X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    A z tymi 2% to nie chodzi o to przekonanie ze jeden zarodek pomaga drugiemu? W sensie ze jakby podane byly osobno to np jeden z nich sie zaimplantuje a podane razem sobie pomoga i zaimplantuja sie dwa? Bo ogolnie przy dwoch szanse sa z tym wieksze ze wiadono, jeden z nich moze byc "trefny" i sie nie przyjmie ale ogolnie transfer bedzie zaliczony pozytywnie bo jeden z zarodkow zostal i ciaza jest a gdyby ten trefny byl podany sam to ciazy by nie bylo i skutecznosc sie jakby zmniejsza. Ale zamotalam nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi :|
    W innym miejscu tego tekstu jest info "Dlaczego transferujemy tylko jeden zarodek: - przy rozdzieleniu zarodków do większej ilości transferów wzrasta szansa na ciążę; - zarodki w żaden sposób na siebie nie wpływają, ani pozytywnie nie wspierają; - wręcz przeciwnie, zarodek gorszej jakości może źle wpłynąć na drugi, zdrowy zarodek (w przypadku transferu dwóch zarodków zanotowaliśmy wyższy odsetek poronień); - zgodnie z obowiązującym prawem transfer 2 zarodków oznacza utratę prawa do ewentualnego 4 refundowanego IVF; - przy transferze więcej niż jednego zarodku istnieje duże ryzyko ciąży mnogiej, która często jest ryzykowna zarówno dla matki jak i dla dzieci. (szybkie tłumaczenie, przepraszam za ewentualne niedociągnięcia językowe)
    Ja to więc rozumiem tak, że te 2 % to wynik tego, że jak masz dwa zarodki to w danym cyklu jest trochę większa szansa, że chociaż jeden się przyjmie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    A z tymi 2% to nie chodzi o to przekonanie ze jeden zarodek pomaga drugiemu? W sensie ze jakby podane byly osobno to np jeden z nich sie zaimplantuje a podane razem sobie pomoga i zaimplantuja sie dwa? Bo ogolnie przy dwoch szanse sa z tym wieksze ze wiadono, jeden z nich moze byc "trefny" i sie nie przyjmie ale ogolnie transfer bedzie zaliczony pozytywnie bo jeden z zarodkow zostal i ciaza jest a gdyby ten trefny byl podany sam to ciazy by nie bylo i skutecznosc sie jakby zmniejsza. Ale zamotalam nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi :|

Ja zrozumiałam :D
    Pytałam ostatnio lekarza na wizycie czy chce mi podać dwa zarodki naraz bo jest większa szansa, że jeden drugiemu "pomaga" tak jak piszesz, czy o co chodzi. Powiedział mi, że nie ma czegoś takiego, że niby jak ma jeden drugiemu pomoc..powiedział, że chce podać dwa żeby mnie szprycowaniem się hormonami nie męczyć podczas dwóch crio tylko zrobić jeden.
    Więc ile ludzi ( i klinik) chyba tyle opinii. i te statystyki niby mierzą to samo zjawisko, a mogą je odnosić do innych punktów wyjściowych i już się wynik zmienia.
    Więc ja na to tak trochę z ;) patrzę

sylwiaśta159 lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_pi wrote:
    Owszem, ponieważ możesz badać różny zakres.
    PGD szuka konkretnej choroby, jest ich wiele i metoda ta wykorzystywana jest, gdy para jest obciążona genetycznie - wyszło w badaniach.
    PGS - koszt zależy, ile chcesz zbadać np. 6, 8, 20, czy 24 "problemy genetyczne". Te cyfry są wymyślone, tak dla przykładu.
    Już doczytałam, PGD tam mają w zależności od zakresu (czy główne, czy też rzadkie choroby genetyczne) a PGS jest jedną metodą u nich, ale cena zależy od ilości badanych zarodków.

