IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
witam sie z Wami w końcu po długim oczekiwaniu stymulacja rozpisana
Pani doktor do gonalu dodała jeszcze merional no i po podglądanku cetrotide. Ruszamy gdy tylko nadejdzie @ bardzo się cieszę. wyniki męża wzorcowe a jak rozpoczynaliśmy walkę o dziecko (oligospermia) . Ja tylko jutro jeszcze szybka wizyta u endokrynologa bo cosik jest nie tak niby w normie, ale dla kobiet starającej się o dzidziusia za dużo.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i gratulacje wszystkim zaciążonym w ostatnim czasieAnuszka, urocza, lipa, Asiula86, Tosia 1981, asiamar, Kamilam8, agnesita85, adrenalina, Mimbla, Agnieszka_A., Karolina1111, Mimi86, Selena, Elmirka, shooa, elcia_aa, Reni555, gosia81 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72827.png -
Evelle wrote:odebrałam właśnie wynik beta hcg 139,8 mIU/ml 10 dpt, wg norm czwarty tydzień
nie moge w to uwierzyć!!!
Ogromne gratulacjeuwierz w tą piękną bete
adrenalina, Evelle lubią tę wiadomość
endometrioza IV stopień, przeciwciała przeciwplemnikowe
Provita
13.02 - transfer 2 x 8B w 3 dobie - CB
BRAK MROZAKÓW
2 ICSI- transfer 2*8B
maj 2017 crio
kolejna procedura: Novum
31.08 transfer -10 dpt krwawienie
-
U mnie dzisiaj punkcja pobrano 15 komórek
6 dla nas reszta do adopcji
To moja najlepsza stymulacja, wczesniej miałam 1 komórke a za drugim razem 7 wiec wynik super
Dzisiaj leze i odpoczywam, transfer w niedziele.
Widzę że dużo bet pozytywnych, super!!! Oby tak dalejGratulacje!!
Beata.D, Angela B-D, Kamilam8, Asiula86, agnesita85, Karo85, Neo84, kassik, vella, Mimbla, arlenka, Agnieszka_A., Karolina1111, Konwalia, choco, sylvuś, myszaaa, Tosia 1981, triss, Selena, Elmirka, shooa, ewlinaaa85, elcia_aa, SzewskaPasja, Reni555, gosia81, V. lubią tę wiadomość
2xIVF (Salve Łódź) i jest córcia!!!
Nowe starania (Bocian Wawa) 30.12'15 start długi protokół,14.02 ET 8b 8dpt-37,10dpt-150
-
Monison czemu w 3 dobie? Lekarz rekomendowal tak? Ciekawe czy u mnie też tak będzie...
06.2010- córeczka
5.06.2014- Aniołek [8 tc]
21.06.2015- córeczka[24 tc]
niedrożny LJ., AMH 4,78 PCO, IO.Mutacja MTHFR CT i AC
02.02- INV Bocian BS,krótki p. 6 komórek/3 zarodki
16.02- transfer 2 x 8A. -
CRIO 28.04.-3 BA
II pro. Novum- długi p.19.08-transfer 1x8A.
4 sniezynki na zimowisku -
Ja też mam w sobote transfer
w 3 dobie. Zapłodniono 8 komoreczek ale jedna nie ruszyła więc mamy 7 na razie
Agnieszka_A. lubi tę wiadomość
endometrioza IV stopień, przeciwciała przeciwplemnikowe
Provita
13.02 - transfer 2 x 8B w 3 dobie - CB
BRAK MROZAKÓW
2 ICSI- transfer 2*8B
maj 2017 crio
kolejna procedura: Novum
31.08 transfer -10 dpt krwawienie
-
Triss nie słyszałam o EPP.
Ale proszę napisz coś więcej.. Po polskiemu, ginekolodzy chyba rzadko używają tego określenia.
