacji polskiej stwierdza się występowanie około 52% pacjentów homozygotycznych C/C.
    Stwierdzono obecność wariantu heterozygotycznego A1298C co może powodować nieznaczny wzrost ryzyka łagodnej hiperhomocysteinemii (15 - 30 umol/l). Nosicielstwo genotypu A/C polimorfizmu A1298C genu MTHFR należy rozpatrywać w powiązaniu z genotypem C/T polimorfizmu C677T, gdyż może prowadzić do obniżenia aktywności enzymu MTHFR do około 30-40%.
    Informacje dodatkowe: Metoda wykrywania: Real Time PCR

Detekcja mutacji Leiden w genie krew żylna: brak mutacji _
    Proakceleryny - czynnik V - krew

Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G1691A (Leiden) w genie czynnika V krzepnięcia krwi (proakceleryny). Wynik negatywny - brakmutacji typu Leiden w genie czynnika V oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Detekcja mutacji G20210A w
    genie Protrombiny - czynnik II -krew
    Detekcja mutacji G20210A w brak mutacji _
    genie Protrombiny - czynnik II
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G20210A w genie czynnika II krzepnięcia krwi (protrombiny). Wynik negatywny - brak mutacji w genie czynnika II oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzykowystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej 46,XX
    Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy żeński.
    Metoda hodowli rutynowa _
    Metoda analizy chromosomów GTW _
    Liczba liczonych i analizowanych 15 _
    metafaz
    Rozdzielczość prążków 400-550 _

WYNIKI BADAŃ MĘŻA:

FSH: 7,00
    LH; 7,28
    Estradiol: 35,00
    Prolaktyna: 39,69
    Testosteron: 718,48

Koncentracja plemników:4mln/ml

Detekcja delecji w rejonie AZF -krew:
    Materiał badany Krew żylna _
    Obecność mikrodelecji w regionie nie stwierdzono _
    AZFa:
    AZFb:
    AZFc:
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mikrodelecji na długim ramieniu chromosomu Y charakterystycznych dla pacjentów z oligozoospermią lub azoospermią.

CFTR
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2 spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej: 46,XY

Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy męski.
    metafaz

USG jąder:
    jądra echogeniczne w normie, niewielka ilość płynu w osłonkach. Lewe mniejsze od prawego o ok 6mm w osi długiej i 2mmw osi poprzecznej. W obu widoczne pojedyncze zwapnienia. Po stronie lewej żylaki powrózka nasiennego IIIst z wyraźną falą zwrotną w PD.
    Brak przeciwskazań do leczenia metodą IN Vitro.
    Do rozważenia leczenie żylaków-obliteracja lub zabieg operacyjny.

co o tym kochane myślicie? miała któraś z was podobne wyniki i inseminacja się udała,czy raczej nie?

jigt0hs.png
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorki, nie inseminacja tylkoin vitro...i przy jakim protokole...?

jigt0hs.png
  • kuciak Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem tylko ze przy zespole policystycznych jajnikow i wysokim amh dwóch lekarzy powiedzialo mi ze lepszy jest krótki protokół poniwaz przy dlugim jest większe ryzyko hiperki a przy krótkim można ewentualnie wczesniej zakonczyc podawanie leków i jest większa możliwość manipulacji lekami podczas obserwacji jak jajeczka rosną.

bhywanlil4ktaodk.png
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm, czyli mam rozumieć, że krótki protokół to krótsza stymulacja? i mniej leków do faszerowania?

jigt0hs.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alincia wrote:
    hmmm, czyli mam rozumieć, że krótki protokół to krótsza stymulacja? i mniej leków do faszerowania?

Wpisz w google roznica miedzy dlugim i krotkim protokolem ivf i zobaczysz na wykresach-obrazkach o co chodzi. Stymulacja trwa mniej wiecej tyle samo, ale przy dlugim jest dodatkowe wyciszanie jajnikow.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i u mnie bez pick up w piatek, przelozony na poniedzialek. Estradiol 2000 okazal sie niewystarczajacy, prawy jajnik 9 pecherzykow, lewy 6 albo 7, endometrium 12,5. Niestety lewy jajnik = torbiel endometrialna co zdaniem pani Dr wplywa na gorsza stymulacje. no i dalej klucie :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alincia wrote:
    A dziewczynki powiedźcie, czym się różni długi protokół od krótkiego?

Przy naszych wynikach badań co byście stwierdziły? Długi czy krótki i dlaczego?

