X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • kasieńka_ Koleżanka

Wysłany: 25 września 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie ustawa jest mega krzywdząca, po co szeregować ludzi na tych „naturlanych” i tych z „in vitro”? Dla mnie to absolutnie niedopuszczalne. Jeszcze niech zaczną ewidencjonować dawców nasienia i jajeczek z imienia i nazwiska :/

• V. Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszynka, tak, komercyjne. Decyzja zapadła momentalnie, bo chcieliśmy zdążyć przed zmianą prawa, nie było czasu na kwalifikacje do rządówki. Ja nawet na CLO reagowałam dobrze, więc może pójdzie szybko z tym Menopurem :)

Asiula, a, czyli ta moja dawka to wcale nie taka najwyższa ;) Chciałabym żeby u mnie też tak szybko poszło, wtedy za 10 dni byłabym już po pikaczu (bardzo mi się na nazwa spodobała :D) ;)

Czyli przy każdym monitoringu, co 2 dzień będą mi upuszczać krwi? Doktorek o tym nie wspomniał.

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • Karolina1111 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w rządówce miałam w sumie 11 dni stymulacji w tym 4 wizyty z usg i pobraniem krwi. Nie mogę zupełnie narzekać na podejście lekarza. Nawet na transferze mnie zaskoczył, bo jak zawsze nic nie mówi, tak się teraz rozgadał sam, nie trzeba było z niego wyciągać ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 11:00

mia6 lubi tę wiadomość

Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tylko jedno w 8ds, wczoraj na 15ds zaplanowala pikacza i pomiędzy tymi dniami nie mam więcej monitoringow :/ !!! Nie wiem czy nie zrobić zadymy w związku z tym, ale z drugiej strony boje się ze zajde im a skore i nie podejdę jak cos do 2 stymulacji...
    Tilka wrote:
    Czy ja dobrze rozumiem że miałaś tylko jedno usg i badanie krwi podczas stymulacji i od razu punkcja bez wizyty pomiędzy? Może udaj się do innego lekarza w tej klinice?

I procedura :(
    II procedura - beta pozytywna !!!

8599s65g50azui9s.png
  • La-mia Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszynka wrote:
    Tak tylko jedno w 8ds, wczoraj na 15ds zaplanowala pikacza i pomiędzy tymi dniami nie mam więcej monitoringow :/ !!! Nie wiem czy nie zrobić zadymy w związku z tym, ale z drugiej strony boje się ze zajde im a skore i nie podejdę jak cos do 2 stymulacji...

Tez miałam tylko jedno usg, w 8 ds.
    To chyba taki standard w tej klinice.

05.09.2015 - ICSI 3BB - udane!!!!! :)

11.05.2015 - Tosia, 3250 g, 57 cm
  • Tilka Ekspertka

Wysłany: 26 września 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie będę się wymądrzać bo nie znam się na tym na tyle aby dawać 100% porad, ale z własnego doświadczenia z rządówką mogę wam powiedzieć, że w obu klinikach w jakich byłam/jestem najpierw miałam badania usg przed rozpoczęciem stymulacji aby upewnić się czy nie mam jakieś torbieli, a później od 6/5 ds co 2 dni usg i badania krwi. Na tej podstawie miałam np. zmieniane dawki leków.
    Coś mi się wydaję, że chcą przyoszczędzić na waszych badaniach bo oni i tak dostają z góry kasę za wasze procedury i od nich zależy na co to wydadzą.

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka i tak moim zdaniem powinna wyglądać procedura, wszystko powinno być na bieżąco sprawdzane i ewentualnie korygowane. Uroki wrocławskiej invicty są takie a nie inne, jedno usg w 8 dniu stymulacji mówi lekarzom wszystko co chcą wiedzieć.

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ważne jest aby kolejne dziewczyny idąc na wizyte 8ds widzialy, ze musza wymagac kolejnej wizyty przed pick upem, chyba ze lekarz stwierdza, ze koniec stymulki i następny etap to pikacz.
    Moja doktorka w 1ds kiedy mowilam ze może warto zrobić usg i sprawdzić czy po antykach wszystko jest ok odpowiedziala " ja wiem ze wszystko jest dobrze" i koniec tematu...
    Zaczną trzęść tylkiem jak ktoś porządnie narobi im tam dymu i może wtedy się ogarną.

8599s65g50azui9s.png
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamia a ile dni mialas stymulacje ?
    La-mia wrote:
    Tez miałam tylko jedno usg, w 8 ds.
    To chyba taki standard w tej klinice.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 11:15

8599s65g50azui9s.png
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a może nam nie robiła więcej USG bo jesteśmy z czynnika męskiego i nam tak naprawdę nic poważnego nie jest.... może to o to chodzi...?

jigt0hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak juz pisalam wczoraj, ja tez z wroclawskiej invicty, mialam 4 usg podczas stymulacji.
    Jedno usg nie bylo wczesniej standardem, moze w ostatnich miesiacach gdzie cala klinike i wszystkie zabiegi obslugiwalo dwoch lekarzy sie to zmienilo..moze jak pacjentki sie nie buntuja to uznali to za oszczednosc czasu.