Poślę Ci parę linków na priv.triss lubi tę wiadomość
-
Karo85 wrote:Monison czemu w 3 dobie? Lekarz rekomendowal tak? Ciekawe czy u mnie też tak będzie...
Przy komercyjnych podejsciach najczesciej robi sie w 3dobie, Zreszta mi tak pasuje i bede jak co nalegac bo musimy wrocic w niedziele dodomu. Zreszta data w walentynki wiec cudna
Asiula86, lipa, Karo85 lubią tę wiadomość
2xIVF (Salve Łódź) i jest córcia!!!
Nowe starania (Bocian Wawa) 30.12'15 start długi protokół,14.02 ET 8b 8dpt-37,10dpt-150
-
Dziewczynki,czy spotkałyście się z tym że w trakcie stymulacji wzrósł poziom TSH?
Czy LH/ FSH mogą jakoś wpływać pośrednio na ten hormon?
Ostatnio mi wyszedł zawyżony wynik (3). Zawsze, kiedy wcześniej sprawdzałam był w normie, poniżej 2. Krew tym razem oddałam w trakcie stymulki. To jedyna różnica.
Gin kliniczny mówi że mam go weryfikować, jego zdaniem może to efekt leków - no i tak pewnie zrobię..Mam się nie martwić bo.. najważniejsze żeby TSH było niskie jeśli beta będzie pozytywna.
Ginka na NFZ przepisała mi Euthyrox 25 1x1, jutro go pewnie wykupię i zweryfikuję w 24-h labie, tylko kwestia: kiedy najlepiej to zrobić.
Czy ktoś przerabiał na sobie taki temat?
-
Mimbla tak, stymulacja bardzo obciąża tarczycę. Mój endokrynolog kazał mi zbadać TSH, jak tylko będzie wynik bety. Gdyby się okazalo, że będzie pozytywną, mam się niezwłocznie zgłosić na ustalenie nowej dawki. To wszystko hormony, wszystko jest powiązane.
Mimbla lubi tę wiadomość
-
Uhm. Dzięki, lipa.
Czyli Ty byś od razu brała Euthyrox czym prędzej, np. od jutra?
I potem ew. zwiększała dawkę po pozytywnej becie?
Bo gin kliniczny chce inaczej - żebym poczekała, zweryfikowała poziom TSH i poobserwowała go..Zaczęła brać jak zrozumiałam, po punkcji a w sumie to nawet dopiero po transferze - jeśli on nadal będzie wysoki a przy tym FT3 i FT4 - zaniżone.
A mnie zastanawia czy ten lek zdąży zadziałać, wolałabym najlepiej w dniu transferu już mieć niskie TSH..
Może niepotrzebnie to rozkminiam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 23:44
-
hmmm co do tsh to ja bez lekow mam okolo 2,900 niby ok ale dla starajacych sie za duze i biore euthyrox (jeden dzien 25 a na drugi dzien 37,5 i tak wkolko) bo przy samym 25 spadalo do 2 i to nadal wedlug endokrynologa bylo za duzo.
Ja na twoim miejscu bym sobie jadla tą dawke 25 od teraz.
ostatnio któras tu pisala(ale chyba na fb) z tsh pdczas stymulacji skoczylo jej do 10lipa, Mimbla, triss lubią tę wiadomość
maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
Mimbla pewnie juyz bym brała. 25 to minimalna dawka, w nadczynność cię nie wpedzi, a będzie chociaż trzymać w ryzach tarczycę. Sama czesto sobie modyfikuje dawki euthyroxu. Anatolka z tego, co pamietam tez tak robila. Czytałam, że lepszą jest nawet lekką nadczynność nizx niedoczynność.
ALE nie jestem lekarzemMimbla, ewlinaaa85 lubią tę wiadomość
-
lipa wrote:Mimbla pewnie juyz bym brała. 25 to minimalna dawka, w nadczynność cię nie wpedzi, a będzie chociaż trzymać w ryzach tarczycę. Sama czesto sobie modyfikuje dawki euthyroxu. Anatolka z tego, co pamietam tez tak robila. Czytałam, że lepszą jest nawet lekką nadczynność nizx niedoczynność.
