IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
zapominajka dobrze mowi! Jakość a nie ilość Reni
Ja miałam wyciągnięte 5 jajeczek, zapłodniły się cztery, do blastki przetrwały 3. Przyjęłam dwa, 2BB I 1CB a teraz właśnie zaczęliśmy 12 tydzień. Także kciukasy wielkie za piękne zapłodnienie i dzielenie. Ja tam wierzę, że pośród tych 6 groszków jest i maluszek i jakieś mrozaczki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:14
Antonelka, Tyszanka81, Reni555, Agnieszka_A. lubią tę wiadomość
-
Reni super ze masz to juz za soba
Ja trzese porami juz przed jutrem....dzis jeszcze z pracy pisze.
A jak sie czujesz?,cos boli,strzyka?Reni555 lubi tę wiadomość
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Cytologia i biocenoza niegdy nie hyly refundowane.
Chlamydia ta metoda weszła chyba teraz po 1.11.2015 i nie jest zawarta w wykazie Programu, który powstał wcześniej. Wszędzie, gdzie tego wymagano dziewczyny miały zalecenie z szyjki.Reni, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Inska wrote:zapominajka dobrze mowi! Jakość a nie ilość Reni
Ja miałam wyciągnięte 5 jajeczek, zapłodniły się cztery, do blastki przetrwały 3. Przyjęłam dwa, 2BB I 1CB a teraz właśnie zaczęliśmy 12 tydzień. Także kciukasy wielkie za piękne zapłodnienie i dzielenie. Ja tam wierzę, że pośród tych 6 groszków jest i maluszek i jakieś mrozaczki
Inska a Ty mialas podane 5 dniowe zarodki? Cudownie, ze juz 12 tydzien. U mni czas wolno uplywa ale jak patrze na suwaczki "Ciezaroweczek" to inaczej to wyglada
Pytam dlatego, ze juz troszke pogubilam sie co nazywamy blastka - bo mowimy, ze zarodek w 5 dobie jesli prawidlowo rozwija sie nazywamy blastka?
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Antonelka wrote:Inska a Ty mialas podane 5 dniowe zarodki? Cudownie, ze juz 12 tydzien. U mni czas wolno uplywa ale jak patrze na suwaczki "Ciezaroweczek" to inaczej to wyglada
Pytam dlatego, ze juz troszke pogubilam sie co nazywamy blastka - bo mowimy, ze zarodek w 5 dobie jesli prawidlowo rozwija sie nazywamy blastka?
Blastki to u nas tak potocznie;) poprawnie - blastocysty, czyli stadium, które zazwyczaj osiągają zarodki w piątej dobieInska lubi tę wiadomość
V.2014 I ICSIX.2014 II ICSI
V.2015 III ICSI
XII.2015 IV ICSI transfer 12.12.
-
Tak Antonelko, miałam podane 5 dniowe zarodki czyli w stadium blastocysty.
Co do tego czasu, to faktycznie leci szybko. Niedawno właśnie wspominałyśmy z Kavą, której synek dziś kończy już dwa tygodnie, jak to siedziałyśmy na naleśnikach: ja w trakcie stymulacji, ona jeszcze parę miesięcy przed rozwiązaniem a tu proszę: jedna już mamusią, druga daj Boże mamusią niedługo będzie...
Kava, Antonelka, Mimbla lubią tę wiadomość
-
arlenka wrote:Blastki to u nas tak potocznie;) poprawnie - blastocysty, czyli stadium, które zazwyczaj osiągają zarodki w piątej dobie
Dzieki Arlenka
To, ze blastka=blastocysta to wiem. Bardziej zastanawia mnie czy zarodek w piatej dobie moze nie byc blastka? Chyba tak. I czy np zarodek, ktory jest oznaczony np 4AA w 5 dobie to oznacza, ze wygladal ja 4 dniowy? Sorki, ze tak draze ale zastanawiam sie kolejny raz co oznaczaja cyferki przed literkami7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualnyAntonelka wrote:Dzieki Arlenka
To, ze blastka=blastocysta to wiem. Bardziej zastanawia mnie czy zarodek w piatej dobie moze nie byc blastka? Chyba tak. I czy np zarodek, ktory jest oznaczony np 4AA w 5 dobie to oznacza, ze wygladal ja 4 dniowy? Sorki, ze tak draze ale zastanawiam sie kolejny raz co oznaczaja cyferki przed literkami
www.invitro24.com/ocena-morfologii-zarodka-w-stadium-blastocysty/ -
Antonelka wrote:Dzieki Arlenka
To, ze blastka=blastocysta to wiem. Bardziej zastanawia mnie czy zarodek w piatej dobie moze nie byc blastka? Chyba tak. I czy np zarodek, ktory jest oznaczony np 4AA w 5 dobie to oznacza, ze wygladal ja 4 dniowy? Sorki, ze tak draze ale zastanawiam sie kolejny raz co oznaczaja cyferki przed literkami
Moze nie być blastka w 5 dobie jeśli się powoli rozwija.
Cyferki 4,3,2,1 przy blastkach pokazują jak się rozwija. Cztery to największa, najbardziej rozwinięta blastka, a jeden to najmniejsza. Literki to jakby "jakość" zarodka. -
nick nieaktualnyarlenka wrote:Blastki to u nas tak potocznie;) poprawnie - blastocysty, czyli stadium, które zazwyczaj osiągają zarodki w piątej dobie
lepiej w trzeciej czy piątej dobie robić transfer ?
trzecia to standard
piąta jest dla silnych zarodków
od czego to zalezy ? -
nick nieaktualnyReni555 wrote:dziewczyny a jak to jeśt
lepiej w trzeciej czy piątej dobie robić transfer ?
trzecia to standard
piąta jest dla silnych zarodków
od czego to zalezy ?
