IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
shooa wrote:Ok dzięki, myślałam, że może wiesz coś więcej na ten temat "od kuchni"
-
nick nieaktualnyMoniaa wrote:Z tego co mi się wydaje to Antonelka miała PDG... i mogłaby coś więcej Wam napisać
Co do PGD to pamiętam jak Antonelka pisała o tym, ale szczerze mówiąc nie jestem przekonana że to (PGD) jest celowe.. Antonelka miała transferowany zdrowy wg PGD zarodek i niestety
może PGS to jest lepszego, inna metoda badania zarodków? Trzeba będzie poszperaćsylwiaśta159 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyszałwia wrote:Nie wiem, ale zainteresował mnie ten tekst. Tutaj PGD/PGS polecają po 35 roku życia albo wcześniej przy różnych problemach z zarodkami, więc ja jeszcze nie rozkminiłam tematu.
-
shooa wrote:Heh, mi też do 35rz jeszcze troszke lat brakuje, ale nigdy nie wiadomo jaka wiedza się człowiekowi przyda i ile przyjdzie walczyć
O tym porównaniu transferu zarodków dwóch i jednego już wcześniej słyszałam, że skuteczność IVF podnosi ilość transferów, a nie ilość transferowanych zarodków, chociaż oni też wykazują większa różnicę skuteczności w tym względzie niż oczekiwałam, ale o takich różnicach z PGS nie. Piszą tam, że przy PGS wykorzystywane jest częściowo PGD, gubię się
W każdym razie w Czechach IVF jest bardziej masowe, jest tu około 41 klinik, które je robią, chociaż to mały kraj, każda ma dużo pacjentek, sama dostępność tej metody jest dużo większa ze względu na refundację, więc duże pole badawcze do popisu -
Badanie PGD - szuka się konkretnej choroby,
Badanie PGS - to tzw. badanie przesiewowe zarodka. Nie szuka się konkretnej choroby, tylko sprawdza dużo więcej.
Ot cała różnica. Często ma się PGS, a lekarze nazywają to PGD.
PGS całościowe w Invicta to koszt 15tys.shooa, sylwiaśta159, triss, Mimbla lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTeż jestem zdziwiona tymi informacjami, z których wynika, że transfer dwóch zarodków wcale nie podnosi w znacznej mierze skuteczności (moim zdaniem wzrost o 2% to taka prawie granica błędu statystycznego..) więc lepiej robić transfery oddzielnie - no chyba, że ktoś chce bliźniaki to wtedy jak najbardziej podawać dwa:)
i teraz sama będę miała jeszcze większy dylemat w kolejnym cyklu, czy brać rodzeństwo czy rozdzielaćehh
-
Dziewczyny skoro zastanawiacie się nad IVF w Czechach podsyłam cennik który znalazłam, ceny są komercyjne, czyli kompletnie bez refundacji. Aktualny (od września), jest ze znanej kliniki z Brna, stąd też nie najtańszej. Ceny PGS sporo niższe niż 15 tysi.
http://www.repromeda.cz/wp-content/uploads/cenik-vykonu-samoplatci-2015.pdfV. lubi tę wiadomość
-
Karolina1111 wrote:Nie zgodzę się z Tobą. U mnie w 6 tygodniu doszło do pęknięcia jajowodu i ból nie do opisania. Więc na pewno trzeba uważać i się obserwować. Wiadomo nie u każdej będzie wyglądało to tak samo. Moja koleżanka po prostu poroniła. A ja trafiłam na ostry dyżur i nie było już ciekawie.
Nie spieram sie bo nie wiedziec ale tak jak piszesz trzeba obserwowac organizm. U mnie mimo, ze pare dni nic nie robili kazali siedziec w szpitalu a ja nie mialam zadnych dolegliwosci (po krawieniem, ktore okreslono wczesniej jako samoczynne poronienie)Karolina1111 lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
shooa wrote:Też jestem zdziwiona tymi informacjami, z których wynika, że transfer dwóch zarodków wcale nie podnosi w znacznej mierze skuteczności (moim zdaniem wzrost o 2% to taka prawie granica błędu statystycznego..) więc lepiej robić transfery oddzielnie - no chyba, że ktoś chce bliźniaki to wtedy jak najbardziej podawać dwa:)
i teraz sama będę miała jeszcze większy dylemat w kolejnym cyklu, czy brać rodzeństwo czy rozdzielaćehh
-
ma_pi wrote:Jeśli ktoś zastanawia się nad polską Invictą w temacie PGS/PGD to wyczytałam na ich stronie, że mają pakiety ICSI + PGS za około 20 tys. Kupa kasy.
Potocznie czesto mowi sie pgd - ja mialam pgs - sprawdzialm na wynikachMimbla lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualnyshooa wrote:Też jestem zdziwiona tymi informacjami, z których wynika, że transfer dwóch zarodków wcale nie podnosi w znacznej mierze skuteczności (moim zdaniem wzrost o 2% to taka prawie granica błędu statystycznego..) więc lepiej robić transfery oddzielnie - no chyba, że ktoś chce bliźniaki to wtedy jak najbardziej podawać dwa:)
-
szałwia wrote:W tym czeskim cenniku rozróżniają kilka metod PGS i kilka PGD.
Owszem, ponieważ możesz badać różny zakres.
PGD szuka konkretnej choroby, jest ich wiele i metoda ta wykorzystywana jest, gdy para jest obciążona genetycznie - wyszło w badaniach.
PGS - koszt zależy, ile chcesz zbadać np. 6, 8, 20, czy 24 "problemy genetyczne". Te cyfry są wymyślone, tak dla przykładu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 13:57