IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie. Jestem w trakcie przygotowywania się do ivf.Miałam dziś druga wizytę w klinice gdzie było spotkanie z innymi parami i krótki wykład na temat tego czego niebawem doświadczymy. Potem skierowali nas na badania krwi i dostałam dwie siatki leków. Jestem trochę wstrzasnieta i po powrocie do domu zaczęłam płakać. Strasznie się boje, że nam się nie uda i mój partner mnie po tym wszystkim zostawi. Sprawa skomplikowala się do tego stopnia, że nie dostalam okresu od Bożego Narodzenia. Mój lekarz początkowo był przekonany że to ciaza pomimo że test ciazowy przeze mnie wykonany wyszedł negatywny, ale mam wszystkie objawy wskazujące na wczesna ciążę. Mam poczekać 2 tygodnie na okres a jak nie przyjdzie to zrobić test i jeśli negatyw to zacząć brać provera na wywołanie okresu. Wszystko się więc przedłuża. Moja psychika tez juz siada powoli. Tak bardzo bym chciała żeby nam się wszystkim udało.
-
Choco musi się udać! trzymam kciuki za Twoje zarodeczki!
Dziewczyny dostałam wyniki wymazow których wcześniej rodzinna mi nie dała.. okazało się ze ta infekcja którą miałam to była świńska grypaniestety to ona mogła przyczynić się do obumarcia mojej ciąży
choco lubi tę wiadomość
Anielka & Antek ♥
Aniołek ♥
"Nie warto uciekać przed nieuniknionym, gdyż wcześniej czy później trafia się w miejsce, gdzie nieuniknione właśnie przybyło i czeka."
-
Asia - mój Boże. Świńska grypa? Gdzie Ty to świństwo złapałas? Tak mi przykro. Mnie się wydaje że to niestety było kluczowe dla straty : ( to bardoni ciężka choroba. : (06.2010- córeczka
5.06.2014- Aniołek [8 tc]
21.06.2015- córeczka[24 tc]
niedrożny LJ., AMH 4,78 PCO, IO.Mutacja MTHFR CT i AC
02.02- INV Bocian BS,krótki p. 6 komórek/3 zarodki
16.02- transfer 2 x 8A. -
CRIO 28.04.-3 BA
II pro. Novum- długi p.19.08-transfer 1x8A.
4 sniezynki na zimowisku -
Ebe głową do góry. Nie możesz już teraz tak się nakręcac. Dobrze by było jakbyś czuła oparcie w partnerze. Powiedzieć mu o swoich obawach. Nie możesz drzeć o to że Cie zostawi. To nie tak ma wyglądać. Jeśli w to wchodzicie to razem.
Pierwsze słyszę o takich grupowych spotkaniach ws. In vitro. Gdzie podchodzisz? Po co czekać 2 tygodnie? Zrób beta hcg i będziesz od razu wiedzieć czy jest ciąża.Kamilam8 lubi tę wiadomość
06.2010- córeczka
CRIO 28.04.-3 BA
asia-m-b wrote:Choco musi się udać! trzymam kciuki za Twoje zarodeczki!
Dziewczyny dostałam wyniki wymazow których wcześniej rodzinna mi nie dała.. okazało się ze ta infekcja którą miałam to była świńska grypaniestety to ona mogła przyczynić się do obumarcia mojej ciąży
O kurcze! To moglo byc przyczyną... Przykro bardzo, ale wiadomo teraz czemu tak sie stalo... Podobno szaleje teraz batdzo ta grypa.
Glowa do góry, nastepnym raz na pewno sie uda!
-
Karo85 wrote:Ebe głową do góry. Nie możesz już teraz tak się nakręcac. Dobrze by było jakbyś czuła oparcie w partnerze. Powiedzieć mu o swoich obawach. Nie możesz drzeć o to że Cie zostawi. To nie tak ma wyglądać. Jeśli w to wchodzicie to razem.
Pierwsze słyszę o takich grupowych spotkaniach ws. In vitro. Gdzie podchodzisz? Po co czekać 2 tygodnie? Zrób beta hcg i będziesz od razu wiedzieć czy jest ciąża.
Nie orientujecie się czy kobieta przygotowująca się do ivf może skorzystać z pomocy psychologa?