V. u mnie pick up byl 15dc bo mialam dodatkowe dwa dni klucia zeby pecherzyki bardziej podrosly.

A co dr J to po odejsciu dr G chodze do niego i pomimo tego ze ani on mily ani sympatyczny ani wylewny to nie zdazylo mi sie, zeby mi usg nie zrobil czy pozostawil mnie bez informacji. Dwa tyg jak poszlam na wizyte z powodu braku okresu a przed przygotowaniem do crio, tez mnie pozytywnie zaskoczyl usg, przegladaniem dokladnie dokumentow ze szpitala, zleceniem dodatkowych badan, ustaleniem co z crio itd. 40 min wizyta.

triss lubi tę wiadomość

• Tilka Ekspertka

Wysłany: 26 września 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alincia wrote:
    a może nam nie robiła więcej USG bo jesteśmy z czynnika męskiego i nam tak naprawdę nic poważnego nie jest.... może to o to chodzi...?

Alincia czynnik męski nie ma tu znaczenia - lekarz sprawdza jak reagujesz na stymulację. tym bardziej że masz PCO i z założenia ryzyko hiperstymulacji.

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w 1 ds kiedy ja byłam na wizycie, na poczekalni nie było za mną już nikogo, więc miała czas na zrobienie usg..
    ale może te dziewczyny, które nie mają nic poważnego, mają drożne jajowody itd , to może przy takich nie ma konieczności robienia usg?

jigt0hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt niezaprzeczalny jest tak, ze wizyta z usg powinna byc na starcie stymulacji z liczeniem pecherzykow i po paru dniach zastrzykow a przed wyznaczeniem pick up zeby sprawdzic jakie sa efekty. Jedna wizyta to patologia, sorry.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 11:30

margo001, gosia81 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alincia to nie ma znaczenia czy jest powod meski czy zenski. Usg jest dla zobrazowania sytuacji w okresie stymulacji i zeby lekarz wiedzial jak kobieta reaguje.

Moniaa lubi tę wiadomość

• Asiula86 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 1ds powinno być usg, bo przecież mogły być nie daj Boże jakieś torbiele... tak mi przynajmniej się wydaje... Poza tym wtedy liczy się ilość widocznych pęcherzyków, które potencjalnie mogą urosnąć. Mnie zawsze na początku cyklu lekarz robi usg, żeby zobaczyć, czy może zacząć stymulację. Teraz nawet przed antykami zrobił mi usg, żebym nie musiała przyjść podczas @ - torbieli nie było.
    Widzę, że Invicta podchodzi dość standardowo, ale pewnie sporo też zależy od lekarza. Mój na szczęście jest dość empatyczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 11:30

Słabość jest siłą w nas...
    Starania od 2014
    2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
    2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
    2020-2023 5 transferów po porodzie
    2024 5ta procedura in vitro 1 transfer :-(
    5 ❄️ czeka
    Łącznie 18 transferów
    23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB :(
    31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA :(
    08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB :-(
    10.2019 Synek (4BA) ❤️
    Never give up

13.11.2024 transfer 4BA
    10 dpt beta 84,8
    12 dpt beta 122,0
    14 dpt beta 294,5
    17 dpt beta 1.247,0
    22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
    26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
    29 dpt beta 22.515,0
    30 dpt CRL 5,9mm
    05.2025 Córeczka (4BA) ❤️
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no rozumiem Shooa, ale wiesz, gdybyśmy nie nalegały na usg to inaczej, powinna wstać i zrobić, a ona: żę oni nie robią usg na 1ds.....no to chyba nie ma się co kłócić... zdałam się na jej intuicję i to ona jest lekarzem i powinna wiedzieć co jest dla kogo wskazane....no nie wiem...może to i patologia, ale jak nie wyjdzie ta procedura to mnie tam nie ma.... zmieniam klinikę, bo nie podoba mi się jej milczenie i przebieranie oczkami....

jigt0hs.png
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie jest tak jak shooa powiedziała, nawet dziewczyny w zabiegowym pytaly się mnie, ile miałam pecherykow przed stymulka. Nie wiem tego bo wielkiej Pani doktor nie chciało się ruszyc tylka z fotela. Jestem strasznie zła na to wszystko i przede wszystkim na siebie, ze nie umiałam wymagac, ale balam się ze jak zaczne z nią polemizować to się wkurzy i np. będę cierpieć podczas usg bo będzie niedelikatna czy cos. o samym pick upie nie wspomnę.

8599s65g50azui9s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego napisalam, ze jeszcze jak byla dr G (no chyba ze to byl tylko jej standard ale mowila ze tak sie robi stymulacje ze trzeba patrzec jak sytuacja wyglada) to bylo usg na kazdej wizycie a moze jak odeszla i zostali we dwojke w okresie wakacyjnym z chmara pacjentow to zmienili standardy.

Rozumiem Cie, gdybym uslyszala ze nie robia usg "bo nie" to tez bym nie wiedziala co powiedziec..klocic sie?

W razie potrzeby ja tez dalej bede robic ivf w innej klinice.

• Anuszka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co kojarzę to w wrocławskiej invicie lekarz nie ma usg w gabinecie u siebie tylko trzeba przejść do innego pomieszczenia bynajmniej moja wizyta tam tak wyglądała że sobie spacerowałam z doktorem ... dla mnie żenada

k0kdanlij48n3q4y.png
‹‹ 1910 1911 1912 1913 1914 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