Moj lekarz mowi, ze z jednej strony lepiej w 2-3 dobie bo zarodek zawsze bedzie mial najlepsze warunki w macicy i np.: ten sam zadodek w macicy sie przyjmie a na szkielku nie dotrwa do blastki.
Z drugiej strony, jesli zarodek przetrwa na szkielku do 5 doby tzn ze jest silny.
Wiec mnie powiedziala, ze zobaczymy, ile bedzie zarodkow. Jesli jest duzo to warto poczekac do 5 doby, jesli nie to lepiej transferowac i mrozic w 2 i 3
Wiec pierwszy transfer mialam zarodka dwudniowego, drugi mialam z 3 dniowych i sie przyjal. A mrozone mialam dwa zarodki dwudniowe dwa trzydniowe i jako, ze bylam juz jakos zabezpieczona- to reszte przetrzymali do 5 doby i przetrwala jedna blasta 4AB.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 14:46
Inska, Reni555, Anuszka, Mimi86, Konwalia lubią tę wiadomość
-
Tak, jak Sylwia pisze, są dwie szkoły. U mnie w klinice transferują tylko w 5 dobie, nawet pomimo małej ilości zarodków. Mnie to prawie o zawał serca przyprawiło, bo jak mi się maluchy zaczęły wykruszać, z 5 do 3, to w drugiej dobie dzwoniłam do lekarza prosząc o transfer w 3 dobie, ale odpowiedź jaką usłyszałam brzmiała, że jeśli do 5 doby nie przetrwa zarodek na szkiełku, to we mnie też nie. Osobiście w to nie wierzę, bo mamy tu wiele dowodów, że dwu/trzydniowe zarodki przynoszą piękne ciąże. A z drugiej strony coś jest na rzeczy, bo skuteczność mają w tej klinice bardzo wysoką.
A Tobie kiedy będą robić transfer Reni?Reni555, Kava, Antonelka lubią tę wiadomość
-
Reni555 wrote:ja wstępnie jestem umówiona na czwartek czyli trzecią dobę
nie mńiej jednak obawiam się wad wrodzonych zarodka z racji wieku
tyle tego się naczytałam
po czterdziestce jest większe ryzyko i gdzieś czytałam, że te z wadami wykruszają się szybciej i do piątego dnia dotrwają te najsilniejsze.
teraz siedzę i myślę...
Reni, Ty chyba jesteś w Novum, ja teraz też.
Jutro zadzwoni do Ciebie pani embriolog. Będziesz musiała podać PESEL, więc sobie przygotuj, jeśli nie pamiętasz. Następnie powie Ci, ile jajek się zapłodniło i kiedy transfer.
Na foru wszyscy mówili, ze w novum transfery tylko w 3 dobie i tak mi mówiono w klinice przed punkcją, że będzie trzecia doba. Ja miałam dużo komórek zapładnianych (13 szt.) ostatecznie zapłodniło się 12 szt. i embriolog zaproponowała transfer w piątej dobie. Czyli w novum też piąta doba funkcjonuje, tylko trzeba mieć odpowiednią ilość zapłodnionych jajek.
Myślę, że najlepiej posłuchać embriologa. Na pewno zaproponują konkretną dobę i ja bym się tak decydowała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 15:42
Inska, Reni555 lubią tę wiadomość
-
Reni nie myśl tak, że mogą być jakieś wady Skarbie. Ja miałam 31 lat w zeszłym roku, jak przechodziliśmy przez procedurę i jeden z zarodków, który mi podano, nie pamiętam który teraz dokłądnie, miał właśnie jakąś wadę w pierwszych dobach (nie potrafię powiedzieć jak się to fachowo nazywa). W każdym razie, wada ta zaniknęła w kolejnych dobach i zarodek dalej się rozwijał do blastki. Pamiętaj Kochana, że każda z nas jest inna. Możesz mieć 40 lat i organizm silny i zdrowy, jak 25latka. Spokojnie proszę, myśl pozytywnie, marz o swoim dzieciątku, módl się za udany podział a zobaczysz, wszystko skończy się dobrze
Reni555, asia-m-b, Antonelka, Mimbla lubią tę wiadomość
-
To dobrze Reni ze nie boli bardzo.
Trzymam kciuki za zarodeczki
A jutro wrcasz do pracy czy urlopujesz sie do transferu i po?
Bralas L4?Reni555 lubi tę wiadomość
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
To i ja wpadam się pochwalić dzisiaj 18 dpt a beta 9393
W sierpniu w ten sam dzień dowiedziałam się że beta spada zamiast rosnąć tym razem wygląda to obiecująco
Reni ja miałam trzydniowe zarodki i popatrz jakie efekty. Młodsze maluchy nie są gorsze! Minus taki że dłużej do testu trzeba czekać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 16:27
choco, arlenka, Karolina1111, Antonelka, justa1234, wombi, Asienka1184, sylwiaśta159, mania 89, Evelle, mysza89, Reni555, Mimi86, Inska, Tosia 1981, Giussta, Lilou1984, lipa, Mimbla, asiamar, gosia81, Agnieszka_A., Asiula86, Agi83, Konwalia, sylvuś, Selena, triss, elcia_aa lubią tę wiadomość
-
Hehe Anuszka dobry ten minus
No i brawo mamuska!!! Kiedy masz wizyte u lekarza?Anuszka lubi tę wiadomość
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
Tyszanka81 jeszcze nie wiem klinika kazała powtórzyć bete 7 stycznia pewnie wtedy mnie zaproszą jak wynik będzie ok
Dzisiaj zrobiłam tak nadprogramowo bo ja w gorącej wodzie kąpana a jak nie będą chcieli mnie oglądać to idę do swojego starego doktorka po niedzieli już nie mogę się doczekać