U nas na wym wykładzie właśnie spominali, że pary się rozwodza po nie udanych próbach a u mnie właśnie partner najbardziej cierpi z powodu braku potomstwa. Może źle to ujelam, cierpimy oboje, ale to ja musze się leczyć a nie on.
-
To i ja oficjalnie zacznę też pisać na wątku,dotychczas podczytywałam
Staramy się o dziecko przez 4 lata, w międzyczasie wyszła niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia i LUF. Stymulacja CLO, zastrzyki z Puregonu nie przyniosły efektu. Na rządowe IVF się kwalifikujemy, ale nie ma już dla nas miejsca. Także podjęliśmy decyzję o komercyjnym podejściu do IVF i tak znaleźliśmy się w Artemidzie w Białymstoku. Jestem na długim protokole,właśnie kończę przyjmować Marvelon, a od 13.02 przyjmuję pół ampułki Gonapeptylu (codziennie), od 27.02 mam włączyć 100j. Gonalu i 100j. Menopuru i 4.03 stawić się do Białegostoku na 10-14 dni po (oby) maleństwo. Dodatkowo oczywiście suplementuję się Vitaminerem Prenatal L-Foliany, łykam koenzym Q10, Euthyrox 75. Przyjmowałam jeszcze norprolac 75,ale doktor stwierdził, żeby odstawić
Także witajcie i trzymam kciuki za każdą z nas, która zaczyna "przygodę z pomocą", za każdego mrozaczka, blastusię, tak żeby każda z nas doświadczyła serduszka bijącego pod naszym sercem.triss, karina76, sylvuś, Kamilam8, magic1, pysia, shooa, gosia81 lubią tę wiadomość
Artemida Białystok
Niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, LUF.
09.03.2016 - pick up
14.03.2016 - transfer jednej blastki 4AA
8 dpt - 147,4 (g. 15:15) 9dpt - 232 (g. 7:50) 11dpt - 517,3 18dpt - 6344 26dpt - jest serduszko -
Lawendowa witamy u nas:) trzymam kciuki za stymulacje:)06.2010- córeczka
CRIO 28.04.-3 BA
Ebe- o nie nie...leczycie to się razem
w in vitro "siedzi się " razem, razem płacze i raduje. Niezależnie czy problem jest męski czy żeński. Tak myślałam że nie w PL jesteś. U nas bywają psycholodzy w klinikach. Niestety nie wiem jak jest u Ciebie. Warto zadzwonić do kliniki i podpytać. Bywa różnie. Niektóre pary in vitro zbliża niektóre oddala. Ja uważam że trzeba rozmawiać o obawach i się wspierać. Mój M. Może nie był na każdej wizycie i nie ma pojęcia co to blastomer a co blastocysta i nie zna pojęcia AH. Ale wspiera jak może i też czeka....jest gdy potrzebuje. Rozmawiamy. Marzymy wspólnie ale i też dzielimy się obawami aby nie było potem bólu porażki i wzajemnych oskarżeń.
Głowa do gory: ) droga w in vitro jest wyboista ale każda walczy o swoje szczęście:)triss, bąbel, lawendowapani, amygdala, karina76, sylvuś, Kamilam8, Antonelka, Asia_88, Tosia 1981, SzewskaPasja lubią tę wiadomość
06.2010- córeczka
CRIO 28.04.-3 BA
Jestem już po wizycie.
W końcu ruszyłoMam na lewym jajniku z 4 pęcherzyki od 10 do 12 mm.
Na prawym jest ich z 6 chyba od 11 do 13/14 mm.
Endometrium ma 8mm.
Kolejna wizyta w piątek. Rano zdam krew na progesteron i estradiol.Karo85, aneczka2015, sylvuś, lawendowapani, Kamilam8, mysza89, Mimi86, Asiula86, Antonelka, Tosia 1981, gosia81, Agi83 lubią tę wiadomość
-
Elmirka wrote:Hej
u mnie dzisiaj 7 dzień stymulacji, 7 pęcherzyków, ale i estradiol wysoki 4545 pmol/l, punkcja najprawdopodobniej w poniedziałek, ale transfer stoi pod znakiem zapytania...
Jak na moje oko to masz estradiol w innych jednostkach niż my wszystkie. Trzeba by to przeliczyć.2xIVF (Salve Łódź) i jest córcia!!!
