X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Szalwia, co to jest PGS?
    Właśnie próbuję dociec. PGD to diagnostyka preimplantacyjna, a PGS preimplantacyjny screening genetyczny. http://www.advancedfertility.com/pgs-ivf-genetic-testing.htm

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki, myślałam, że może wiesz coś więcej na ten temat "od kuchni" :)

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi się wydaje to Antonelka miała PDG... i mogłaby coś więcej Wam napisać :)

Inska lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Ok dzięki, myślałam, że może wiesz coś więcej na ten temat "od kuchni" :)
    Nie wiem, ale zainteresował mnie ten tekst. Tutaj PGD/PGS polecają po 35 roku życia albo wcześniej przy różnych problemach z zarodkami, więc ja jeszcze nie rozkminiłam tematu.

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jeszcze dla zainteresowanych tekst po angielsku o PGS metodą aCGH (to ta sama, która w czeskim tekście dała takie dobre wyniki): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3398117/

shooa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    Z tego co mi się wydaje to Antonelka miała PDG... i mogłaby coś więcej Wam napisać :)
    tak Monia, ale wyżej Szałwia napisała, że rozróżniają właśnie PGD i PGS i przy PGS jest wzrost ciąż klinicznych z akcją serca o 20% :)
    Co do PGD to pamiętam jak Antonelka pisała o tym, ale szczerze mówiąc nie jestem przekonana że to (PGD) jest celowe.. Antonelka miała transferowany zdrowy wg PGD zarodek i niestety :(
    może PGS to jest lepszego, inna metoda badania zarodków? Trzeba będzie poszperać :)

sylwiaśta159 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Nie wiem, ale zainteresował mnie ten tekst. Tutaj PGD/PGS polecają po 35 roku życia albo wcześniej przy różnych problemach z zarodkami, więc ja jeszcze nie rozkminiłam tematu.
    Heh, mi też do 35rz jeszcze troszke lat brakuje, ale nigdy nie wiadomo jaka wiedza się człowiekowi przyda i ile przyjdzie walczyć ;)

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Heh, mi też do 35rz jeszcze troszke lat brakuje, ale nigdy nie wiadomo jaka wiedza się człowiekowi przyda i ile przyjdzie walczyć ;)
    No właśnie, a taki wzrost skuteczności to jednak dużo. W dodatku PGD/PGS polecają przy męskim problemie, czyli nasz przypadek. Poza tym oni nie mogą sobie pisać farmazonów w tym czeskim tekście, bo to oficjalne wyniki kliniki.
    O tym porównaniu transferu zarodków dwóch i jednego już wcześniej słyszałam, że skuteczność IVF podnosi ilość transferów, a nie ilość transferowanych zarodków, chociaż oni też wykazują większa różnicę skuteczności w tym względzie niż oczekiwałam, ale o takich różnicach z PGS nie. Piszą tam, że przy PGS wykorzystywane jest częściowo PGD, gubię się :-D
    W każdym razie w Czechach IVF jest bardziej masowe, jest tu około 41 klinik, które je robią, chociaż to mały kraj, każda ma dużo pacjentek, sama dostępność tej metody jest dużo większa ze względu na refundację, więc duże pole badawcze do popisu ;-)

• ma_pi Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie PGD - szuka się konkretnej choroby,
    Badanie PGS - to tzw. badanie przesiewowe zarodka. Nie szuka się konkretnej choroby, tylko sprawdza dużo więcej.
    Ot cała różnica. Często ma się PGS, a lekarze nazywają to PGD.
    PGS całościowe w Invicta to koszt 15tys.

shooa, sylwiaśta159, triss, Mimbla lubią tę wiadomość

• ma_pi Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce PGD czy PGS robi tylko Invicta. Reszta klinik wysyła materiał do badań albo do Invicty do Gdańska, albo do Czech, Hiszpanii.