MOJE WYNIKI BADAŃ:

PCO,
    AMh: 8,2 ng/ml

CFTR
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2
    spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.
    Informacje dodatkowe: Metoda wykrywania: PCR

Detekcja mutacji w genie MTHFR -krew

Detekcja mutacji C677T w genie homozygota CC _
    MTHFR
    Detekcja mutacji A1298C w genie heterozygota AC _
    MTHFR
    Interpretacja:
    Stwierdzono genotyp homozygotyczny C/C wariantu C677T w genie kodującym enzym reduktazę
    metylenotetrahydrofolianu (MTHFR). Obecność genotypu C/C nie wpływa na zmianę aktywności tego enzymu. W populacji polskiej stwierdza się występowanie około 52% pacjentów homozygotycznych C/C.
    Stwierdzono obecność wariantu heterozygotycznego A1298C co może powodować nieznaczny wzrost ryzyka łagodnej hiperhomocysteinemii (15 - 30 umol/l). Nosicielstwo genotypu A/C polimorfizmu A1298C genu MTHFR należy rozpatrywać w powiązaniu z genotypem C/T polimorfizmu C677T, gdyż może prowadzić do obniżenia aktywności enzymu MTHFR do około 30-40%.

Detekcja mutacji Leiden w genie krew żylna: brak mutacji _
    Proakceleryny - czynnik V - krew

Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G1691A (Leiden) w genie czynnika V krzepnięcia krwi (proakceleryny). Wynik negatywny - brakmutacji typu Leiden w genie czynnika V oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Detekcja mutacji G20210A w
    genie Protrombiny - czynnik II -krew
    Detekcja mutacji G20210A w brak mutacji _
    genie Protrombiny - czynnik II
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G20210A w genie czynnika II krzepnięcia krwi (protrombiny). Wynik negatywny - brak mutacji w genie czynnika II oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzykowystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej 46,XX
    Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy żeński.
    metafaz

WYNIKI BADAŃ MĘŻA:

FSH: 7,00
    LH; 7,28
    Estradiol: 35,00
    Prolaktyna: 39,69
    Testosteron: 718,48

Koncentracja plemników:4mln/ml

Detekcja delecji w rejonie AZF -krew:
    Materiał badany Krew żylna _
    AZFa:
    AZFb:
    AZFc:
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mikrodelecji na długim ramieniu chromosomu Y charakterystycznych dla pacjentów z oligozoospermią lub azoospermią.

CFTR
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2 spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej: 46,XY

Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy męski.
    metafaz

USG jąder:
    jądra echogeniczne w normie, niewielka ilość płynu w osłonkach. Lewe mniejsze od prawego o ok 6mm w osi długiej i 2mmw osi poprzecznej. W obu widoczne pojedyncze zwapnienia. Po stronie lewej żylaki powrózka nasiennego IIIst z wyraźną falą zwrotną w PD.
    Brak przeciwskazań do leczenia metodą IN Vitro.
    Do rozważenia leczenie żylaków-obliteracja lub zabieg operacyjny.

co o tym kochane myślicie? miała któraś z was podobne wyniki i inseminacja się udała,czy raczej nie?

co do IUI to chyba też zależy jaki macie ruch postępowy bo z tego co wiem, to ilość x ruch postępowy musi dawać co najmniej milion plemników przy morfologii co najmniej 4 %

• takasobieja Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.invitro.gov.pl/news/25 dziewczyny od czego to zalezy jakie pieniadze dostaje klinika?

ewka25 lubi tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka wrote:
    Mam pytanko - jeżeli program mz jest do końca czerwca 2016 to kiedy muszę najpóźniej rozpocząć cykl żeby mieć pewność, że go skończę? ta data określa koniec końców, czy np jeżeli zacznę na początku czerwca to dadzą mi skończyć i wykorzystam wszystkie zarodki?
    Nam powiedziano ze zadna klinika nie podejmie sie stymulacji w ostatnim miesiacu...

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Madzia82 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    No i u mnie bez pick up w piatek, przelozony na poniedzialek. Estradiol 2000 okazal sie niewystarczajacy, prawy jajnik 9 pecherzykow, lewy 6 albo 7, endometrium 12,5. Niestety lewy jajnik = torbiel endometrialna co zdaniem pani Dr wplywa na gorsza stymulacje. no i dalej klucie :(
    Kochana to będziemy miały razem punkcje w poniedziałek.

shooa lubi tę wiadomość

‹‹ 1260 1261 1262 1263 1264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