IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak masz badanie pgd to widac w chromosomach plec. Ale nie wiem czy mozna zdecydowac, chyba tak.
Ja mialam trzy zarodki - jeden prawidlowy, jeden niediagnostyczny (nie udalo sie go zbadac - moze byc prawidlowy lub nie) i jeden byl nieprawidlowy. Tak wiec ja znam plec. I jest to piekne bo myslisz juz o nim inaczej ale trudno w przypadku niepowodzenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 14:53
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Antonelka wrote:Jak masz badanie pgd to widac w chromosomach plec. Ale nie wiem czy mozna zdecydowac, chyba tak.
Ja mialam trzy zarodki - jeden prawidlowy, jeden niediagnostyczny (nie udalo sie go zbadac - moze byc prawidlowy lub nie) i jeden byl nieprawidlowy. Tak wiec ja znam plec. I jest to piekne bo myslisz juz o nim inaczej ale trudno w przypadku niepowodzenia.
No tak, znasz płeć, ale wybrałaś ją sobie? -
Wybralam zarodek o prawidlowych chromosomach a przy okazji tam jest widczna plec. Za duzego wyboru nie mialam
Bo z trzech zarodkow jeden byl prawidlowy, jeden nieprawidlowy (tez znam jego plec) a trzecie niediagnostyczny co oznacza, ze nie wiem czy to XX czy XY
-
Tak byłam dziś na becie... 12dpt a beta 500
...
no i progesteron 299...
a pogoda taka że zaraz dźwięk gotujących się i bulgocących ziemniaków mnie uśpiAsiula86, Viki26, agniesia2569, Alincia, Anna255, józefka, Idgie, Anatolka, justikf, duza, Marta1986, czarownica_tea, Tosia 1981, Agnieszka_A., Beata.D, renieczka, justa1234, MałaMi83, sisi, sylvuś, Elmirka lubią tę wiadomość
-
Alincia wrote:a to zdradź co tam się uchowało? A ile kosztuje takie pgd?
a gdybyś nie zrobiła takiego badania i by wprowadzili nieprawidłowego zarodka...?
to stąd się właśnie biorą m.in.poronienia...czyli warto zainwestować i zrobić takie badanie...
To jest chlopczyk - modle sie zeby zostal. Na razie wynik negatywny ale w piatek trzecia weryfikacja.
W przypadku zarodka nieprawidlowego moglby sie nie zagniezdzic, szybko poronic, byc z wadami i w czasie ciazy umrzec albo urodzic sie z jakas choroba. To wszystko zalezy od ubytkow lub nadmiaru chromosow.
Niestety nie mozna powiedziec, ze ladnie wygladajacy zarodek morfologicznie jest zdrowy genetycznie i odwrotnie. Nie mozna tez powiedziec, co jest wazniejsze czy morfologia zarodka czy wynik pgd (oczywiscie prawidlowy wynik pgd). Koszt badania w invicie - badanie do 8 zarodkow (trzeba je rozwinac do statdium blastocysty) to obecnie 8 tys. Ja mialam to w programie.
Zdarza sie, ze porazka w inv zalezy wlasnie od ubytkow w genach.
Ja bylam przekonana, ze w moim przypadku pgd to tylko formalnosc....no a tak sie nie stalo....
-
nick nieaktualny
-
A czy warto w inwestowac - jesli sa w rdzinie jakies choroby genetyczne, ktore mozna wykryc dzieki pgd to warto. My zrobilismy to bo mam 36 lat i byly na to srodki. Bez tego badania myslalabym, ze mam trzy zarodki a tak wiem, ze jeden nie mialby szansy i nie powiodlaby sie z nim proba. Ja zdecydowalam, ze zarodki ktore wyjda jako nieprawidlowe w pgd przekazuje do celow naukowych. Ten zarodek zosyal rozmrozony ale nie przezyl procedury wiec jakas wartosc w tych badaniach jest.
A teraz czekam na znak od mojego chlopca do piatku....Moze bedzie szczesliwie a jesli to nie zaluje zadnej wydanej zlotowki.Idgie lubi tę wiadomość
-
klara_bella wrote:Antonelka- ciekawe to wszystko co piszesz, magia wręcz jak medycyna idzie do przodu.
Trzymam kciuki, aby został z Wami maluch :*
Licze ze moja wiedza moze komus pomoze a jak to mowia dobro powracaIdgie lubi tę wiadomość
-
Moniaa wrote:Tak byłam dziś na becie... 12dpt a beta 500
...
no i progesteron 299...
a pogoda taka że zaraz dźwięk gotujących się i bulgocących ziemniaków mnie uśpi
Ooooo super
Piekny wynikkciukam mocno za nastepne wysokie bety
Moniaa lubi tę wiadomość
-
pewnie kochana, nie ma co żałować pieniędzy.... bo jeśli się żałuje, tonigdy nic nie wychodzi....najlepiej machnąć ręką-wtedy wszystko układa się jak trzeba...przynajmniej w moim przypadku....zawsze jak się staram to nie wychodzi, a jak obojętnie do czegoś podchodzę to zawsze jest udane...
-
Moniaa wrote:Tak byłam dziś na becie... 12dpt a beta 500
...
no i progesteron 299...
a pogoda taka że zaraz dźwięk gotujących się i bulgocących ziemniaków mnie uśpi
Super super superŻebym mogła to bym podskoczyła z radości Moniś
Bardzo się cieszę i trzymam za Was kciuki moocno -
Magda79 wrote:Dziewczyny do ktorego momentu lykacie no-spe i magnez?
Ja łykałam do tej pory i dr mi dziś powiedział że mogę nospy już nie brać jedynie wrazie potrzeby bo mam super miękki brzuszek i nic się nie dzieje..A magnez i witaminki brać obowiązkowo