X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Violik Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki co do ,,środków pomocowych" typu klej to jeszcze warto zapytać o nacięcie otoczki embrionu

Poniżej cytat ze strony internetowej: źródło: http://www.ivf-clinic.pl/assited-hatching-czyli-naciecie-otoczki-embrionu.html

,,Aby zarodek mógł się zagnieździć w błonie śluzowej macicy(endometrium) musi najpierw opuścić otoczkę przejrzystą tzw „zona pellucida, ZP” tak, by miał z nią bezpośredni kontakt.

W procesie implantacji ponad, 100-komórkowy zarodek zwany blastocystą „powiększa się” wywierając coraz większą siłę na osłonkę przejrzystą, aż do momentu jej pęknięcia i to powoduje, że się „wykluwa” (blastocyst hatching).
    Niestety zdarzyć się może zarówno w naturalnym procesie zapłodnienia, jak i w metodach in vitro, że zarodek nie może przerwać tej osłonki i pozostaje w niej „uwięziony” i nie jest w stanie się zagnieździć.

Problem z opuszczeniem przez zarodek otoczki przejrzystej może się pojawić w przypadku jej twardnienia, a czynnikami ku temu predysponującymi są:
    - postępujący wiek pacjentek;
    - zamrażanie i rozmrażanie embrionu.

Wówczas przydatna jest metoda Assisted Hatching, polegająca na pocienieniu lub też całkowitym przecięciu tej otoczki.
    Oprócz metod mechanicznego przerywania otoczki rozwinęły się także inne:
    - metoda chemiczna, gdzie w pobliże osłonki aplikuje się roztwór kwasu;
    - laser;
    - metoda z piezomikromanipulatoremAssisted hatching
    Oraz rzadziej stosowana metoda z enzymami proteolitycznymi.

Wskazaniami do wykorzystania metody AH są:
    - zaawansowany wiek pacjentki (powyżej 39)
    - podwyzszony poziom FSH oznaczony w 1-3. dniu cyklu
    - gruba otoczka embrionu wykazana w badaniu laboratoryjnym w przebiegu IVF
    - niepowodzenia poprzednich prób zapłodnienia pozaustrojowego
    W wyżej wymienionych przypadkach wskazane jest dokonanie AH w 5tym dniu rozwoju zarodka".

I o kleju

,,Embryo Glue (enzym zwiększający zdolność implantacji zarodków) jest medium dedykowanym specjalnie do transferu zarodków. To obecnie jedyne tego typu podłoże, którego działanie, polegające na wyraźnym zwiększaniu wskaźnika implantacji, zostało udokumentowane badaniami. Podłoże Embryo Glue zawiera w swoim składzie wysoką koncentrację hialuronianu.
    Jak działa podłoże Embryo Glue?
    Podłoże Embryo Glue jest źródłem wszystkich składników odżywczych oraz energetycznych potrzebnych dla optymalnego rozwoju zarodka. Jednak jego najważniejszą przewagą jako medium stosowanego do embriotransferu jest wysoka zawartość hialuronianu.
    Hialuronian
    Hialuronian jest składnikiem obecnym w dużych stężeniach zarówno w płynie jajowodowym, jak również w macicy oraz w płynie pęcherzykowym. W warunkach fizjologicznych synteza hialuronianu wzrasta znacząco w dniu, w którym rozpoczyna się implantacja zarodka w macicy i następnie spada do podstawowego poziomu następnego dnia. Dzięki Embryo Glue i jego wysokiej zawartości hialuronianu można odtworzyć podczas transferu fizjologiczne warunki i pomóc zarodkowi w implantacji w macicy.
    Kiedy Embryo Glue może być stosowane?
    Embryo Glue może być zastosowane do transferu zarodków na każdym etapie ich rozwoju, włączając stadium blastocysty. Proponowane jest również podczas kriotransferów zarodków rozmrożonych. Może być także zastosowane w trakcie transferów zarodków, u których został wykonany zabieg laserowego nacięcia osłonki (Assisted Hatching)".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 16:21

Fedra, niecierpliwa, Beata.D, Polly_love lubią tę wiadomość

1 procedura: VI 2014 ciąża biochemiczna, 0 mrozaczkow
    2 procedura: I 2015 nieudana, 0 mrozaczkow
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Kochana jesli tylko bylo by to mozliwe oddalabym Ci wszystkie 4 tylko wiesz u mnie z 6 zaplodnionych 3 sie prawidlowo zaplodnily ale tylko dwa prawidlowo dzielily a suma sumaru tylko winogronek we mnie na ta chwile dal rade...