Antonelka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie tez tak mysle. Ja tez uwazam ze to pomaganie sobie wzajemnie przez zarodki to bzdura- ale wiele lekarzy tak twierdzi. Jak dla mnie sa wieksze szanse tylko przez to ze jakby nie patrzec podane sa dwa wiec wieksze jest prawdopodobienstwo ze choc jeden zostanie. Tak czy owak kazda klinika a nawet kazdy lekarz ( bo czesto w jednej klinice dwoch lekarzy bedzie mialo zupelnie odmienne zdanie) ma jakies tam swoje doswiadczenia i pozostaje temu doswiadczeniu zaufac badz nie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy Sylwia na bete lecisz? Juz czas :)

Inska lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    A kiedy Sylwia na bete lecisz? Juz czas :)
    POdbijam pytanie :-)

Inska lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro... :| 9 dpt 2 dniowego okrucha- ale ten test i coraz czestsze skurcze macicy na @ ... no same wiecie;)

Swoja droga czy ktoras z was wie jak wyglada procedura przewiezienia swoich zarodkow do innej kliniki? Samemu raczej nie mozna bo jak... o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 14:13

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Ja zrozumiałam :D
    Pytałam ostatnio lekarza na wizycie czy chce mi podać dwa zarodki naraz bo jest większa szansa, że jeden drugiemu "pomaga" tak jak piszesz, czy o co chodzi. Powiedział mi, że nie ma czegoś takiego, że niby jak ma jeden drugiemu pomoc..powiedział, że chce podać dwa żeby mnie szprycowaniem się hormonami nie męczyć podczas dwóch crio tylko zrobić jeden.
    Więc ile ludzi ( i klinik) chyba tyle opinii. i te statystyki niby mierzą to samo zjawisko, a mogą je odnosić do innych punktów wyjściowych i już się wynik zmienia.
    Więc ja na to tak trochę z ;) patrzę
    Dokładnie, poza tym bardziej wierzę w same tendencje niż w konkretne numerki statystycze, zwłaszcza jak kilka klinik wykazuje podobne tendencje.
    Shooa a musisz mieć crio z hormonami? Nie robią w cyklu naturalnym?

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    Jutro... :| 9 dpt 2 dniowego okrucha- ale ten test i coraz czestsze skurcze macicy na @ ... no same wiecie;)

Swoja droga czy ktoras z was wie jak wyglada procedura przewiezienia swoich zarodkow do innej kliniki? Samemu raczej nie mozna bo jak... o.O
    Trochę się dowiadywałam, bo sami się zastanawialiśmy i słyszałam, że to duże zagrożenie dla zarodków. Trzymam jutro kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 14:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem w invikcie...nie wiem czy ktoś z invikty miał crio na naturalnym.
    Poza tym na 99% mam endomendę i każde szprycowanie się estrofemem nie działa na mnie dobrze, więc tym bardziej naturalny byłby wskazany, ale jest jak jest.

• lipa Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia trzymam mocno mocno kciuki :-*

sylwiaśta159 lubi tę wiadomość

age.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa ja trzymam za punkcję pięknych jajek :-)

lipa lubi tę wiadomość

• lipa Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje kochana. Dziś walcze z alergia. Nos jak zabetonowany. A nie chce brać już żadnych leków dziś. Jak nie urok to sraczka.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa to jutro czu w sobote ostatecznie?

• lipa Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro. 7 rano :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 14:34

V., Inska, gosia81, Mimi86, mysza89, Mimbla lubią tę wiadomość

age.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy przed punkcja faktycznie nie używanie żadnych pachnacych kosmetyków? Mogę się umyć bezzapachowym mydłem, ale włosy muszę myć codziennie, a nie mam takiego szamponu

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa jak czas leci ... powodzenia jutro :* mysle ze chodzi raczej o perfumy... ja mylam sie normalnym zelem zapachowym i bylo ok. Tylko perfum nie uzylam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa a jakie znieczulenie jest podczas punkcji?miejscowe czy dozylne ?
    co do deo - tak jak pisze Sylwia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 14:45

• Kala 1980 Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    Lipa jak czas leci ... powodzenia jutro :* mysle ze chodzi raczej o perfumy... ja mylam sie normalnym zelem zapachowym i bylo ok. Tylko perfum nie uzylam.

Ja tak samo.

transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
    transfer 16.03.2015 dwóch maluchów - :( beta ujemna
    transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
    Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna :(
    Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8 :(
    Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
    Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2 :(
    Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
    202112105581.png[/url]
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Dziewczyny czy wy przed punkcja faktycznie nie używanie żadnych pachnacych kosmetyków? Mogę się umyć bezzapachowym mydłem, ale włosy muszę myć codziennie, a nie mam takiego szamponu
    U nas był tylko zakaz biżuterii i makijażu łącznie z paznokciami. Będziemy intensywnie o Tobie rano myśleć :*

lipa lubi tę wiadomość

‹‹ 2172 2173 2174 2175 2176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