ALE nie jestem lekarzem
Dzięki za opinię.
Ja o TSH też zawsze kojarzyłam że jak powyżej 2 to wypada zbijać..
Dzięki że się dzielisz swoją wiedzą. No cóż, jutro wykupię ten lek a w sobotę będę u gina. Poproszę o pisemne zalecenia.
Ech, zrozumiałam sens powiedzenia "jak nie urok to s*&^aczka"
-
Mi podczas wyciszania jajników skoczylo tsh do 7 pomimo brania cały czas euthyrox 100. Dr zwiększyła mi na 5 razy 125 i 2 razy 150 i w ciągu tygodnia spadło do 0,2, wróciłam do 7x125, utrzymywalo się przed transferem do 0,91 i po pozytywnym tescie wzrosło do 2,46. Bałam się, że będzie szybko rosło, ale dr nie pozwoliła mi zwiększyć bo w pierwszym trymestrze ma być 2,5. Po trzech tygodniach miałam już 0,86.
Mimbla sprawdź najpierw tsh, wyniki mogą się różnić z tygodnia na tydzień nawet bez leków. Zanim u mnie wykryto hashimoto to tsh miałam 37 a po tygodniu 24!Mimbla lubi tę wiadomość
17.09 Icsi
22.12.2015 transfer 4AA
-
Mimbla wrote:Dziewczynki,czy spotkałyście się z tym że w trakcie stymulacji wzrósł poziom TSH?
Czy LH/ FSH mogą jakoś wpływać pośrednio na ten hormon?
Ostatnio mi wyszedł zawyżony wynik (3). Zawsze, kiedy wcześniej sprawdzałam był w normie, poniżej 2. Krew tym razem oddałam w trakcie stymulki. To jedyna różnica.
Gin kliniczny mówi że mam go weryfikować, jego zdaniem może to efekt leków - no i tak pewnie zrobię..Mam się nie martwić bo.. najważniejsze żeby TSH było niskie jeśli beta będzie pozytywna.
Ginka na NFZ przepisała mi Euthyrox 25 1x1, jutro go pewnie wykupię i zweryfikuję w 24-h labie, tylko kwestia: kiedy najlepiej to zrobić.
Czy ktoś przerabiał na sobie taki temat?
Mimbla, mnie już w trakcie stymulacji TSH skoczyło i tak mi zapowiadał ginekolog że może się tak zdarzyć. Natomiast nie pytałam jaki mechanizm za to odpowiada wiec nie wiem czy LH/FSH...no ale ja hashi i eutyrox biorę już 1,5roku.
a jeśli chodzi o weryfikację to mnie endokrynolog po zmianie dawki zaleca spradzenie po 2-3tygodniaMimbla lubi tę wiadomość
Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'
Crio 4aa - 10.04.2016 - 25.11.2016 synek 💖
Crio 4aa- 09.05.2020 - córeczka 11.01.2021 💞
Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli. -
choco wrote:Dziewczyny ja tak z szybkim pytaniem do tych co miały krótki protokół. Czy w dzień kiedy miałyście zastrzyk pregnylu brałyście menopur i citrotide?
Ja miałam ale lekarz powinien ci powiedzieć do kiedy powinnaś je robićchoco lubi tę wiadomość
-
Mimbla wrote:Triss nie słyszałam o EPP.
Ale proszę napisz coś więcej.. Po polskiemu, ginekolodzy chyba rzadko używają tego określenia.
Poślę Ci parę linków na priv.
Po polskiemu priming estrogenowy. Choć to też mało polska nazwa. Tak to lekarz określił.
Ja w temacie tarczycy niestety nie pomogę , jestem zielona.
Mimbla lubi tę wiadomość