I TO JEST NAJWAZNIEJSZE! oby tak dalej :)

Fedra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, gratuluję zafasolkowanym i tule, te które na szczęśliwy transfer jeszcze muszą poczekać...
    u mnie jutro histeroskopia i mam nadzieję, ze rusze z inv,
    powiem wam, ze jak sie tak czyta i zastanawia- to czemu nie podają zawsze tego kleju??? ja teraz jak będę podchodzić do inv , to do komercyjnego i powiem wam, ze jak mi nie zechcą podac zarodka na kleju, to pójdę do innej kliniki...wogóle to cyba jak skompletuję wszytskie wyniki, to się skonsultuję jak widzą moje inv w 2 różnych klikach we wrocławiu, z ktorego jestem, nie mam czasu na zmarnowanie, jak można sobie czymś pomóc, to nie odpuszczę

Fedra lubi tę wiadomość

• Violik Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm, w mojej klinice embryo glue 300 zł, Assisted Hatching 500 zł.
    Konia z rzędem temu kto wie co tak naprawdę jest finansowane w ramach in vitro!
    Ja jestem po swoim pierwszym razie i nadal nie wiem

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i trzeba się wypytać ;-)
    w sumie koszty niewielkie w skali całej imperezy ;-)
    obawiam się tylko,że w invimedzie nie robią hatchingu...
    bede pytac przed inv i to dla mnie sygnał,żeby spytac w 2 miejscach jaki mają na mnie pomysł

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violik z tego co wiem nciecie otoczki jak i rysa na macicy sa platne a o ten klej to trzeba pytac bo jak widac da sie to zrobic bezplatnie...
    I jesli mam byc szczera ja tez nadal nie wiem co jest a co nie refundwane bo pani z ministerstwa mowila co innego a w klinice co innego...

Mixa lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas w kriobanku klej chyba 150 a nacięcie 300. Ale jak przystępujemy do b.k. to nie wiem czy można z tego korzystać. Ale jeśli załapiemy się na kolejną próbę to zapytam się jak z tym jest.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Violik z tego co wiem nciecie otoczki jak i rysa na macicy sa platne a o ten klej to trzeba pytac bo jak widac da sie to zrobic bezplatnie...
    I jesli mam byc szczera ja tez nadal nie wiem co jest a co nie refundwane bo pani z ministerstwa mowila co innego a w klinice co innego...

a nacięcie jak się robi? pod znieczuleniem, narkozą??

• Violik Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mojej wiedzy

embryo glue, Assisted Hatching to działania na szkiełku

co do jamy macicy to tutaj działania w ramach histeroskopii, ,,drapanko" jak ja to nazywam ponoć ma wpływ na późniejsze zagnieżdzenie, ale to już wiesz Mixa że pod narkozą bo o tym pisałyśmy sobie na innym forum chyba

Jeśli coś pokręciłam to czekam na Waszą korektę

Mixa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa.. czyli pewnie nacięcie to dodatkowa histeroskopia na życzenie

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki widze ze dzis sie troche tu dzialo :)

arlenka tak mi przykro :( Trzymaj sie kobietko. Zobaczysz jeszcze bedzie dobrze :*

Fedrus ty malpiszonku nasz tak trzymac w niepewnosci. Ciesze sie bardzo i zycze spokojnej ciazy :) Nasza Fedrunia bedzie miala male fedrodko :) :* Ale super nowina.

ivi super ze z maluszkiem wszystko dobrze :) Niech zrowo rosnie a serduszo niech bije mu jak dzwon :)

Za reszte dziewczynek nadal mocno sciskam kciuki :) Pewnego dnia na wszystkie z was przyjdzie czas i bedziecie tulic w swych ramionkach male cuda :)

Fedra, Nusia, ivi, niecierpliwa, Beata.D lubią tę wiadomość

W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    u nas w kriobanku klej chyba 150 a nacięcie 300. Ale jak przystępujemy do b.k. to nie wiem czy można z tego korzystać. Ale jeśli załapiemy się na kolejną próbę to zapytam się jak z tym jest.

cholera, nikt mi nie zaproponowal!

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ako99 wrote:
    cholera, nikt mi nie zaproponowal!
    mi się nawet nie chce wierzyć, ze robia inv i nie mówią jakie opcje są dostepne, nie rozumiem- zostawiają takie opcje na 10 raz???

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ako skarbie a Ty z b.k. Czy ministerialne podejście bo nie pamietam

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ministerialne, udało mi się załapać tuż przed 40tką :S

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to faktycznie szkoda ze nie informują o takich ewentualnościach. :(

• Fedra Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mixa wrote:
    a nacięcie jak się robi? pod znieczuleniem, narkozą??

Nie wiem zapytam kolezanki bo Ona to miala to jak bede wiedziec to napisze...

Mixa lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • malinka1984 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra po tym Twoim wczesnym sikaniu tak mnie korci żeby Pinka zrobić wczesniej ale obiecałam sobie i już, muszę być twarda, do terminu @

ako99, Fedra lubią tę wiadomość

Czekamy na Kacperka
    TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinko chyba odnalazłam Cie bocianie :) mam rację?

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • malinka1984 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaaa wrote:
    Malinko chyba odnalazłam Cie bocianie :) mam rację?
    tak masz rację ;)

Czekamy na Kacperka
    TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.
‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