IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
sylwiaśta159 wrote:A z tymi 2% to nie chodzi o to przekonanie ze jeden zarodek pomaga drugiemu? W sensie ze jakby podane byly osobno to np jeden z nich sie zaimplantuje a podane razem sobie pomoga i zaimplantuja sie dwa? Bo ogolnie przy dwoch szanse sa z tym wieksze ze wiadono, jeden z nich moze byc "trefny" i sie nie przyjmie ale ogolnie transfer bedzie zaliczony pozytywnie bo jeden z zarodkow zostal i ciaza jest a gdyby ten trefny byl podany sam to ciazy by nie bylo i skutecznosc sie jakby zmniejsza. Ale zamotalam nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi
Ja to więc rozumiem tak, że te 2 % to wynik tego, że jak masz dwa zarodki to w danym cyklu jest trochę większa szansa, że chociaż jeden się przyjmie. -
nick nieaktualnysylwiaśta159 wrote:A z tymi 2% to nie chodzi o to przekonanie ze jeden zarodek pomaga drugiemu? W sensie ze jakby podane byly osobno to np jeden z nich sie zaimplantuje a podane razem sobie pomoga i zaimplantuja sie dwa? Bo ogolnie przy dwoch szanse sa z tym wieksze ze wiadono, jeden z nich moze byc "trefny" i sie nie przyjmie ale ogolnie transfer bedzie zaliczony pozytywnie bo jeden z zarodkow zostal i ciaza jest a gdyby ten trefny byl podany sam to ciazy by nie bylo i skutecznosc sie jakby zmniejsza. Ale zamotalam nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi
Ja zrozumiałam
Pytałam ostatnio lekarza na wizycie czy chce mi podać dwa zarodki naraz bo jest większa szansa, że jeden drugiemu "pomaga" tak jak piszesz, czy o co chodzi. Powiedział mi, że nie ma czegoś takiego, że niby jak ma jeden drugiemu pomoc..powiedział, że chce podać dwa żeby mnie szprycowaniem się hormonami nie męczyć podczas dwóch crio tylko zrobić jeden.
Więc ile ludzi ( i klinik) chyba tyle opinii. i te statystyki niby mierzą to samo zjawisko, a mogą je odnosić do innych punktów wyjściowych i już się wynik zmienia.
Więc ja na to tak trochę zpatrzę
sylwiaśta159 lubi tę wiadomość
-
ma_pi wrote:Owszem, ponieważ możesz badać różny zakres.
PGD szuka konkretnej choroby, jest ich wiele i metoda ta wykorzystywana jest, gdy para jest obciążona genetycznie - wyszło w badaniach.
PGS - koszt zależy, ile chcesz zbadać np. 6, 8, 20, czy 24 "problemy genetyczne". Te cyfry są wymyślone, tak dla przykładu.Antonelka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo wlasnie tez tak mysle. Ja tez uwazam ze to pomaganie sobie wzajemnie przez zarodki to bzdura- ale wiele lekarzy tak twierdzi. Jak dla mnie sa wieksze szanse tylko przez to ze jakby nie patrzec podane sa dwa wiec wieksze jest prawdopodobienstwo ze choc jeden zostanie. Tak czy owak kazda klinika a nawet kazdy lekarz ( bo czesto w jednej klinice dwoch lekarzy bedzie mialo zupelnie odmienne zdanie) ma jakies tam swoje doswiadczenia i pozostaje temu doswiadczeniu zaufac badz nie...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJutro...
9 dpt 2 dniowego okrucha- ale ten test i coraz czestsze skurcze macicy na @ ... no same wiecie;)
Swoja droga czy ktoras z was wie jak wyglada procedura przewiezienia swoich zarodkow do innej kliniki? Samemu raczej nie mozna bo jak...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 14:13
-
shooa wrote:Ja zrozumiałam
Pytałam ostatnio lekarza na wizycie czy chce mi podać dwa zarodki naraz bo jest większa szansa, że jeden drugiemu "pomaga" tak jak piszesz, czy o co chodzi. Powiedział mi, że nie ma czegoś takiego, że niby jak ma jeden drugiemu pomoc..powiedział, że chce podać dwa żeby mnie szprycowaniem się hormonami nie męczyć podczas dwóch crio tylko zrobić jeden.
Więc ile ludzi ( i klinik) chyba tyle opinii. i te statystyki niby mierzą to samo zjawisko, a mogą je odnosić do innych punktów wyjściowych i już się wynik zmienia.
Więc ja na to tak trochę zpatrzę
Shooa a musisz mieć crio z hormonami? Nie robią w cyklu naturalnym? -
sylwiaśta159 wrote:Jutro...
9 dpt 2 dniowego okrucha- ale ten test i coraz czestsze skurcze macicy na @ ... no same wiecie;)
Swoja droga czy ktoras z was wie jak wyglada procedura przewiezienia swoich zarodkow do innej kliniki? Samemu raczej nie mozna bo jak...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 14:17
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
sylwiaśta159 wrote:Lipa jak czas leci ... powodzenia jutro :* mysle ze chodzi raczej o perfumy... ja mylam sie normalnym zelem zapachowym i bylo ok. Tylko perfum nie uzylam.
Ja tak samo.transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
transfer 16.03.2015 dwóch maluchów -beta ujemna
transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna
Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8
Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2
Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
[/url]
-
lipa wrote:Dziewczyny czy wy przed punkcja faktycznie nie używanie żadnych pachnacych kosmetyków? Mogę się umyć bezzapachowym mydłem, ale włosy muszę myć codziennie, a nie mam takiego szamponu
lipa lubi tę wiadomość