Nowe starania (Bocian Wawa) 30.12'15 start długi protokół,14.02 ET 8b 8dpt-37,10dpt-150
-
asia-m-b wrote:Choco musi się udać! trzymam kciuki za Twoje zarodeczki!
Asia to straszne:(2xIVF (Salve Łódź) i jest córcia!!!
Nowe starania (Bocian Wawa) 30.12'15 start długi protokół,14.02 ET 8b 8dpt-37,10dpt-150
-
Witaj lawendowapani
Jestesmy na podobnym etapie. Ja od poniedzialku zaczynam stymulacje. Tez bralam norplolac i tez gin od ivf kazal odstawic. Zdziwilo mnie to, ale widze, ze u Ciebie podobna sytuacja
A czym to argumentowal Twoj lekarz?
lawendowapani lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, przy punkcji pobrano 9 komórek, zapłodnili zgodnie z ustawą 6. A co z tymi 3? Chyba je zamrozili co? I co mogę je też zapłodnić czy nie? Nie wydaje mi się żeby te 3 były lepsze ale tak z ciekawości pytam.**********************Gang 18+***********************
-
choco wrote:Dziewczyny, przy punkcji pobrano 9 komórek, zapłodnili zgodnie z ustawą 6. A co z tymi 3? Chyba je zamrozili co? I co mogę je też zapłodnić czy nie? Nie wydaje mi się żeby te 3 były lepsze ale tak z ciekawości pytam.
Powinni sie ciebie spytac co zrobić. Są trzy opcje zniszczyć, oddać lub zamrozić. Bez twojej zgody nie zanrozili bo za to się placi.
A masz pewność ze byly wszystkie dojrzale??2xIVF (Salve Łódź) i jest córcia!!!
-
Karo85 wrote:Ebe- o nie nie...leczycie to się razem
w in vitro "siedzi się " razem, razem płacze i raduje. Niezależnie czy problem jest męski czy żeński. Tak myślałam że nie w PL jesteś. U nas bywają psycholodzy w klinikach. Niestety nie wiem jak jest u Ciebie. Warto zadzwonić do kliniki i podpytać. Bywa różnie. Niektóre pary in vitro zbliża niektóre oddala. Ja uważam że trzeba rozmawiać o obawach i się wspierać. Mój M. Może nie był na każdej wizycie i nie ma pojęcia co to blastomer a co blastocysta i nie zna pojęcia AH. Ale wspiera jak może i też czeka....jest gdy potrzebuje. Rozmawiamy. Marzymy wspólnie ale i też dzielimy się obawami aby nie było potem bólu porażki i wzajemnych oskarżeń.
Głowa do gory: ) droga w in vitro jest wyboista ale każda walczy o swoje szczęście:) -
Hej dziewczyny, ale skrobiecie, nie mogę Was nadrobić
Ja już oficjalnie zaczęłam się dziabaćDziś 1 zastrzyk, a w sobotę 1 podglądanie
Agnieszka_A., india, Kamilam8, Karo85, Mimi86, lipa, Tyszanka81, Asiula86, Antonelka, Tosia 1981, kookana1987 lubią tę wiadomość
-
amygdala wrote:Witaj lawendowapani
Jestesmy na podobnym etapie. Ja od poniedzialku zaczynam stymulacje. Tez bralam norplolac i tez gin od ivf kazal odstawic. Zdziwilo mnie to, ale widze, ze u Ciebie podobna sytuacja
A czym to argumentowal Twoj lekarz?
Mój powiedzial,ze prolaktyna podwyższona 3 razy po obciążeniu to wcale nie podwyższenie i kazał odstawić. Stwierdził,ze szkoda wydawać kasy, bo jednak do tanich nie należyArtemida Białystok
Niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, LUF.
09.03.2016 - pick up
14.03.2016 - transfer jednej blastki 4AA
8 dpt - 147,4 (g. 15:15) 9dpt - 232 (g. 7:50) 11dpt - 517,3 18dpt - 6344 26dpt - jest serduszko -
Choco w Krio raczej nie mrożą, bo uważają że zbyt kiepsko to przechodzą. Albo adopcja albo utylizacja. Ja chyba jak podpisywałam papiery to musiałam zadecydować. Choc to juz dawno było, mogę coś kręcić...V.2014 I ICSI
X.2014 II ICSI
V.2015 III ICSI
XII.2015 IV ICSI transfer 12.12.