Mimbla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem zdziwiona tymi informacjami, z których wynika, że transfer dwóch zarodków wcale nie podnosi w znacznej mierze skuteczności (moim zdaniem wzrost o 2% to taka prawie granica błędu statystycznego..) więc lepiej robić transfery oddzielnie - no chyba, że ktoś chce bliźniaki to wtedy jak najbardziej podawać dwa:)
    i teraz sama będę miała jeszcze większy dylemat w kolejnym cyklu, czy brać rodzeństwo czy rozdzielać :) ehh

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny skoro zastanawiacie się nad IVF w Czechach podsyłam cennik który znalazłam, ceny są komercyjne, czyli kompletnie bez refundacji. Aktualny (od września), jest ze znanej kliniki z Brna, stąd też nie najtańszej. Ceny PGS sporo niższe niż 15 tysi.
    http://www.repromeda.cz/wp-content/uploads/cenik-vykonu-samoplatci-2015.pdf

V. lubi tę wiadomość

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina1111 wrote:
    Nie zgodzę się z Tobą. U mnie w 6 tygodniu doszło do pęknięcia jajowodu i ból nie do opisania. Więc na pewno trzeba uważać i się obserwować. Wiadomo nie u każdej będzie wyglądało to tak samo. Moja koleżanka po prostu poroniła. A ja trafiłam na ostry dyżur i nie było już ciekawie.

Nie spieram sie bo nie wiedziec ale tak jak piszesz trzeba obserwowac organizm. U mnie mimo, ze pare dni nic nie robili kazali siedziec w szpitalu a ja nie mialam zadnych dolegliwosci (po krawieniem, ktore okreslono wczesniej jako samoczynne poronienie)

Karolina1111 lubi tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś zastanawia się nad polską Invictą w temacie PGS/PGD to wyczytałam na ich stronie, że mają pakiety ICSI + PGS za około 20 tys. Kupa kasy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 13:43

Mimbla lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Też jestem zdziwiona tymi informacjami, z których wynika, że transfer dwóch zarodków wcale nie podnosi w znacznej mierze skuteczności (moim zdaniem wzrost o 2% to taka prawie granica błędu statystycznego..) więc lepiej robić transfery oddzielnie - no chyba, że ktoś chce bliźniaki to wtedy jak najbardziej podawać dwa:)
    i teraz sama będę miała jeszcze większy dylemat w kolejnym cyklu, czy brać rodzeństwo czy rozdzielać :) ehh
    Mnie sama ta informacja nie dziwi (tylko różnica, którą wykazują), mówią o tym w wielu czeskich klinikach i nie podają dwóch zarodków, o ile para się nie uprze i do tego nie ma przeciwskazań zdrowotnych, wtedy nie nawet, jak się upierają. Ciekawe czy są różnice w wynikach w zależności od tego czy świeży transfer czy KET.

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_pi wrote:
    Jeśli ktoś zastanawia się nad polską Invictą w temacie PGS/PGD to wyczytałam na ich stronie, że mają pakiety ICSI + PGS za około 20 tys. Kupa kasy.

Potocznie czesto mowi sie pgd - ja mialam pgs - sprawdzialm na wynikach

Mimbla lubi tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Potocznie czesto mowi sie pgd - ja mialam pgs - sprawdzialm na wynikach

No to się wyjaśniło :)

Antonelka, Mimbla lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    A z tymi 2% to nie chodzi o to przekonanie ze jeden zarodek pomaga drugiemu? W sensie ze jakby podane byly osobno to np jeden z nich sie zaimplantuje a podane razem sobie pomoga i zaimplantuja sie dwa? Bo ogolnie przy dwoch szanse sa z tym wieksze ze wiadono, jeden z nich moze byc "trefny" i sie nie przyjmie ale ogolnie transfer bedzie zaliczony pozytywnie bo jeden z zarodkow zostal i ciaza jest a gdyby ten trefny byl podany sam to ciazy by nie bylo i skutecznosc sie jakby zmniejsza. Ale zamotalam nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi :|

• szałwia Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_pi wrote:
    No to się wyjaśniło :)
    W tym czeskim cenniku rozróżniają kilka metod PGS i kilka PGD.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 13:53

• ma_pi Autorytet

Wysłany: 22 października 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    W tym czeskim cenniku rozróżniają kilka metod PGS i kilka PGD.

Owszem, ponieważ możesz badać różny zakres.
    PGD szuka konkretnej choroby, jest ich wiele i metoda ta wykorzystywana jest, gdy para jest obciążona genetycznie - wyszło w badaniach.
    PGS - koszt zależy, ile chcesz zbadać np. 6, 8, 20, czy 24 "problemy genetyczne". Te cyfry są wymyślone, tak dla przykładu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 13:57

‹‹ 2171 2172 2173 2174 2175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